Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Turizmus Világnapja 2021

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre ezt az eseményt, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2011. szeptember 27-én ünnepelte először a Turizmus Világnapját, 2013 óta a BKIK által létrehozott BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) is állandó szereplője a Turizmus Világnapja budapesti programjainak. Idén a programokat a Világnap előtti hétvégén szervezzük, hogy minél többen részt tudjanak azon venni. A sétákat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központhoz kapcsolódó képzett idegenvezetők közreműködésével, az utcákban lévő vállalkozók együttműködésével és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósítjuk meg.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara maga is szervez programokat a Világnap alkalmából, részletes információ és regisztráció ITT található!

A turisztikai esemény 11. kiadását a biztonsági előírások betartásával- idén is megünnepeljük.

Három sétával készülünk, mind három hagyományos, csoportos séta lesz.

Első sétánkon a Palotanegyedbe látogatunk. A Nagykörút felől érkezünk a Mária utca - Lőrinc pap tér - Krúdy Gyula - Mikszáth tér alkotta bevásárló tematikus utcánk világába. Közben megismerkedünk a régi Józsefváros két terével és főutcájával, mely 1892 óta viseli a „vasminiszter”, Baross Gábor (1848-1892) nevét.

A másik hagyományos sétát pedig diákok vezetik majd. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Bevásárlóutca Menedzsment állandó támogatást nyújt a turizmus - vendéglátás területén szakképzést folytató iskoláknak. Segíti a tanulók felkészítését egy-egy városnéző sétára. Partnerei - kulturális intézmények, vendéglátóipari vállalkozók - bevonásával alkalmat ad arra, hogy a leendő idegenvezetők megismerhessék és bemutathassák a séta várostörténeti elemein túl a fővárosi vállalkozások világát.

A SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanulóinak vezetésével a régi Terézváros főutcáját, a Király utcát két „eredő pontja” közötti szakaszán járjuk be. Az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomtól indulunk és a már csak képzeletben létező Orczy-házig és zsidó piacig sétálunk.

Vasárnapi programon Szent Imre herceg szobrától a Szent Gellért tér felé sétálunk a Szentimreváros és Lágymányos városrészek között futó, egy évtizede sajátos gasztronómiai és kulturális útvonallá fejlődött Bartók Béla úton: a Bartók Béla Boulevardon.

 

Program röviden

FONTOS!
A Turizmus Világnapja keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről gondoskodnak. 

Amennyiben a járványügyi szabályok változnak, úgy azok mindenkori betartása mellett lehet majd az eseményen részt venni. Ha előírják védettségi igazolvány feltételét, akkor csak annak birtokában.

 

Általános tudnivalók

 

Hagyományos/CSOPORTOS séta

A létszám 25 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség. Javasolt beltérben a maszk használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha egy belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő lenne, melyet most a BUM Nonprofit Kft finanszíroz Önök számára, így a részvétel ingyenes. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Amennyiben regisztráció után 1-2 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

 

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

 

Programok

2021. szeptember 25. (szombat)

11.00

A Nagykörúton innen és túl - további regisztrációt erre a sétára nem tudunk fogadni.

Séta a Palotanegyedbe, Józsefváros régi főutcáján át 

Pest Alsó-külvárosában emelik a város első „Kálvária- hegyét”, ahová Pest katolikus (német, magyar, szlovák) hívei egy kies külvárosi utcán vonulnak. Ennek az útvonalnak (Stáció utca) a vonzásában alakul ki az 1777-től Józsefvárosnak nevezett pesti külváros egyházi - oktatási és közigazgatási központja.

Mire e régi főutca 1892-ben Baross Gábor emlékére megkapja új nevét, addigra nyomvonalát megbontja a kiépülő Nagykörút. A Szentkirályi - Mária utcák közötti szakaszán elindul az I. klinikai tömb tervezése. Az utca Kiskörúthoz közeli részén, a Mágnásfertály legszélső telkén felépül a Wenckheim-palota.

Sétánkat a Szent József plébániatemplomban kezdjük. A Baross utcán haladunk tovább átszelve a Nagykörutat. A Mária utcán befordulva érjük el Palotanegyedet. Megtekintjük a Hotel Palazzo Zichy tereit, a jezsuiták Mária utcai templomát. Innen érkezünk a Krúdy Gyula utcán át a Mikszáth Kálmán térre.  E gasztro – kulturális, egyetemi negyed, „Kis-Vatikán” gravitációs pontján fejezzük be a sétánkat, a Tilos a Tilos teraszán.

Találkozó: 10.45-kor Szent József plébániatemplom előtt (Bp. VIII. Horváth Mihály tér)

Útvonal: Horváth Mihály tér - Baross utca - Harminckettesek tere - József körút - Baross utca - Mária utca - Lőrinc pap tér - Krúdy Gyula utca - Mikszáth Kálmán tér

A séta időtartama: cca. 2 óra

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

Regisztráció lezárult, a létszám megtelt.

 

 

Ajánló a Palotnegyedbeli sétánkhoz:

A MARTSA Műterem és Művészkert a Budapest, VIII. József utca 37. szám alatt

https://www.martsamuterem.hu/ 

előzetes telefonos (+36 / 30 436 8389; martsamuterem@gmail.com) egyeztetéssel

egész évben látogatható a Martsa - hagyaték gondozójának, Martsa Piroska animációs mozdulattervező, szobrászrestaurátor művész, műteremvezető vezetésével.

Belépő jegy: 1.000,- Ft/ fő 

 

 

2021. szeptember 26. vasárnap 19:00: In Memoriam...

Rónaszéki Tamás hangversenye Ladányi László jezsuita hegedűművész emlékére

Közreműködik a Budapesti Vonósok, a Magyar Állami Operaház Zenekara,
a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Concerto Budapest tagjaiból, valamint a szólista művészbarátaiból alakult zenekar.

Hangversenymester: Pilz János.

Műsor:

Mendelssohn: h- moll Vonósszimfónia No. 10
Beethoven: D-dúr Hegedűverseny Op. 61

Helyszín: Párbeszéd Háza, Pázmány terem (Budapest, Horánszky u. 20, 1085)

facebook esemény ITT, regisztráció ITT.

A belépés ingyenes a helyszín befogadóképességének határáig. Helyfoglalást biztosító támogatói jegyek 2000 Ft-os áron igényelhetők a jezsuita.hu/ladanyi címen.

 


 

 

2021. szeptember 25. (szombat)

15.00

Séta a Király utcában - további regisztrációkat erre a sétára nem tudunk fogadni.

Hogyan vált egy városfalakon kívüli dűlőút Terézváros főutcájává? Miért a Király utca környezetében jött létre a régi pesti zsidónegyed? Melyek voltak az utca híres épületei, „elhíresült” házai, kik voltak a lakói? Mit őrzött meg a múltból ez a környék? – e kérdésekre válaszolva haladunk a Terézvárosi plébániatemplomtól a Károly körútig körbe-körbe nézelődve a Király utcán.

Megtekintjük az egykori kápolna helyén emelt plébániatemplomot, betekintünk a Szelényi-ház udvarába, átsétálunk a Czigler Győző tervezte Gozsdu-udvaron, bekukkantunk a Három Rózsa-házba.

Megemlékezünk az Óvás! Egyesület elnökéről, az építész Perczel Annáról (1942 - 2021), akinek Védtelen örökség- Lakóházak a zsidó negyedben c. könyvét ajánljuk a sétánkhoz.

Találkozó: 14.45-kor a Budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom előtt (Bp. VI. Nagymező utca - Király utca sarkán)

Útvonal: a terézvárosi plébániatemplomtól a Király utcán át a Károly körútig

A séta időtartama: cca. 2 óra

A sétát tartják: Ábrahám Melissza Katalin, Motyovszki Bettina, Kovács Amanda, Vig Tamara, Sziki Brigitta Mária - a a SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanulói Szántó Ágnes szakoktató vezetésével

 

Regisztráció lezárult erre a programra, a létszám megtelt.

 


 

2021. szeptember 26. (vasárnap)

11.00

Séta Újbuda kulturális negyedében - a Bartók Béla Boulevardon - további regisztrációkat nem tudunk fogadni, mert a létszám megtelt.

Hogyan épült ki a Gellért-hegy alján, a Duna közelében a Lágymányos, Szentimreváros, Kelenföld városrészeket összekötő egykori Fehérvári és Átlós út, a mai Bartók Béla út? Hogyan alakult át napjainkra ez a XI. kerületi fő útvonal, sokaknak átutazó zóna, melyet a Szent Gellért tér - Móricz Zsigmond körtér - Kosztolányi Dezső tér közlekedési csomópontjai bontanak szakaszokra?

Évszázadnyi, évtizednyi távolságba állítva Újbuda e történelmi és kultúrtörténeti (építészeti, képzőművészeti, irodalmi, hitéleti) szempontból jelentős közterületének, térségének a fejlődését, sétánkon a Bartók Béla út mai arculatát figyeljük meg.

Megnézzük a kulturális negyedet formázó Bartók Béla Boulevard kínálatát, mely vállalkozásaival, közösségi tereivel gasztronómiai kalandra hívja, és „kultúra - fogyasztásra” várja az ideérkezőt. Meglátogatjuk többek között a BBB új KultPont és KözösségiTér elnevezésű kiállító terét és irodáját.

Találkozás: 10.45 - XI. Móricz Zsigmond körtér Szent Imre herceg szobránál

A séta útvonala: Móricz Zsigmond körtér - Gárdonyi tér - Szent Gellért tér

Séta indulása: XI. kerület, Móricz Zsigmond körtérről

Az online séta időtartama: cca. 2 óra

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Regisztráció lezárult.

 

 


 

További ajánlat partnereinktől

Kortárs Művészeti Séta a Falk Miksa utcában 2021. szeptember 24. (péntek) 12.00-14.00

https://bevasarloutca.hu/programok/esemeny/kortars-muveszeti-seta

Antik Művészeti Séta a Falk Miksa utcában 2021. szeptember 25. (szombat) 11.00-13.00

https://bevasarloutca.hu/programok/esemeny/antik-muveszeti-seta