Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

A Kulturális Örökség Napjai idén szeptember 21-22-én a Szórakoztatás házai, a szórakozás terei témában kerülnek megrendezésre.

A Bevásárló és Tematikus utcák természetesen idén is csatlakoznak új és újragondolt programokkal a Kulturális Örökség Napjaihoz.Már lehet regisztrálni a sétákra.

A programokat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósítjuk meg.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái regisztrációhoz kötöttek, a létszám az adott sétáknál meg van adva. Az előzetes Regisztráció lezárult, a séták többségében megteltek. Azok a séták, ahol maradt egy-két hely, az alábbi programban meg vannak jelölve. Lehet csatlakozni, de VOX készüléket nem tudunk biztosítani, csak az előzetesen regisztrált vendégeknek. A beérkezett regisztrációkat, leveleket munkaidőben tudjuk feldolgozni, a rendezvény hétvégéjén pedig minden munkatárs kint van a helyszíneken. Amennyiben kérdése lenne, úgy az info@bevasarloutca.hu e-mail címen tudja azt megírni számunkra. A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

A programok többsége térítésmentesen látogatható, azonban a séták esetében, az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. Fontos számunkra a környezetünk, ezért a városnéző sétáinkon Tourguide (VOX) készüléket használunk. Alkalmazásával az idegenvezető anélkül, hogy zajt keltene az utcán és a belső terekben, normál beszédhangon beszél a mikrofonba, a beszédét a hallgatósága a kihangosító eszköz segítségével séta közben folyamatosan követheti.  A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. Kérjük, hogy az összeget lehetőleg kis címletekben hozzák magukkal (200, 100, 50 Ft). 

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

 

Programok

 

2019. szeptember 21. (szombat)

9.30

Séta Óbudán,

Budapest legrégebbi városrészében - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Az Árpád híd évtizedekig elhúzódó építése, felújítása és a hídra vezető úthálózat kiépítése, fejlesztése során „modernizálódott” Óbuda három terén át vezet a sétánk. A ma átutazó forgalmat bonyolító Szentlélek téren, a Fő téren és a Flórián téren is áthaladunk, amely az 50-es évek városfejlesztési és rendezési tervei ellenére nem lett városközpont, „Fórum”  közösségi tér…

Az időből kizökkenve a Római Birodalom legészakibb provinciájában, Pannónia Inferior fővárosában, Aquincum katonai táborának a területén járunk, az első királyi kúria helyén, a középkori királyi később királynéi és egyházi központban, a Zichy-család birtokközpontjában, a hídépítés előtti, „szanálatlan” Óbuda világában.

Miközben felidézzük Óbuda kiemelkedő történelmi korszakait, meglátogatjuk a Varga Imre szobrászművészünk szobra és Krúdy Szinbádja környezetében, a régi Postakocsi étterem helyén működő Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontot. Felkeressük a Kádár-korszak üzletközpontjainak egyikét, a Flóriánt. Megnézzük, milyen árut kínál a Kórház utcai piac, mely egykor a magyar szón kívül a svábok, zsidók, szlovákok, szerbek, a bolgárkertészek szavától volt hangos.

A Flórián téri Üzletközpontot és a Kórház utcai Vásárcsarnokot Lakatos Szilárd, a CSAPI - Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága munkatársa, a csarnokok vezető felügyelője mutatja be.

Sétánk utolsó állomásaként  a Meggyfa utcai Hercules-villa maradványait tekintjük meg, ahol Dr. Kirchhof Anita PhD, az Aquincumi Múzeum régésze, főmuzeológusa kalauzolja a csoportot.

Az Aquincumi Múzeumba a 2019. évi Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából ingyenes a belépés szeptember 21-én, szombaton és 22-én, vasárnap, a Múzeum állandó és időszaki kiállításának a megtekintéséhez.

Az óbudai sétáink útvonalán a római és az őslakos kelta – eraviszkusz kor feltárt régészeti leleteit, az in situ- az eredeti helyen bemutatott emlékeket az Aquincumi Múzeum kiállító helyein tekinthetik meg.

Találkozó: a Vasarely Múzeum bejárata előtt (Budapest, III. Szentlélek tér 6.)

A séta indul: 9.45-kor

Útvonal: Szentlélek tér - Fő tér - Kórház utca - Flórián tér (aluljárórendszer, Thermae Maiores romjai) római kori maradványok - Kórház utca - Vihar utca - Meggyfa utca

A séta időtartama: kb. 3 óra

A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető

Létszám: 30 fő

MEGTELT!

 

 

Külön Ajánlatok!

125 éves idén az Aquincumi Múzeum

Buda-Pesten a római kor tudományos kutatása 1778-ben kezdődött, amikor a mai Flóriánt téren található legiotábor nagyfürdőjének egy részét feltárták. Az aquincumi ásatások hőskora a 19. század második felétől számítható. Ekkor kezdődött meg az aquincumi polgárváros központjának és amfiteátrumának kutatása. Az ásatások helyszínén 1894-ben megnyílt az Aquincumi Múzeum, mely azóta is kutatja, bemutatja a magyar főváros őskori, ókori és népvándorlás kori történetét.                                                                                      
Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

A múzeum állandó és időszaki kiállításairól, kulturális programjairól, a Múzeum kiállítóhelyeiről tájékozódni a Múzeum honlapján www.aquincum.hu  lehet.  

 

 

Óbudai sétánkhoz ajánljuk megtekinteni az egykori Zichy kastély dunai szárnyában 1987-ben, a művész jelenlétében megnyílt óbudai Vasarely Múzeumot. www.vasarely.hu

Részleteket az alábbi csatolt pdf-ben olvashatják!

 

 

10.15

Séta a Fővám téren és környékén - a séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánkon a Központi Vásárcsarnokot, majd a Budapesti Corvinus Egyetem campusát tekintjük meg. Végül felkeressük a közelben épült Meininger Hotelt.

Pecz Samu neogótikus, tégla falú, a Zsolnay- gyár színes épületkerámiával fedett háromhajós, acélszerkezetes „katedrálisa”, az I. számú Központi Vásárcsarnok (1897) és Ybl Miklós tervezte, a Dunára néző neoreneszánsz palota (1873), a pesti központi Vámház székhelye - a historizmus szép példái. Koruk legkorszerűbb, logisztikailag tökéletesen átgondolt épületei, intézményei voltak. Alagútrendszerrel, vasúti vágányokkal kapcsolódtak a rakparthoz, a Budapest Dunaparti Teherpályaudvarról érkező áruk fogadásához. A folyamatos áruforgalom, a főváros élelmiszerellátásának a biztosítására a Fővám palota közelében közraktárakat (1881) és az Elevátorházat (1883) építették. Az áruk kiemelésére, mozgatására, kirakodására, osztályozására, elosztására, raktározására szolgáltak.

E logisztika több elemét ma is látjuk, ha a Szabadság hídtól a Lágymányosi híd felé végigpásztázzuk a Duna-partot. A Budapesti Corvinus Egyetem campusát (E, S, C tömbjét) alkotják: a Fővám palota (E), a Sóház (S) tömbje, mely egykor a közraktárak pénzforgalmát ellenőrizte, finanszírozta. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Történeti Kutatókönyvtár (C) a partvonaltól kicsit beljebb egy modern épületben talált otthonra. A Duna-part vonalában a megmaradt közraktárakra épült Bálna- kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központ látható. Az Elevátorház helyén park terül el, a távolabbi teherpályaudvar sincs már, a helyén a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája áll.

Találkozó: a Bp. V. Fővám tér és a Váci utca sarkán (Anna kávézónál)

Séta indulása: 10.30

Útvonal: Fővám tér - Vámház krt 1-3: a Központi Vásárcsarnok - Sóház utca- Közraktár utca 4-6: C épület- és a Budapesti Corvinus Egyetem épülettömbje a Duna partján (Fővám tér 13-15.sz. (S); 8.sz. (E) – Csarnok tér 2.

A Központi Vásárcsarnokban a CSAPI helyi munkatársa vezet körbe.

Budapesti Corvinus Egyetem campusát, az egyetemtörténeti kiállítást, a látogatható tereket az egyetem helyi vezetőjének a segítségével tekintjük meg.

A Csarnok tér 2. sz alatti terület régészeti feltárásának leírását a BTM régésze, dr. Tóth Anikó közölte.

A séta időtartama: min. 2 óra

A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető

Létszám: max. 30 fő

MEGTELT!

 

 

 

10.30

Falk Miksa utca és galériái - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Az utcát a reformkorban Feldunasornak hívták. 1910-ben Falk Miksa (1828-1908) nevét veszi fel, aki a magyar újságírás jeles alakja volt, és Erzsébet királynét tanította magyar nyelvre. A Kádár-korszakban a Szent István körúttól a Kossuth Lajos térig tartó utcaszakaszt Néphadsereg utcának hívták, a rendszerváltás óta ismét Falk Miksa nevét viseli.

A reformkorban az utca térségében épült Gróf Széchenyi István gróf kezdeményezésére a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek szép klasszicista épülettömbjét Hild József tervezte. A szabadságharc bukása után kaszárnya, katonai raktár.

Az 1900-as évek legelején a környéket felparcellázták. A telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston, Komor-Jakab építészpáros, a Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.

Sétánkon megismerkedünk az utcával, amely három évtizede a régiségkereskedők, galériások rangos negyede a Lipótvárosban. A budapesti műkereskedelem központja, amely évente bemutatkozik a Falk Art Fórumon, aukciókat, művészeti előadásokat tart az értő, érdeklődő közönségnek.

Sétánk során megfigyeljük a galériáknak otthont adó bérházak homlokzati díszeit, de meg is tekintünk több galériát, régiségkereskedést.

A Haas galéria tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

Találkozó: Bp. V. Szent István krt. – Falk Miksa utca sarok (Colombo szobor)

Séta indulása: 10.45

Séta útvonala: a Falk Miksa utcán végig a Kossuth Lajos térig

A séta várható időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Róka Zsuzsanna idegenvezető

Létszám: max 30 fő

MEGTELT!

 

 

Külön Ajánlat!

2019. szeptember 21-én (szombaton) 10 órától -17 óráig

A Magyar Szecesszió Házának, a Szecesszió Kávéháznak és az Antik&Modern Art Shop speciális ajánlata a rendezvény résztvevőinek

Helyszín: 1054. Budapest V. Honvéd utca 3.

Bedő Béla gyártulajdonos palotáját Vidor Emil az összművészet, az ú.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával.

2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft. az épület teljes körű felújításával visszaadta méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján rekonstruálta a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontotta a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt - Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően.

A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. - szabad idézés a honlapról                              

A Magyar Szecesszió Háza 2019. szeptember 21. szombaton 10-17 óra között 1.000,- Ft-os kedvezményes belépőjegyet kínál állandó kiállításának megtekintéséhez.  www.magyarszecessziohaza.hu                

A belépti díj tárlatvezetést nem tartalmaz.

A látogatáshoz a jelszó: „Kulturális Örökség Napjai – BUM"

 

 www.antik-modern.hu

Az Antik-Modern Art Shop (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

2019. szeptember 21. szombaton 10.00 - 17.00 óra között kedvezményekkel várja a látogatókat:

a könyvek árából 10 % kedvezményt nyújt, a 20%- ot a régiségből. A jelszó: „Kulturális Örökség Napjai – BUM"

 

A Szecesszió Kávéház (1054 Budapest Honvéd utca 3.) a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2019. szeptember 21.szombaton  10.00 - 17.00 óra között 20% kedvezményt nyújt a fogyasztásból.      A jelszó: „Kulturális Örökség Napjai – BUM"

facebook: https://www.facebook.com/secessio/

 

 

 

10.30

A Király utca vonzásában (Tanuló vezetés) 

Sétánkon Terézváros első plébániatemplomát látogatjuk meg. Ezután a Kiskörútig sétálunk a Király utcán, amely az Andrássy út kiépítéséig Terézváros főutcája volt élénk kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekkel, sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, és sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel, bérházzal, a vallási élet tereivel. A Városligetbe vezetett ki. Környezetében alakult ki Pest történelmi zsidónegyede – több éve világörökségi védőzóna.

A ma Terézvároshoz és Erzsébetvároshoz tartozó utcán sétálunk. Híres építészek (Kasselik, Hild, Pollack, Czigler, Alpár, Fodor Gyula …) és építtetők  házai (a Pekáry-, Jálics-, a „Jó Pásztor”-, Szelényi-ház, Gozsdu- udvar, Gömöry-, Prandtner- ház, Három Rózsa ház, Anker-palota) mentén haladva felidézzük a Király utca –  a pesti zsidónegyed - történetét az Orczy-háztól, a kezdetektől a vészterhes időkön át napjainkig. 

Sétánkon mesélünk arról is, hol mulattak egykor a pesti polgárok és a koronás fők. Hol várták vendégeiket a Fekete, Kék és Vörös Macska mulatók, a zengerájok, orfeumok, kocsmák, sörházak, kávéházak, tisztes és kétes hírű fogadók, fényírdák és mozik, a Király Színház. A Két szerecsen (Paulay Ede) utcával együtt a Király utca elválaszthatatlan része volt Pest mulatónegyedének.

Sétánk közben korunk vállalkozásait is megtekintjük. Felkeressük a Gozsdu- udvart, a Wombat`s Budapest hostelt, a Central Passage-t és a Dover Nyelvi Centrumot. Ebben a szép Király utca 9. számú udvarban, az Arioso kávézóban zárjuk a sétánkat.

Találkozó:  a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Bp. VI. Pethő Sándor u. 2.sz., Király utca és Nagymező utca találkozása)

Séta indulása: 10.45

Útvonal:  Nagymező utca - Király utca - Vasvári Pál utca - Király utca - Dob utca - Király utca – Anker köz - Király utca 9.sz.

A séta várható időtartama: 2,5 óra

A sétát vezetik: Béla Adrienn, Blazinovits Boglárka és Fias József Dávid, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium hallgatói.

Létszám: max 30 fő

A helyszínen még lehet csatlakozni, azonban VOX készüléket csak az előre regisztrált vendégeknek tudunk biztosítani.

 

 

 

11.00

Séta a Váci utca északi szakaszán - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Az Erzsébet híd építése jelentősen átalakította a régi Pest városszerkezetét. Ketté bontotta az észak-déli irányban a városkapuk felé haladó fő utcáját, a sok nevet megélt Váci utcát.

Sétánkon a Petőfi Sándor utcából indulunk és haladunk a Haris Bazáron át a Piarista rendház tömbjét megkerülve Pest történelmi magjáig, a Contra Aquincumra épült Belvárosi plébánia templomig. Innen a Piarista közt elhagyva a Váci utcán sétálunk a Vörösmarty térig.

Először a Parisi udvar Hotel tereit tekintjük meg a Schmahl Henrik tervezte Belvárosi Takarékpénztár (1913) épületében. Ezután a Petőfi Sándor utca két házát (3., 5.sz.) említjük meg: a Trattner-Károlyi házat, amely nyomdájáról volt híres, és itt működött a Magyar Tudós Társaság. A Katona József színházzal szemben, a Hermész-háznál köszöntjük a Nagy Bálint építész vezette FUGA Budapesti Építészeti Központot, mely 2009 óta rangos építészeti kiállításokat és zenei, irodalmi, képzőművészeti rendezvényeknek ad helyet.

Sétánk további részében felidézzük a mindenkori divatot, közízlést formáló Váci utca híres házait, lakóit, vendégeit, kereskedéseit, a társasági élet találkozóhelyeit, a színjátszást, a kávéházak, kávémérések, a postakocsik, delizsánszok korát, az automobil megjelenése előtti és azt követő világot…. Megfigyeljük a szemet vonzó kirakatok fölött emelkedő bérházakat, palotákat, melyeket rangos megrendelőiknek neves építészeink terveztek, s idővel átformáltak korunk építészei.

Közben megtekintjük a sétálóutca gondosan megtervezett kirakatportáljait is, és korunk árukínálatát.

A sétánkon felkeressük a Molnár’s kürtöskalács készítő műhelyt, a Száz éves éttermet, a Violin Travel irodát, a Haris köz kereskedőit, a Kőrössy Albert –tervezte szecessziós portálú Philanthia üzletet, a Váci1 épületét.

Találkozó:  a Parisi udvar Hotel bejárata előtt (Budapest, V. Petőfi Sándor u. 2-4.)

Séta indulása: 11.15

Útvonal: Petőfi Sándor utca - Haris köz - Piarista utca - Március 15. tér – Piarista-köz – Váci utca - Régiposta utca - Váci utca

A séta ideje: 2 óra

A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

MEGTELT!

 

 

Külön ajánló (nem része a fenti programnak, egyénileg lehet rá jelentkezni)

Minden érdeklődőnek ajánljuk a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom három programját, amelyeken a részvétel regisztrációhoz kötött.

  1. Szeptember 20-án (pénteken) 18:00 órától Dr. Szántó Iván úr, az ELTE Iranisztikai tanszékének vezetője tart előadást a templomban található török kori mihrábról.
  2. Szeptember 21-én (szombaton) 16:45 - 18:00 óra között Derdák Éva festő-restaurátor mutatja be a 2010-ben feltárt "Trónoló Madonna" freskót.
  3. Szeptember 21-én (szombaton) kb. 19:00 órától (a szentmisét követően) Derdák Éva a szintén általa feltárt Mátyás oratóriumot fogja bemutatni. Beszél a 16 hónap időtartamú feltárásról, az érdekességekről, a XV. századi falfestés egyediségéről.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom programokra regisztrálni szükséges 2019. szeptember 18-án (szerda) 20:00 óráig a turizmus.belvarosiplebania@gmail.com címen.

 

 

 

11.45

A Bartók Béla út és környéke - a séta MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

A Gellért-hegyi Sziklakápolna teraszáról indulunk. Innen tekintünk szét a tájon, amelynek minden eleme: a hegy szegélyezése és lépcsőzete, a Szent Gellért tér a Gellért Szálló és a Gyógyfürdő épülettömbjével, a rendezett rakpartok mentén kiépült lágymányosi egyetem campusa - annak a városrendezési folyamatnak az eredménye, amelyet a Fővám téri (Szabadság) és az Eskü téri (Erzsébet) hidak tervezése indított el, és a Citadella erőd megváltása a katonaságtól. Sétánkat ott folytatjuk, ahol a villamosok kanyarodnak és futnak a hegy lábánál is túl, a Bartók Béla úton. Megtekintjük ezt a pár évtizede kulturális útvonallá vált utat a két világháború között emelt eklektikus, szecessziós, premodern házaival. Megidézzük Karinthy Frigyest és körét, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók, Nemes Nagy Ágnes költő; Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla alakját; „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadarra és Gross Arnoldra, a rézkarc mesterére is emlékezünk. Megismerkedünk Csonka János (1852-1939) a magyar ipar, technika, ipari oktatás fejlődésében nagy szerepet játszó gépészmérnök, feltaláló munkásságával.

Felkeressük a Bartók Béla Boulevard galériái közül a Bor és Kézműves Üzlet Műhelyt, a K.A.S, Három Hét Galériát, a Medence csoport – design és a BBB kiállítói teret, az ARNOLDO - Gross Arnold galéria kávézót és végül a Hadik kávéházat és Szatyor bárt.

Találkozó:  a Sziklatemplom bejárata előtti, Kő Pál szobránál (Bp. XI. Gellért térnél)

Séta indulása: 12.00

Útvonal: Sziklakápolna - Szt. Gellért tér - Bartók Béla út - Gárdonyi tér

A Csonka Múzeumba váltandó támogató-jegy: teljes árú 500 Ft/fő; nyugdíjasoknak, diákoknak 300 Ft/fő.

Kérjük, hogy a múzeumi vezetés díját 100 Ft-os és 200 Ft-os címletekben készítsék elő.

A séta időtartama: cca 2  óra

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Létszám: max. 30 fő

MEGTELT!

 

 

 

12.15

Csikágó Bethlen Téri Színpada, 1929 (ingyenes kulisszatitkok)

Erzsébetváros külső részén 1896 és 1898 között  "a teremtés lázában épült az új negyed, olyan sebesen nőtt ki a földből, hogy messzi kerületekből is a csodájára jártak……. a negyed megkapta egyesek szerint gúny-, mások szerint becenevét. Csikágó…. Az új pesti negyed mintha versenyt futott volna az ismeretlen amerikai nagybácsival; két év alatt lett a semmiből.” (Békés Pál: Csikágó c. gangregény)

E térség legnagyobb, hatemeletes, száz lakást számláló bérpalotájában indult el a Bethlen téri Színház élete. Az egykori és mai Társulat történetét, művészeit, művészeti programját, a színpad kulisszáit Szögi Csaba Harangozó Gyula-díjas Érdemes Művész, táncművész, koreográfus, táncpedagógus, a Színház művészeti vezetője mutatja be 12.30-tól.

Találkozó: a Bethlen téri Színház előterében (Budapest VII. Bethlen Gábor tér 3.)

A kulisszajárás időtartama: 30 perc

13.00 

Erzsébetváros Csikágó városrészének emblematikus épületét, Rákosi Jakab bérpalotáját, - amely a kezdetektől otthont ad színházi előadásoknak- a ház lakója, Marton Ildikó művészettörténész mutatja be.

Az épületismertető séta min. 30 perc

Létszám: max 30 fő

A helyszínen még lehet csatlakozni.

 

 

Külön ajánló!

Az épületbejárást követően egyénileg meg lehet tekinteni a Bethlen Galéria kiállítását, amely az idén 90 éves épület történetét foglalja össze.

Előadás- ajánló a Színházak éjszakája rendezvényhez (ez már nem része a mi programunknak, az alábbi linkeken talál információt a programon való részvétel lehetőségeiről.)

Békés Pál: Egy kis térzene
a Pulzus Társulás és a Bethlen Téri Színház közös produkciója

A Gang Színház 2019. szeptember 21. szombaton 14 órától a Budapest. VII. Bethlen tér 3. számú lakóház gangos udvarán Békés Pál: Egy kis térzene c. műve alapján készült előadását tűzi műsorára.

A darabot a Társulat eddig kizárólag Budapest VII. kerületi lakóházakban játszotta az adott ház lakóinak. Most bárki megtekintheti e különleges játékot, aki Színházak Éjszakája - karszalagot vásárol a rendezvényre.

(https://www.bethlenszinhaz.hu/gang-szinhaz/; https://www.facebook.com/pulzustarsulas)

Budapest VII. kerületi lakcímkártyával a részvétel  -  előzetes regisztráció után - ingyenes.

Az előadás időtartama: kb. 60 perc.

 

 

 

12.45

A Tranzit Art Cafétól Szentimrevároson át a Gellért-hegyre - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánk a városon át a természetbe vezet: a Feneketlen-tó környékétől a Budai Arborétum Alsó és Felső kertjén át a Ménesi út „levegősebb”, villaövezetébe látogatunk az építész Medgyaszay István (1877- 1959) Emlékhelyre és a festő, grafikus Molnár – C. Pál (1894 – 1981) Műterem-múzeumba.

A régi távolsági buszpályaudvar váróterméből kialakított Tranzit Art Cafénál találkozunk, melynek kiállításait, kávéházi, felolvasó estjeit, vendégváró tereit ma „kultúrzónázók" látogatják.

Sétánk következő szakaszán a 20-as, 30-as évek korszellemét, lakásépítési megoldásait követjük: a népies, mitológiai tárgyú, a magyar történelem inspirálta homlokzati díszítőelemekkel hangsúlyozott „udvarok”, társasházak egy csoportját (Bartók Béla út 79., Fadrusz utca 5.,12.,4.,6.,) nézzük meg.

Először a Szent István – udvaron (1931) lévő Szent István intelmei c. szekkóval találkozunk. Annak a tiszteletnek a művészi megfogalmazása, mely államalapító királyunkat és az ifjúság példaképévé emelt Szent Imre herceget és nevelőjét, Szent Gellért püspököt övezte.

A Feneketlen – tó környezetében tovább sétálva Szentimrevárosba érkezünk, ahol Szent Imre herceg halálának 900. évfordulója és a kettős szentév, Eucharisztikus kongresszus idejére felépültek az egyházi, oktatási intézmények a Szent Imre herceg útján (ma Villányi út): a budai ciszterek neobarokk gimnázium (1929), templom (1938) és rendház együttese (Wälder Gyula) és az Isteni Megváltó Leányai budapesti Leánygimnáziuma (1938, dr, Fábián), mely rend Árpád-házi Szent Margit nevét vette fel, benne látva példaképet a magyarság felemelkedésére az I. világháború, a trianoni béke után. Sétánkon felmegyünk e gimnázium kupolájába, aztán megtekintjük Kisfaludi Strobl Zsigmond Szent Imre herceg szobrának a másolatát a budai ciszterek templomában.

A Villányi úton meglátogatjuk a dr. Entz Ferenc egykori Vincellérképzője köré szerveződött Budai Arborétumot és egyetemi campust. A két kertben járva növényritkaságokkal, hungaricumokkal, tavi világgal, madárdallal és a tájépítészet szép példáival (A épület, Ménesi út 44-48. Lauber László – Szendrői Jenő tervezőpáros) találkozunk.

A Ménesi úton (Nagyboldogasszony útja) haladunk tovább, a Gellért-hegy déli oldalán, ahol az egykori szőlőtőkék helyén elegáns villák épültek.

Találkozás: a Tranzit Art Café előtt (Bp. XI. Bukarest utca és az Ulászló utca)

Séta indulása: 13.00

Útvonal: Bukarest utca - Ulászló utca - Bartók Béla út- Kosztolányi Dezső tér - Bocskai utca - Fadrusz utca - Feneketlen-tó - Fadrusz utca - Villányi út - Ménesi út 59/b és 65.

A Budapest XI. Ménesi út 65. sz. alatti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban a 125 éve született… Aba- Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Molnár-C. Pál és Szőnyi István műveiből összeállított jubileumi kiállításon Csillag Éva és Péter, Molnár-C Pál művészi hagyatékának gondozói tartanak tárlatvezetést.

A Molnár C-Pál Műterem-múzeumba a belépés a Kulturális Örökség Napjaira való tekintettel díjtalan.

A Molnár-C. Pál Műterem-múzeum programjairól bővebben a www.mcpmuzeum.hu  honlapon lehet tájékozódni.

A séta időtartama: min. 3 óra

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

A Medgyaszay István Emlékhelyen, az építész háza kertjében az unoka, Ládonyiné B. Gabriella, a hagyaték gondozója fogadja a csoportot.

Létszám: 30 fő

MEGTELT!

 

 

 

14.45

A Ráday

A Ráday főleg vendéglőiről nevezetes pesti utca, de a sétánkon új oldaláról is megismerjük. A Kálvin tértől vágunk neki és bejárjuk nagyjából 200 év városfejlődését napjainkig, ahogy Pest városfalán kívül kialakult, amit ma látunk. Amihez valóban hozzátartoznak a vendéglők, kávézók, de van galériánk, múzeumunk is. Szinte „program a programban” Ybl Miklós Bakáts téri Szent Ferenc temploma, különös tekintettel a nagyközönség előtt kevéssé ismert altemplommal.

A Ráday a régi Franzstadt legvárosiasabb része volt, ahogy ma is a legbelvárosiasabb, szerencsésen őrzi 19. századi báját. A séta nagyjából 2 – 2.5 óráig tart, amíg eljutunk a Bakáts térig és közben az utcát stílustörténeti bemutatóhelynek tekintjük. A fáradt vendégeket egy frissítőre vendégül látja a Trattoria étterem, ahol élőben kapunk beszámolót egy mai étterem életéről.

Találkozás: a Metró kijáratnál a Kálvin téren

Séta indulása: 15.00

A séta időtartama: cca 2  óra

A sétát vezeti: dr. Orbán György projekt menedzser

Létszám: max. 30 fő

A helyszínen még lehet csatlakozni, azonban VOX készüléket csak az előre regisztrált vendégeknek tudunk biztosítani.

 

 

 

16.00

Romkocsma Túra - KultUnio területén - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Megismerkedünk a bulinegyed ikonikus helyeivel. Utunk során megtudhatjuk, hogy ezek a helyek nem csak a bulizásról szólnak, hanem közösségek alakulnak és a vendéglátás mellett civil tevékenységet is ellátnak.

Találkozó: Instant/Fogas (VII. Akácfa utca 49-51.)

Indulás: 16.15

Útvonal: Instant/Fogas, Kőleves, Ellátókert/Szimpla

Időtartam: cca 2 óra

Sétát vezeti: Tasner Levente

Létszám: 25 fő

MEGTELT!

 

 

 

18.30

Esti hajós városnézés

a MAHART PassNave Kft. hajójának a fedélzetén

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér

Beszállás: 18.30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART- kikötőjénél

Indulás: 19.00 órakor

Érkezés: 20.00 órakor a Vigadó téri hajóállomásra

A hajózás időtartama: 60 perc

Az élő magyar nyelvű városnézést dr. Lengyel János idegenvezető tartja

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére saját költségre.

A Kulturális Örökség Napjai országos rendezvény alkalmával a kedvezményes hajós városnézés ára egységesen 800,- Ft/fő (a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó)

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hajós városnézésen részt venni csak a kedvezményes jegy előzetes megvásárlásával lehet két módon, személyes jegyvétellel jegypénztárunkban vagy a Mahart PassNave Kft. webshopjában történt vásárlással 2019. szeptember 19-ig  Kulturális Örökség Napok 1 órás városnéző sétahajó jelszóval.

Az alábbi linken az online jegyvásárlási oldalt éri el, ahol az általános tájékoztató után, a "Tovább" gombra kattintva a következő oldalon kiválasztjuk a "Jegyvásárlás" gombot, majd a lenyíló utazási típusok közül a "Budapesti programhajók"-ra kattintunk. Ezután ki tudjuk választani a "Kulturális Örökség Napok 1 órás városnéző sétahajót". A következő oldalon meg kell adni a dátumot, ami szeptember 21. (csak ezt lehet választani), illetve a jegynél is ki kell választani "Világnapi Duna Corsó városnéző - Lista ár: 800 Ft" a típust, végül pedig, hogy hány darab jegyet szeretnének. Ezután "Kosárba" teszik és onnan követve az instrukciókat előre meg tudják váltani a jegyet. 

https://b2c.mahartpassnave.hu/mahartweb/

A jegyét megválthatja személyesen is:

A  Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában (1056 Budapest, Belgrád rakpart), mely hétfőtől péntekig: 09: 00 - 17:00 –ig tart nyitva (szombat és vasárnap zárva).

A Vigadó téri hajóállomás MAHART-jegypénztárában, mely hétfőtől vasárnapig: 09.00-21.00 óráig tart nyitva.

A kedvezményes hajójegyet - korlátozott  számban, az át nem vett jegyek függvényében - a hajó indulása előtt is meg lehet váltani a Vigadó téri hajóállomás jegypénztárában.

További információk a hajós városnézésekkel kapcsolatban: www.mahartpassnave.hu

 

Könyvajánló

Kolundzsija Gábor: A rakodópart kövei - A budapesti dunai rakpartok – történetéről c. albuma az idei Könyvhét szenzációja.

 „Tíz év kutatásai, több kiállítás és hajós városnézés után elkészült „A rakodópart kövei” című könyv. A kötet régi festményeken és metszeteken, archív és mai fotókon, egykorú térképeken és eredeti terveken mutatja be a Duna szabályozásának és a rakpartok kiépítésének hatalmas munkáját. A terjedelem 424 oldal, melyet 525 illusztráció (fénykép, festmény, grafika, térkép, tervrajz) egészít ki. Ennek kétharmada archív, a legkülönbözőbb közgyűjteményekből válogatva, jelentős részük színes.

A kötetet tisztelgésnek szánom mérnö­keink e monumentális műve előtt, amely minden tekintetben kiállta az idő próbáját. A kötet egyben sajátos tisztelgés József Attila előtt is. A könyv fejezeteinek címeit „A Dunánál” című verse egyes sorai adják.

Az anyagban szakmai alapossággal igyekszem bemutatni a rakpartok kialakítását, de úgy, hogy a szélesebb hazai közönség figyelmét is felkeltse. A tervezett kötet ugyanis szokatlan néző­pontból, különleges képekkel mutatja be Budapest legszebb részeit a múltban és most." …(a szerző előszava)

Kolundzsija Gábor: A rakodópart kövei - A budapesti dunai rakpartok – történetéről

című album ára: 10.000 Ft    

A felelős kiadó címe: Postcard Bt, 1013 Budapest, Attila út 33.
 

 

 

2019. szeptember 22. (vasárnap)

 

9.30

Séta a Bródy Sándor utcától a Mikszáth térig - a séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

A Régi Képviselőház elől indulunk. 1866-tól itt ülésezett az alsóház, a szemközti Nemzeti Múzeum dísztermében pedig a felsőház vitatta meg az ország dolgait-, amíg fel nem épült az „Ország háza’’ a Duna partján. A Főherceg Sándor utcai Tisztelt Ház, a honatyák világát Mikszáth Kálmán (1847-1910) írónk tudósításaiból, karcolataiból ismerjük.  

A Múzeum körút és a Mária utca táján egykor futó Rákos-árok közötti területen sétálunk, ahol az 1838. évi nagy pesti árvíz után a Szépítő Bizottmány kőházak, paloták építését rendelte el. Elhaladunk több arisztokrata, mecénás palotája mellett. Egyházi és oktatási intézmények mentén járunk, melyek egész egyetemi negyedet alkotnak napjainkban.

Felkeressük a Festetics-palotát, mely a Mágnásfertály palotáinak a sorát nyitotta meg. Megtekintjük a Magyar Rádió Márványtermét. A Bródy Sándor utcában betérünk Ari Kupsus Galériájába, ahol  Révész Anna festőművész mutatja be sajátos technikával készült műveit. Meglátogatjuk a felújított pesti jezsuiták Mária utcai templomát, és megtekintjük Feszty Masa Úti Madonnáját. Felkeresünk egy-két, a Krúdy Gyula utca egykor volt kisiparos műhelye, kereskedése helyén nyílt kávézót, éttermet- „kulthelyet". A Zappa bistroban zárjuk a sétánkat, Mikszáth Kálmán egykori lakásával, szobrával szemközt.

Találkozó: az Olasz Kultúrintézet előtt  (Budapest, VIII. Bródy Sándor utca 8.)

Séta indulása:  9.45-kor

Útvonal: Bródy Sándor utca – a Nemzeti Múzeum kertje (kívül) – Pollack Mihály tér - Múzeum utca - Szentkirályi utca - Mikszáth tér - Krúdy Gyula utca - Mária utca - Bródy Sándor utca - Horánszky utca - Lőrinc pap tér - Krúdy Gyula utca - Mikszáth Kálmán tér

A vezetés várható időtartama: min. 2,5 óra

A sétát vezeti: Bíró Gábor  idegenvezető

Létszám: max. 30 fő (Ennél a sétánál minden résztvevő nevére szükségünk lesz, mert az épületekbe csak úgy engednek be!)

MEGTELT!

 

 

 

10.30

Séta a Bécsi út két oldalán - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Újlak és Óbuda városrészekben és az Óbudai Promenádon

Sétánkat a történelmi Újlakot (Neustift) és Óbudát határként elválasztó Nagyszombat utcától kezdjük, az Óbudai Árpád Gimnázium (1940, Hidasi –Papp) elől. Ez az épület valósult meg a tervből, amely az ún. Királyhegy halma alól kibontott Aquincumi katonai amfiteátrum (1938–1941) környezetét kívánta rendezni.

Amikor feltárták a Nagyszombat - Pacsirtamező - Viador - Szőlő utcák tömbjében a szenzációs méretű (131,8 m X  108,4 m) római kori építményt, a romok hátterében már álltak a dombra felkapaszkodó Városi házak (1928, Hikisch -ifj. Paulheim). A régi újlaki mészégető területén épültek, az Újlaki (Sváb) temető szomszédságában. Idővel e temető helyén a domboldalon (1972) és ennek Bécsi úti alján (1978, 2004) oktatási intézmények sora jött létre, melyek ma az Óbudai Egyetem campusát alkotják.

Sétánkat a Bécsi úton folytatjuk, mely a középkorban Óbuda majd Buda Esztergom felé vezető főútvonala volt. Az ókori római főúttal szinte azonos nyomvonalon halad. Az ókori népek ittlétéről tanúskodnak a térségben feltárt római, és az egyetemi építkezések során napvilágra került II-V. századi kelta-eraviscus temetők tárgyi emlékei.

A Bécsi út környezetében feküdtek a kiscelli agyagbázisra épülő téglagyárak, melyeket 1944-ben gyűjtőtáborként használtak. Sétánkon - emléktáblák híján - azokra emlékezünk, akiket innen deportáltak a haláltáborokba.

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán megtekintjük a Kandó Kálmán (1869-1931) tervezte  mozdonyt és felidézzük a Villamosmérnöki Kar névadójának a munkásságát.

Majd a Városi házakat tekintjük meg. Ezután az Óbudai Promenádon (2016) sétálunk, ahol egy kis időre belépünk a Csodák palotájába: a tudomány és játék birodalmába. A sétány végén, a Kolosy téri piacnál a Bécsi út és a Szépvölgyi út összefutásánál - megtekintjük a gazdag múltú Újlaki Sarlós Boldogasszony plébániatemplomot és a körmeneti kápolnát.

Találkozó: az Óbudai Árpád Gimnázium előtt (Budapest, III. Nagyszombat utca 19.)

Séta indulása: 10.45

A séta útvonala: Nagyszombat utca - Bécsi út - Kecske/ Makovecz Imre utca - Bécsi út - Óbudai Promenád - Kolosy tér - Bécsi út - Szépvölgyi út és az Ürömi utca sarka

A séta időtartama: kb. 2,5 óra

A sétát vezeti: Antal János idegenvezető

Létszám: max 30 fő

MEGTELT!

 

 

Külön Ajánlatok!

 

125 éves idén az Aquincumi Múzeum

Buda-Pesten a római kor tudományos kutatása 1778-ben kezdődött, amikor a mai Flóriánt téren található legiotábor nagyfürdőjének egy részét feltárták. Az aquincumi ásatások hőskora a 19. század második felétől számítható. Ekkor kezdődött meg az aquincumi polgárváros központjának és amfiteátrumának kutatása. Az ásatások helyszínén 1894-ben megnyílt az Aquincumi Múzeum, mely azóta is kutatja, bemutatja a magyar főváros őskori, ókori és népvándorlás kori történetét.                                                                                      
Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

A múzeum állandó és időszaki kiállításairól, kulturális programjairól, a Múzeum kiállítóhelyeiről tájékozódni a Múzeum honlapján www.aquincum.hu  lehet.  

 

 

Óbudai sétánkhoz ajánljuk megtekinteni az egykori Zichy kastély dunai szárnyában 1987-ben, a művész jelenlétében megnyílt óbudai Vasarely Múzeumot. www.vasarely.hu

Részleteket az alábbi csatolt pdf-ben olvashatják!

 

 

10.45

Séta a Böszörményi úton - a séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

az idén 90 éves Városi Házak látogatásával

Az 59-es villamos pályáján haladunk. Onnan indulunk, ahol a Déli pályaudvar felől a villamos ráfordul a Böszörményi útra és tart a Farkasréti temető felé. A Polgármesteri Hivatal ikonikus épületéig sétálunk, innen a Kiss János altábornagy utcán felkapaszkodunk a Németvölgyi útig. Megfigyeljük, hogyan népesült be egy dűlőút, amelyen sokáig csak a Csendőrlaktanya (1906) tömbje állt. Az út két oldalán és a Németvölgyi út felé tartó keresztutcákban szép példáit látjuk a 20-as, 30-as évek építészeti törekvéseinek: visszafogott konzervatív stílusú a „Horthy-telep” (1928.), Kappéter Géza - Martonosi Baráth Lajos TITÁSZ- társasházai, későszecessziós, art deco stílusú házak a Román fivéreké, modern kisvárosias telepet alkotnak (1934) a Hollósy Simon utca házai (a 9.sz. Lauber László-Nyiri István munkája), egy angliai hangulatú, zártsoros családiház-telep (1927.) Bauer Emilé. Népies szecessziós stílusú a Városi házak tömbje, amelyet a fővárosi lakásépítő program utolsó elemeként 1929-ben adtak át. Medgyaszay István (1877-1959) tervezte őket, a homlokzati falkép-együttesét Márton Ferenc készítette és Nagy Sándor (1868-1950) festő, grafikus, a gödöllői szecessziós iskola alapítója, mestere.

A Böszörményi út, amelyen átvillamosozunk ügyünket intézni a hivatalban, vagy gyógykezelésért az út menti kórházba utazunk, nem csak tranzit zóna. Az út mentén, környékén lévő közösségi terek: a Makkhetes, Park vendéglő, a Tik-tak presszó, Rigó Jancsi, Dini cukrászda, a Hegyvidéki Galéria, a 2018-ban átadott új Kulturális Szalon és Miliő Cafe & Bistro …- várják a vendégeiket. A nagyvárosi forgatagban pedig a Királyhágó tér pihenő teraszai nyújtanak felüdülést.

Találkozó: a Bp. XII. ker. Istenhegyi- Németvölgyi út, Nagyenyed utca, Böszörményi út találkozásánál lévő parkban

Séta indulása: 11.00

Útvonal: Böszörményi út – Királyhágó tér - Hollósy Simon utca -  Kiss János altábornagy utca

A Városi házakat Vargáné Szilágyi Erzsébet közös képviselő mutatja be. Megemlékezünk a ház lakójáról, Gerle Jánosról (1947-2012), aki építészként, építészettörténészként a magyar szecessziót kutatta, népszerűsítette.

A Medgyaszay István által tervezett népies szecessziós házakról készült monográfia Varga Péter: Városi Házak története címmel a Dini cukrászdában kapható. 

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

Létszám: 30 fő

MEGTELT!

 

 

 

11.15

Fashion Street – a Divat utcája - a séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

A Dunáról kezdjük városnéző sétánkat, a Lánchíd közelében álló Kossuth gőzösről. Felidézzük a kort, amikor rakpartok, védművek nem zabolázták meg a folyamot, a Duna-partot gazdag kereskedők, polgárok bérházainak a sora szegélyezte. Amikor a Kishíd (Türr István) és Nagyhíd (Deák Ferenc) utca vezetett az egyedüli vízi átkelést biztosító Hajóhídhoz, mert még nem állt kőhidunk a Rakodópiacnál. Felidézzük a reformkori Pest feledésbe merült épületeit: a Kereskedelmi Csarnokot, Lloyd palotát, benne a Kaszinót, az első tőzsdét; a Diana fürdőt, amelynek ablakából figyelte gr. Széchenyi István a Lánchíd építését, az Angol Királynő szállodát, ahol Deák Ferenc a Kiegyezés pontjait fogalmazta.

A sétán megismerkedünk korunk vállalkozóival is, és új funkciót nyert terekkel. Megnézzük a hajózástörténeti kiállítást, és a Kossuth Múzeumhajó fedélzetén működő Vén Hajó Éttermet, a Medgyaszay-házat váltó Dorottya 8 Hotelt. Megtekintjük a klasszicista Kardetter- házból vendégváró tereket formáló Zenit Hotelt, az Alpár Ignác tervezte Tőzsdepalota (Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület) tereire épült Váci1-et, köztük a Hard Rock Cafét, meglátogatjuk Szerb Antal író szülőházát, mely 2004 óta Deák Palotaként ismert. Végigsétálunk a Fashion Streeten, a Divat utcáján, ahol a nemzetközi  divatmárkáknak otthont adó épületek igényes felújítását az Immobilia Zrt-nek köszönhetjük.

Találkozó:  a Kossuth Múzeumhajó és Vén Hajó Étterem előtt (1052 Budapest, Vigadó 2-es ponton, a Lánchíd közelében)

Séta indulása: 11.30

A séta útvonala: Kossuth-hajó - Eötvös tér – Dorottya utca - Apáczai Csere János utca - Vigadó tér - Türr István utca - Váci utca - Vörösmarty tér - Deák Ferenc utca

A séta időtartama:  kb. 2,5 óra

A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető

Létszám: 30 fő

MEGTELT!

 

 

 

13.45

Séta a Rottenbiller utcán innen és túl,

a Rózsák terén, a Bethlen Gábor téren, az erzsébetvárosi Csikágóban - MEGTELT, sajnos további regisztrációt erre a sétára nem tudunk fogadni

Kezdetben szántók voltak erre és kertek. Itt húzódott a „városvonal" (vám-, és vesztegzárvonal), amelynek mentén jön létre a Rottenbiller Lipót (1806 – 1870) Pest főpolgármestere emlékére elnevezett utca. Ettől távolabb alakítják ki az állatorvosképzés központját. Közel a vámvonalhoz, ahol az állatokat a kapuk, vágóhidak felé hajtják, és az állatpiachoz (a mai Rózsák tere). E külterületen építik fel közvetlen Oetl Antal vasöntödéje és gépgyára mellé a Magyar kir. Állatorvosi Tanintézetet. 1881-ben járunk, az építész Steindl Imre. Később őt kérik fel az Árpád-házi Szt. Erzsébet-templom tervezéséhez is. Kicsivel később a környék beépítetlen területét felparcellázzák, és az állatorvosi kar mellé, köré palotákat, bérkaszárnyákat építenek. Mindezt 1896 és 1898 között. Ez lesz Csikágó városrész. Itt, az Állatorvosi Egyetem közelében a Bethlen Gábor téren épül fel az Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézete, a Bethlen téri zsinagóga; a tér legnagyobb bérpalotájának a földszintjén nyílik egy színház, mely ma Bethlen Téri Színház néven szórakoztatja a nézőközönséget. Walla József Rottenbiller utcai cementgyárához közel a Nelefelejcs utcában vásárol magának lakóházat, műhelyt Róth Miksa üvegfestő, mozaikművész...

Sétánkon felkeressük a Rózsák terén az egykori Haggenmacher-Dreher Sörgyárak irodatömbjét felújító Buddhista Gyémánt Út Közösséget, az Árpád-házi Szt. Erzsébet-templomot és a Rózsák terei Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomot, az Állatorvosi Egyetem udvarát, a Bethlen téri zsinagógát. Elmegyünk a Bethlen téri Színház előtt. Végül szó esik a Róth Miksa Emlékházról.

Találkozó: a Budapest, VII. Rózsák tere 4-5. szám előtt

Séta indulása: 14.00

Útvonal: Rózsák tere- Rottenbiller utca- István utca- Bethlen Gábor tér (Nefelejcs utca)

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát vezeti: Zaharia Etelka idegenvezető

Létszám: max 30 fő

A Buddhista Gyémánt Út Közösséget dr. Major Péter ügyvezető mutatja be.   

A Bethlen téri zsinagógát Winkler Miksa mutatja be. 

Kérjük, adományokkal segítsék a templomok, zsinagógák fenntartását.

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

MEGTELT!

 

 

Külön Ajánlat!

Erzsébetvárosi sétánkhoz ajánljuk egyénileg megtekinteni a Róth Miksa Emlékházat

2019.szeptember 21- 22-én  14 órától 18 óráig    

Róth Miksa Emlékház

„Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete” - olvashatták 1939-ig a feliratot, akik megálltak az erzsébetvárosI Nefelejcs utca 26.sz épület előtt.

Róth Miksa (1865- 1944), a magyar üvegfestészet és mozaik művészet legjelentősebb alkotója élt itt családjával 1911 és 1944 között. Itt születtek, az udvarról nyíló üvegfestő és mozaik készítő műhelyben a mesteri munkák. A lakóház emeletén voltak a lakószobák, a konyha és a cselédszoba. A földszinten a fogadószoba, a könyvtár, Róth Miksa stúdiója, és a Róth cég irodája kapott helyet. A műhelyépület legfelső szintjén az üvegfestő műterem állt. Alatta a mozaik-műhely, azalatt az ólmozó terem, a földszinten pedig az ólomolvasztó és ólomsín húzó gépek, és az üvegraktárak voltak. Ezekben átlagban 200-300 féle német, osztrák, angol antik- illetve katedrál üvegeket és a New Yorkból ládaszám hozatott Tiffany-üveget tároltak…

Az 1999-ben megnyitott ház - a megmaradt elemei és a családi hagyaték alapján újragondolt formájában - méltó emléket kíván állítani annak a mesterségnek is, amit nagyapja és apja szaktudásán, iparos gyakorlatán nevelkedett és az anyaggal, technikákkal folyton kísérletező Róth Miksa a historizmus és a szecesszió, art deco stílusvilágában fogant műveivel világszínvonalra emelt.

További részletek honlapjukon: www.rothmuzeum.hu       

 

 

 

14.00

A Jókai tértől - a Nagymező utcán át - a Liszt Ferenc térig - - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánkat a Jókai téren, az író, országgyűlési képviselő Jókai Mórnak (1825-1904) ércbe öntött szobrától kezdjük. Innen vonulunk az egykori Fabrikengasse - Grosse Feld Gasse- Zwei Mohren utcák történelmi átalakulását vizsgálva utolsó állomásunkig, a Liszt Ferenc téri Vian Caféig.

Bejárjuk a pesti Broadway egy szeletét. Megemlékezünk Somossy Károly (1837-1902) cirkusz-, orfeum- és varietéigazgatóról, aki „megtanította Budapestet mulatni”.

Felidézzük a monarchiabeli Pest világát, a két világháború között virágkorát élő pesti mulatónegyed híres mulatóit, a vendéglátókat, a mulattatókat, a kávéházak asztaltársaságait, művészvilágát. Megállunk a világhírű operettszerző, Kálmán Imre szobránál. Tisztelgünk a vásári bábos mesterséget bábművészi rangra emelő Kemény Henrik (1925- 2011) alakjának.

A Nagymező utcában meglátogatjuk Ernst Lajos (1872- 1937) műgyűjtő megújuló bérházát, amelyet a szecesszió mestereivel építtetett. Elmegyünk Magyarország legrégebbi és legrangosabb középfokú zeneoktatási intézménye, újabb nevén Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium mellett. Megnézzük a Liszt Ferenc téren Vidor Emil (1867- 1952) építész házait és ugyanott az Európai Örökség- díjjal kitüntetett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előcsarnokába is bemegyünk.

A Nagymező utcában betekintünk a Két szerecsen bisztro-kávéházba, a Ferencz József Étterem és Sörözőbe. A séta végén betérünk a Café Vianba, mely húsz éve várja vendégeit a Liszt Ferenc tér éttermei, kávézói világában.

Találkozó: Jókai Mór szobra előtt (Bp. VI. Jókai tér)

Séta indulása: 14.15

A séta útvonala: Jókai tér –  Mozsár utca - Nagymező utca - Király utca/ Pethő Sándor utca - Hegedű utca - Paulay Ede utca-  Liszt Ferenc tér

A séta várható időtartama: min. 2 óra

A sétát vezeti: dr Szabó Mária idegenvezető

Létszám: max 30 fő

MEGTELT!

 

Külön Ajánlat!

A sétához ajánljuk, egyénileg keressék fel a Bp. VI. Andrássy út 39 sz. alatti egykori Párisi Nagyáruház (Divatcsarnok) épületének Lotz- termét, mely a Terézvárosi Kaszinó közgyűlési terme volt, különféle találkozók színtere. Telente nagy bálokat és táncmulatságokat tartottak benne. A mennyezeten körben Lotz Károly és Feszty Árpád falképeiben és a terem gazdag kiképzésében gyönyörködhetünk.

 

 

 

14.45

Az én Erzsébetvárosom zsidó emlékei - séta Deák Gáborral - ez a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni!

● Kedvcsinálónak:

- Színház a pincében. RS9 + Vallai-kert. Bemutatja: Lábán Katalin.

- Ki volt a Rumbach zsinagóga világhírű építésze?

- A Madách sétány. Elképzelés és valóság.

- Egy román mecénás a zsidó negyedben.

- A zsidó Király utca.

- Egy ismeretlen ismerős szülőhelye. Szomory Dezső.

- Pest legnagyobb borospincéje a Király utca alatt.

- Kazinczy utca - ahol a magyar kártyát kitalálták.

- A magyar-zsidó ortodoxia legszebb temploma.

- Zsidó falu a kerület mélyén.

- A Klauzál tér története.

- Egy híres pesti színház - ami ma a csarnok.

●  A séta végén megtekinthető a zsidó élet hétköznapjait bemutató kiállítás az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban.   http://erzsitt.hu/

●  Az RS9 színház műsoráról bővebben a színház honlapján  https://rs9.hu/ tájékozódhatnak.

Találkozó: a Carl Lutz emlékmű előtt (Budapest, VII. Dob utca 12.sz.)

Séta indulása: 15.00

Útvonal: Dob utca - Rumbach Sebestyén utca- Madách sétány- Gozsdu-udvar- Király utca- Kazinczy utca - Klauzál tér- Csányi utca 5.

A séta ingyenes.

A kiállítás belépődíja - tárlatvezetéssel: 700 Ft/fő – a sétán résztvevő csoportnak

A séta időtartama: 1 óra 30 perc

Sétát vezeti: Deák Gábor idegenvezető

Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (ERZSITT) - belső tereit ajánljuk megtekinteni e délutáni séta alkalmával . A Bp. VII. Csányi u. 5. sz. alatt az egykor bontásra ítélt épület az Erzsébetváros zsidóságának történetét, életmódját, mindennapjait s személyiségeit bemutató gyűjteményes kiállításnak ad otthont. A Ház állandó és időszakos kiállításairól  http://www.erzsitt.hu/ itt olvashatnak bővebben.

MEGTELT!

 

 

Külön Ajánlat!

RS9 + Vallai-kert

A Budapest VII. Rumbach Sebestyén utca 9.sz. és 10.szám alatt működő RS9 Színház és a Vallai – kert kávézó -  egész évben várja a színházlátogatókat kamaradarabokkal monodrámákkal, gyermekelőadásokkal. Az irodalmi esteknek, különleges koncerteknek is helyt adó RS9 Színház műsoráról a  https://rs9.hu/ honlapon tájékozódhatnak.

RS9 Színház szeptemberi műsora alább megtekinthető!


 

 

Tájékoztatjuk, hogy a séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők, a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan, a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

Amennyiben Ön is készít felvételeket a sétákról, örömmel vesszük, ha megosztja velünk azokat az info@bevasarloutca.hu címen!

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!