Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Őszi kanapé túrák

Közös felfedezésre hívjuk Önöket október és november folyamán. Tartsanak velünk, otthonuk kényelméből és ismerkedjünk együtt városunk csodálatos részeivel!

BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) fő célja, hogy olyan vállalkozókat, vállalkozásokat támogasson, akik között együttműködés és összefogás alakult ki. Ilyenek a bevásárló és tematikus utcáink is. Azonban számos potenciális terület van ma Budapesten, ahol a vállalkozók már eljátszottak ezzel a gondolattal, de még aktív együttműködés nem kezdődött el. Ősszel ezek közül szeretnénk néhányat felfedezni, megismerni, de járunk majd jól ismert területeken is.

A program Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a BUM szervezésében valósul meg. Programok szakmai felelőse: Medzay Anikó.

 

Programok röviden

 

  • 2020. október 16. - A Broadway vonzásában - Hajós utca és környéke
  • 2020. október 17. - A Belváros új főutcája: a Kecskeméti utcától a Ferenciek teréig
  • 2020. október 30. - Újbuda-központtól a Bartók Béla Boulevardig
  • 2020. október 31. - A nagyváros kis szobrai - Kolodko nyomában Budapesten
  • 2020. november 13. - Népszínháznegyed: kereskedők utcája és egy kultikus tér
  • 2020. november 14. - Palotanegyed: arisztokraták, művészetek, vallások, gyógyászok
  • 2020. november 27. - Batthyány tér: rím a pesti Duna-partra
  • 2020. november 28. - Óbuda: Régiségek, kortárs művészetek

Véget értek Őszi kanapé túráink, de decemberben 3 extra túrával készülünk Önöknek, részletek hamarosan a weboldalunkon.

 

Általános tudnivalók

ONLINE közvetítés

Idegenvezetőink élő adásban, a helyszíneken kalauzolják Önöket okos készülékük segítségével egy zoom meeting keretében, ahová Önök is bekapcsolódhatnak az online térben, mintha csak egy hagyományos sétán lennénk. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a "közvetítést". Ennél a programnál csak online kapcsolódásra van lehetőség, személyesen nem tudjuk Önöket a helyszínen fogadni.

Chat formájában bármikor megoszthatják velünk észrevételeiket. Ha rendelkeznek mikrofonnal, akkor a séta végén szóban is feltehetik a kérdéseiket. 

Önök számára a részvétel ingyenes, csak internetkapcsolattal, egy megfelelő eszközzel és a zoom applikációval kell rendelkezniük, hogy részesei legyenek ennek az élménynek. Friss applikáció letölthető ITT. Illetve az alábbi linkeken attól függően, hogy androidos vagy IOS alapú készüléket használ.

Android        és      IOS 

Az esemény regisztrációhoz kötött, a visszaigazoló e-mailben kapják meg az adott séta zoom meghívóját és a leírást, miként tudnak csatlakozni. A feltüntetett időpontok a séta kezdését jelölik, ezért javasoljuk, hogy 10-15 perccel korábban már jelentkezzenek be a felületre és ellenőrizzék a készüléküket, hogy jól hallják és látják a „közvetítést”. Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a hozzáférést.

 

Az online közvetítésről felvétel készül, így ha Ön hozzászól mikrofon segítségével, akkor az is rögzítésre kerül. 

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Programok

 

 

2020. október 16. (péntek)

15:00

A Broadway vonzásában - Hajós utca és környéke

Sétánkon a Pesti Broadway területére látogatunk, Terézváros egykori mulatónegyedébe, amely az Andrássy út kiépülte után a Nagymező utca vonzáskörében formálódott és élte fénykorát a XIX. század végétől 1944-ig, a II. világháborúig.

Tanúi leszünk korunk városrehabilitációs- fejlesztési munkáinak: megszépült, eredeti állapotukban helyreállított vagy új funkciót nyert házak mellett haladunk. Meglátogatjuk az egészen gasztro-utcává fejlődött Hajós utcát is.

Séta időtartama: 60 perc

Sétát vezeti: Bíró Gábor idegenvezető

Rövid video megtekinthető az alábbi képre kattintva!

 

 


2020. október 17. (szombat)

11:00

A Belváros új főutcája: a Kecskeméti utcától a Ferenciek teréig

Útvonal: Kecskeméti utca - Egyetem tér - Károlyi utca - Ferenciek tere

Sétánk Pest egykori városfalától indul, a Kecskeméti kaputól. A történelmi, kulturális, építészeti, egyháztörténeti emlékeken túl mesélünk a Ferenciek tere felé tartó Kecskeméti utca - Egyetem tér - Károlyi utca útszakasz régi híres üzleteiről, de bemutatunk igazi különleges mai vállalkozásokat is: az Art’z Modellt, Nor/Ma pékséget, a Vén diákot, az Iringo virágüzletet. Bepillantunk Pest legszebb barokk templomába is, a nem rég kívül-belül felújított Egyetemi templomba.

Séta időtartama: 60 perc

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építész, a Kincses Belváros Egyesület elnöke

Rövid video megtekinthető a képre kattintva!

 

 


2020. október 30. (péntek)

15:00

Újbuda-központtól a Bartók Béla Boulevardig 

A Medgyaszay István (1877-1959) tervezte református templomtól indulunk. Meglátogatjuk a Fehérvári úti Vásárcsarnokot, majd az egykori Skála és a BEAC- pálya helyére épült Allee Bevásárlóközponttól sétálunk a Váli utcán át a Móricz Zsigmond körtérre. Innen a Bartók Béla útra fordulva az Arnoldo galériát és kávézót keressük fel.Elmerülünk egy picit Gross Arnold (1929-2015) gyermeki mesevilágában. Majd elsétálunk a Hadikig és Karinthyig.

A séta útvonala: Újbuda központ - Október 23. utca – Kőrösy József utca - Váli utca - Móricz Zsigmond körtér - Bartók Béla út - Gárdonyi tér

Séta időtartama: 60 perc

Sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

Hamarosan

 

 


2020. október 31. (szombat)

10:30

A nagyváros kis szobrai - Kolodko nyomában Budapesten

Az elmúlt években ún.mini gerillaszobrok tűntek fel Budapesten. Több tucat van már belőlük városszerte, Pesten és Budán egyaránt. Melyik volt az első, és hol van a többi? Mit jelent az, hogy gerilla? És tényleg igaz Kolodko alkotásaira, hogy azok mind gerilla szobrok? Vajon

mit üzennek nekünk ezek az apró méretű szobrok? Hol keressük őket? Merre induljunk, hogy rájuk találjunk? – mindenre válaszolunk a sétán. Kövessenek felfedező utunkon!

Séta időtartama: cca 70 perc

Sétát vezeti: Lakos Borcsa idegenvezető

Rövid video megtekinthető a képre kattintva!

 

 


2020. november 13. (péntek)

15:00

Népszínháznegyed: kereskedők utcája és egy kultikus tér

Kezdetnek tisztázzuk, hová tűnt egy utca némely házszáma. Kiderítjük, hová tart a 28-as villamos az utca forgatagában és hol forgatták az Eldorádó-t, Bereményi Géza filmjét. A múltból a jelenre váltva megnézzük a multikulturális Népszínház utca kereskedéseinek kirakatát, a közel négy évtizedes Jezsek cukrászdát, a felújított Atlas City Hotelt, mely Impulso Fashion Hotel névem működik most. Végül felkeressük a Teleki téri stiebelt és a közösségi tervezéssel formált kertet, ahol a tét a jövő.

Útvonal: Blaha Lujza tér- Népszínház utca- a Teleki tér

Séta időtartama: cca 60 perc   

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

 

 

2020. november 14. (szombat)

11:00

Palotanegyed: arisztokraták, művészetek, vallások, gyógyászok

Minden a Rákos-ároknál kezdődött, az 1838-as nagy pesti árvízzel. Attól a perctől vesz irányt a Nemzeti Múzeumtól a Mária utca vonaláig a városrész fejlődése. Itt épülnek fel az országos fontosságú intézmények. Ide költözik az arisztokrácia, az orvostársadalom és megjelennek persze a költők, írók, művészek, a kávéházak, vendéglők. Sétánkat a Múzeum kertből kezdjük, majd a paloták sorából az elsőt, a Festetics-palotát, meg is látogatjuk, átvágunk a Mikszáth téren, a jezsuiták szigetén és egy különleges galériában meghallgatjuk Ari Kupsus történetét.

Útvonal: Bródy Sándor utca - Pollack Mihály tér- Ötpacsirta utca- Reviczky utca- Mikszáth tér- Krúdy utca - Lőrinc pap tér - Horánszky utca - Bródy Sándor utca

Séta időtartama: cca 60 perc   

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

 

 


2020. november 27. (péntek)

14:30

Batthyány tér: rím a pesti Duna-partra

A Várhegyre kapaszkodó Víziváros Dunához lefutó utcáin sétálunk. Az egykor gazdag polgárok lakta városrész vásárterein át és a Fő utcán haladunk, hajdani iparosok, kereskedők, fogadósok házai, a török után építkező egyházi rendek templomai, rendházai és a Duna-parti paloták mentén. 

Először a Hubay-palota Fehér Zenetermébe lépünk, majd hírességeket idézünk meg, aztán kibogozunk egy lakónévsort az Iskola utcában. A gasztronómia területén kalandozva pedig megállunk egy alternatív édesség- ételkészítő üzletében.Sétánkat a Batthyány téren zárjuk egy Dunára tekintő presszónál. Ugye, emlékeznek a szignálra, amely a New York kávéházban, az Astoria Hotelban és itt is felcsendült: „ Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben. Aki kérdez, Czigány György, aki válaszol  ….’’

Útvonal: Bem rakpart 11. sz. Hotel Victoria Budapest (www.hubayzeneterem.hu) - Fő utca- Corvin tér - Szilágyi Dezső tér - Iskola utca 29. sz. Home of Franziska (https://www.franziska.hu/) - Iskola utca 35. a/b - Batthyány utca - Batthyány tér - Bem rakpart

Séta időtartama: cca 60 perc   

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

 

 

2020. november 28. (szombat)

11:00

Óbuda: Régiségek, kortárs művészetek

Óbuda már csak ilyen sajátos világ: lépten-nyomon a múlt köszön ránk. Sétánkon visszarendezzük a városrész „szétesett” időit: a Római Birodalom provinciájának korát, a honfoglalást követő időt, mikor Óbuda fejedelmi székhely lett, majd középkori királyi székhely és mindenkori királynéi város, a török utáni Zichyek korát, és felidézzük Krúdy világát, amikor még az Árpád híd csak tervként ívelt át a Dunán.

Egy Duna-parti wellness hotel környékén és egy gasztro- kulturális negyedben fogunk sétálni, mely 2013 óta Krúdy Gyula (1878- 1933) író nevét viseli. Megfordulunk a Lajos utcában, Óbuda legrégibb kereskedő utcájában, Végül az 1784-ban alapított Goldberger-dinasztia gyárterületén vezet át a sétánk. Itt, elszakadunk a múlttól és a kortárs művészet világával ismerkedünk Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet vezetőjének kalauzolásában. honlap: GICA.HU; online galéria: BYGODOT.HU

Útvonal: Árpád Fejedelem útja- Lajos utca- Mókus utca- Korona tér- Kiskorona utca- Mókus utca-Zichy utca- Lajos utca- Goldberger Leo utca- Lajos u.- Perc utca- Fényes Adolf utca 21. Godot Kortárs Művészeti Intézet

Séta időtartama: cca 60 perc   

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető