Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Víziváros

Alakult: 2024 Tagok: 5 Térkép Üzletek facebook

A budai Várhegy és a Duna között, a Clark Ádám tértől a Csalogány utcáig mesebeli lépcsősorok, színes barokk házacskák és elegáns főúri paloták alkotják a díszletét egy különleges városrésznek, ahol a békebeli hangulat keveredik a franciás sikkel, a tradicionális a bohémmel, a múlt a jelennel. Ha a Várnegyed nyüzsgését magunk mögött hagynánk, a rakparton, a Fő utcán vagy a macskaköves kis utcákon sétálva betérhetünk az egykori gazdag vízivárosi vendéglői életet megidéző bisztrókba és kávézókba, sokszáz éves kapucinus kolostorból kialakított éttermekbe, felfedezhetjük az apró kézműves pékségeket, galériákat, szalonokat, klubokat. A városrész ma is Buda műemlékekben leggazdagabb területe, ahol jó elmerülni a vízivárosi életérzésben és kultúrában.

 


Látnivalók

  1. A világörökség részét képező Várkert Bazár Ybl Miklós tervei alapján épült, árkádsora egykor üzleteknek és műtermeknek adott helyet, 1961 és 1984 között pedig az épületben működött a legendás Budai Ifjúsági Park.  

  2. A Batthyány téri VI. számú Vásárcsarnok egyike a monarchia alatt épült nagy budapesti vásárcsarnoknak, megnyitásakor 690 “áruda” működött benne.

  3. A Négy évszak ház a Batthyány tér 3. szám alatt a 18. század végén épült copf stílusban, nevét pedig a homlokzatát díszítő domborművekről kapta. 

  4. Az 1899-ben épült Budai Vigadó épületében ma a Hagyományok Háza működik, belső tereit óriási falitükrök, gazdag szecessziós díszítés és Pauli Erik freskói - az Est és a Reggel - ékesítik. 

  5. Az eredetileg gőzüzemű Budavári siklót Széchenyi Ödönnek, Széchenyi István gróf fiának a kezdeményezésére építették 1868 és 1870 között, Lyon után a második ilyen közlekedési eszközként Európában. 

Érdekességek

  1. A 18. században épült, katolikus Szent Ferenc sebei templomban a mai napig a szerzetesek által készített barokk berendezési tárgyak láthatók.

  2. A Batthyány tér 4. szám alatti ház fővárosunk egyetlen számottevő rokokó épülete, egykor itt működött a Fehér Kereszt Fogadó, ahová olyan hírességek tértek be, mint II. József császár vagy - a legenda szerint - Casanova. 

  3. A Corvin tér színes barokk épületei közül a 4. szám alatti Gottlieb-ház homlokzatán Mátyás királyt ábrázoló domborműveket láthatunk, és egy alkimista műhely domborművét is, mivel egykor a házban ón- és rézöntő műhely működött. 

  4. A Fő utca 32. szám alatt található Alsó-vízivárosi Szent Erzsébet-plébániatemplom az 1600-as évek végén került a kapucinusokhoz, az 1700-as évek elején pedig kapucinus kolostor is épült mellette, ami ma félig hotelként működik, másik felében azonban ma is szerzetesek élnek. 

  5. A Budai Váralagútban van az irodája a Lánchíd hídmesterének, akinek családja három generáció óta vigyáz a budapesti hidakra, dédszülei dunai hajósok voltak, ő maga pedig az Alagút szolgálati lakásában nőtt fel.


 

Galéria