Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Haris Bazár

Alakult: 2016 Tagok: 8 Térkép Üzletek facebook

avagy kincsek a Váci utca mellett

A Haris köz az V. kerületben a Váci utca és Petőfi Sándor utca között helyezkedik el, közel a Ferenciek teréhez. Rendkívül jól megközelíthető ez a kis sétáló utca mind tömegközlekedéssel mind személygépkocsival. Kivételes kínálatával és gazdag történelmével igazán különleges ékszere a belvárosnak.

A Haris köz története igen régre nyúlik vissza. Az 1870-es években kezdődtek a legnagyobb pesti építkezések. Egyik látványossága lett ennek a korszaknak az 1866-ban megkezdett és 1875-78 között Feszty Adolf építész által felépített Haris Bazár, mely egy gazdag eredetileg görög kereskedő család tulajdonában volt. A tulajdonos Haris Gergely megbízásából épült fel az üvegkupolával fedett üzletutca. Az épület olasz reneszánsz részletekkel valósult meg, közepén egy szökőkúttal és mozaik padlóval, ívelt tetőformával és oszlopokkal, igazi luxust sugallva. A Bazár a Városház teret kötötte össze a Petőfi Sándor utcával. Az itt lévő cégek, magas színvonalú termékekkel és szolgáltatásokkal várták az idelátogatókat egészen 1910-ig, amikor lebontották a Váci utca rendezése miatt.

1910 és 14 között a Bazár helyén épült fel a két házsorral megnyitott utca, a mai Haris köz, mely még ekkor is magántulajdonban volt. Neve valamikor a II. világháború előtt vált hivatalosan is Haris közzé.

A ma itt található vállalkozások többsége is egyedi termékekkel, szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket. Az itt lévő vállalkozók harmóniában élnek környezetükkel és egymással is, megéltek már sok mindent. Azonban a Brudern-ház és vele együtt a Párizsi udvar felújítása megnehezíti a Haris köz megközelítését. Ezért az itt lévő vállalkozások most összefogtak, hogy a Haris köz újra méltó legyen múltban betöltött szerepéhez és különleges kínálatával, külső adottságaival a „Haris Bazár”-t a vásárlók vonzó célpontjává tegyék.

Fedezzük fel együtt ezt a kis utcát és a benne lévő értékeket!


Látnivalók

  1. Ma már sajnos nem látható, de a Haris közben állt egykor a görög származású, dúsgazdag Haris család fényűző, eklektikus stílusú, üvegkupolás átjáróháza, az üzletházként működő Haris-bazár, amelynek keleties hangulatát a mozaikpadló, a szökőkút és a pálmafák adták, és a Városház teret kötötte össze a Petőfi Sándor utcával.  

  2. A Haris köz 1-5. szám alatt, 1909-ben épült manzárdtetős bérház, itt működött egykor Weiner Irén fotóműterme, akinél ismert művészek és irodalmárok fényképezkedtek

  3. A Haris köz 2-6. szám alatti alatti ötemeletes bérház, amely a korszak ismert építésze, Rainer Károly tervei alapján épült, és a 20. század elején a Rippl-Rónai József által alapított szabad művészeti iskolának, a Művészháznak adott otthont.

Érdekességek

  1. A Haris közben A Haris köz volt Budapest egyik utolsó magánutcája, 1952-ig sorompó zárta le

  2. Haris Fedora, a Haris család leszármazotta még a 2000-es évek elején is az 5. szám alatt lakott

  3. Az utcában élt a 19. század elején Horváth Nepomuk János, a pásztorlegényből lett hős huszárkapitány, akiről a legenda szerint Petőfi Sándor János vitézt mintázta.

 


Galéria