Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Őszi kanapé túrák - beszámoló 2020. november

  • 2021 január 13.

Köszönjük, hogy velünk tartottak 2020-ban az őszi kanapé túrákon.

Sikeresen felfedeztük Budapest több részét 2020. októbere és novembere folyamán. Köszönjük, hogy több százan velünk tartottak online sétáinkon.

Hálásak vagyunk az idegenvezetőknek, a fogadó üzleteknek, intézményeknek és a szervezésben résztvevő partnereknek, továbbá támogatónknak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, hogy a programok megvalósulhattak.

Hamarosan az oldalon megtalálják témánként is a videokat, de addig is youtube-csatornánkon vissza tudják nézni a rövid séta videokat. Ide kattintva érhetik el!

Szavak helyett beszéljenek a képek és a rövid videok.

 

Népszínháznegyed: kereskedők utcája és egy kultikus tér

 

Kezdetnek tisztáztuk, hová tűnt egy utca némely házszáma. Kiderítettük, hová tart a 28-as villamos az utca forgatagában és hol forgatták az Eldorádó-t, Bereményi Géza filmjét. A múltból a jelenre váltva megnéztük a multikulturális Népszínház utca kereskedéseinek kirakatát, a közel négy évtizedes Jezsek cukrászdát, a felújított Atlas City Hotelt, mely Impulso Fashion Hotel néven működik most. Végül felkerestük a Teleki téri stiebelt és a közösségi tervezéssel formált kertet, ahol a tét a jövő.

 

A képre kattintva tekintheti meg a videot!

 

Képek

 

 


 

Palotanegyed: arisztokraták, művészetek, vallások, gyógyászok

 

Minden a Rákos-ároknál kezdődött, az 1838-as nagy pesti árvízzel. Attól a perctől vesz irányt a Nemzeti Múzeumtól a Mária utca vonaláig a városrész fejlődése. Itt épülnek fel az országos fontosságú intézmények. Ide költözik az arisztokrácia, az orvostársadalom és megjelennek persze a költők, írók, művészek, a kávéházak, vendéglők. Sétánkat a Múzeum kertből kezdtük, majd a paloták sorából az elsőt, a Festetics-palotát, meg is látogattuk, átvágtunk a Mikszáth téren, a jezsuiták szigetén, találkoztunk a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) elnökével és egy különleges galériában meghallgattuk Ari Kupsus történetét.

CaPE -kiadványok:

Palotanegyed. Múlt - Jelen - Jövő. Útikönyv a Palotanegyedhez. Bp. 2012.

Séták a Palotanegyedben. (térkép) '56-os séta - irodalmi séta- Pál utcai fiúk séta. Bp. 2012.

Háztól házig- utcától utcáig. Történetek a megújuló Palotanegyedről I. kötet. Bp. 2017.

Háztól házig- utcától utcáig. Történetek a megújuló Palotanegyedről 2. kötet.Bp. 2020.

 

A képre kattintva tekintheti meg a videot!

 

Képek

 


 

Batthyány tér: rím a pesti Duna-partra

 

A Várhegyre kapaszkodó Víziváros Dunához lefutó utcáin sétáltunk. Az egykor gazdag polgárok lakta városrész vásárterein át és a Fő utcán haladtunk, hajdani iparosok, kereskedők, fogadósok házai, a török után építkező egyházi rendek templomai, rendházai és a Duna-parti paloták mentén. Először a Hubay-palota Fehér Zenetermébe léptünk, majd hírességeket idéztünk meg, aztán kibogoztunk egy lakónévsort az Iskola utcában. A gasztronómia területén kalandozva pedig megálltunk egy alternatív édesség- ételkészítő üzletében. Sétánkat a Batthyány téren zártuk egy Dunára tekintő presszónál. Ugye, emlékeznek a szignálra, amely a New York kávéházban, az Astoria Hotelban és itt is felcsendült: „ Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben. Aki kérdez, Czigány György, aki válaszol ….’’

 

A képre kattintva tekintheti meg a videot!

 

Képek

 


 

Óbuda: Régiségek, kortárs művészetek

 

Óbuda már csak ilyen sajátos világ: lépten-nyomon a múlt köszön ránk. Sétánkon visszarendeztük a városrész „szétesett” időit: a Római Birodalom provinciájának korát, a honfoglalást követő időt, mikor Óbuda fejedelmi székhely lett, majd középkori királyi székhely és mindenkori királynéi város, a török utáni Zichyek korát, és felidéztük Krúdy világát, amikor még az Árpád híd csak tervként ívelt át a Dunán.

Egy Duna-parti wellness hotel környékén és egy gasztro- kulturális negyedben sétáltunk, mely 2013 óta Krúdy Gyula (1878- 1933) író nevét viseli. Megfordultunk a Lajos utcában, Óbuda legrégibb kereskedő utcájában. Végül az 1784-ban alapított Goldberger-dinasztia gyárterületén vezetett át a sétánk. Itt, elszakadtunk a múlttól és a kortárs művészet világával ismerkedtünk Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet vezetőjének kalauzolásában.

 

Hamarosan

 

Képek