Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2011. szeptember 27-én ünnepelte először a Turizmus Világnapját.

A számos városnéző, épületismertető séta között bemutattuk a bécsi mintát követő, kereskedőket, vállalkozókat tömörítő Királyutca-designutca Klasztert, a Falk Miksa utca galériáit összefogó Falk Art Fórumot, a Broadway Egyesület Liszt Ferenc téri éttermeit, kávézóit, továbbá a ferencvárosi Ráday utca –Kultucca vendéglátóit.

A fokozatosan bővülő, 2013 óta működő BUM (Bevásárló- és Tematikus Utcák) állandó szereplői a Turizmus Világnapja budapesti programjainak.

Az idei rendkívüli, a világ turizmusát visszavető évben a turisztikai esemény 10. kiadását mindenképpen megünnepeljük, természetesen a biztonsági előírások betartásával.

Hatvan perces online közvetítéssel bemutatjuk Világörökségi színhelyünk, az Andrássy út pufferzónájának elismert Király utcát, Terézváros egykori főutcáját. Riportot készítünk a Király utcai vállalkozókkal, akik máig meghatározó elemei ennek az élettel teli utcának. Egy másik online-sétával Újbuda kulturális negyedének, a Bartók Béla Boulevardnak a közkedvelt galériáit, kulturális-gasztronómiai vállalkozásait mutatjuk be.

Igazi kerékpáros túrára hívjuk a BUM - utcák iránt érdeklődőket. A kerékpártúra útvonalán átfogó képet kaphatnak a Belváros- Lipótvárosban, a Kiskörút és Nagykörút térségében található, a Duna közelében lévő BUM- utcák várostörténeti fejezeteiről, kereskedelmi valóságáról, gasztronómiai, kulturális különlegességeiről.

Lejjebb speciális ajánlatokat is találnak a Bartók Béla Boulevard szervezésében megvalósuló Eleven Ősz kapcsán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által Turizmus Világnapja alkalmából támogatott és szervezett sétákról, a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium szervezésében Péliföldszentkereszten, a Gerecse Natúrpark területén szervezett kirándulásról, a Vigadóban szervezett sétákról, valamint a Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont jóvoltából létrejött programról (ez utóbbi "Törley" megtelt).

 

 

Általános tudnivalók

ONLINE közvetítés

Idegenvezetőink élő adásban, a helyszíneken kalauzolják Önöket okos készülékük segítségével egy zoom meeting keretében, ahová Önök is bekapcsolódhatnak az online térben, mintha csak egy hagyományos sétán lennénk. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a "közvetítést". Ennél a programnál csak online kapcsolódásra van lehetőség, személyesen nem tudjuk Önöket a helyszínen fogadni.

Chat formájában bármikor megoszthatják velünk észrevételeiket. Ha rendelkeznek mikrofonnal, akkor a séta végén szóban is feltehetik a kérdéseiket. 

Az Önök számára a részvétel ingyenes, csak internetkapcsolattal, egy megfelelő eszközzel és a zoom applikációval kell rendelkezniük, hogy részesei legyenek ennek az élménynek.

Az esemény regisztrációhoz kötött, a visszaigazoló e-mailben kapják meg az adott séta zoom meghívóját és a leírást, miként tudnak csatlakozni. A feltüntetett időpontok a séta kezdését jelölik, ezért javasoljuk, hogy 10-15 perccel korábban már jelentkezzenek be a felületre és ellenőrizzék a készüléküket, hogy jól hallják és látják a „közvetítést”. Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a hozzáférést.

 

CSOPORTOS séta/bicikli túra

A létszám 10 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség, továbbá, hogy menet közben is hallják az idegenvezetőket. Javasolt a maszk vagy sál használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha egy belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő, mely összeget kérjük, hogy legkésőbb a séta előtt 3 nappal utaljon el számunkra, hogy meg tudjuk rendelni azokat. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, amennyit megfizettek, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán, mert az idegenvezető nem tud maszkot viselni és nem állhatnak közvetlenül mellé.

Mindenki saját kerékpárral vesz részt az eseményen. Javasoljuk sisak és láthatósági mellény használatát, de nem kötelező. Továbbá kérjük, hogy ellenőrízzék, hogy a hatályos szabályoknak megfelelően fel van szerelve a kerékpárjuk. Fontosabb tudnivalók és jó tanácsok itt olvashatók a Magyar Kerékpáros klub által létrehozott kisokoban.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Az utalás részletei, illetve az indulási pont a visszaigazoló e-mailben található majd. Amennyiben regisztráció után 1-2 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

 

Az online közvetítésről felvétel készül, így ha Ön hozzászól mikrofon segítségével, akkor az is rögzítésre kerül. Továbbá a csoportos sétákról hang és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promociós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Programok

ONLINE

 

10.00- 11.00 

Séta a Király utcában (ONLINE) - regisztráció lezárult

Az egykori König Gasse az Andrássy út kiépítéséig Terézváros főutcája volt. A Városligetbe vezetett. Sétánk során megidézzük az út két oldalán épült fogadók, mulatók, kereskedések, híres házak és lakóinak szellemét, emlékét, de találkozunk mai lakóival, bérlőivel is, akik itt hozták létre vállalkozásaikat.

Megfigyeljük a történelmi pesti zsidónegyed, mindenkori mulatónegyed átalakulását.

A séta kezdete: 10.00

A séta időtartama: cca 60 perc

A séta útvonala: Károly krt. - Király utca - Nagymező utca

A sétán interjút adnak:

  • a Király utca 9. sz. ház tulajdonosa: Hencsei Kálmán és Verasztó Lajos – a Dover Nyelvi Centrum alapítói

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

Regisztráció erre a programra lezárult.

 


13.00 – 14.00

Séta a Bartók Béla úton (ONLINE) regisztráció lezárult

Sétánkat a Szent Gellért téren kezdjük és a Móricz Zsigmond körtér felé sétálunk. Közben megismerjük a Bartók Béla Boulevard – Újbuda kulturális negyedének vállalkozásait: a kávézók, galériák, kereskedések, színes világát.

Persze mesélünk is e két villamoskanyar közé fogott útszakasz várostörténeti értékeiről, épületeiről, hírességeiről. Azt is megnézzük, mit kínálnak a vendégeiknek a Bartók Béla Boulevard gasztro – kulturális teraszai, belső terei.

A séta kezdete: 13.00

A séta időtartama: cca 60 perc

A séta útvonala: Bp. XI. Szent Gellért tér - Bartók Béla út - Gárdonyi tér - Bartók Béla út

A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető  

Regisztráció erre a programra lezárult.

 

 

CSOPORTOS bicikli túra

 

11.00 - 14.30

Tekerj velünk a Bevásárló és Tematikus utcákban!

A Turizmus Világnapja alkalmából kis csoportos bicikli túrát szervezünk szakmai idegenvezetéssel a Bevásárló és Tematikus utcák bemutatására.

Találkozó: 2020. szeptember 27. (vasárnap) 10.45

Indulás: 2020. szeptember 27. (vasárnap) 11.00

Találkozó helyszíne: XIII. Jászai Mari tér - park szélén

Útvonal: Jászai Mari tér - Szent István körút - Falk Miksa utca – Kossuth Lajos tér- Alkotmány utca - Honvéd utca - Bajcsy Zsilinszky út - Erzsébet tér - Deák tér - Madách tér - Károly körút - Múzeum körút - Kálvin tér - Ráday utca - Bakáts tér - Szabadság híd - Gellért tér - Bartók Béla út - Kosztolálnyi Dezső tér

Újlipótváros túloldaláról egyenesen a Falk Miksa utcáig tekerünk. Innen gyalogosan haladunk a galériáiról nevezetes utcában egészen a Kossuth térig, majd eltekerünk a Honvéd utcába és megnézzük a Bedő házat. Következő állomásunk a Belváros-Lipótváros tér együttese: az Erzsébet és a Deák tér. Majd Erzsébetvárosban, a Madách téren állunk meg. Továbbhajtunk a Kiskörúton, Józsefváros palotanegyede előtt a Kálvin tér irányában. A frissítő után végigtekerünk/vagy toljuk a kerékpárunkat, a Ráday utcai galériák és az utcára kitelepült éttermek teraszai mentén a Bakáts térig. Itt a Duna felé fordulunk, és elhagyva Ferencvárost a Szabadság hídon átkelünk a túlpartra, Újbudára. A Gellért téren kifújjuk magunkat egy kicsit, és a Bartók Béla Boulevardon át az egykori buszpályudvarig tekerünk. Megérkezünk utolsó pontunkhoz a Tranzit Art Cafeba, ahol egy kellemes frissítővel várják a csapatot.

Vajon hány BUM-utcát mutatunk be a hajtások-pihenők között? Mi fán terem a bevásárló-tematikus utca? Segítünk eligazodni a kérdésekben BUM – térképünk és idegenvezetőink segítségével.

Túra időtartama: cca 3 - 3,5 óra

A túrát vezetik: Péter Szilvia idegenvezető és Bíró Gábor idegenvezető

A túrán a kihangosító készülékek (TourGuide System) jóvoltából a csapat a túrán végig kapcsolatban marad az idegenvezetőkkel.

A túra részvételi díja saját biciklivel: 500,- Ft/fő

Résztvevők száma: max 10 fő

Kérjük,

  • indulás előtt, győződjenek meg a kerékpárjuk műszaki állapotáról, alkalmasak-e a városi közlekedéshez (lámpák, felfújt kerekek),
  • megfelelnek-e a KRESZ által előírt követelményeknek,
  • rendelkezik-e a kerékpár túrához szükséges felszereléssel (láthatósági mellény stb.),
  • az időjárásnak megfelelően öltözzenek a túrára.

A kerékpáros túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt.

Kérünk mindenkit, törekedjen a biztonságos közlekedésre. Innen letöltheti a Kerékpárosklub Kisokost.

Regisztráció erre a programra lezárult.

 


Ajánló

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani partnereink Turizmus Világnapi illetve erre a hétvégére eső programjait, melyrekől részletesen az alábbiakban tájékozódhat.

Eleven Ősz 2020 - KulTÚRA

A vasárnapi Turizmus Világnap program előtt kerül megrendezésre a Bartók Béla Boulevardon az Eleven Ősz című esemény (2020. szeptember 25-26.). Színes programokkal várnak mindenkit, részleteket ITT talál.

Illetve két séta is szeretnénk a figyelmükbe ajánlani:

BBB Anno / Helytörténeti séta 2020. szeptember 25. 17.00 

Újbudai Irodalmi séta - 2020. szeptember 26. 15.30

Újbudai irodalmi séta 2. - 2020. szeptember 27. 15.30

 


 

Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-26-27. 

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete 1980-ban hirdette meg a Turisztikai Világnapot, azzal a céllal, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. Magyarországon 2011-től, kezdetben a Magyar Turizmus Zrt., majd a BFTK hirdette meg és fogta össze a szervezést. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata, ill. Turizmus, Vendéglátás Osztálya a kezdetektől csatlakozott a programhoz, tovább fejlesztve annak célját,  bemutatva a nagymúltú, a főváros fejlődésére hatással lévő cégek múltját és jelenét is.

Idén különös aktualitást ad a programnak az, hogy a BKIK 170 éves jubileumát ünnepeljük. A kamara szerepe vitathatatlan a főváros fejlődésében, szorgalmazta a tőzsde, a nemzeti bank, a takarékpénztárak és hitelintézetek felállítását, a közúti vízi közlekedés, a vasúti és a posta hálózat fejlesztését. Könyvtárat alapított és nevéhez fűződik az első felsőfokú kereskedelmi képzés megindítása. Az egykori Pest-Budai -, majd Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult Budapest világvárosi rangjának, Világörökségi színhelyeink megteremtéséhez, az idegenforgalom (turizmus-vendéglátás) minőségi kereteinek a kialakításához.

Idegenvezetőink, Medzay Anikó tervezésében éppen ezért ritkaság számba menő programot állítottak össze, összekötve múltat és jelent, turizmust, kereskedelmet, ipart, szakképzést és műemlékeket, szórakozást és tanulást, hogy bemutathassák fővárosunk és az azt formáló budapesti gazdaság emlékeit, jelentős mozzanatait.

Budapest turizmusának újraindítása jegyében a séták alapvetően térítésmentesek, de múzeumi belépőre szükség lehet, a részleteket az egyes séta leírásban megtalálják. 

A sétán a maszk viselése kötelező mind az utcán, mind az intézmények belső tereiben. A fokozott elővigyázatosság érdekében kérjük, tartsák be a társadalmi távolságtartás (1,5 m) szabályát.

A városnéző programjainkon - járványegészségügyi megfontolásból is - kötelező a Tourguide készülék használata, melynek díját, 500 Ft-ot a helyszínen a szolgáltatónak, a TourguideSystem.hu munkatársának kérjük kifizetni. A készülékhez mindenki original csomagolású, eldobható fülhallgatót kap.
A készülék használatával nem zavarjuk meg a környezetünk nyugalmát, csökkentjük a város zaját. Az idegenvezető a városnézést normál emberi hangon tarthatja, Önök pedig jobban élvezhetik a sétát, mert a készülék segítségével nyomon tudják követni az útvonalat, ha lemaradnak a sétáról egy-egy fénykép készítése miatt és nem okoz gondot a távolságtartás sem.

Programok röviden:

2020. szeptember 25. - 15.00 - Ipartanoda, kereskedő utca és egy kultikus tér Józsefváros Népszínház negyedében 

2020. szeptember 26. 9.30 - Az ipar és a vendéglátás emlékei Óbudán

2020. szeptember 26. - 13.30 - gr. Széchenyi István emlékére - Pest, kereskedő város

2020. szeptember 27. - 9.30 - Újpest, Duna-parti városrész

2020. szeptember 27. - 10.30 - Kőbánya: ipari övezet egykor

Regisztráció és részletes programok ITT!

 

 


 

Kirándulás a Komárom-Esztergom megyei Péliföldszentkereszten

 

Kirándulás a Komárom-Esztergom megyei Péliföldszentkereszten, a Gerecse Natúrpark területén a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium szervezésében

Nyugodt és békés környezetre vágyna, vagy éppen kikapcsolódna egy vidéki sétán, vagy érdekelné, hogy mitől különleges ez a hely? Jöjjön el, élje át velünk Péliföldszentkereszt varázsát!

https://www.pelifoldszentkereszt.hu/

A Turizmus Világnapja alkalmából szeretettel meghívjuk egy péliföldszentkereszti kirándulásra.

A program 2020. szeptember 27-én vasárnap délelőtt 10 órakor indul a fenti képen látható Gerecse Natúrpark Látogatóközpont bejárata elől.  

Péliföldszentkereszt történetének megismerése után megnézzük a Gerecse Látogatóközpont interaktív Teremtésvédelem kiállítását, majd elindulunk egy 1-1,5 órás sétára, érintve az Országos Kéktúra útvonalát, ami a világ 20 legszebb túraútvonalának egyike. A békés környezetben tett sétán a fák között felfedezünk egy II. világháborús katonasírt, mely 30 katona földimaradványát rejti, majd a Lourdes-i barlang bejáratát. Megízlelhetjük a nevezetes csodaforrás, a Szent-kút vizét, melyet különleges legenda övez. A sétánk végén egy 1735-ben épült barokk templomba, a kegytemplomba térünk be. Tarsolyunkban tartogatunk még érdekességeket, többek között megismerjük a Berényvár legendáját, a Péliföldszentkereszt székhelyű szalézi rend történetét és megtudjuk, hogy mi a kegytemplom helységnévadó ékessége.

Reméljük, csodálatos időt töltünk majd el együtt!

A séta kezdete: 10 óra

A kiállítás megtekintésének és a sétának az időtartama: kb. 2-2,5 óra

A Teremtésvédelem kiállításra a belépőjegy 400 Ft, szájmaszk viselése kötelező!

Kérjük, hogy zárt sportcipőben érkezzen!

A sétát vezetik: Béla Adrienn és Blazinovits Boglárka - a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium idén végzett idegenvezetők

Regisztráció: adridudi18@gmail.com

 

 

 


 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó  (1051 Bp, Vigadó tér 2.) tematikus sétával köszönti a Turizmus Világnapját 2020. szeptember 27-én.

Az ország legszebb báljai c. épülettörténeti sétán a korabeli bálok kulisszatitkairól, megdöbbentő díszleteiről és mendemondáiról és még sok mindenről hallhatnak

10:30   Ondrejné Novák Ildi

12:00   Aradi Péter       

a Vigadó helyi vezetőinek a kalauzolásában.

A kiscsoportos séták időtartama: 1-1,5 óra

A belépőjegy: 1.500,- Ft / fő

A séta részleteitől, a jelentkezésről, a járványügyi előírásokról ezen a linken tájékozódhatnak:

https://vigado.hu/fooldal/-/event/10184/az-orszag-legszebb-baljai/16844

 


 

Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont

2020. szeptember 27-én 10 órai kezdettel a Turizmus Világnapja alkalmából megnyitja kapuit a látogatók előtt a Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont. A vezetett séta során megismerhetik a pezsgő rajongók a Törley család és a hazai pezsgőgyártás történetét, a pincében feltárjuk a technológiákban rejlő titkokat, majd a látogatás végén mindenki megkóstolhatja a megismert technológiák alapján készített pezsgőket, fejenként 3 x 1 pohár, és ezen alkalomból egy további meglepetés pezsgővel is készülünk. Minden kedves látogatónak  az emblémázott kóstoló poharat ajándékba kapja.

program ára 4000 Ft/fő. A csoport betelt, további csoport szeptember 27-én már nem indul, de későbbi programokért tekintsék meg a honlapot https://torleymuzeum.hu/

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a pince hőmérséklete 12 -14 Celsius fok – Javasoljuk, hogy ennek megfelelő ruházatot hozzanak magukkal! A részt vevőknek a szájmaszk viselése a látogatás alatt kötelező, a szájmaszkról a részt vevőknek kell gondoskodniuk. A látogatóközpont területéről való belépés előtt a kézfertőtlenítés kötelező a kihelyezett készülék igénybe vételével.

A program időtartama 2 – 2,5 óra.

Figyelem!

18 éven aluliak ezen a látogatáson nem vehetnek részt!

Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely (Szabadidő zseb)

 

Hölgyek számára javasolt a tűsarkú cipő mellőzése.

A vezetések kizárólag magyar nyelven történnek!

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok alapján kisállatokkal a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont nem látogatható!

 

További információkat a jelentkezők a honlapon találnak:

https://torleymuzeum.hu/