Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Miatyánk hete fesztivál 2019

A Miatyánk Hete-fesztivál a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébánia hatodik alkalommal megrendezett művészeti-közösségi fesztiválja.

„A fesztivál nevével arra próbálunk utalni, hogy a Miatyánkra úgy tekintünk, mint kisiskolás számtanban a legnagyobb közös osztóra: hívő, másban, másként hívő tekintheti sajátjának, vagyis közös kincsnek.” (Orbán György, a fesztivál szervezője)

 

Október 3. (csütörtök) 19.00 Filmvetítés

Helyszín: Szent Ferenc Plébánia (1092 Budapest, Bakáts tér 13.) belső hittan terme

Program: DETTRE GÁBOR: A PRÓFÉTA (írta: Khalil Gibran) (38 perces film)

Filmvetítés és azt követően beszélgetés

A film is nagyon különböző kultúrák párbeszédéről, a párbeszéd lehetséges módjairól szól: van-e érvénye egy libanoni származású amerikai maronita keresztény költő, filozófus, képzőművész gondolatainak egy Amerikában született magyar származású színésznő előadásában - ma? Ha ő így beszéli a mi nyelvünket, akkor mi hogyan beszéljük az övét?

Javasolt irodalom: Kahlil Gibran. A próféta - https://mek.oszk.hu/00200/00213/00213.htm

A vetítés után mód nyílik beszélgetésre, álláspontok megismerésére. A beszélgetést vezeti: Orbán György

„A nagyszerű Kathleen Gati – ma az amerikai televízió ismert színésze – itt magyar gyermekek oktatására készül – magyarul - valami olyasmivel, amivel ő maga is küszködik!

Film-régészeti kutatásaim legújabb lelete egy rég elfeledett, közel 30 éve rendezett kísérleti munkám, A PRÓFÉTA. Khalil Gibran száz évvel ezelőtti gondolatai ma érvényesebbek, mint valaha.”

 

Október 4. (péntek) 19.00

Helyszín: a Bakáts téri katolikus templom altemploma

(A volt Schöpf-Merei Kórházzal szemben, a templom hátsó részén nyílik a lejárat.)

Program: VAK REMÉNY – jazz koncert és kortárs költészet

Fellép Borbély Mihály és meghívott zenész társa, Juhász Gábor

Takács Zsuzsa A Bukott angyal című ciklusából válogatás – a verseket felolvassa Orbán György

Borbély Mihály és Juhász Gábor ismerős azoknak, akik egy kicsit is tájékozottak a hazai jazz világában. Arra vállalkozunk, hogy az improvizatív - tehát kortárs - zene és a kortárs költészet együtt szólaljon meg. Takács Zsuzsa olyan kortárs költő, akinek egész személyisége, életműve példa, tájékozódási pont – lehet - mindannyiunk számára.

Javasolt irodalom: Takács Zsuzsa: Vak Remény 2018, Magvető

A koncert egyben jó alkalom a részben már megújult altemplom megtekintésére is!

 

 

Október 5. (szombat) 19.00 - Vezetett templomséta

Találkozó: Bakáts téri templom bejáratánál

A Bakáts téri katolikus templomban a teljes rekonstrukció a közepén tart: kívülről már megújult Ybl Miklós épülete és belül is jól érzékelhető a változás. A második ütemben a "szépészet" következik, amikor a Krúdy Gyula által nagyon modernnek és színesnek látott templom visszanyeri régi fényét. Az altemplomot csak kevesen láthatták, pedig ez a részlet őrizte meg leginkább az eredeti hangulatát. (A sétát vezeti Orbán György)

 

Október 5. (szombat) 19.30 Budapesti Tomkins Énekegyüttes

Helyszín: Bakáts téri katolikus templom

Program: Thomas Tomkinstól Szokolay Sándorig - a Tomkins Énekegyüttes koncertje

Művészeti vezető: Dobra János

Közreműködik: Simonkay Márton - orgona

A Tomkins Énekegyüttes klasszikus zenei programja sok száz évet átölelő keresztmetszetben mutatja meg korok-stílusok különbözőségét és az európai zenekultúra folyamatosságát.
Dobra János karmester, művészeti vezető neve és munkássága ismerősen cseng a klasszikus kórusmuzsikát értők számára.

 

 

Október 6. (vasárnap) a 9.30-kor kezdődő nagymise után Nagy Agape

Helyszín: a Bakáts téri katolikus templom főbejárata előtti tér

Program: Nagy Agape címen a plébánia közössége „falunapot” tart a templom búcsújának ünnepén. A templom előtti téren családi bográcsos ünnepre várjuk a vendégeket. A falusi búcsúk hagyományát folytatjuk, amikor a templom „névnapján” a közösség ünnepel és lát vendégül bárkit, aki szeret és tud velünk ünnepelni.

Batyus ételhozók, bográcsolók jelentkezését szívesen fogadjuk, jelentkezni-kérdezni Nyáry Zsuzsánál (nyary.zs@gmail.com) lehet! Helyszínt, tüzelőt biztosítunk, főző eszközt és „belevalót” ki-ki hozzon. Aki jelentkezni akar, látogasson el honlapunkra.

 

A programok díjmentesen látogathatóak. Megköszönjük, ha valaki facebookon vagy más módon megosztja programunkat!

Részletes program: www.szentferencplebania.hu

A Miatyánk Hete fesztivált támogatja Budapest Főváros IX. ker. Ferencváros Önkormányzata, a Tomkins Együttes fellépését a Nemzeti Kulturális Alap, partnerünk a BUM (Bevásárló Utcák Menedzsment (BUM Nonprofit Kft.)) és a Ráday Soho Kulturális Egyesület.