Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Király utca

Alakult: 2010 Tagok: 20 Térkép Üzletek facebook

2009 júliusában a Király utcában tevékenykedő néhány üzlettulajdonos elhatározta, hogy közös eseményekkel és egy folyamatos együttműködés kialakításával próbálják felpezsdíteni a környék életét. A kezdeményezés a Király utcában érintett vállalkozók körében rendkívül sikeresnek bizonyult, így 2010 márciusában megalakult a „Királyutca-Designutca Klaszter”.

A Király utcában – a Deák tér és Nagykörút közötti szakaszon, mely a XIX. században Pest főutcája volt, amíg az Andrássy út ki ne épült, ezután a kereskedők utcája lett – a civil kezdeményezés fő célja, hogy visszahozzák a Király utca egykori fényét és ezzel újra a város érdekes, nyüzsgő kereskedelmi fórumává tegyék azt. A Király utca üzleteinek összefogásából alakult klaszter tagjai, az itt élő polgárokkal és más civil szervezetekkel együtt szeretnének javítani a környezet állapotán és életet vinni a jelenleg parlagon heverő üzletekbe! Ennek érdekében évente több rendezvényt szerveznek.

Korábbi eredmények

 • Közös törzsvásárlói kártya, minden résztvevő üzletben 5-20 %-os kedvezménnyel, melynek területe ki lett terjesztve 2012-ben, így az egész negyedben használható volt, nem csak a Király utcában (éttermekben, kávézókban, optikai üzletben, design üzletekben, stb.). Ma már nem működik sajnos.
 • A környékbeli hotelek ezt a KultUnio kétnyelvű törzsvásárló kártyát ajándékozták (cca. 450 szoba) a turistáknak budapesti tartózkodásuk idejére. A szobák belépőkártyájához (kulcsához) mint egy pluszszolgáltatást kapták a vendégek, majd az elutazáskor a szobakulccsal együtt visszaszolgáltatták a hotel részére. Ma már szintén nem működik sajnos.
 • Először a Budapesti Turisztikai Hivatal saját finanszírozásában és terjesztésében turisták részére 3 dimenziós térképet adott ki a Király utcáról (amely interneten is elérhető). 2013 óta pedig a BUM – BKIK nyomtat egy turisztikai térképet, melyen az utca is szerepel.
 • A Klaszter kérésére a VII. kerületi Önkormányzat kinyitott még 2011-ben 2 db üzletet és ingyenes használatra átadta művészeti műhelyeknek! Az egyik üzletet még 2011-ben egy kulturális egyesület számára, a másikat pedig 2013-ban adta vissza a Klaszter a megváltozott önkormányzati rendeletek miatt.
 • A Klaszter az elmúlt időben igyekezett a kapcsolatrendszerét bővíteni és új támogatókat, együttműködőket talált hosszú távú céljai elérésére.
 • 2013-2016 között működött a Rádió Q 99.5 alatt „KultUnio- Budapest Multikulturális Negyede programajánló műsora” minden pénteken 19 és 20 óra között, melyben a helyi vállalkozók hirdethették programjaikat. 

A Klaszter hosszú távú célja egy öngerjesztő folyamat beindítása, melyet maguk az emberek, valamint a Király utca lakberendezési-, design üzletei, éttermei által létrehozott közösségi akciók generálnak. Jó példája az alulról jövő civil kezdeményezéseknek.


Miért érdemes a Király utcába jönni?

Mert több típusú üzlettel találkozhat, legyen az lakberendezési, ruházati, virágüzlet, vagy épp ékszerész, pékség és megannyi hangulatos kávézó, szórakozó hely. A nap minden szakában talál valami jó időtöltést, változatos programjaikkal mindig új élményeket kínálnak az itt lévő szolgáltatók, kereskedők!

Küldetésünk

Egy olyan Király utca fejlődésének segítése, mely színes, tiszta, pezseg az élettől és kiérdemli a „Budapest legizgalmasabb utcája” nevet. Erősíteni fogjuk az utca multikulturális jellegét, hogy ne csak szép, hanem tartalmas is legyen. A régi történelmi múlttal rendelkező Király utca teret ad a kultúrának, valamint a tartalmas szórakozásnak, ahol mindig történik valami!Látnivalók

 1. A Kasselik Fidél által tervezett Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom, homlokzatán Szent Teréz, a templom védőszentjének szobrával

 2. A gótikus kőcsipkékkel és sárkányokkal díszített Pekáry-ház a Király utca 47. szám alatt, a pesti romantika egyik legkorábbi épülete, amelyben egy ideig Krúdy Gyula is lakott 

 3. A Király utca 26. szám alatti Jálics-ház pincéje a 19. században Pest legnagyobb borospincéje volt, ma a belváros legzöldebb, mediterrán növényekkel teli étterme működik itt

 4. A Király utca 11. szám alatti Prandtner-házon bájos puttó domborművek mutatják az itt virágzott ötvösművészet műhelyeinek jelképeit. 

 5. A Király utca 9. szám alatt áll az egyetlen megmaradt copf stílusú pesti ház, a Három Rózsa ház. 

Érdekességek

 1. A Király utca a 19. században Pest főutcája volt a Deák tér és a Nagykörút közötti szakaszon.

 2. Krúdy Gyula a Király utcát “a pesti utcák nagyapjának” nevezte.

 3. Az utca tragikus eseményeknek is tanúja volt, mögötte húzódott 1944-ben a gettó, ennek mementója az egyik ház udvarán látható gettófal-maradvány.

 4. Az utca nem egy konkrét uralkodóról kapta a nevét, hanem a nevezetes, Angol királyhoz cégérezett fogadóról. 

 5. A környékre már a 19. században is jellemző volt az élénk éjszakai élet, szinte mindegyik házban működött egy mulató, kocsma, varieté, zenés kávéház, dalcsarnok, zengeráj, orfeum vagy revü.


Galéria