Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Sikeresen lelassult Budapest az Advent idején!

Hetvenötezer érdeklődőt ért el a SlowXmas programsorozat a fővárosban

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat keretében csaknem 350 program valósult meg több mint 40 helyszínen: az izgalmas kulturális és gasztroprogramokkal körülbelül hetvenötezer érdeklődőt értünk el a SlowXmas keretében. Kiállítás, forró csoki, közös kézműves foglalkozás, finom bor és jó zene várta az érdeklődőket a programsorozathoz csatlakozott budapesti utcákban.

 

A tavalyi év decemberében, Advent idején ismét összegyűjtötte Budapest legnagyobb utcáinak adventi programkavalkádját a rohanás helyett a lassulást, a meghitt, közös programokat központba helyező Bevásárlóutca Menedzsment (BUM). A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínáltak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hatodik-hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 25. és december 24. között minden napra tartogatott valamit az arra járóknak: kiállítások, koncertek, workshopok, irodalmi és gyerekprogramok várták az érdeklődőket.

 

Egyértelműen a kiállításoké volt azonban a főszerep a SlowXmas adventi kínálatában, a műfajból pedig szinte minden utca kivette a részét: a képzőművészet iránt rajongók a KultUnio K11 LABOR elnevezésű kiállítóhelyén a festészet felől érkezett Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező és illusztrátor Az elveszett fagyigombóc című kiállítását kínálta, a Bartókon található K.A.S. Galériában pedig Szántó István a hagyományos népi tárgykultúra, illetve épített örökség sajátosságaiból kiinduló alkotásai tárultak fel. Ugyanitt a Faur Zsófi Galéria karácsonyi kiállítása és vására keretében a galéria művészei olyan kisméretű műtárgyakat állítottak ki, amelyek különleges ajándékok lehetnek akár önmagunk, akár szeretteink számára az ünnep idején. A Bartókon található KORNÉL kínálatából jól ismert alkotókkal is találkozhattunk egynapos vásárukon, többek között Németh Orsi és Tárnok Orsi, anya és lánya ötvösművészek közreműködésével vásárolhattunk ékszereket. A Ráday Soho 2B Galériájában Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságából nyílt tárlat. A Falk Art & Antique Street galériái sem maradhattak ki a sorból, hiszen mintegy 30 kisebb és nagyobb üzletben válogathattak az érdeklődők igényes, egyedi ajándékot szeretteinknek a fa alá. Megérte ellátogatni az aukciósházakba is, a Nagyházi Galéria hagyományosan több napos, karácsonyi árverésén például 19. és 20. századi festmények, bútorok, ezüsttárgyak, ékszerek kerültek kalapács alá, és volt jótékonysági aukció is. Jelentős eseménynek számított az évről-évre dinamikusan fejlődő Bodó Galéria árverése is.

 

Meg kell említenünk a SlowXmas programsorozat zenei palettáját is. A Ráday Soho iF színpadára Frederick Cornelius "DIY" (do it yourself) muzsikus, énekes, dalszerző egyenesen Dániából érkezett, Havasi-Hollanda György gitárjátékát pedig a Bartókon székelő KisPrésházban lehetett meghallgatni. Hasonlóan a Bartókon található Béla Bárban adott koncertet Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája, aki a zenekar mellett egy intimebb felállást is életre hívott, azért, hogy lecsupaszított formában is előadhassa dalait. Koncertet adott a Gemini együttes is a Falk Miksa utcában található Tóth Kocsmában és különleges zenei stílusoknak adott otthon szintén a Falk Miksa utcában a Sej Ribizli.

Színes programkínálattal várta az érdeklődőket a Bartók Béla Boulevard székhelye, a BBB KulPont is, ahol az Autistic Art pop up kiállítása során például gyermekrajzokkal díszített design tárgyakat lehetett vásárolni adomány gyanánt. Továbbá decemberben több alkalommal is ingyenes pecséttervező és printkészítő workshopok invitált minket a BBB KultPontba a VISU Slowdesign, amely például karácsonyi ajándékkísérők készítésével várt minket, de tervezhettünk matricát magunknak vagy szeretteinknek szánt teára, amit a workshopon mi magunk állíthattunk össze az ott megismert alapanyagokból.

 

A Falk Miksa utca, vagyis az Art & Antique Street téli kincskereső sétákkal is várta a művészet iránt fogékony közönséget. Idegenvezető-műtárgybecsüs vezetésével indulhattunk utcasétára az adventi lelassulás jegyében, hogy időről időre betérjünk egy-egy régiségboltba, galériába. Egy séta keretében ráadásul a Bartók Béla Boulevard ezer arcából most egy újabbat, a helyi borkultúrát is felfedezhettük. A Gellérthegy déli lejtője ugyanis a római kortól egészen a 19. század végéig jelentős bortermelő vidék hírében állt. Ráadásul az irodalom sem hiányozhatott a programból: a Bartókon, a KisPrésházban felelevenedett az irodalom együtt-olvasásának, együtt-hallgatásának hagyománya, mindehhez pedig a HANGésKÖNYV // Helybenjárás című, úgynevezett verses könyvsétát hívták segítségül. A Fashion Streeten pedig csodálatos karácsonyi kivilágítás mellett találkozhattunk a Mikulással.

 

 

#slowxmas2022; #bumbudapest