Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Kedvezményes jegyek a Filharmonikusok előadásaira

  • 2020 február 05.

Három előadásra kínálnak 30% kedvezménnyel jegyeket a Nemzeti Filharmonikusok.

Az ajánlatban szereplő hangversenyekre kedvezményes jegy rendelhető személyesen a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen, illetve telefonon +36 (1) 411-6671. A visszaigazolt jegyeket átvehetik Külső Jegypénztárainkban vagy külön kérésre, legfeljebb 15 perccel a koncertek előtt, a programhelyszíneken.

A NEMZETI FILHARMONIKUSOK KÜLSŐ JEGYPÉNZTÁRAI:

 

PESTEN: a Broadway Jegyirodában

(1075 Budapest, Károly krt. 21. szám alatt, a Deák térnél)

https://broadway.hu/kapcsolat

 

NYITVATARTÁS:

    hétfő           10:00 — 18:00

    kedd            10:00 — 18:00

    szerda          10:00 — 18:00

    csütörtök     10:00 — 18:00

    péntek         10:00 — 16:00

    szombat       zárva

    vasárnap     zárva

 

BUDÁN: az Allee Bevásárlóközpontban, a II. emeleten, a Mozi mellett

(1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8–10.)

https://allee.hu/uzletek/nemzeti-filharmonikusok

 

NYITVATARTÁS:

    hétfő           zárva

    kedd            11:00 — 19:00

    szerda          11:00 — 19:00

    csütörtök     11:00 — 19:00

    péntek         11:00 — 19:00

    szombat       11:00 — 18:00

    vasárnap     zárva

 

A jegyeket személyesen készpénzzel, bankkártyával, Szép-kártyákkal, OTP Cafeteria kártyával, Erzsébet Plusz Kártyával és Edenred Kártyákkal is fizethetik.

Online jegyvásárlásra is van lehetőség ITT: https://nfz.jegy.hu. Az adott program jegyvásárlási linkjére kattintva válassza ki ülőhelyét; a jegyek kosárba helyezését követően a Kuponkód felülethez írja be a FILHARM30 kuponkódot (ahol az jelezve van), így tudja érvényesíteni a 30% kedvezményt.

A honlapunkon keresztül történő jegyvásárlás esetén bankkártyás fizetés lehetséges.

 

 

Chansonok és balladák

2020. február 26., szerda (19:30) 

Olasz Kultúrintézet

JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény)

KUPONKÓD: FILHARM30

Paul Hindemith: Six Chansons

Solti Árpád: La Loreley

Maurice Ravel: Trois chansons

Hugo Wolf: Der Feuerreiter

Tóth Péter: Trois beaux oiseaux du Paradis

Ligeti György: Pápainé

***

Vass Lajos: Nocturne

Csíky Boldizsár: Nagy hegyi tolvaj

Vajda János: Deux Chansons

Pertis Jenő: Két háromszéki ballada

 

Bizják Dóra - zongora

Dunai Tamás - próza

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Kocsis-Holper Zoltán - karmester

Somos Csaba - karmester

„Hangversenyünkön a lírai sanzonok ellentétpárjai a drámai erejű balladák lesznek. A klasszikusnak számító Ligeti-mű, a Pápainé és Hugo Wolf német nyelvű balladája mellett megszólal Pertis Jenő kompozíciója is. A Két háromszéki ballada a zeneszerző utolsó műve volt, 2004-ben magam dirigálhattam az ősbemutatóját. A koncerten  közreműködik Bizják Dóra zongoraművész, a Nemzeti Énekkar kiváló korrepetitora és Dunai Tamás színművész. Úgy gondolom, hangversenyünk fekete-fehér kontrasztokban gazdag műsora ritkán hallható válogatás, melyre szeretettel várjuk közönségünket!”

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója

 

Chanson – erről a francia szóról legelébb talán egy füstös kávéház jut eszünkbe. Harmonikaszó, rekedtes hangú énekes. Párizs, Édith Piaf. De Debussyre is gondolhatunk. Dalait chansonnak nevezte – a szó ugyanis pontosan ezt jelenti a szótár szerint. Dal, vagyis ének, többnyire zongorakísérettel. Mit ért mármost egy 20. századi vagy mai komponista chanson alatt? Ki ezt, ki azt. Nincs szabály. A koncert címében szereplő ballada esete hasonló. Chopin nevezett zongoraműveket balladának. Vagy Brahms. De mindenekelőtt ott vannak a népballadák. Angoli Borbála és társai. A híres népzenekutató, Vargyas Lajos a magyar népballadák jelentős részét középkori francia ballada-költeményekre vezette vissza. Hogyan kerültek ide, a Kárpát-medencébe? Az út kalandos és nyilván van benne némi (balladai) homály. A koncert hallgatóját azonban ez aligha fogja zavarni.

 

 

Zenemánia | Koncertáriák

2020. március 1., vasárnap (11:00 és 15:00)

Müpa – Fesztivál Színház

11 órai kezdés | JEGYVÁSÁRLÁS

15 órai kezdés | JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény)

KUPONKÓD: FILHARM30

Nemzeti Filharmonikus Zenekar | Dinyés Dániel

A Zenemánia, ifjúsági és felnőtteknek szóló bérletsorozatban a zene sokszínűségéről van szó, a műfajok kapcsán. Ugyanis – meglepő módon – ahány műfaja, annyi sajátossága is van a klasszikus zenének. Nemcsak megszólalásmódjában más egy-egy műfaj, de zenei nyelvezetében, kifejezőkészségében, mondanivalójában, sőt a mondanivaló tálalásában is. Más jellemző akkor, amikor hangszeres szólista válaszolgat egy zenekarnak és más, amikor énekes áriáját illusztrálja vagy épp ellenpontozza a kíséret. Megpróbáljuk egyetlen hangversenyen nyomon követni a szimfóniaműfaj kialakulását. Megvizsgáljuk, hogyan válik a szimfónia az egyszerű kezdetek után egész élettörténeteket elmesélő zenefolyammá. A szimfonikus zene hatalmas repertoárjában lehetőségünk lesz kikutatni minden kis részletét ennek az állandóan változó, csodálatos világnak. Megpróbálunk kulcsot adni a zenehallgatás öröméhez, hogy a zene legkisebb alkotóelemét is felismerjük, és meghallása által gazdagodjon a saját világunk.

Koncert- és oratóriumáriák:

A szöveges zene az egyik legtermészetesebb műfaj, érteni véli bárki, aki hallja és érti a szöveget. De akkor miért ismétlik ugyanazt a szöveget annyiszor más zenével? Mi lehet ennek az oka? Erre próbálunk meg választ adni ezen a koncerten Kolonits Klára szoprán énekművész segítségével.

Műsor:

Maurice Delage: Quatre poèmes hindous – Lahori

Mozart: Ch’io mi scordi di te? – koncertária KV 505 (Asz-dúr)

***

J. Haydn: Berenice, che fai? Hob. XXIVa – koncertária

J. Strauss: Frühlingstimmen op. 410 – szopránszólós vátozat

Kolonits Klára - szoprán

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Házigazda és vezényel: Dinyés Dániel

 

 

 

Hősi élet

2020. március 5., csütörtök (19:30)

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény)

KUPONKÓD: FILHARM30

Ludwig van Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84

Richard Strauss: D-dúr oboaverseny

***

Richard Strauss: Hősi élet, op. 40

Juliana Koch - oboa

Falvay Attila - hegedű

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Michael Sanderling - karmester

Állítólag a vészterhes napokban ez az egy klasszikus zenei lemez volt kéznél a stúdióban. Akárhogy is történt, tény, hogy a Magyar Rádió 1956 őszén újra és újra az Egmont-nyitányt játszotta le, Nagy Imre drámai szavai mellé („csapataink harcban állnak”). Keresve sem találhattak volna az alkalomhoz jobban illő muzsikát. Komor, hősi hang, küzdelem, a győzelem reménye – minden benne van Beethoven zenéjében.

A hangverseny második fele is a hősiesség jegyében fogant. A 20. század elején Richard Strauss zenéje valósággal megbabonázta az új iránt érzékeny fiatalokat. Bartók Béla ámulva hallgatta 1902-ben az Imígyen szóla Zarathustra budapesti előadását, lelkesedésében azonnal megszerezte a Hősi élet című szimfonikus költemény partitúráját, s megtanulta kívülről. Úgy zongorázta el a hihetetlenül nehéz darabot, hogy annak még Bécsben is híre ment. Aztán telt-múlt az idő, kissé megkopott a straussi varázs – maga Strauss is másféle utakat kezdett követni, főleg A rózsalovag után… Hogy merre vezetett ez az út, azt most megtapasztalhatja a koncert közönsége.

A két hősi mű közt ugyanis az Oboaverseny szólal meg, egy igen kései, 1945-ből való Strauss-alkotás. Mintha nem is ugyanaz a zeneszerző írta volna, aki a Hősi életet. Reménytelenül konzervatív későromantika? Vagy a posztmodern korszak látnoki megsejtése?

Juliana Koch Európa egyik legkeresettebb oboaművésze, tapasztalt zenekari játékos és karizmatikus szólista, a 2017-es müncheni ARD Zenei Verseny győztese. Jelenleg a Sir Simon Rattle vezette Londoni Szimfonikusok szólamvezetője.