Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Térítésmentes sétákra várjuk a Turizmus Világnapján! - BKIK

 • 2019 szeptember 16.

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a turizmus fontosságára, politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata és Turizmus Vendéglátás Osztálya a kezdetektől csatlakozott a programhoz. Idegenvezetőink, Medzay Anikó szervezésében térítésmentesen (kivéve a múzeumi belépő díjak) sétákkal kedveskednek az érdeklődőknek ezen a napon.

A séták regisztrációhoz kötöttek, a létszámot az adott sétánál/programnál adtuk meg. Regisztrálni az adott sétánál megadott e-mail címen lehet egészen 2019. szeptember 26-ig, vagy amíg a helyek el nem fogynak. A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

A programok többsége térítésmentesen látogatható, azonban a séták esetében, az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A városnéző sétáinkon Tourguide (VOX) készüléket használunk. Alkalmazásával az idegenvezető anélkül, hogy zajt keltene az utcán és a belső terekben, normál beszédhangon beszél a mikrofonba, a beszédét a hallgatósága a kihangosító eszköz segítségével séta közben távolabbról is folyamatosan követheti. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. Kérjük, hogy az összeget lehetőleg kis címletekben hozzák magukkal (200, 100, 50 Ft).

 

Programok

2019. szeptember 27. (péntek)

 

Időpont Séta
13:00 A budavári Erdélyi bástya és környezete
13:45 A Pál utcai fiúk – Mobilapplikációs séta  Józsefvárosban és a Ferencvárosban
14:00  Látogatás Óbudán, az idén 125 éves Aquincumi Múzeumban
15:00 Látogatás Óbudán, a Graphisoft parkban 

                   

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

 

Séták részletesen

13:00

A budavári Erdélyi bástya és környezete

Az utóbbi tíz év régészeti feltárásai nyomán egyre több ismerettel gazdagodunk IV. Béla király tatárjárást követő építkezéseiről a budai Várhegyen, ahol városfallal megerősített királyi központot és polgárvárost hozott létre.

A 2018.évi régészeti feltárás Zolnay László 1962-es ásatásainak eredményét egészíti ki. Zolnay a Táncsics Mihály utca 9. sz. ingatlan (1948-tól háborús jóvátételként az amerikai állam tulajdonában állt 2014-ig) északi részén igen szűk terület kutatására kapott engedélyt. A régész célja az oklevelekben magna curia regis, vagy Kammerhof néven szereplő épületegyüttes - a korai királyi rezidencia - feltárása volt. A szomszédos telken, az Erdődy-palota udvarán H. Gyürky Katalin tárta fel 1968- és 1976. között a Szent Márton-kápolna, a királyi házi kápolna maradványait.

A köztudatban József-kaszárnyaként, Táncsics börtöneként ismert Táncsics utca 9. sz. alatti ingatlan déli udvarán a 2018. évi ásatás rendkívül értékes eredményre jutott. A kincsleleten túl felszínre hozta a középkori városnak és a török kori ostromokra védelmet nyújtó vári védművek maradványait: Magyarország erődépítészetének egyik legkorábbi emlékét, az Erdélyi-bástyát, melyet Szapolyai János király hadmérnökei építettek 1530 után. A földtömeg alól kiszabadította a bástya védte középkorban emelt, többször átépített városfalat, melynek déli részén szinte teljesen ép formában egy felvonóhidas gyalogos kaput sikerült megmenteni az összes tartozékával (a felvonóhidat működtető bronzcsiga, kapupántok, reteszelő vályú) együtt.

Találkozó: 13.00 – kor a Bp. I. Táncsics u. 9.sz előtt

Útvonal: Táncsics Mihály utca 9. sz. - 7. sz.  Erdődy palota (MTA- Zenetudományi Intézet- Zenetörténeti Múzeum) hátsó udvara -  Szent György tér 2., Budavári Palota E-épület

A helyszínen az Erdélyi bástya feltárt maradványait és az Első bástya c. kiállítást mely a Budapesti Történeti Múzeum- Vármúzeum és a Várkapitányság Zrt. közös munkája -, valamint az ásatáson napvilágra került gazdag leletanyagot a Budapesti Történeti Múzeum- Vármúzeumban a feltárást vezető régész, Terei György mutatja be.

A séta időtartama: kb 2,5 óra

Belépőjegyek: a Turizmus Világnapja alkalmából a Várkapitányság Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum ingyenes belépést biztosít a régészeti feltárás helyszín és a régészeti feltárásokat bemutató kiállítások megtekintéséhez.

Köszönjük az MTA- Zenetudományi Intézet- Zenetörténeti Múzeum igazgatóságának a hozzájárulását az egykori Erdődy- palota hátsó udvarának a megtekintéséhez.

Résztvevők száma:  max. 30 fő

Jelentkezni a regisztracio@btm.hu e-mail címen lehet 2019.szeptember 26-ig.      

A Tour Guide készülék használati díja:  450 FT/fő

 

 

13:45

A Pál utcai fiúk séta

Mobilapplikációs séta a Józsefvárosban és a Ferencvárosban

Immár 112 év telt el Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk c. ifjúsági regényének a megjelenése óta. A több fordítást, filmadaptációt megélt, musicalként is feldolgozott művet most egy multimediális változatban is megismerhetjük. Az interaktív séta a regény színtereihez kalauzol el minket. A rövid ismertetőkön kívül részleteket hallunk a regényből. Zenei betétek idézik fel a kor hangulatát. A világvárossá váló Budapest világát archív fotók illusztrálják és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is felvillantja.

A séta a regény színhelyeire és Molnár Ferenc életének helyszíneire kalauzol minket az alábbi állomásokon:

 1. Kálvin tér (Molnár Ferenc itt kezdte meg gimnáziumi tanulmányait 1887-ben)
 2. Lónyay utca 4/c –az egykori Református Főgimnázium (itt folytatta)
 3. Az egykori Ferencvárosi Dohánygyár- A Református Teológia épülete (Ráday utca 28.)
 4. Markusovszky tér
 5. Nemecsek Ernő otthona - Hőgyes Endre utca 3.
 6. A Grund : Pál utca – Mária utca sarka, Pál utca 6.
 7. Molnár Ferenc otthona - József körút 83.
 8. A Pál utcai fiúk szoborcsoportja – a múzeumkerti Einstand - Práter utca 11-17.
 9. A regénybeli grund rekonstruált változata - Nagytemplom utca 30.
 10. Tömő utca - Illés utca sarok

        A Füvészkert - ELTE Botanikus Kertje – Illés utca 25.  (a Füvészkertbe már nem megyünk be.)                                                    

Találkozó: 13.45 - kor  a Magyar Nemzeti Múzeum főbejáratához vezető  lépcsősor alján, előtt (Bp. VIII. Múzeum krt.14-16.)

A séta indul: 14.00-kor

A séta időtartama:  kb. 2 óra

A sétát vezeti: dr. Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője

A mobilapplikáció Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában készült a 2011-ben indult Guide@Hand Budapest kutatási projekt részeként, az MTA SZTAKI eLearning osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében.

Regisztráció:  max. 30 fő, a ferencvarosiseta@gmail.com e-mail címen, szeptember 26-ig.

A Tour Guide készülék használata: 450 Ft/fő

 

 

14:00

Látogatás Óbudán, az idén 125 éves Aquincumi Múzeumban

A római kor tudományos kutatása Buda-Pesten 1778-ben kezdődött. Ekkor tárták fel a mai Flórián téren a légiótábor nagyfürdőjének egy részét. Egy századdal később megtalálták Aquincum polgárvárosának a központját és amfiteátrumát. Az ásatások helyszínén 1894-ben megnyílt az Aquincumi Múzeum, mely folyamatosan kutatja és bemutatja a magyar főváros őskori, ókori és népvándorlás kori történetét.

Látogatásunk alkalmával megtekintjük a kiállítást, mely a Múzeum történetének 125 évét foglalja össze. A tárlatvezetésen megtudjuk azt is, milyen korok, kultúrák emlékeire bukkantak a múzeum régészei a Duna partjához közel települt Óbudai Gázgyár építkezésekor és két évtizede a Gázgyár ipartelepén kialakított Graphisoft Park ingatlanfejlesztése során.

Találkozó: 14.00- kor az Aquincumi Múzeum pénztáránál (Bp. III. Szentendrei út 135.)

Indulás: 14.15- kor

A vezetés időtartama: 45 perc

A tárlatvezetést Lengyelné Kurucz Katalin, az Aquincumi Múzeum közönségkapcsolati vezetője, a 125 éves az Aquincumi Múzeum című időszaki kiállítás kurátora tartja

Belépőjegy: teljes árú 1500 Ft/fő , diák, nyugdíjas belépőjegy 750 Ft/fő

A Turizmus Világnapja alkalmából az Aquincumi Múzeum eltekint a tárlatvezetés díjától.

Regisztráció:    max. 20 fő, a tvn2019romaiemlekek@gmail.com e-mail címen, szeptember 26-ig.

A múzeum állandó és időszaki kiállításairól, kulturális programjairól, a Múzeum kiállítóhelyeiről tájékozódni a Múzeum honlapján www.aquincum.hu  lehet. 

Azok, akik a Graphisoft Parkot bemutató sétára is regisztráltak, az Aquincumi Múzeum Záhony utcai kapujától megközelíthetik a Graphisoft Parkot

 

 

15:00

Látogatás Óbudán, a Graphisoft Parkban 

A Duna-parthoz közel, az Óbudai Gázgyár ipartelepén indult el húsz évvel ezelőtt egy különleges ingatlanfejlesztés, melynek eredménye a mai Graphisoft Park.

Bojár Gábor, az egyik legnépszerűbb építész tervezőprogramot, az  ArchiCad ® -et fejlesztő Graphisoft cég vezetője választotta ezt a csendes, vízparti környezetet, a Hajógyári  sziget északi csúcsával szemközti területet cége új központjának. Itt valósította meg a Szilícium-völgy magyar mását: azt a kutató-fejlesztő és oktató központot, ahol több világpiac-vezető informatikai cég-  például a Microsoft, SAP, Canon, a gyógyszeripari Servier-  világszínvonalú , környezetbarát, inspiráló munkakörnyezetben dolgozhat.  Ahol az igazi piaci elvárásoknak megfelelően oktatják a jövő mérnökeit, kutatóit, szoftverfejlesztőit, üzletembereit, vállalkozóit.

Látogatásunkon megismerjük a Graphisoft Park „ars poeticáját ”, küldetését. Megtapasztaljuk, milyen építészeti, tájépítészeti szempontok szerint formálódott a Park és környezete, kik az irodák, kutatólaboratóriumok bérlői, és mit jelent az Aquincumi campuson tanulni.

Sétánkon felkeressük a generátorházat, egyes épületek – a D épület, az Aquincumi Technológiai Intézet, a South Park, a Start Up Ház, a Budapest Építészeti Nívódíjjal kitüntetett Fogadóépület -  látogatható tereit.

A Graphisoft Park ingatlanfejlesztési koncepciójáról Kocsány János, a Graphisoft Park vezérigazgatója tart előadást.

A Graphisoft Parkban kalauzol : Veress Dorottya, HR&Office Manager, kommunikációs vezető

Találkozó: 15.00-kor a Graphisoft Park fogadóépülete előtt  (üvegépület; Yoga Park, Budapest, III. Záhony utcai bejárat)

Megközelítés:   http://www.graphisoftpark.hu/megkozelites

Indulás: 15.15-kor

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építész, idegenvezető

Regisztráció:   max. 20 fő    

Regisztrálni  a  fruzsina1945@gmail.com  e-mail címen lehet   2019. szeptember 26-ig.