Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Együttműködés és a változás elfogadása a tematikus utcákban

Nincs kész recept a jelenlegi helyzet megoldására, azonban az biztos, hogy együttműködéssel és a változás elfogadásával jobb döntések hozhatók. Ezt látjuk a bevásárló és tematikus utcákban is, ahol természetesen voltak vesztesei az elmúlt időszaknak, de újra közel 80% nyitott kapukkal várja a vendégeket, látogatókat, sőt néhány új vállalkozás is elindult.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által, a vállalkozók támogatásának céljából létrehozott és fenntartott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) folyamatosan monitoringozza a kapcsolódó partner utcákban lévő vállalkozásokat, mely a 11 partneren belül közvetlenül több mint 200 vállalkozást jelent. Sajnos a turisták elmaradása a belvárosban nem múlik el nyom nélkül, így a turisztikában érintett szektorok és kapcsolódó vállalkozások továbbra is támogatásra és segítségre szorulnak, hiszen egy szélesebb keresleti igényt elégített ki az a kínálati paletta, ami a belső kerületekben található. Összefogással, tapasztalatcserével és érdekképviselettel több városrészben is igyekeznek talpon maradni a vállalkozók, de külső segítség nélkül, ez nem mindenkinek sikerül.

Rendkívül érdekes példákat lehet látni, számunkra példakép Bécs, vonatkozásában. Alább csak néhány kiragadott intézkedés és megoldási lehetőség, ami Budapesten is hasznos lehetne és egynek már van is itthoni megfelelője.

Gasztronómiai utalványok: Bécsben két hét alatt 158 ezer utalványt váltottak be az éttermekben és kávéházakban közel 4 millió euró értékben. A sikeres kezdetet követően népszerűnek ítélte meg az akciót Michael Ludwig, Bécs polgármestere. Mint arról korábban beszámoltunk Bécs turizmusgazdaságának újraindítását szolgálja az úgynevezett gasztro-utalvány akció. Bécs mintegy 950 ezer háztartása június közepétől éttermi utalványt kapott postán, amely a város közel 9000 éttermében, kávéházában beváltható. Az egyszemélyes háztartások 25 eurós, míg a többszemélyes háztartások 50 eurós utalványra jogosultak, amelyek fedezetére 40 millió eurót fordít a városvezetés.

Belföldi Bécs csomag: Bécs továbbra is szenved a nemzetközi turisták hiányától, így számos kezdeményezés indult a belföldi közönség megnyerése érdekében. Július közepétől korlátozott kontingens alapján foglalható az "Éld meg a városod" exkluzív csomag, amelyet ausztriai lakcímkártyával lehet igénybe venni. Az "Erlebe deine Hauptstadt" mottó alatt futó forgalomélénkítő akció keretében az ausztriai lakhellyel rendelkezőket szólítják meg, különleges és kedvezményes ajánlatokkal pár napos bécsi szabadságolásra invitálják őket. A speciális VIP csomagba máskor nem elérhető, exkluzív programokat is szerveznek, így a „csak most” és „ egyszer az életben” lehetőséggel csábítják a saját fővárosukat más perspektívából megélni kívánó ausztriai lakosokat. Az akcióhoz közel 40 négy- és ötcsillagos szálloda csatlakozott, mint például a Ritz Carlton, a Park Hyatt vagy az SO/ Vienna. A kedvezményes időszak augusztus hónapra vonatkozik, s július 15-tól már lehet a szobákat lefoglalni. A szálláshoz tartozó VIP-kártya különleges programjait tematikus csomagokba szervezték: shopping, fun, wellness, kultúra és gasztronómia tematikában. A szállodában étkezést nem biztosítanak, ezzel is ösztönözve a vendégeket a városban való gasztronómiai kalandozásra, a helyi gazdaság élénkítésére. A VIP-kártya felmutatásával ugyanakkor kedvezményben vagy meglepetésben részesülnek a vendégek.

Séparée étterem: A patinás Sacher szálloda július 20-tól 2 héten keresztül Salzburgan is elérhetővé teszi, hogy a lakosztályokat mini éttermekké alakítva fogadjanak exkluzív környezetben vendégeket. Egy separée étterem bérlete két fő részére három fogásos menüvel jelképesen 123 euróba kerül. Mivel a szálloda nemzetközi vendégkörre specializálódott, akik a légiközlekedés leállása és a nehezített határátlépések miatt egyelőre távol maradnak, így a bécsiek felé fordultak. Lakosztályaikat a nyárra mini éttermekké alakították, felélesztve ezzel a séparée-k korábban kedvelt hagyományát. A különlegesen berendezett lakosztályokat gasztronómiai céllal hasznosítják, s lehetővé teszik, hogy egyszerre 4 felnőtt és gyermekeik vegyék igénybe az exkluzív helyszín szolgáltatásait. 152 lakosztályban várják ez egyedi környezetben a kulináris élvezetekre vágyókat. A séparée-k így emlékezetes családi ünnepségek, bizalmas üzleti találkozók helyszínei lesznek. A lakosztályokat 3 órás időtartamra lehet igénybe venni, s 24 órával korábban szükséges lefoglalni. A vendégek kényelméről a tartózkodásuk alatt személyes butler gondoskodik.

Adócsökkentések: Ausztriában július elsejétől a szálláshely-szolgáltatás és az éttermi vendéglátás áfakulcsát egységesen 5 százalékra csökkentették. További vállalkozás segítő intézkedésként a vállalkozások adóterheinek csökkentése érdekében az idei év veszteségét le lehet írni, össze lehet vonni a 2018-as, illetve a 2019-es pénzügyi évben elkönyvelt nyereséggel, így az adóalap csökkenthető. A vállalkozások fix költségeinek egy részét átvállaló támogatás időtartamát további három hónappal kiterjesztették. A hiteleiket törleszteni nem tudó vállalkozások hiteleit az állam kiváltja, amit majd csak a vállalkozás pénzügyi helyzetének stabilizálódását követően kell csak újra törleszteni.

Forrás: GD Consulting

Hasonló segítő kezdeményezés természetesen van Budapesten is – ez a Restart Budapest Card. A Főváros és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös akciójának célja kettős: egyfelől segíteni a budapesti turizmus újraindulását, másfelől pedig a Főváros ezzel szeretné megköszönni mindenkinek az elmúlt hónapok erőfeszítését.

A BKIK is folyamatos adatgyűjtés és elemzés mellett, tájékoztatja és segíti szolgáltatásaival a vállalkozásokat, továbbá javaslatokkal fordul a kormányzathoz, amivel a vállalkozók jobb helyzetbe hozásáért küzd.

Továbbá elismerendő a kormány, adó és adminisztrációs terhek csökkentésére hozott intézkedése és igyekezete, azonban a megkérdezett vendéglátósok szerint nagyobb segítség lenne akár a fent említett osztrák mintához hasonló adócsökkentés, akár a reprezentációs adó mérséklésével a céges ügyfelek kiszolgálásának lehetősége.

Mindenki várja, hogy az ősz mit hoz, egy azonban bizonyos, nem lesz olyan, mint a pandémia előtt. A változást el kell fogadni és fel is kell készülni a jövő kihívásaira, a megváltozott fogyasztói preferenciákra és szabályokra. Együttműködve, egymást segítve, könnyebben lehet alkalmazkodni az új helyzethez, így mindenkit szeretnénk buzdítani, hogy fedezzük fel újra Budapestet együtt, látogassunk el ismerős vagy ismeretlen városrészekbe és keressük meg a számunkra legmegfelelőbb szolgáltatásokat, hiszen a bevásárló és tematikus utcák megannyi rejtett kincset és izgalmas helyet kínálnak.

 

A programban lévő tematikus utcák üzleteinek állapota 2020. július 24-28. közötti felmérés alapján:

Art&Antik Street, FalkArt Fórum, Falk Miksa utca: 34 üzletből 29 nyitva van

Bartók Béla Boulevard, Bartók Béla út: 28 üzletből 23 nyitva

Broadway Egyesület, Liszt Ferenc tér: 8 üzletből 7 nyitva van

Fashion Street, Deák Ferenc utca: 17 üzletből 17 nyitva van

Haris Bazár Klaszter, Haris köz: 5 üzletből 1 nyitva van

Királyutca-Designutca Klaszter, Király utca: 14 üzletből 14 nyitva van

KultUnio Klaszter, KultUnio negyed (VI. és VII. kerület): 52 üzletből 30 nyitva van

Palota Piknik Egyesület, Mikszáth tér és Krúdy Gyula utca: 5 üzletből 4 nyitva van

Pozsonyi Piknik Egyesület, Pozsonyi út és környéke: 9 üzletből 8 nyitva van

Ráday Soho Egyesület, Ráday utca: 31 üzletből 20 nyitva van

Piacok nyitva vannak.

203 üzletből 153 nyitva.