Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Új fejlesztésekkel várják a nyitást a bevásárló és tematikus utcák

Számos új fejlesztéssel és kreatív megoldással várják a tavaszi nyitást a budapesti bevásárló és tematikus utcák.

A bevásárló és tematikus utcák a járvány ellenére bizakodva, reménnyel telve készülnek a tavaszi nyitásra. Ugyan az elmúlt hónapokban a korlátozások miatt a mozgásterük drasztikusan leszűkült, a területeket koordináló menedzsmentek mégsem tétlenkedtek. Számos újítás és kreatív fejlesztés született, amelyek csak arra várnak, hogy az utcák ismét megteljenek látogatókkal.

Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) időről időre hírt ad, hogy miként érinti a jelenlegi helyzet a bevásárló és tematikus utcákban lévő vállalkozókat. Számokban két megfigyelés mondható el: egyrészt 8%-uk végleg bezárt, miközben új vállalkozások is létrejöttek. A vállalkozók 72%-a továbbra is nyitva tart különböző formákban, ami jobb átlag, mint ha Budapestet egészét néznénk.

Az elmúlt egy hét bejelentései bizakodásra adnak okot, mind a kormányzat enyhítésre tett célzása, mind a Főváros javaslatai tekintetében. Utóbbihoz tartozik az újraindítási csomag terve, valamint a BKIK vendéglátás, turizmus szektorban lévő KKV-k segítését célzó elképzelések. Azonban szükséges felhívni a figyelmet a civil, nonprofit szektorra is, mivel a bevásárló és tematikus utcák is ilyen formában működnek. Az utcákban számos kulturális intézmény, nonprofit szervezet is tagja ezeknek az együttműködéseknek. Ennek mentén fontos lenne, hogy a könnyítések, támogatások a piac minden szereplője részére elérhetővé váljanak.

 

Újítások és kreatív megoldások

Egyes önkormányzatok már most léptek. A VI. kerületben március 1. és május 31. között elengedik a bérleti díjat (csak a közös költség marad), június 1. és augusztus 31. között pedig csak 50%-ot kell majd fizetni. Újbuda is 50% kedvezményt biztosít egyéni kérelmezőknek a bérleti díjakból, és a II. kerület is többféle kedvezményt ad kérelem alapján (teljestől a részlegesig).

A bevásárló és tematikus utcák vállalkozóit különböző mértékben érintették a korlátozások, attól függően, hogy melyik szektorban működtek. Látható, hogy leginkább a vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók vannak bajban. A vendéglátóhelyek közül sokan átálltak elvitelre és kiszállításra – ez a váltás főleg a Ráday utca vendéglátóira volt igaz –, illetve többféle újítást is bevezettek.

Ilyen a drive-thru szolgáltatás, aminek keretében a megrendelt ételt kiviszik az ügyfélnek az autóhoz. Megjelent a zene elvitelre opció is, ahol élő online zenei közvetítéssel szórakoztatják a törzsvendégeket vagy épp jövendőbeli ügyfeleket. Olyan is akadt, aki kvízekkel és nyereményjátékkal igyekezett feldobni az online rendeléseket. A szállodák esetében többen álltak át a tartós bérbeadásra vagy épp a karanténszállóként való működésre, esélyt adva a túlélésre és a munkavállalók legalább részbeni megtartására.

Sokan fejlesztették online felületeiket, így fordulhatott elő, hogy felgyorsultak az aukciósházak és régiségboltok, galériák digitális projektjei és sok háznak már önálló online aukciós rendszere működik. Ez a digitális átállás tette lehetővé, hogy ősszel, az offline aukciók hiányában is rendkívül magas, egy-egy életműben korábban nem látott árak születtek a licitharcokban. Talán ennek is köszönhető, hogy az Art&Antique Streeten (Falk Miksa u.) szinte senki sem zárt be.

Móricz Zsigmond körtér (fotó: Soós Bertalan)

Az összefogásokban rejlik az erő

A jövőben mindenképpen össze kell hangolni az online és offline felületeket, így még teljesebben szolgálhatók ki a fogyasztói igények, de mindez összefogás és együttműködés nélkül kevés. Erre kiváló példa, ami most a Bartók Béla Boulevardon történik: itt a szolgáltatók és vendéglátók két-két napra birtokba vehetik a BBB közösségimédia-csatornáit, és népszerűsíthetik tevékenységüket, élve az utca ismertségével. Érdekesség, hogy a járvány alatt itt nyitott a legtöbb új hely, ezt az erőt pedig a #Várunkvissza kampány során is megmutatták. Számos történetet lehet hallani a vállalkozóktól, hogy a törzsközönségük mennyire támogató ebben a helyzetben is: megrendelésekkel, vagy egyszerűen pénzügyi támogatással igyekeznek segíteni szeretett, különleges helyeiket.

Erre buzdít mindenkit a BUM menedzsmentje is, ugyanis a napi fogyasztási cikkeket, ételeket könnyen be lehet szerezni a közelünkben lévő vállalkozóktól is. Így segítünk az ő és munkavállalóik boldogulásán – és egyben a sajátunkon is. (Hasonlóról írtunk mi is korábban a lokális termékek és szolgáltatások választásával kapcsolatban.) A szervezők már nagyon várják a tavaszt, a Ráday utcában nyitóünnepséggel, a BBB-n Eleven Tavasszal és összességében egy újranyitási kampánnyal is készülnek.

 

Forrás: enbudapestem.hu