Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Turizmus Világnapja 2023

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre ezt az eseményt, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2011. szeptember 27-én ünnepelte először a Turizmus Világnapját, 2013 óta a BKIK által létrehozott BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) is állandó szereplője a Turizmus Világnapja budapesti programjainak. A sétákat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központhoz kapcsolódó képzett idegenvezetők közreműködésével, az utcákban lévő vállalkozók együttműködésével és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával valósítjuk meg. 

 

Programok

2023. szeptember 27. (szerda)

  • 14.00 - Liszt Ferenc tértől a Király utcán át a Gozsdu udvarig
  • 16.00 - Nagykörút rejtelmei
  • 18.00 - Budai Várnegyed

 

Programok

 

14.00

A Liszt Ferenc tértől a Gozsdu-udvarig - MEGTELT

Sétánkat a Zeneakadémián kezdjük. Belépünk a Zene szentélyének előcsarnokába, zeneoktatásunk világhírű intézményébe. Tovább a Liszt Ferenc téren sétálunk, ahol a vendéglátóipari vállalkozások a semmi helyén ’ teremtettek világokat’. Vendégmarasztaló teraszaik, kávézóik, éttermeik Budapest gasztro-kulturális térképén egy évtizede immár referencia pontok.

Torony iránt sétálva a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templomba látogatunk, miután átszeltük a pesti Broadway-t, bekukkantottunk a Capa Központként működő Ernst Lajos műgyűjtő bérházának az előcsarnokába. A GP monogramot, sárkányt, meg Dávid-csillagot a homlokzatán viselő háztól és a sokak kedvelte egykori Gólya áruháztól elrugaszkodva a Király utcán haladunk tovább. Egészen a Gozsdu –udvarig.

Megfigyeljük a régi pesti zsidónegyed reformkorban épült házait, romantikus, klasszicista épületeit, szecessziós házait. Megmutatjuk, melyik házban született Weisz Mórként Szomori Dezső az író, hol lakott Petschauer Attila kardvívó bajnok, hol áll a Zür Stadt Pest- felirat, hol volt az első mozi. Elmeséljük, mit keresett a Jálics- pincében Viktória királynő fia, a walesi herceg; hol voltak a zengerájok, lebujok, a Kék macska, Vörös macska mulatók. Megmutatjuk a tanúját az évnek, amikor a kacajok megtörtek, a vigalom csenddé foszlott utcaszerte.

A példásan felújított Gozsdu –udvarhoz érve tapasztaljuk, az utóbbi évtizedekben hogyan alakult bontások, újjáépítések, az örökségvédők, kivált a Perczel Anna építész vezette Óvás! Egyesület és az ingatlanfejlesztők többször össztüzében a Király utca és környezete. Ami visszatért: az élet. Ismét bulinegyed az utca és környéke, ahogy egykor régen.

Találkozó:13.45-kor a Zeneakadémia előtt (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Bp. VI. Liszt Ferenc tér 8.)

A séta időtartama: cca 2 óra

 A sétát vezeti: Miklósi Flóra idegenvezető

Regisztráció lezárult, séta megtelt.

 


 

16.00

A szecesszió bűvöletében - az eklektika forgatagában

Séta a Nyugati pályaudvar környékén és a Teréz körúton - MEGTELT

 

Mielőtt a Teréz körút felfedezésére indulnánk, megismerkedünk az egykori Gyár (ma részben Jókai) utca és a Nyugati pályaudvar környezetével. Betekintünk az Eiffel Palace irodaházba, mely megőrizte a Légrády-nyomda belső építészeti értékeit, ipartörténeti emlékeit. Felkeressük a Weinréb - Spiegel és más építész-páros szecessziós épületeit: megfejtjük, mit üzennek homlokzati díszeik.

Meglátogatunk három, történetükben különleges vendégváró helyet. Sétánkon megidézzük Skála kópét, a Hacsek és Sajó párost, a Teréz körút kávéházakkal, mozikkal, üzletekkel tarkított világát – ahogy elődeink ismerhették, ahogy él emlékeinkben, és ahogy tapasztaljuk a jelenét.

Aki a boldog békeidők nosztalgiájára vágyik, sétánk után keresse a Zsolnay kávéház és cukrászda kínálatát (egyéni fogyasztással).

Találkozó: 15.45-kor a Budapest, VI. Nyugati téri óra alatt

A séta időtartama: kb. 2 óra

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Regisztráció lezárult, séta megtelt.

 


 

18.00

Séta a Budai Várnegyed polgárvárosában - MEGTELT

 

Eljött az idő, amikor a Duna vízén járók a Várhegy fennsíkjára feltekintve várfalakkal kerített város képét pillanthatták meg. IV. Béla király városában a Magyar Királyság fővárosát köszönthették.

Az 1243-tól önellátásra berendezett, védőművekkel megerősített, várkapukkal védett, későbbi korokban lerombolt, majd újjáépülő város: a Budai palotanegyed és történelmi lakónegyede 1987 óta Világörökségi színhely

Sétánkat a Budai várnegyed északi pontján kezdjük. Éppen ott, ahol a nagy királyi ház (latinul magna curia regis, németül Kammerhof) épületegyüttese állt. Ezután a budavári polgárváros utcáin, terein, két fő egyházi (a Mária Magdolna és a Nagyboldogasszony (Mátyás) templom) és közigazgatási központja (a régi és új Városháza) között a történelmi városrész műemléképületei mentén kanyarogva a Halászbástyához jutunk. Innen tekintünk alá, a Dunára, a budai és a pesti partszakaszra.

Míg a múlt eseményeit vesszük számba és elmúlt korok üzenő jeleit (mesterek monogramjait, évszámokat, cégéreket, az ülőfülkék, a budavári pincerendszer titkát) böngésszük, megfigyeljük, milyen környezetben fogadják és szolgálják ki a vendégeket korunk vállalkozói.

Találkozó: 17.45 I.Táncsics M.u. 7. Erdődy palota előtt

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Selmeczi Andrea idegenvezető

Regisztráció lezárult, az esti séta megtelt.

FONTOS!
A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára legkésőbb 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá kötelező a Headset (tourguide) készülék használata, ami ingyenes az Önök számára ez alkalomból. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. Aki nem veszi igénybe, annak nem tudjuk biztosítani, hogy az idegenvezetőt mindig megfelelően hallja. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.


Amennyiben regisztráció után 24 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt (és a spam/levélszemét mappában sem találja), akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék legkésőbb 2023. szeptember 26-ig, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat időben.


A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!