Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

KultUnio

Alakult: 2012 Tagok: 12 Térkép Üzletek facebook

Budapest Multikulturális Negyede a belváros szívében, a Deák tértől, a Dunától és az Andrássy úttól néhány lépésre található, mely gyalog könnyedén bejárható, és viszonylag kis területen a város legváltozatosabb és legautentikusabb arcát mutatja éjjel és nappal egyaránt.

A Zsinagóga és a mellette elterülő zsidó negyed, a gasztro üzletekkel tarkított Király utca, a kanyargó szűk utcák szemet gyönyörködtető építészeti emlékei, a rejtett kertek és házbelsők, valamint Budapest híres romkocsmái teszik valóban izgalmassá és különlegessé ezt a városrészt! Mindemellett pedig az, hogy itt mindig történik valami, koncertek, fesztiválok, shopping night-ok, kiállítások várják a látogatókat egész évben.

A KultUnio elnevezés egy területi alapon szerveződő együttműködést takar, melynek célja, hogy Budapest VI. és VII. kerület részét képező Andrássy út – Teréz és Erzsébet krt. – Rákóczi út és Károly krt. által határolt 1 km2 negyed hosszútávon maradjon a város érdekes, nyüzsgő kereskedelmi és kulturális fóruma.

Szoros együttműködésben a helyi lakókkal tudatosan erősíteni kell a Negyed image-ét, megélénkíteni a kereskedelmi forgalmát, továbbá a folyamatos kulturális programokkal társadalmi fókuszban tartani. E célok megvalósítása mellett javítani szükséges a környezet állapotán, és életet vinni a jelenleg parlagon heverő üzletekbe, úgy hogy közben ne sérüljenek a történelmi és kulturális értékek!

„Meggyőződésünk, hogy igazán azok a városok lehetnek sikeresek és azokban a városokban növekedhet sikeresen az ingatlanpiac, amelyek kulturális szolgáltatási mátrixa kiszolgálja az ott letelepedő, vagy időszakosan megjelenő fogyasztókat, illetve informálja, transzparensen mutatja mind azt a lehetőséget és potenciált, amit a város, vagy városrész magában rejt.”

Összefoglalva alapvető cél: a megfogalmazásra kerülő törekvésekkel, programokkal az értékkereső vagy a szórakozásra vágyó turista éppúgy megtalálja helyét, mint a helyi lakosság.

Negyed számokban

 • 220 műemlék épület és kulturális érték
 • 618 étterem és kávézó
 • több mint 40 romkocsma
 • 86 hotel, apartman és hostel
 • több mint 1000 airbnb
 • 15 galéria
 • 25 fogászati és egészségügyi központ
 • 20 őrzött parkoló
 • 15 design üzlet

Több, mint 1000 vállalkozás működik a területen és várja a látogatókat. Jobbnál jobb kulturális eseményeknek ad helyet ez a negyed a színházaktól, a kiállításokon, divatbemutatókon keresztül az irodalmi találkozókig. Az esti kikapcsolódásokhoz pedig több mint 40 romkocsma és pub kínálatából lehet választani.

 


Küldetésünk

Megmutatni az embereknek mindennapi értékeinket, melyekben élünk vagy csak elmegyünk mellettük. Megmutatni, hogyan fér meg békében egymással a múlt és a jelen egy ilyen történelmi városrészben, mely pezseg a turistáktól.Látnivalók

 1. 1859-ben adták át a Ludwig Förstel által tervezett Dohány utcai zsinagógát, mely a mai napig a legnagyobbnak számít Európában. 

 2. A New York Kávéház patinás épülete, a 260 éves New York Palota 2011-ben először nyerte el a Világ Legszebb Kávéháza címet, amelyet a mai napig képvisel

 3. A Klauzál téri Vásárcsarnok egyike a Monarchia alatt épült, nagy budapesti vásárcsarnokoknak.

 4. A Nagymező utca 8. szám alatt található Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ célja a világhírű magyar fotográfia népszerűsítése. 

 5. A Gettófal-emlékmű a Dohány utcában, amely a valamikori gettófal vonalában épült a holokauszt 70. évfordulójára.

Érdekességek

 1. Pest régi zsidónegyede a főváros egyik legrégebbi és legizgalmasabb városrésze, a 19. század közepétől ez a negyed vált lakóhelyévé az európai viszonylatban is az egyik legnagyobb zsidó közösségnek. 

 2. Az Akácfa, Nagydiófa, Kisdiófa utcák neve arra utal, hogy a korábbi századokban itt feküdtek a városfalon belül élő pesti polgárok kertjei és gyümölcsösei.

 3. A város pereme felé vezető utak távol voltak egymástól, így kialakultak a környékre jellemző olyan átjáró-házak, mint a Gozsdu udvar.

 4. A negyed lebontásra ítélt épületeiben az utóbbi években sorra nyíltak meg a romkocsmák, a főváros kulturális életének egyedi színfoltjai

 5. A Kazinczy utca 16. szám alatt található az egyetlen magyarországi mikve, azaz zsidó rituális fürdő.


Galéria