Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

NYITVA! kiadó üzletek fesztiválja Erzsébetvárosban - pályázati felhívás

A Nyitva x Erzsébetváros célja az üresen álló VII. kerületi terek hasznosítása és lakossági kihasználása.

Erzsébetváros különleges helyzetben van ilyen szempontból. Egyrészt amiatt, hogy a város messze legsűrűbben lakott kerülete vált „bulinegyeddé” a pár éve elszaporodó vendéglátóhelyek révén, ami azóta is állandó konfliktusokat okoz a helyiek és a szórakozók/üzemeltetők között. Másrészt a koronavírus-járvány miatt bezárt, tönkrement vállalkozások után drasztikusan nőtt a kihasználatlan üzlethelyiségek száma a kerületben, ami különösen aktuálissá tette az idei program indítását.

NYITVA! fesztivál történetét megismerheti ITT!

A kutatás után elérkeztünk a pályázati szakaszba.

  1. A jelentkező helykereső projektek legjobbjait szakmai zsűri választja ki, ezt követően a tulajdonosok a helyiség-megtekintések és nyilvános előadás formájában ismerik meg  a projektgazdákat. A végleges döntést a tulajdonosok hozzák meg arról, kit támogatnak  az egy hónapos bérleti díj fizetés nélküli használattal, hogy próbára tehessék ötletüket. Tulajdonosok és beköltözők kockázatok nélkül működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról. A beköltözők az együttműködéssel felvásárlási előnyre is szert tesznek.
  2. A helykeresőket pályázat útján választjuk ki. Olyan kezdeményezéseket támogatunk, amelyek javítják a város társadalmi kohézióját, életminőségét, és hozzájárulnak a helyi gazdaság élénkítéséhez. A továbbjutottak amellett, hogy találkozhatnak az üres üzletek tulajdonosaival és segítséget kapnak a beköltözéshez, ingyenes üzletfejlesztési tréningeken vehetnek részt, melyek segítségével, illetve az egy hónap alatt szerzett tapasztalat által értékes tudásra és új szakmai kapcsolatokra tehetnek szert.
  3. A létrejött üzleteket az egy hónapos Nyitva! Fesztivál keretében mutatjuk be és ünnepeljük meg októberben, nyilvános programokkal.
  4. A tulajdonosoknak a program segít láthatóvá tenni ingatlanjaikat, megmutatni a benne rejlő potenciált, így aztán a későbbiekben könnyebben tudják azt kiadni. További pozitív eredményként a próbaidőszakra beköltözőkből magas százalékban hosszú távú bérleti jogviszony alakul.

 

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A NYITVA! ERZSÉBETVÁROS – KIADÓ ÜZLETEK FESZTIVÁLJA CÍMŰ ESEMÉNYEN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 27.

 

A NYITVA! FESZTIVÁL

A szervező KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2014-ben azzal a céllal rendezte meg az első Nyitva! Fesztivált, hogy a Budapesten tömegével üresen álló földszinti üzlethelyiségek problémájára innovatív választ adjon.

A fesztivál több mint egy kulturális esemény: az ingatlanközvetítés kooperatív formája. A fesztivál egy hónapjára üres, kiadó budapesti üzlethelyiségekbe költöznek be szakmai zsűri által válogatott helykereső kezdeményezések, vállalkozások és teszik próbára ötleteiket. A Nyitva! Fesztivál keretében tulajdonosok és beköltözők csökkentett kockázatok mellett működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról.

A jelentkező helykereső projektek legjobbjait szakmai zsűri választja ki, ezt követően a tulajdonosok a helyiség-megtekintések és nyilvános előadás formájában ismerik meg a projektgazdákat. A végleges döntést a tulajdonosok hozzák meg arról, kit támogatnak az egy hónapos bérletidíj-mentes használattal.

A szervezők segítik az ideális tulajdonos-helykereső partnerségek megszületését, biztosítják a megfelelő szerződéses és garanciális keretek létrejöttét és szakmai felkészítést nyújtanak a helykereső projekteknek a sikeres megvalósítás érdekében.

VÁLLALKOZÁST INDÍTÓ ÖTLETGAZDÁKNAK

ÜRES ERZSÉBETVÁROSI ÜZLETHELYISÉGEK

TULAJDONOSAINAK

A RÉSZVÉTEL ELŐNYEI

A fesztiválra jelentkező, üres budapesti üzleteket hasznosítani kívánó helykeresők ötletükkel jelentkeznek a fesztiválra. A továbbjutott projektek ötletgazdái ingyenes tréningen vesznek részt és találkozhatnak az üres üzletek tulajdonosaival. A tulajdonossal való egymásra találást követően egy hónapig bérleti díj nélkül használják a helyiséget, és megtapasztalhatják egy saját üzlet fenntartásának előnyeit és kihívásait.

• A zsűri által továbbjuttatott helykeresők két alkalmas felkészítő tréningen vesznek részt

• A szervezők segítik a megfelelő tulajdonossal való egymásratalálást

• A projektek a felkészülés során akár még bérlőtársra is találhatnak

• A beköltözők a fesztivál alatt egy hónapig bérleti díj nélkül, csökkentett kockázattal használhatnak egy üzlethelyiséget

• A vállalkozás beindításához a projektcsapatok támogatásban részesülnek

• A fesztivál végén hosszú távú megállapodásra kerülhet sor a helyiség tulajdonosával, ez esetben Erzsébetváros Önkormányzata további támogatásban részesíti a projektcsapatot

• A projektek jelentős média megjelenéshez jutnak

• Azok a projektek, akik a folyamat során nem találják meg a nekik megfelelő helyet, életre szóló élményt, tudást és kapcsolatokat nyernek

• A résztvevők Budapest egyik legnyitottabb közösségi eseményének részesévé válhatnak

A RÉSZVÉTEL ELŐNYEI

A fesztiválra jelentkező üres budapesti üzletek tulajdonosai a projekt keretében lehetséges jövőbeli bérlőket ismerhetnek meg, üzletük az egy hónap alatt nyitva tart majd és kiadásának esélyei mérhetően nőnek.

• Az üzlethelyiség egy hónapig nyitvatartási időben látogatható, használat közben is megtekinthető, a tulajdonos ott hagyhatja elérhetőségét az érdeklődők számára

• A helyiség takarításon és csinosításon esik át, így jóval vonzóbb lesz

• A beköltöző projekt maga is potenciálisan hosszú távú bérlő

• A beköltöző projektek válogatott kezdeményezések, amelyekkel kapcsolatban a szervező extra garanciát biztosít

• A fesztivál idejére a rezsiköltségek terhét a beköltöző projekt veszi át

• A helyiségek és a tulajdonosok a fesztivál kommunikációján keresztül jelentős médiajelenléthez jutnak

• Budapest egyik legnyitottabb közösségi eseményének részévé válhatnak

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A helykereső jelentkező lehet magánszemély, csapat, szervezet, vagy intézmény, illetve ezek együttműködése.

Egy jelentkező több projektötlettel is jelentkezhet, ezeket külön jelentkezési lapon beadva.

Projektötleteket a legkülönbözőbb területekről várunk - legyen az kulturális, társadalmi, gazdasági jellegű projekt, vagy ezek határterületei.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A tulajdonosok a fesztiválra egy vagy több üres ingatlannal jelentkezhetnek a pályázati kiírásban megadott módon és határidővel.

A keresett ingatlanok paraméterei:

• Budapest VII. kerületében található

• Üres üzlethelyiség, illetve épület vagy épületrész (utcakapcsolattal)

• Tulajdonosa bérlőt keres, akinek indulását egy hónapos ingyenes használattal támogatná (bérletidíj-mentes, ld. további fontos tudnivalók)

• Tulajdonosa szeretné ingatlanja láthatóságát növelni

• Földszinti / félemeleti / alagsori / pince

• Utcáról nyíló / Udvari

• Alapinfrastruktúra: áramvételi lehetőség, zárhatóság

• Előny: vizesblokk, nagy kirakat

• Kizáró okok: életveszélyes állapot, áram hiánya, zárhatóság hiánya

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 27. További információ ITT! Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 27. További információ ITT!

 

KAPCSOLAT, TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Honlap: https://nyitvafesztival.hu/

Programszervező: Böjthe Emőke

E-mail cím: nyitva@kek.org.hu

Telefon: +36 30 522 59 94

 

KÉK - Kortárs Építészeti Központ Alapítvány

1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.