Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Idegenvezetők Világnapja 2024 - BUM

Minden év február végén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. 2024-ben ismét találkozunk e turisztikai évadnyitó esemény keretében. Bízunk benne, hogy idén számos alkalommal találkozhatunk Önökkel személyesen és járják be velünk, vagy önállóan saját időbeosztásuk szerint a bevásárló és tematikus utcákat.

Tartsanak velünk 2024. február 23- án, 24-én és 25-én! Ismerkedjünk ismét együtt városunk csodálatos részeivel összesen 6 séta keretében!

A programokat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósítjuk meg!

 

Programok röviden

2024. február 23. (péntek)

  • 12.00 - Fashion Street és környékének felfedezése
  • 15.00 - Margit-negyedbeli kalandozás

2024. február 24. (szombat)

  • 11.00 - A Palotnegyed érdekességei
  • 14.30 - Bartók Béla Boulevard egyedi arculata

2024. február 25. (vasárnap)

  • 11.00 - Ráday utca nyitva!
  • 14.30 - Kincskeresés az Országház körül

 

Mivel volt pár lemondás a sétáinkat újra nyitottuk egészen holnap estig vagy amíg újra vissza nem töltődik a létszám. Az alábbiakban tudnak regisztrálni még pár fő erejéig.

 

Programok

2024. február 23. péntek

12:00

Fashion Street - a Deák Ferenc utca és a divat utcái 

A Városház utcából indítjuk a sétánkat. Az Emerald Hotel & Suites butikhotel mellett átvonulva a Szervita térre érkezünk. Innen a Duna-parthoz közeli Zenit Hotelt keressük fel. A Vigadó oldalán elsétálunk az elegáns éttermeknek, üzleteknek és irodáknak otthont adó „Váci1”-ig, Alpár Ignác tervezte Pesti Hazai Első Takarékpénztár palotájáig. Elhagyva a Váci-kaput, a történelmi Pest városának kapuját, átvágunk Szózatunk költőjéről, Vörösmarty Mihályról elnevezett téren. A harmincadvám emlékét őrző utcán át az Erzsébet tér felé tartunk. Felkeressük a Kempinski Hotel Corvinust, mely a szomszédos Ritz-Carlton szállodával együtt a Fashion Street-et keretezi. E divat utcájának kialakított utcaszakaszon, mely a Bécsi utcától a Deák Ferenc térig tart, meglátogatjuk a Deák Palotát. 

Találkozó: 11:45 -kor az Emerald Hotel & Suites bejárata elől  (Bp. V. Városház u. 20.)

Útvonal: Városház utca  -  Szervita tér  –  Kristóf tér  -  Türr István utca  -  Apáczai Csere János utca - Vigadó tér  -  Deák Ferenc utca, - Váci utca  -  Vörösmarty tér  -  Harmincad utca - Bécsi utca - Erzsébet tér – Deák Ferenc utca – 15.sz: Deák Palota: Immobilia Zrt. -  Fashion Street - Deák Ferenc tér

A séta időtartama: min. 2 óra

 A sétát vezeti: Fias József Dávid kezdő idegenvezető, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium 2020-ban végzett tanulója

Létszám: cca 25 fő

Regisztráció 

 


 

2024. február 23. péntek

15.00

A Margit-negyed – a Margit körút környezetében

Rövid sétánk épp elég lesz arra, hogy megismerjük a Kozma Lajos tervezte Átrium –bérház és filmszínház épületét, hogy megismerkedjünk a körút és környékének ipartörténeti emlékeivel, egy-két art deco, Bauhaus stílusú házával a barokk Országúti Ferencesek templomának szomszédságában. Az egykor népszerű vendéglátóhelyeket csak megemlíthetjük, de felkereshetnénk akár a Politzer-ház aljában régóta működő vasedény boltot, a híd felé kanyarodva Országút városrész másik ikonikus filmszínházát, a Bem mozit. Helyette kimegyünk a Margit hídhoz és ott is meg tudunk néhány érdekességet.

A séta útvonala: Margit körút – Mechwart –liget - Margit körút- Bem utca- Tölgyfa utca- Fekete Sas utca - Margit krt. - Margit híd

Találkozó: 14.45-kor az Átrium előcsarnokában (1024 Budapest, Margit körút 55.)

A program időtartama: kb.1,5-2 óra

A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető 

Létszám: cca 25 fő

Regisztráció lezárult

 


 

2024. február 24. szombat

11.00

Palotanegyed a Baross utca felől 

Rövid sétánk épp elég arra, hogy összefoglaljuk, hogyan alakult ki Pest városfalain kívül Józsefváros, a pár évtizede Palotanegyednek vagy Mágnesfertálynak nevezett rész a Nemzeti Múzeum környékén, hogy mi köti a Károlyi- családot a Meinig Artúr tervezte Wenckheim-palotához és az Ötpacsirta utcai Pállfy–palotához. Ellátogatunk a Bródy Sándor utcába, majd vissza kanyarodunk a Krúdy Gyula utcába.

A séta útvonala: Baross utca - Szabó Ervin tér - Ötpacsirta utca - Múzeum utca - Bródy Sándor utca - Horánszky utca - Krúdy Gy. u.

Találkozó: 10.45 - kor a 3-as Metró Kálvin téri állomásának Baross utca felőli kijáratánál

A program időtartama: kb. 1,5 óra

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető 

Létszám: cca 25 fő

Regisztráció

 


 

2024. február 24. szombat

14.30

Bartók Béla út – BBB kulturális negyed

Marasztaló megállók: gasztro-kulturálisan együttható terek, klasszikus és kortárs galériák, borozók,sörözők,kávézók, nem sztereotíp könyvesbolt a Bartók Béla út két oldalán - mint örvénylő habokba rántó szirének csábítanak kultúrfogyasztásra, (kultúr és valós) éhségünk, szomjúságunk csillapítására, kalandos találkozásokra, „együttlógásokra”.  Vajon hol futnánk össze Ottlik Gézával Cseh Tamással ? Hol lenne ” napközije” Karinthynak, Kosztolányinak, a Jenőknek – Tersánszky Józsi, Heltai, Rejtő Jenőnek...?

Sétánkon a bázistól, a Hadik elől indulunk, és térről térig haladunk a Szabadság híd irányába.

A séta útvonala: Gárdonyi tér- Bartók Béla út - Gellért tér

Találkozó: 14.15 – kor a Bp. XI. Gárdonyi téren, a Hadik kávézó előtt

A program időtartama: kb. 1,5 óra

A sétát vezeti: Németh Emese idegenvezető 

Létszám: cca 25 fő

Regisztráció lezárult

 


 

2024. február 25. vasárnap

11.00

A Ráday utca nyitva!

A Ráday utca nem csak Ferencváros főutcája, gazdag építészeti irodalmi és művészeti öröksége méltán teszi minden helytörténet iránt érdeklődő városlakó számára kívánatos célponttá.

Az utca építészettörténeti képe a 18. század végi klasszicizmustól indul– Két Oroszlán vendéglő a Kálvin tér sarkán –, dimináns a 19. század  historizmusa – Ybl palota az Eötvös u. sarkán –, szép példái vannak az elegáns szecessziónak – Köztelek u. sarok –  és a Bauhaus-stíluson, majd a háborút követő néhány pótláson át az új ezred forduló modernista építészetéig ível – Goethe Intézet a Boráros - térhez közeli szakaszon.

Laktak és alkottak itt írók, költők, működtek iskolák, egyházi intézmények és vendéglátó helyek. Ahogy most is.

„A Ráday” nem csak manapság, hanem hagyományaiban is a környék és a Belváros egyik szórakozó utcája volt. Ahogy most is. Kevés hazai és külföldi vendég kerüli el az utca nyári teraszait.

Az Idegenvezetők Világnapján A Ráday utca nyitva! jelszóval várja az érdeklődőket Orbán György idegenvezető.

A séta Ybl Miklós felújított Bakáts téri templomától indul és a Kálvin térig tart.

A séta díjtalan, tervezett ideje másfél - két óra.

Találkozás: 10.45 Bakáts tér Templom bejárata előtt

A program időtartama: kb. 1,5 - 2 óra

A sétát vezeti: dr. Orbán György projektmenedzser

Létszám: cca 25 fő

Regisztráció

 


 

2024. február 25. vasárnap

14.30

Kincskeresés az Országház körül

Csipkés Országházunk tövéből indulunk Lipótváros kalandos felfedezésére. Körbejárjuk a Kossuth teret, bekukkantunk a környező utcákba, díszes bérházak udvarába. Anekdotázunk a Parlamentről, megidézünk selyemgyárat és gőzmalmot, beszélgetünk a szomszédos Galériás Negyed kincseiről és olykor különös látogatóiról. Balázs Kata idegenvezető és műtárgybecsüs mesél.

Találkozó: 14.15 Falk Miksa és Szalay utca sarkán

A program időtartama: 1,5 óra

A sétát vezeti: Balázs Kata idegenvezető és műtárgybecsüs

Létszám: cca 25 fő

Regisztráció

 

 

FONTOS!
A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára legkésőbb 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá kötelező a Headset (tourguide) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. Aki nem veszi igénybe, annak nem tudjuk biztosítani, hogy az idegenvezetőt mindig megfelelően hallja. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez. 

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

 

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

Az esemény főtámogatója