Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

A Főváros legszebb utcái élményeket kínálnak a rohanás helyett

SLOWXMAS 2021 - Adventi élmények Budapest bevásárlóutcáiban

Bevásárlóközpont helyett színház? Dugóban való várakozás helyett képzőművészeti kiállítás? Az ünnepek okozta idegeskedés helyett meghitt várakozás kulturális és gasztrocsemegékkel fűszerezve? Adventi programok kavalkádját gyűjtötte össze ismét a SlowXmas programsorozat, hogy az ünnepekre való készülés ne a rohanásról, hanem az élményekről szóljon!

Immár negyedik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. A program minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot. A közös adventi kalendárium november 26. és december 24. között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb időtöltést családoknak, barátoknak!

 

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). Az utcák közös adventi összefogása már kétszer elnyerte a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat is a színvonalas városmarketing tevékenységért.

 

A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 26. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, jazz koncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

 

A bevásárló és tematikus utcák az év 365 napján az összefogásról és együttműködésről szólnak, így idén az öt utcán túl minden olyan partnerük programját és eseményét is megjelenteti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott és támogatott főszervező Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) a közös felületén, aki csatlakozni szeretne a SlowXmas szellemiségéhez, ezzel segítve egymást a jelenlegi helyzetben.

 

A Bartók Béla Boulevard és a Ráday KultUCCA szorosabbra fűzte kapcsolatait, a két utca olyan kulturális tengelyt szeretne létrehozni Budapest szövetében, amely a két kerületrész egyedi kulturális szegmenseit integrálja. Ennek főpróbája a mostani adventi időszak, amelyben a két térrész összességében egy egyedülálló Kulturális Negyedet tesz ki, és idén először, az adventi időszakhoz igazodva közös programokat kínálnak. Nem csak a XI. – IX. kerület számozásai komplementerei egymásnak, de ezen a tengelyen tükrözhető a kulturális tér, amelyben hasonló, és egymást kiegészítő szolgáltatások egyaránt helyet kapnak a gasztronómiai szolgáltatók, a galériák, a design boltok, a tematikus workshopok, vagy éppen az antikváriumok és a pubok által. A Bartókon december 11-ére koncentrálják a legtöbb programjukat, és izgalmas kortárs élmények várnak minket például a Faur Zsófi Galériában, addig a Rádayn egy héttel később, december 18-ára készülnek meglepetésekkel.

 

A SlowXmas programjai idén egy közös tematika köré épülnek: a Múlt és a Jelen, valamint az együttműködés, az egymásra való odafigyelés hatja át a kínálatot. A közös hívószavak egyik példája a Ráday GasztroEST, ahol Katona Csaba történészként kifogyhatatlan remek, szórakoztató és tanulságos történetet oszt meg velünk. A Ráday utcában vezetésével gasztrotörténeti sorozat indul, melynek keretében vendéglátóhelyekre látogat és kóstolóval egybekötött történetmesélő estet vezényel. Örömmel fogadja be a programot november 30-án az iF Jazz Klub – élő jazzel kiegészítve –, december 1-jén a Trattoria, december 15-én pedig a Claro Bisztro. De megelevenedik az utcában a Stúdió K Színház jóvoltából a Nobel-díjas német író, Günter Grass egyik regénye is.

A Bartók Béla Boulevard-on számos színházi-, gasztróélmény és izgalmas séták repítik magukkal az érdeklődőket. Újbuda kanyargós utcái, terei, kávéházai telis-tele vannak irodalmi, kulturális örökséggel, történetekkel. Az Irodalmi Szalon irodalmi sétáján Juhász Anna vezetésével a 11. kerület nevezetes helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg jobban, olyan hírességek történeteibe nyerhetünk bepillantást, mint Kosztolányi Dezső. Móricz Zsigmond vagy Karinthy Frigyes, de Bartók Anno néven lesz művelődéstörténeti séta is. Akik színházi élményekre vágynak, az Óvóhely Kultúrbunkerben például Shakespeare Hamletjét nézhetik meg, de a Hungary L!ve PopUp Shopban Orwell: 1984 c. regénye nyomán látható színházi előadás is újítónak ígérkezik.

Izgalmas művészeti és design programok várnak minket a SlowXmashoz csatlkozott további utcákban is. A Fashion Streeten, Budapest szívében az ArtHungry.com kreatív közösségi oldal hetedik díjátadójára kerül például sor a Deák Ferenc utcában található impozáns Deák Palotában.

Ahogy pedig megszokhattuk, kiállítások sora vár minket a Falk Art&Antique Streeten: a Bodó Galéria és Aukciósház 2021-ben már az 5. nagyszabású árverését tartja december 9-én: a karácsonyi aukción majdnem 200 alkotás közül válogathatnak az érdeklődők. Hasonlóan a MissionArt Galéria is Karácsonyi vásárt tart 20. századi és kortárs festményekből és grafikákból, de a neves Aukciósházak – mint a Virág Judit, a Kieselbach, vagy a Nagyházi Galéria – is decemberben tartják az éves nagy karácsonyi árveréseiket.

A Király utcában a K11 Művészeti és Kulturális Központban filmek és filmzenék kerülnek terítékre az esti kvíz alkalmával. A főszervezők állandó együttműködő partnere továbbá a Budapest Brand Nonprofit Zrt. is, akik idén egész különleges vásárt szerveznek a Vörösmarty téren 2021. november 19. és december 31. között (Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár).

 

„Fontos, hogy egymás támogatásával, saját magunknak, családunknak, ismerőseinknek is segítünk, hiszen mindenki része a gazdaságnak akár vállalkozó, akár alkalmazott, akár önkéntes segítő vagy épp valamelyik intézmény vezetője, döntéshozója” – hangsúlyozta a november 23-ai sajtótájékoztatón a programsorozattal kapcsolatban Király Gabriella, a BUM menedzsere, majd hozzátette: „tegyük együtt emlékezetessé ezt az évet és később se feledjük, hogy milyen erő és mennyi pozitív hatás rejlik az együttműködésben.”

Programok