Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Kulturális Örökség Napjai 2020

A bevásárló és tematikus utcák idén is csatlakozik a 2020. szeptember 19-20. között megrendezett Kulturális Örökség Napjaihoz.

"A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Magyarországon is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe. Az országos koordinációt a Miniszterelnökség végzi." - forrás: oroksegnapok.gov.hu

A Bevásárlóutca Menedzsment 2013 óta mutat be egy-egy város- és kultúrtörténeti, kereskedelmi szempontból is kiemelkedő értékű utcát, térséget, ahol korunk kereskedői, vállalkozói tevékenykednek.

Idén három hagyományos sétán a történelmi Pest városfalán túl, a Kiskörút és Nagykörút között létrejött városrészekbe látogatunk: Ferencváros egyik fő utcájába, a Ráday utcába (Ráday Kultucca), művészeti sétára indulunk a Lipótvárosban (Art&Antique Street). A Duna budai partján, a Szabadság hídhoz közel formálódott Bartók Béla út (Bartók Béla Boulevard) két oldalán haladunk majd.

Továbbá az utóbbi hónapok változásainak köszönhetően kettő új on-line (hatvan perces) közvetítésre hívunk minden érdeklődőt. A Nagykörút vonzásában felépült pesti és budai vásárcsarnokot és környezetüket mutatjuk be. Előbbit a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) partnerünkkel együttműködve, míg utóbbit a II. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. partnerségével mutatjuk be. Józsefvárosban a Rákóczi tér és környékét (Csarnoknegyed), míg a Várnegyed alatt húzódó Országút városrészben, a Fény utcai piac és térségét járjuk be.

Az esemény a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) koordinálásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg.

 

2020. szeptember 19. (szombat)

 9.30 - 10.30  online  Vásárcsarnok Pesten a Csarnoknegyed városrészben: a Rákóczi téri piac és környéke (regisztráció lezárva)

11.00 - 12.30  hagyományos/csoportos Művészeti séta a Lipótvárosban - MEGTELT

12.30 - 13.30  online  Vásárcsarnok Budán az Országút városrészben: a Fény utcai piac és környéke (regisztráció lezárva)

15.00 - 17.00  hagyományos/csoportos Séta a Ráday Kultuccában - MEGTELT

 

2020. szeptember 20. (vasárnap)

11.00 - 12.30   hagyományos/csoportos  Séta a Bartók Béla Boulevardon MEGTELT

 

 

Általános tudnivalók

ONLINE közvetítés

Idegenvezetőink élő adásban, a helyszíneken kalauzolják Önöket okos készülékük segítségével egy zoom meeting keretében, ahová Önök is bekapcsolódhatnak az online térben, mintha csak egy hagyományos sétán lennénk. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a "közvetítést". Ennél a programnál csak online kapcsolódásra van lehetőség, személyesen nem tudjuk Önöket a helyszínen fogadni.

Chat formájában bármikor megoszthatják velünk észrevételeiket. Ha rendelkeznek mikrofonnal, akkor a séta végén szóban is feltehetik a kérdéseiket. 

Az Önök számára a részvétel ingyenes, csak internetkapcsolattal, egy megfelelő eszközzel és a zoom applikációval kell rendelkezniük, hogy részesei legyenek ennek az élménynek.

Az esemény regisztrációhoz kötött, a visszaigazoló e-mailben kapják meg az adott séta zoom meghívóját és a leírást, miként tudnak csatlakozni. A feltüntetett időpontok a séta kezdését jelölik, ezért javasoljuk, hogy 10-15 perccel korábban már jelentkezzenek be a felületre és ellenőrizzék a készüléküket, hogy jól hallják és látják a „közvetítést”. Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a hozzáférést.

 

CSOPORTOS séta

A létszám 15 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség. Javasolt a maszk vagy sál használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha egy belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő, mely összeget kérjük, hogy legkésőbb a séta előtt 3 nappal utaljon el számunkra, hogy meg tudjuk rendelni azokat. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, amennyit megfizettek, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán, mert az idegenvezető nem tud maszkot viselni és nem állhatnak közvetlenül mellé.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Az utalás részletei, illetve az indulási pont a visszaigazoló e-mailben található majd. Amennyiben regisztráció után 1-2 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

 

Az online közvetítésről felvétel készül, így ha Ön hozzászól mikrofon segítségével, akkor az is rögzítésre kerül. Továbbá a csoportos sétákról hang és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promociós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

 

Programok

2020. szeptember 19. (szombat)

9:30

Vásárcsarnok Pesten a Csarnoknegyed városrészben: a Rákóczi téri piac és környéke ONLINE - regisztráció lezárult

Útvonal: Rákóczi tér - Vásárcsarnok - Salétrom utca - József utca - Német utca - Mindszenty tér - József utca 37.

Sétánkon először a Rákóczi térrel és az 1894-ben átadott Vásárcsarnokkal ismerkedünk. A Salétrom utcában felkeressük a 100 éves Magyar Reménység Templomát. Majd a József utcán haladunk tovább. Sétánk állomásain a piac felügyelője, később Bacskai Bálint református lelkész, majd Kovács Gergely posztulátor és Martsa Piroska művész, műteremvezető beszél vállalt feladatáról. Együtt mesélünk a városrészről, történelmi fejezeteiről és jelenéről.

Kezdés: 9:30

Időtartam: 60 perc

Sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Online közvetítést nézők számára: A közvetítés idejére kérjük, kapcsolják ki a mikrofonjukat és videókamerájukat. Kérdéseket chatben tehetik fel.

Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

Regisztráció erre a programra lezárult

 

Ajánló

 

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2020.09.20. vasárnap

A Martsa Műterem és Művészkertben

 

Színhely: Bp. VIII. József utca 37. sz. 20-as kapucsengő

Időpontok:  10 órakor    12.30 –kor     15 órakor      17.30 –kor

Martsa Piroska bemutatja műteremvezetéssel és vetített képes előadás keretében

a Ház történetét, alkotóművészeit és vendégművészeit.

A látogatás ingyenes.

Martsa Piroska szeretettel várja az érdeklődőket.

Jelentkezés: Martsa Piroska  30 436 8389   piroska.martsa@gmail.com

 

 


11:00

Művészeti séta a Lipótvárosban (CSOPORTOS) - a séta megtelt

Sétánk során betérünk a Kossuth tér egyik impozáns épületébe, ahol Bauhaus és Art Deco stílusú használati tárgyak és Müller Árpád festményei között kalauzol bennünket az apró lakásgaléria tulajdonosa, Volent Éva. Az ablakból kipillantunk az Országházra, majd várostörténeti sétát teszünk Lipótváros szívében. Végül a Magyar Szecesszió Házába érkezünk, ahol az idén 90 éves Sajdik Ferenc kiállítása és egy barátságos kávézó vár minket.

Kezdés: 11.00

Időtartam: 90 - 120 perc

Sétát vezeti: Balázs Kata idegenvezető, újságíró, műtárgybecsüs

Csoportos sétán résztvevők részére: A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő, mely összeget kérjük, hogy legkésőbb a séta előtt 3 nappal utaljon el számunkra (részletek a regisztráció után a visszaigazoló e-mailben), hogy meg tudjuk rendelni azokat. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, amennyit megfizettek, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán, mert az idegenvezető nem tud maszkot viselni és nem állhatnak közvetlenül mellé. Maszkot, sálat hozzanak magukkal, hogy a belső terekbe is be tudjanak menni a séta során. A sétán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

Regisztráció lezárult erre a programra

Ajánló

A Váci Mosolyalbum - Sajdik Ferenc gyűjtemény szerdától vasárnapig 10:00 - 17:00 óráig várja a látogatókat. A gyűjteményről és a belépőjegyről itt tájékozódhat:

http://www.turizmusvac.hu/kiallitohelyek/102/Marcius-15-ter-20-.html

 

Ajánló 2

 

Lipótváros- Budapest, V. Vigadó tér 2.sz.

Épületbejárás a Pesti Vigadóban

Pesti Vigadó majd’ 200 éves épületében a korok legnagyobbjai koncerteztek, többek között Liszt, Erkel, Strauss, Debussy, Wagner és Bartók is megfordult a Díszteremben; otthonául szolgált az első magyarországi kiállításoknak, továbbá Budapest egyesítésének is a helyszíne volt. Ismerd meg a Feszl Frigyes által tervezett romantikus épületet, fedezd fel pazar múltját és izgalmas történelmét! Lásd különleges perspektívából, a VI. emeleti Panoráma Teraszról a várost és az impozáns budai oldalt.A Pesti Vigadó wifi hálózatára történő fellépést követően pedig - az épület több pontján kihelyezett QR kódok segítségével - még több érdekes információt megtudhatsz a történelmi épületről.

2020. szeptember 19. szombaton 10.00-19.00 időszakban

a Pesti Vigadó a Kulturális Örökség Napjai és a 10. Budapest100 rendezvény alkalmából ingyenes sétálójegyet kínál a látogatóinak, mellyel az Előcsarnok, Foyer, Díszlépcsőház, Díszterem, Panoráma Terasz -  tereit lehet megtekinteni egyénileg, családostul és mert a Pesti Vigadó épülete akadálymentesített, a babakocsival, kerekesszékkel érkezőkre is vár az épületbejárás élménye, a Pesti Vigadó virtuális idegenvezetése.
 

Részletes információ: https://vigado.hu/programok/-/event/10184/budapest100-x-kulturalis-orokseg-napjai/16843

 

 

 


 

12:30

Vásárcsarnok Budán az Országút városrészben: a Fény utcai piac és környéke (ONLINE) - regisztráció lezárult

Útvonal: a Fény utcai piac - Millenáris Park (Ganz Vállalatok) - Kis Rókus utca - Margit krt - a Lövőház és az egykori Nagy Rókus utca - Széna tér - Széll Kálmán tér

Sétánkat a Fény utcai piacon kezdjük. A Fény utcai Piac Kereskedelmi Központ és Társasház kínálatát Szederkényi Rudolf vezető piacfelügyelő mutatja be. Majd a közeli cukrászdában Auguszt József mesél a híres cukrászdinasztia múltjáról, jelenéről. Ezután az egykori utcanevek segítségével felrajzoljuk a Rózsadomb alján fekvő Országút városrész térképére: hol állt a budai Szent Rókus- kápolna, a Szent János Kórház, amely a  Mária Terézia által Budára költöztetett Egyetem gyakorlókórházaként is szolgált, hol volt a Tetves rét és mi köze hozzá Marczibányi Istvánnak, hol épült fel a budai lövészek két lövőháza, mi lett a sorsa Ganz Ábrahám gyárának, milyen régi budai városfal töredékével találkozunk a Margit körúton, mi volt a Mammut bevásárlóközpont helyén.

Kezdés: 12.30

Időtartam: 60 perc

Sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető

Online közvetítést nézők számára: A közvetítés idejére kérjük, kapcsolják ki a mikrofonjukat és videókamerájukat. Kérdéseket chatben tehetik fel.

Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

Regisztráció erre a programra lezárult.

 


15:00

Séta a Ráday Kultuccában (CSOPORTOS) - a séta megtelt

Útvonal: Kálvin tér - Ráday utca - Erkel utca - Ráday utca - Bakáts tér

Kezdés: 15.00

Időtartam: 120 perc

Séta a Két oroszlántól a Bakáts téri templomig a Ráday utcában:

- Ráday utca keresztmetszetben: 200 év építészeti stílusai

- hogyan él a Ráday ma: információk-történetek vendéglátásról, városfejlesztésről, idegenforgalomról

- különleges alkalom: egy neoromán altemplom 

Sétát vezeti: dr. Orbán György projektmenedzser (Ráday Soho)

Csoportos sétán résztvevők részére: A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő, mely összeget kérjük, hogy legkésőbb a séta előtt 3 nappal utaljon el számunkra (részletek a regisztráció után a visszaigazoló e-mailben), hogy meg tudjuk rendelni azokat. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, amennyit megfizettek, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán, mert az idegenvezető nem tud maszkot viselni és nem állhatnak közvetlenül mellé. Maszkot, sálat hozzanak magukkal, hogy a belső terekbe is be tudjanak menni a séta során. A sétán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

Regisztráció erre a programra lezárult.

 


2020. szeptember 20. (vasárnap)

 

11:00

Séta a Bartók Béla Boulevardon (CSOPORTOS) - a séta megtelt

Útvonal: Gellért tér - Bartók Béla út - Gárdonyi tér - Bartók Béla út

A Bartók Béla Boulevard –ként ismert újbudai kulturális negyed vállalkozói, a galériák, vendéglátóhelyek tulajdonosai, egy évtizede őrzik, ápolják az Újbuda városrészeit összekötő Bartók Béla út történetéhez kötődő irodalmi, képzőművészeti, kulturális örökségünket, de új utakat is járnak a vendéglátás, művészetek, tudományok területén. A sort a Hadik kávéház és Szatyor-bár indította egykor… Sétánkon egy villamos megállónyi távolságot járunk be a Duna partjától a Gárdonyi térig. Visszakanyarodunk a kezdetekhez, amikor előttünk a folyam állt és a Lágymányosi- tó.

Kezdés: 11.00

Időtartam: 90 perc

Sétát vezeti: Antal János idegenvezető

Csoportos sétán résztvevők részére: A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő, mely összeget kérjük, hogy legkésőbb a séta előtt 3 nappal utaljon el számunkra (részletek a regisztráció után a visszaigazoló e-mailben), hogy meg tudjuk rendelni azokat. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, amennyit megfizettek, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán, mert az idegenvezető nem tud maszkot viselni és nem állhatnak közvetlenül mellé. Maszkot, sálat hozzanak magukkal, hogy a belső terekbe is be tudjanak menni a séta során. A sétán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

Regisztráció erre a programra lezárult.

 

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!