Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Idegenvezetők Világnapja 2023 - BUM

Minden év február végén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. Bár eltérő formában, de az elmúlt évek sem maradtak ki, így 2023-ban ismét találkozunk e turisztikai évadnyitó esemény keretében. Bízunk benne, hogy idén számos alkalommal találkozhatunk Önökkel személyesen és járják be velünk, vagy önállóan saját időbeosztásuk szerint a bevásárló és tematikus utcákat.

Tartsanak velünk 2023. február 24-én és 25-én! Ismerkedjünk ismét együtt városunk csodálatos részeivel!

Regisztráció lezárult.

Viszont most nyílik meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett programokra a regisztráció, részleteket ITT találnak!

 

2023. február 24. (péntek)

13.00 Bartók Béla Boulevard - Buda - Szentimreváros - Lágymányos – vezeti: Turi Olga MEGTELT

Sziklakápolna előtere - Fürdő(be) Kelenhegyi út-(Szent Vince-szobor) Kemenes út- (Szegedi étterem) Bartók Béla út- Orlay utca (templom) - Bartók Béla út -Gárdonyi tér (Szatyor) – Fári Antik, vagy a Csonka Múzeum

 

15.00 Falk Miksa utca - Sztorik és műtárgyak – kincskeresés a Galériás Negyedben – vezeti: Balázs Kata - MEGTELT

Indulás Colombo szobortól végig a Falk Miksa utcán a Markó utcáig, közben egy-egy galéria meglátogatása.

 

2023. február 25. (szombat)

10.00 Budai Várnegyed – polgárváros - Séta Buda polgárvárosában - a Dísz tértől a Tárnok utcán át a Szentháromság utcáig – vezeti: Németh Emese - MEGTELT

Dísz tér- Tárnok utca- Szentháromság tér- Úri utca sarka- Hess András tér

 

12.00 Fashion Street – a Deák Ferenc utca és a divat utcái - vezeti: Fias József Dávid // kezdő idegenvezető - MEGTELT

Szervita tér - Kristóf tér - Váci utca (Váci1) -Türr István utca- Apáczai Csere János utca - Vigadó tér - Deák Ferenc utca -Váci 1 - Vörösmarty tér- Erzsébet tér (Kempinszki) - Deák Ferenc utca- Deák Ferenc tér

 

15.00 Ráday utca – vezeti: dr. Orbán György - MEGTELT

Kálvin tér- Gönczy utca ( Nagel-ház) Lónyai utca- Török Pál ( Pál utcai fiók ferencvárosi színhelyeiből) - Ráday 28- Markusovszky tér (Köztelek utca)(OMGYI) - Biblia utca- Bakáts tér

 

 

Program részletesen

 

2023. február 24. (péntek)

 

13:00 

Bartók Béla Boulevard - a séta megtelt további regisztrációkat nem tudunk fogadni

Buda - Szentimreváros- Lágymányos

Bartók Béla Boulevard a Gellért-hegy lábánál

 

A Gellért-hegy oldalából, a Pálosok Sziklatemplomától kezdjük a sétánkat.

Lenézünk a Duna két partjára, majd megcsodáljuk a Gellért fürdő fogadócsarnokában a mozaikokat, üvegablakokat, szobrokat. Elsétálunk Szent Vinczéhez, jó bortermésért imádkozni. Betérünk az Orlay utcai örmények templomába, és egy kicsit elmerülünk a játékok világában. A Mészöly utcában időzünk egy kicsit Medgyaszay épületénél. Innen egyenesen a Hadik kávéházba és a Szatyorba sietünk, ott bizton találkozunk Karinthy szellemével, és egy habos kávé mellett barkochbázunk, ahogy a nagyok. A séta során megemlékezünk Kosztolányiról, Nemes Nagy Ágnesről, Ottlik Gézáról, Cseh Tamásról, fejet hajtunk Gerlóczy Gedeonnak és Csontváry Kosztka Tivadarnak.

 

Találkozó: 12:45-kor Szent Gellért tér: Magyarok Nagyasszonya sziklatemplom előtti terasz -

Útvonal: Sziklakápolna/ Pálos Fogadóközpont - Kelenhegyi út - Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda ( fogadó csarnok) - Szent Vince szobra - Kemenes utca – Bartók Béla út - Orlay utca 2/B.: Kiss Áron Magyar Játék Társaság - 6.sz: ( örmények temploma) Fogolykiváltó Boldogasszony és Világosító Szent Gergely-templom – Bartók Béla út- Mészöly utca - Bartók Béla út- Gárdonyi tér a Hadik Kávéház (Bp. XI. Bartók Béla út 36.) előtt

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Regisztráció lezárult

 


 

15:00

Sztorik és műtárgyak – kincskeresés a Galériás Negyedben - a séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánk során szemezgetünk Lipótváros kalandos történetéből, beszélgetünk szecesszióról és selyemgyártásról, rendhagyó szobrokról és különleges sorsokról. Antik tárgyak és kortárs alkotások kelnek életre, ahogy jártunkban-keltünkben benézünk egy-egy galériába és szóba elegyedünk az utca műkereskedőivel.

Tárlatvezetést ezúttal a Bodó Galéria és Aukciósház kínál nekünk, ahol a 19. századi magyar és európai festményeken, műtárgyakon kívül 20. századi modern és kortárs darabokkal is megismerkedünk.

Találkozó: 14:45-kor V. Falk Miksa utca - Szent István krt. sarok (Columbo szobor)

A séta időtartama: 1,5 óra

A sétát vezeti: Balázs Kata műtárgybecsüs, idegenvezető, újságíró

Regisztráció lezárult

 


 

2023. február 25. (szombat)

 

10:00

Budai Várnegyed - polgárváros - a séta megtelt további regisztrációkat nem tudunk fogadni!

Séta Buda polgárvárosában - a Dísz tértől a Tárnok utcán át a Szentháromság utcáig

 

A tatárjárást követően IV. Béla a Várhegyen alapított várfalakkal védett várost. Ide telepítette Pest, Óbuda magyar és német lakosságát biztonságos életteret teremtve számukra. Kialakíttatta a város utcaszerkezetét, felparcelláztatta a telkeket, felépítette a királyi székvárost, Budát.

Hogyan éltek a városfalakon belül Buda polgárai?  Hogyan szervezték a hétköznapjaikat, milyen törvények szabályozták az életüket, mit írt elő a Budai Jogkönyv és polgárjog, hol tartották a piacokat, vásárokat, honnan nyerték ivóvizüket a budai lakosok? – ezekre és sok más dologra is választ adunk sétánk során.

A Dísz térről indulunk. Az egyik leggazdagabb budai polgár, Beer József Kajetán katonai gyógyszerésznek a palotája mellett elhaladunk. Aztán a boltosok, gyógyszerészek utcáján haladunk paloták, polgárházak, boros pincék, tavernák, egykori boltok mentén. Elidőzünk a Tárnok-háznál és az Aranyhordó vendéglőnél. Mesélünk a kapualjakban látható ülőfülkék rendeltetéséről.

Elhaladunk az Arany Sas Patikamúzeum, a Tárnok utca egykori gyógyszertára mellett, mely patikatörténetünk fejezeteit mutatja be. Elmegyünk a nemrég felújított Régi Városháza mellett. Sétánkat az 1827-ben alapított Ruszwurm cukrászdában zárjuk, megtekintjük iparművészeti emlék empire berendezését, és mesélünk a Ruszwurm híres látogatóiról is.

Találkozás: 9:45-kor a Korona Cukrászda előtt (Bp. I. Dísz tér)

Útvonal: A Dísz tértől a Tárnok utcán át a Szentháromság tér- Szentháromság utcáig

A séta időtartama: kb. 2 óra

A sétát vezeti: Németh Emese idegenvezető

Regisztráció lezárult.

 


 

12:00

Pest - Belváros - Lipótváros

Fashion Street - a Deák Ferenc utca és a divat utcái - a séta megtelt további regisztrációkat nem tudunk fogadni!

 

A Városház utcából indítjuk a sétánkat. Az Emerald Hotel & Suites butikhotelen átvonulva a Szervita térre érkezünk. Innen a Duna-parthoz közeli Zenit Hotelt keressük fel. A Vigadó oldalán elsétálunk az elegáns éttermeknek, üzleteknek és irodáknak otthont adó „Váci1”-ig, Alpár Ignác tervezte Pesti Hazai Első Takarékpénztár palotájáig. Elhagyva a Váci-kaput, a történelmi Pest városának kapuját, átvágunk Szózatunk költőjéről, Vörösmarty Mihályról elnevezett téren. A harmincadvám emlékét őrző utcán át az Erzsébet tér felé tartunk. Felkeressük a Kempinski Hotel Corvinust, mely a szomszédos Ritz-Carlton szállodával együtt a Fashion Street-et keretezi. E divat utcájának kialakított utcaszakaszon, mely a Bécsi utcától a Deák Ferenc térig tart, meglátogatjuk a Deák Palotát. Majd megnézzük az Immobilia Ingatlanfejlesztő Zrt. által igényesen felújított épületek homlokzatát, épületdíszeit és földszintjükön a luxusmárkákat befogadó üzletek portáljait. A Deák Ferenc térnél fejezzük be a sétánkat.

 

Találkozó: 11:45 -kor az Emerald Hotel & Suites bejárata elől  (Bp. V. Városház u. 20.)

Útvonal: Városház utca  -  Szervita tér  –  Kristóf tér  -  Türr István utca  -  Apáczai Csere János utca - Vigadó tér  -  Deák Ferenc utca, - Váci utca  -  Vörösmarty tér  -  Harmincad utca - Bécsi utca - Erzsébet tér – Deák Ferenc utca – 15.sz: Deák Palota: Immobilia Zrt. -  Fashion Street - Deák Ferenc tér

A séta időtartama: min. 2 óra

 A sétát vezeti: Fias József Dávid kezdő idegenvezető, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium 2020-ban végzett tanulója

Regisztráció lezarult

 

 


 

15:00

Ráday utca - a séta megtelt további regisztrációkat nem tudunk fogadni!

 

Kezdünk a Haimarkt-on – (ma Kálvin tér) (A Ráday utca torkolatában, a Metró feljárat előtt.)

Aztán a Két Nyúl utca következik – oda fogunk találni – ahol egy pontból látjuk a Nagel házat – a Fenyő áruházat – a Nagycsarnokot – a református templomot – egy Ybl Miklós tervezte sarokházat – az Iparrajziskolát és a Pál utcai fiúk iskoláját. (Velük később még találkozunk.)

A Ráday utcán (lánykori neve Sorokscharer-gasse) sétálunk végig – kétoldalt vendéglők-teraszok (róluk is szó lesz) -, miközben a mai Budapest építészettörténeti keresztmetszete tárul fel a szemünk előtt. A stílustörténet mellett szóba kerül a magyar irodalom az Auróra körből kinőtt Kisfaludy Társaságon át Závada Pálig, a Köztelek utca kapcsán Széchenyi és a Reformkor, a híres dohánygyár és előkerülnek a Pál utcai fiúk. Na nem mindenki, de Nemecsek és Csónakos biztosan. A séta a „református” Ráday utca után Ybl Miklós „katolikus” Bakáts téri felújított templománál fejeződik be.

Találkozó: 14:45 Kálvin tér (M4 metró feljárat előtt)

A séta időtartama: 1,5 – 2 óra 

A sétát vezeti: dr. Orbán György, a Ráday Soho projektmenedzsere

Regisztráció lezárult

 

 

FONTOS!
A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára legkésőbb 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá kötelező a Headset (tourguide) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. Aki nem veszi igénybe, annak nem tudjuk biztosítani, hogy az idegenvezetőt mindig megfelelően hallja. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez. 

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

 

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!