Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Nemzedékről Nemzedékre

Érintett utcák: Ráday Soho
Címkék: Kiállítás
Esemény kezdete: 2024-03-22 17:00:00
Esemény vége: 2024-07-13 17:00:00

Böhm gyűjtemény

Nemzedékről Nemzedékre

„A művészet szélesíti a látókörünket, és a hétköznapi gondokból egy magasabb szellemi szférába emel. E tekintetben számomra valóban nélkülözhetetlen a lelki jóléthez. A művészet a látható dolgok mögötti mélyebb valóságot mutatja meg.”

Mindenkor nagy kihívás az egymást követő nemzedékek szellemi, lelki és tárgyi hagyatékát a kiállítóterek zárt világában a nagyközönség számára elérhetővé tenni.

A művészettel való találkozás formál, alakít, és továbblépésre biztat. Nemcsak meglátni és megszeretni a műtárgyakat, hanem láttatni és megszerettetni is őket.

Ez a misszió idősebb Böhm József gyűjteményének megalapozásával vette kezdetét olyan nagybányai mesterek munkáiból válogatva, mint Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos és Jándi Dávid.

Ifjabb Böhm József pedig figyelemmel kísérte az erdélyi, köztük a szász művészek munkásságát: Mattis-Teutsch János, Henri Nouveau, Fritz Kimm és Hans Eder munkáit, és az édesapjától kapott és a szeretettel őrzött nagybányai gyűjteményt a közép-európai avantgárd és konstruktív művészet alkotásaival gazdagította.

„Apám példáját követve számomra is az értékek megőrzése a legfontosabb… Úgy éreztem, a művészet erős kapocs a szülőföldemmel. Édesapám gyűjteményét nemcsak átvettem, hanem bővítettem is. A kollekció ma már körülbelül háromszáz darabból áll.”

A Bibliamúzeum tárlatán többek között Kiss Béla, Lakner László, Jakobovits Miklós, Mauer Dóra, Haász István, Konok Tamás, Mengyán András, Bak Imre és Fajó János alkotási segítenek bepillantani ebbe a sokszínű világba.

A kiállítás helyszíne:
Bibliamúzeum, 1092, Budapest, Ráday u. 28.
Megtekinthető:
2024. március 23 – 2024. július 13. között.
A kiállításhoz kapcsolódó programok:
Megnyitó
2024. március 22. 17 óra

Szubjektív tárlatvezetés – A kiállításban vezet: Fodor Éva művészettörténész
2024. április 25. 16.30 óra

Múzeumok éjszakája – A kiállításban vezet: dr. Böhm József 2024. június 22

Részletek ITT!