Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

A budapesti Krúdy utca és kocsmaélete

Budapesten egy kevésbé emlegetett, de annál hangulatosabb vendéglátó-utca, a Krúdy hasít át a bámulatos Palotanegyeden, két oldalt változatos „kiülős” helyekkel. Ez a gyönyörű házakkal szegélyezett, pezsgő utca ráadásul, mint Nirvánába, úgy torkollik a szintén mesés, örök nyár életérzésű Mikszáth tér terasztengerébe. Ez a cikk bemutatja a Krúdy utca egyes vendéglátóit, nem csak a tisztán kocsmákat.

Megjegyzés: Ez a Krúdy utca kocsmaéletének a még folyamatosan tovább kerekedő oldala, amelyben idővel kifejtem az összes meglátogatott kocsmafélét, de csak egyesével. Végeredményképpen legalább 10 hely várható ebben a cikkben és a végén egy kis summázás is az utca eredettörténetéről Kovács Antal Sommelier (pincearon.hu) közreműködésével. Érdemes visszajárni a frissítésekért. forrás: kocsmaturista.hu

 

A Krúdy utca és a Mikszáth Kálmán tér páratlan páros Budapesten, sokan mégsem ismerik őket eléggé a „Bulinegyed”, a Bálna vagy épp a Nagykörút nyilvánvalóbb árnyékában. Szerencsére így is vibrálóan élénk a látogatottságuk. Zömében igényes, de hangulatos vendéglátóhelyek sorakoznak itt egyedi profillal és stílussal. Sőt már az is stílusos, hogy az utca a gasztronómia- és italszeretéről is neves Krúdy Gyula író nevét viseli. Pedig állítólag nincs kapcsolat, hacsak nem teljesítette be az utca név kötelez alapon a végzetét, mert a több évtizede helyi kötődésű, kincstudású utcapatriótaKovács Antal Sommelier (pincearon.hu) meséi szerint ez a gasztrotengely nem tudatos szervezéssel, hanem spontán láncreakcióval jött létre.

Én jobban ajánlom a felfedezést a Nagykörúttól kezdeni, mert akkor (mondjuk egy kocsmatúrázás után) a Mikszáth Kálmán tér a méltó finálé lehet. Viszont a Nagykörútnál is érdekesen nyit a Krúdy utca még az első kocsmaajtó előtt, egy pár éve felélénkített Kiscsibész nevű kis térrel. Ma már padkák, színpompás virágok, romantikusan múltidéző kockakövek fogadják a gyermeki zsánerszobrok mellett a látogatót, de nem volt mindig így. Kortárs nem csak városi legenda, hogy ezt a teret egy itt „lakó” hajléktalan, Imre bácsi kezdte rendbe hozni és fejleszteni az elhanyagolt térdarabot, majd egyetemista gyakorlati csoportfeladat lett ennek a folytatása, és csak ezután vette át igazán a munkát a városszépítés. Imre bácsinak emléket állít egy őt idéző padlómozaik. Érdemes megnézni, ahogy a két másik alkotást is, a mai zsánerszobor divatot jócskán megelőző Csirkefogó-szobrot és a Vízicsúszdát is Budapest egyik legkönnyebben átfutott terén, ami pedig ma már a megragadó Krúdy utca díszes kapuja.

 

Az utca folytonosságát aztán még egy bombázóan hangulatos tér, a Lőrinc pap tér töri meg, mielőtt eljutunk a végcélba, a mediterrán utánérzésű Mikszáth Kálmán térre.

Lőrinc pap tér

Mikszáth Kálmán tér

Visszavonásig merem állítani, hogy Krúdy utca és a Mikszáth tér együtt a leginkább külföldi nyaralás élményű belvárosi pontok a pesti belvárosban.

Én összesítve nettó 14 napon voltam az utcában és a téren felfedezni, mielőtt ezt a cikket írni kezdtem, és úgy érzem, hogy ez itt szinte semmi volt, csak még jobban tudom, mi maradt még ki és mennyi mindent élhetnék még át.

 

A Krúdy utca kocsma-nemkocsma kínálatának áttekintése

Jelképesebb nem is lehetne, hogy bal oldalt rögtön a Krúdy Sörözővel indul a vendéglátósor még nem sétáló szakasza a mindössze kettő sima kocsmákkal. A „Krúdy” nemrégi felújításután a korábbinál láthatóan igényesebb, egészen fiatalos, kellemes kis kocsma lett, amit már a válogatósabb környékbeliek is elfogadnak, és akár használnak. is Nem sokkal ezután egy pincés diákkocsmába, az Andersen Pubba merülhetünk alá. Ez valamivel már vadócabb világ, de pont 2023 július elején nyitnak újra, szintén friss felújítás után. Ezt a verziót még látnom kell, addig marad kuss a nevem.

Utánuk jön az utca első szigetét jelentő Lőrinc Pap tér, ami a káprázatos Jézus Szíve Jezsuita Templommal hívja fel a figyelmet. Hozzá dedikálta magát a népszerű budapesti cseh sörözőlánc, a Jaromír belül szuterénbe bújó, nyáron terebélyes teraszt is terítő csudahangulatos egysége, a Jaromír a Templomhoz. Mellette az Alma & Körte Étterem / Restaurant (Wine & Dine) borirányba domborító elegáns világa már okot adhat a kérdésre, hogy mennyire való italozásra is, de már hétköznap este 18:00-kor is úgy láttam, hogy ez az ott ülőknek nem kérdés. Sokasodtak a terasz asztalain a kisüzemi és nagyüzemi sörök, a fröccsök és a borok. Kinti élőzenét is kétszer sikerült elcsípnem a portájuknál. 

Az utca sűrű része igazán a Lőrinc Pap tér után indul be, onnantól aztán egymást érik az témánk szerint fontos egységek a Mikszáth Kálmán térig, így is-úgy is. (ezt majd kifejtem). Kezdjük mindjárt az eredeti szicíliai meghajtású olasz étteremmel, a méltán híres Al Dentével, ami csoda pizzáin, tésztáin, desszertjein (stb.) olasz bort és egyéb italokat is tartogat. Aztán a legendás-kultikus Darshan udvar helyén nőtt méltó utódságra törekvő, a Kegből és Vinből, vagyis sör- és borszentélyből állón dualista, tágas és emeletes Mixát Udvar jön.

A túloldalon az újabban az EFOTTOSOK által egyengetett vendéglátó- és bónuszban kiállítótér, a Fiktív Gasztrogaléria szembeszomszédoskodik, ami mindezzel együtt a szomjazóknak is szerája

Nagyon erős sorral folytatódik az ő oldaluk: felsorakozik a széles magyar borkínálatú Zengő Borbár, a főleg koktélokban jeleskedő, de bármi jót ivóknak kedvező Rezeda Budapest, és a fiatalos házibuli élményű Helló Röfi, ami nevétől nem feltétlenül vártan bizony teljes értékű kocsma is, sőt. Bár ennivalónak valóban kínálnak (főleg, de nem csak disznóság alapú) szendvicseket, ivóként még inkább kiteljesednek és példásan szuperálnak.  

A Zengő Borbár szemszögéből

Az utolsó témánkba vágó versenyző, akinek területe félig már átlóg a Mikszáth térre, a merész keresztségű BlackMail (=zsarolás) Bistro, ami címeres gasztronómai zsarolásként és menő térhez képest is egy különösen laza, barátságos ideális koccintó-találkozóhely is. Ezután a Krúdy utca már térré nyílik a Mikszáth térben, mint egy virág, de annak a három egysége már egy testvércikk témája lesz.

Kimaradt a felsorolásból három jóval inkább etetés meghajtású vendéglátóhely, a Delhi6 Indian Restaurant & Bar Budapest, és a két igazán friss beszálló, a 2023-as Tantuni House (minőségi török utcakajákkal) és vadonatúj Bologna Hostaria (bolognai gasztronómiát domborító eredeti olasz étterem).

 

A Krúdy utca főleg itatói

Ebben a blokkban azokat a vendéglátóhelyeket sorakoztam fel, akik inkább italozós alapötletre építettek kapcsolódó ételkínálatot is, és nem fordítva. Lehet az ételkínálat azóta versenyképes, sőt akár át is vehette a vezetést időközben, de ezek inkább azok a helyek, ahol mégis az ital volt előbb. 

Most nézzük meg részletesebben is az egyes szereplőket Kocsmaturista szemmel: Elindul a lista, de folyamatosan, élesben frissül majd és sorra jelennek meg itt az felsorolt helyek élménybeszámolói és ajánlói.

 

MIXÁT UDVAR – a 32-féle sör és 32-féle bor képlete

  

Kezdjük mindjárt a Krúdy utca legnagyobb vendégterével, egy egyszerre nagyon sörös és nagyon boros színtérrel, a nevében már a szomszédos Mikszáth térre mutató, 2022-es alapítású Mixát Udvarral. A híres és kedvelt újbudai KEG Sörművház (CIKK ITT!) a Krúdy utcára tette fel újabb csapjait, szám szerint (jól beváltan) 32-t. Erre rímel, hogy a ház másik szárnyában található VIN részleg pedig borokból kínál állandósultan 32 különböző tételt, mindezt a tragikusan elköszönő kultikus Darshan Udvar helyén és annak minél méltóbb nyomában. 

A cikk teljes egészében a Kocsmaturista oldalán olvasható!

 

Mixát Udvar Facebook oldal: https://www.facebook.com/mixatudvar/

Mixát Udvar címBudapest, Krúdy u 7, 1088


 

ZENGŐ BORBÁR: Több mint 250-féle magyar bor a nagy túlélés egy receptje

Amikor egy nyári estén ránézünk a Krúdy utcában a Zengő Borbárra, látjuk a megtelt teraszt, kivételes női többséggel, sok mosollyal, láthatóan sikeres randikkal és halljuk a koccanó pohársokadalmat. Azt gondolnánk, hogy ez egy “zengülés” nélkül, egyenes úton befutott sikertörténet. Pedig ők pont a CovIDŐK göröngyös terepén nyitottak, de nagyon életképesnek bizonyulva ezen a Tajgetoszon, mára már sok vendégnek okoznak örömet egyszerre.

 

A szilárd alap a több mint 250 fajta válogatott magyar bor, amelynek ők borszaküzletis egyben, de tetejében egy hangulatvilágításos, barátságos, de szupermodern pinceborozó és egy üde, népes terasz kombója. A külső rész megtelve sistergett, de odalenn is sokfelé ültek. Záráskor kellett vissza térnem üres teret fotózni, mert amúgy mindenhol félszegen kémlelték a kamerámat az egymásnak épp szívüket kiöntő barátnő duók-triók-kvartettek. A bárterem különösen hangulatos. A legbelső bugyorban pedig éppen kvízjátékot szúrtam ki.

Részletes cikk a Kocsmaturista oldalán olvasható!

Zengő Borbár honlap: https://zengobar.hu/

Zengő Borbár címBudapest, Krúdy u 6, 1088

Nyitvatartás 2023 nyarán: Hétfő – Csütörtök: 17:00-23:00, Péntek: 17:00-00:00, Szombat – Vasárnap: ZÁRVA


 

JAROMÍR A TEMPLOMHOZ: az eszményi nagybetűs Söröző

A Jaromír a (Jézus Szíve Jezsuita) Templomhoz, cseh söröző és étterem a Krúdy utca második legnagyobb “szigetén”, a Lőrinc Pap téren található. Ez az üde kis tér a fenséges templomával önmagában is vonzó célpont lehetne, de a teljes varázsához szükség van arra, hogy mozgalmas teraszok töltsék meg élettel. Kettőből az egyik a Jaromír, melynek neve biztos nem idegen a Budapestet jól ismerő sörkedvelőknek. Egy legendás sörözőhálózatról van szó, amely önmaga másolása helyett egyedi tereket tölt meg cseh sörökkel és főleg cseh kocsmakonyha ihletésű ételekkel, már évek óta. Ma is 5 Jaromír működik Budapesten. Néhány korábbi példány (köztük egy kultikus) városrendezés áldozata lett. A Jaromír a Templomhoz az egyik legjobb vigasz lett értük.

A teljes cikk a Kocsmaturista oldalán olvasható!

 

Jaromír a Templomhoz Facebook oldal: https://www.facebook.com/jaromiratemplomhoz/

Jaromír a Templomhoz cím: Budapest, Lőrinc Pap tér 4, 1088

Nyitvatartás 2023 nyarán: Hétfő – Vasárnap: 12:00-23:00

A cikk hamarosan folytatódik a többi Krúdy utcai állomással!

 

* A Kiscsibész bekezdés szellem forrása és egyúttal a többet tudása tára egyúttal ez a régi Urbanista cikk:

https://index.hu/urbanista/2016/11/10/kiscsibesz_ter_jozsefvaros/

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos