Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Az Évad Művésze és az Évad Együttesei a Müpában | Kocsis Zoltán emlékkoncert | Mesterek és tanítványok | Missa in Es

  • 2019 szeptember 19.

Négy izgalmas októberi és novemberi hangversenyükre kínál 30% kedvezményt a Magyar Nemzeti Filharmonikusok.

A hangversenyekre kedvezményes jegy rendelhető személyesen a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen. A visszaigazolt jegyeket átvehetik a Broadway Jegyirodán belül működő Külső Jegypénztárunkban (1075 Budapest, Károly körút 21.), vagy közvetlenül a koncertek előtt. A kedvezményes jegyeket készpénzzel, bankkártyával, Szép-kártyával, OTP Cafeteria kártyával, illetve Erzsébet Kultúra és Ajándékutalványokkal, Erzsébet Plusz kártyával és Edenred kártyákkal is fizethetik.

Online jegyvásárlásra is van lehetőség ITT: https://nfz.jegy.hu. Az adott program jegyvásárlási linkjére kattintva válassza ki ülőhelyét; a jegyek kosárba helyezését követően a Kuponkód felülethez írja be a FILHARM30 kuponkódot (ahol az jelezve van), így tudja érvényesíteni a 30% kedvezményt.

 

 

2019. október 31., csütörtök, 19:30

Müpa | Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

ORIGÓ

Eötvös Péter és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

EÖTVÖS: zeroPoints
EÖTVÖS: Speaking Drums
EÖTVÖS: Per Luciano Berio
LISZT: Dante-szimfónia, S. 109

JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény)

KUPONKÓD: FILHARM30

Martin Grubinger ­– ütőhangszerek
A Nemzeti Énekkar Női Kara (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Eötvös Péter

Kíváncsi rá, hogyan hangzik egy várakozni tilos tábla, ha egy szakavatott muzsikus ráüt? Milyen egy bőgő oroszlán a pódiumon? Utóbbitól nem kell félni, nem ugrik a nézőtérre. Különleges hangszerről van szó, amely sok egyéb instrumentum mellett hallatja a hangját Eötvös Péter Speaking Drums című darabjában. Két rövidebb Eötvös-kompozíció között szólal meg a hangverseny első félidejében a Beszélő dobok, amelyben az ütős szólista valóban beszélni tanítja hangszereit, úgy, hogy mond, motyog, üvölt verseket, majd hangszerein játssza a szavak ritmusát, és ebből születik melódia a zenekaron. Fordítást ezúttal nem kapnak kézhez a szövegekhez, Weöres Sándor költeményei ugyanis úgynevezett nonszensz-versek, értelem nélküli szavakból, s a záró részben ezekhez némi szanszkrit szöveg csatlakozik.

Akinek pedig ennyi jó kevés, az szünet után megismerheti a poklot – ahogy Dante nyomán Liszt Ferenc képzelte. A nagyszabású Dante-szimfóniában Liszt a purgatóriumot is hangokba foglalta. A mennyországról Wagner lebeszélte, tartva tőle, hogy banálisra sikeredik. Ezért Liszt inkább egy Magnificatot komponált zárásként, természetesen kórussal.

 

 

2019. november 6., szerda, 19:30

Müpa | Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

KOCSIS ZOLTÁN EMLÉKKONCERT

RAVEL-KOCSIS: Couperin sírja
CHOPIN: I. (e-moll) zongoraverseny, op. 11
KOVÁCS ZOLTÁN: Missa Pannonica

JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény)

KUPONKÓD: FILHARM30

Érdi Tamás – zongora
Kolonits Klára – szoprán

Bódi Marianna – alt

Horváth István – tenor

Kovács István – basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Thomas Kornél (nyitómű), Hamar Zsolt

2016. november 6-án hunyt el Kocsis Zoltán. Halála évfordulóján az egykor általa vezetett együttesek, akárcsak a korábbi években, idén is hangversennyel emlékeznek meg a nagy muzsikusról.

Ravel sorozata, a Couperin sírja egyrészt azért ide illő mű, mert benne a zeneszerző halott barátaira emlékezett, másrészt a zongoramű zenekarra hangszerelt változata Kocsis Zoltán munkájaként elénk állítja a zeneszerző-karmestert, aki az általa szeretett nagy komponisták dalainak és zongoradarabjainak szenvedélyes hangszerelője volt. Chopin e-moll zongoraversenyével a zongoraművész Kocsisra emlékezünk: a kompozíciót előadó Érdi Tamás csodálta Kocsis Zoltánt, és arra is lehetősége nyílott, hogy együttműködjék vele. Az is szimbolikus jelentőségű, hogy befejezésül az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén, négy kiváló énekes szólójával kortárs magyar zeneszerző új művének ősbemutatóját vezényli.

 

 

 

2019. november 27., szerda, 19:30

Müpa | Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MESTEREK ÉS TANÍTVÁNYOK

KOESSLER: Szimfonikus változatok
DOHNÁNYI: Stabat Mater, op. 46

BRAHMS: III. (F-dúr) szimfónia, op. 90

JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény)

KUPONKÓD: FILHARM30

Kristófi Ágnes – szoprán

Nagy Bernadett – mezzoszoprán

Müller Beáta – alt
A Magyar Állami Operaház Gyermekkara (vezető karnagy: Hajzer Nikolett)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt

Brahms, Koessler, Dohnányi – mintha ugyanannak a családnak lennének tagjai. Persze nem biológiai értelemben. A nagyapa Brahms. Hatalmas tekintély a 19. század második felében. Műveiben azért olykor elrejt titkos üzeneteket.

A III. szimfónia kezdete például nyilvánvalóan Férfiről és Nőről szól. A Férfi túláradóan szenvedélyes, a Nő légies tünemény. Tündérke – ahogy egy idősödő agglegény képzeli. A fiú Koessler János, azazhogy Hans Koessler, a Szimfonikus változatok szerzője. Évtizedeken át a Zeneakadémia zeneszerzéstanára. Bartókot, Kodályt ez kissé idegesíti, Dohnányit nem. Ő igazi zenei unoka. Amikor op. 1-es Zongoraötösét Koessler, a büszke tanár megmutatja Brahmsnak, az állítólag ennyit mormog maga elé: „Magam sem tudtam volna jobban megírni.” Aztán telnek az évtizedek. Dohnányi stílusa sokat változik. De a brahmsi örökség a viszonylag kései, már az Egyesült Államokban komponált Stabat Materen is érződik. Egyes zenetörténészek úgy tartják, ez Dohnányi legjobb alkotása. Lehet rajta vitatkozni. Együtt hallgatni a három komponista műveit azonban biztosan kivételes élményt ígér.

 

 

NÉHÁNY KEDVEZMÉNYES JEGY MÉG ELÉRHETŐ:

 

2019. október 3., csütörtök, 19:30

Olasz Kultúrintézet | Giuseppe Verdi terem

MISSA IN ES

RHEINBERGER: Esz-dúr mise (a cappella)
GYÖNGYÖSI LEVENTE: Missa Quinque Auctorum – Gloria
SCHUBERT: Esz-dúr mise, D. 950

JEGYVÁSÁRLÁS

(30% kedvezmény) KUPONKÓD: FILHARM30

Hamvasi Szilvia – szoprán

Schöck Atala – alt

Szappanos Tibor – I. tenor

Brickner Szabolcs – II. tenor

Pataki Bence  – basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Somos Csaba

„Magyarország legnagyobb létszámú professzionális vegyeskara vagyunk. Az együttes gyakorlatilag mindenre képes a legkisebb formációtól a legnagyobbig. A Missa In Es című hangversenyen például az első félidő teljesen a capella, majd a második félidőben egy Schubert-misét hallhat majd a közönség.”

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója

Van egy európai főváros, amelyen a nemzetközi expresszvonatok csak keresztülszáguldanak, nem méltatják megállásra. Pici városka, az igaz, de festői környezetben, nagy hegyek közt. Itt, Liechtenstein központjában, Vaduzban született 1839-ben Josef Rheinberger. Aztán a 20. század derekán művészete feledésbe merült. Pedig érdemes felfedezni – meggyőződhetnek róla mindazok, akik Esz-dúr miséjét meghallgatják. Második számként egy magyar szerzeményt szólaltat meg a kórus. A Missa Quinque Auctorumnak ezúttal Gloria tétele hangzik fel a hangversenyen, Gyöngyösi Levente szerzeménye. A szünet után pedig Schubert Esz-dúr miséje következik: az utolsó misekompozíció, amelyet a zeneszerző életében alkotott. Bemutatóját már nem is érhette meg. Különösen torokszorító az utolsó tétele, az Agnus Dei, amelyben Schubert az úgynevezett keresztmotívumot is felidézi.