Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

1 művész 1 porta // Eleven Tavasz

Érintett utcák: Bartók Béla Boulevard
Címkék: Fesztivál
Esemény kezdete: 2022-05-19 16:30:00
Esemény vége: 2022-05-22 18:00:00

Az Eleven Tavasz alkalmával ismét kortárs művészet költözik a BBB üzleteinek kirakataiba.

1 művész 1 porta // Eleven Tavasz

Az 1 művész 1 porta esemény a legközvetlenebb módon teszi elérhetővé a kortárs művészetet: kilépteti az utcára a járókelők közé. A közterekre és a kirakatokba installált műveket ezúttal a környezetvédelem, a zöld életszemlélet és a természettel való harmonikus együttélés témája inspirálta.

 

Bor- és Kézműves
Borbás-Tóth Marica, Tóth Annamária: Gondolatvivő - installáció

Az alkotók célja egy gondolati tér létrehozása, mely szimbolikusan egy fűzfa formájában jelenik meg az utcán. Törzse körül leülhetnek a járókelők, a fa koronája búraként borul rájuk, körbeveszi őket. Feladatuk a természettel való saját, személyes kapcsolatuk újrafelfedezése, elcsendesedés, megállás egy pillanatra. A megszületett gondolatokat akár egy szóban, vagy mondatban megfogalmazva rögzítik egy szalagon, melyet a fa ágaira kötve átadnak a szélnek. Ezáltal "Gondolatvivővé" válik a természet és a személy is, aki tovább haladva magával viszi saját kapcsolódási pontjait.

 

 

BorSor
Lajkó Nóra: Természet-installáció

Lajkó Nóra kifejezetten a helyszínre komponálta saját zöld szemléletű installációját. Munkásságában hangsúlyos szerepet kap a környezet iránti érzékenység. Kompozíciói gyakran felhívják a figyelmet olyan jelenségekre, melyek a természetben negatív irányba változnak. Hangsúlyos továbbá műveiben az ember és a természet szimbiózisának megmutatása, melyek összefüggéseit vizuális formában ragadja meg.

BorSor
Domokos Berta, Egervári Júlia, Lipkovics Péter: Interaktív installáció a természet jegyében

A három művész egy közös, interaktív installációt tervezett, mely az esemény során folyamatos változáson megy keresztül. Lipkovics Péter vályogból készült, halat formázó szobra száján keresztül folyamatosan engedi a vizet Domkos Berta megfestett vásznára. A vízzel oldódó pigmentek alakulnak, változnak és egy teljesen szabad folyású kompozíciót alakítanak ki. Egervári Júlia természetes összetevőkből álló, tésztamasszával dolgozva egészíti ki a koncepciót, mely szintén a környezet védelmére irányítja a figyelmet.

 

 

Defo Labor
Góbi Gábor / Design tárgyak bemutatója

A gobi.design tárgyai egy természetes körforgás részei. Tervezőjük szemléletét az upcycling, hygge, wabi-sabi, slow life, fogalmak hatják át és ezek a trendek ihlették. Munkája során megment olyan, valaha más formában létező tárgyakat, amik egyébként eltűnnének, vagy hulladékká válnának. A természetes anyagokat hagyományos technikákkal dolgozza át (pl. Yakisugi - a fa égetéssel történő konzerválásának japán technikája). Design tárgyai között bútorokat és lakberendezési kiegészítőket is találunk.

Defo Labor
Horn Enikő - ENIHORN design bemutató

Horn Enikő 2013-ban indította el az E N I H O R N márkát. A magyar designer márka már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatosságra, termékei a fenntartható divatot képviselik. A tervező számára fontos szempont az időtálló darabok tervezése, készítése, táskái minőségi ‘biobased leather‘ tanúsítvánnyal ellátott olasz bőr alapanyagokból készülnek. A gyártás során nyolcadik éve a ‘zero waste’ filozófiát tartja szem előtt, vagyis minden alapanyagot igyekszik maximálisan felhasználni, hogy a keletkezett hulladék a minimálisra csökkenjen. Ezúttal a natúr színvilágot képviselő darabjaiból láthatunk válogatást.

 

 

DiVino Bartók
Kele Juci legújabb festményei

Ahhoz, hogy a Föld bolygó egészére, a természet körforgására oda tudjunk figyelni, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztázzuk a helyzetünket ebben az egész rendszerben, hisz e nélkül mi sem létezhetnénk. Nézzünk magunkra és a közvetlen környezetünkre és vegyük észre, hogy mi is az, a szinte végtelen sok minden, amit Földanya ad nekünk. Minden apró lélegzetért hálát adhatunk. Ha ezt őszintén és szívből tesszük, akkor sokkal több dolgot tudunk értékelni, ami mindig is megadatott és sok addig fontos dolgok jelentéktelenné válhat. Tegyünk rendet a saját házunk táján, és ne másokra mutogassunk. Találjuk meg az egyensúlyt magunkban, hogy ezt sugározhassuk kifelé is. Kele Juci legújabb festményei is erre motiválnak minket.

 

 

Gárdonyi tér
Kele Juci: NŐJjÖN

Az installáció Leonardo da Vinci Vitruvius című tanulmányára reflektál, amit a művész aktuálisan dimenzióssá alakít és saját szempontrendszere szerint dolgozza át.
Az elmúlt évezredekben társadalmi szempontból a hangsúlyt a férfi energiák kapták, mára azonban már nincs helye térhódításnak, keresztbe-kasul összeértünk a bolygónkon.
A környezettudatosság szerintem összefügg a női energiák előtérbe helyezésével, ekkor válthat a társadalom egy óvó, minden gyermekét a legjobban gondozó szemléletre. A természet védelmének fontossága mára már elengedhetetlen, nem csak egy megfoghatatlan pusztító vihar előképével küzdünk, hanem már látjuk a sötét fellegeket és a bőrünkön érezzük, a változás első cseppjeit, még úgy is, hogy el se tudjuk képzelni milyen pusztító is ez a vihar.
Földanya szeretettel, megértéssel fordul a bolygó minden lakójához. Ne a különbséget lássuk, hanem a sokszínűség erejét.
(Megnyitó: május 19., 19:00)

 

 

Hadik - Szatyor
Kirakat-kiállítás a Szatyorban / Kalácska Gábor - A KALI

Kalácska Gábor - A KALI design néven futó kreatív műhely főleg filmes és színházi díszletek, jelmezek és kellékek tervezésével, kivitelezésével foglalkozik. Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosság fontosságára is. Az emberi populáció környezetével kapcsolatos tájékozottságát, érzékenységét és tudatos felelősségvállalását szem előtt tartva igyekszik művészi szempontok alapján megközelíteni az igencsak aktuális környezetvédelmet. Recyclepunk stílusban alkotott műveinek sajátossága reflektál korunk egyik égető problémájára; a pazarlásra így egyfajta kritikája fogyasztói társadalmunknak. A használatból kikerült, vagy megmaradt illetve fel nem használt anyagok, alkatrészek és egyéb eszközökből készült szobrok és grafikák lenyomatai civilizációnknak.

 

 

Hélium Drink Bár és Pub
Környezetünk – klímánk / Johnnie Hello pop up kiállítása

Nagyméretű festmények tükrében szembesülhetünk a természeti kiszolgáltatottságával. Az élő- és növényvilág létezése nagy mértékben az emberiség kezében van. A képeken visszatérő fa modellfigura gesztusaival hívja fel a figyelmet a természeti értékek védelmére. A művész a festészet eszközeivel sarkallja tettre a nézőit, hogy tegyen értük, mert a jövünk kulcsa a természet éltetésén is múlik!

 

 

KEG Sörművház
Szabó Csaba: Civilizációs autogramok

A vászon alapra zománcfestékkel festett képeken preparált rovartestek láthatóak. A kompozíciók alapja a természet, és az emberi természet közös tevékenységének eredménye. Hátterükben a felfestett útburkolati jelek, aszfaltrepedések, különböző városi építmények árnyékai láthatóak. Ezek a képek hamarosan mementók lesznek, ha az emberiség nem tanul meg harmóniában együtt élni a természettel.

 

 

BBB Office/KultPont és KözösségiTér
Form / Transform - Besnyői Rita ékszerei

A három napig látható pop-up kiállításon olyan ékszerek kerülnek testközelbe, amelyek a múlt felértékelődött darabkáinál gyökereznek, de a jövőbe tartanak. Besnyői Rita személyes élményei mentén készült viselhető objektjei egy-egy régi tárgy átstrukturált, újraértelmezett változatai, melyek jövőbeli személyiségét formálják.
BBB Office/KultPont és KözösségiTér Fülöp Tünde: Növényszövés installáció
A szövés sokféleségét bemutató, környezeti helyszínre installált munka az anyaghasználat természeti vonásait és sokféleségét mutatja be. Szőni ugyanis bármilyen szálat lehet, legyen szó fonalakról, papírcsíkokról, vagy akár növényi elemekről. A bemutatott növényi szövéshez workshop is társul, ahol mindenki számára elsajátítható lesz a technika.

 

 

Moha Café
Csizik Balázs: Waste suprematism című sorozat kiállítása

A Waste Suprematism sorozat elemei az olasz és a görög tengerpartokon készültek, olyan erősen szennyezett partszakaszokon, ipari települések mentén, mint Thessaloniki és Bari. A képek célja, hogy a művész felhívja általuk a figyelmet a műanyagszennyezés és a felelőtlen emberi, környezetet érintő beavatkozás problémáira. Csizik Balázs a kompozícióalkotáshoz nagyobb mennyiségű hulladékot szedett össze, melyből színek, formák és anyag szerint szortírozta szét az egyes darabokat. Az így kialakult halmazból pedig kompozíciókat alakított, melyeket a helyszínen fotózott le. "Ebben a folyamatban leginkább a természetes anyagok diverzitása, a homok, a különböző kőzetek, de még a napszakok váltakozása is érdekelt, mivel azok más-más formában foglalták be ezeket a kompozíciókat. A természet nagyon is diverz, változik, míg maga a műanyag változatlanul áll, nagyon lassan bomlik csak le"

Moha Café
Bácsi Sztella: Zöldülő nyom

A reményt keltő gondolatot közvetítő installációban arra láthatunk motivációt, hogy az emberi lábnyomnem csak pusztító, hanem zöldülő is lehet. Mi magunk vagyunk csak képesek arra, hogy lépten-nyomon ültessünk, és életet fakasszunk. Kövessük ezeket a nyomokat, lépjünk a művészet nyomdokaiba a közös zöldítés érdekében!

 

 

Ono Poké
Balázs Nikolett bemutatója

Balázs Nikolett munkáiban rendszeresen jelennek meg talált tárgyak, melyeket szobrászati eljárásokkal képzett felületekkel kapcsol össze. Képobjektjeinek célja egy olyan összhang megteremtése, mely koncepcionálisan foglalja egybe a különféle alapanyagokat. Az újra felhasznált elemek ebben a művészeti eljárásban műtárgyak formájában élnek tovább.

 

 

Pagony Könyvesbolt
Mázsi Boglárka design tárgyainak és ékszereinek bemutatója

Mázsi Boglárka betonból készített ékszerei és design tárgyai letisztult, geometrikus formában játékos hangulatot képviselnek. Ezek a kiegészítők különleges hangulatot biztosítanak a hétköznapokban. Az egyes munkák megmutatják azt, hogy a beton nem csak az építészet terén, hanem öltözékkiegészítőként is maradandó értéket ad.

Az Eleven Tavasz további programjairól itt tájékozódhatsz: https://www.facebook.com/events/2155190504632884

A részletes programfüzet az alábbi felületen elérhető:
https://online.fliphtml5.com/ktpsq/dtkb/...

#bbb #együttabartókért #bartokbelaboulevard #eleventavasz #insert

A fesztivál megrendezését 2022-ben az Insert Program támogatja, amely a UIA (Urban Innovative Actions) brüsszeli eredetű városfejlesztési pályázat egyik nyertese. Az Insert programnak három fő vonala van. Az első egy 2022 második félévében nyíló Art & Tech Center, az Adaptér. A második az Insert, egy készülő online közösségi platform és webapplikáció, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkotni vágyó újbudaiak számára a terveik megvalósítására, és alkotótársak, eszközök találására. A harmadik vonal pedig az Insert programok szervezése és támogatása. Az Eleven Tavaszon több ilyen programmal is találkozhattok majd, melyekről bővebben a programfüzetben olvashattok. Ajánljuk figyelmetekbe a textilnyomó workshopot, melynek során a Bartók Béla úton kivágott platán fák erezetének mintáját nyomhatjátok rá – egy különleges eljárás segítségével – a táskáitokra, pólóitokra. Az Insertről többet az @insertujbuda Facebook oldalon találhattok, vagy a Gárdonyi Géza téri kitelepülésükön személyesen is beszélgethettek velük.