Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Tavaszi Tematikus Konferencia – Liszt Ferenc tér és környékének jövője – Beszámoló

Közel ötvenen vettek részt a 2016. május 4-én megrendezett Tavaszi Tematikus Konferencia hatodik állomásán, a Liszt Ferenc tér és környékének jövőjével foglalkozó rendezvényen. A helyszínt a Zeneakadémia (http://zeneakademia.hu/hu/kezdolap) biztosította. Köszönjük az együttműködést.

A nap legfontosabb tanulsága, hogy a környék átalakulóban van és a legnagyobb kihívást egyelőre a bulinegyed közelsége jelenti. Számos probléma jelentkezik mind vállalkozói mind lakossági oldalon, de megfelelő kommunikációval és összefogással könnyebb megoldást találni.

Dr Bundula Csaba alpolgármester és Matus István főépítész úr képviselte Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatát.

Alpolgármester úr hangsúlyozta, hogy szeretnék megtalálni a megfelelő egyensúlyt a lakosság és a vállalkozók érdekei között. Beszélt a Zeneakadémia előtti tér átalakításáról, mellyel a tér valóban méltó lett a Zeneakadémiához, ám még sem fogadta mindenki pozitívan ezt a változást. Ezzel is szemléltetni kívánta, hogy mennyire nehéz az érintettek igényeinek mindenben megfelelni. Kiemelte, hogy sokáig a Liszt Ferenc tér volt a leghangulatosabb és legfrekventáltabb tere a belvárosnak, míg a Gozsdu udvar és a Nagykörút életre nem kelt. Tény, hogy a múltban több volt a panasz is a térre, mint manapság, de még mindig vannak elégedetlenek.

Említette az üres üzletek problémáját, hogy ha csökkentenének az áron, akkor valószínűleg többen vennék ki a helyiségeket, azonban ez nem lenne korrekt azokkal a bérlőkkel szemben, akik jelenleg is jogviszonyban állnak az önkormányzattal és teljes árat fizetnek. Természetesen az önkormányzat abban érdekelt, hogy a kerület szebb legyen és mindenki megtalálja benne a számítását.

Tájékoztatta a jelenlevőket arról is, hogy a Liszt Ferenc tér 7. szám alatti házat a közelmúltban értékesítették és hamarosan beruházás kezdődik. Apartman házat alakítanak ki belőle. Előadása megtekinthető ITT.

Főépítész úr bemutatta a kerület új térinformatikai rendszerét – mely jelenleg teszt üzemmódban működik – és tájékoztatta jelenlevőket azokról a fejlesztési tervekről, melyekre a közel jövőben számítani lehet a környéken. Továbbá felhívta a figyelmet két tényezőre, melyek hatással lesznek a Liszt Ferenc tér forgalmára. Az egyik a Nagykörút feléledése, egyre több a vendéglátó egység a körúton (még ha stílusában el is tér), valamint hamarosan elkezdődik a Hunyadi téri csarnok felújítása, így változni fog a Szófia utca és a Dohnányi utca forgalma is.

Megindult már az építkezés a Király utca 40. szám alatt és javul majd a Király utca 36 és 38 szám alatti házak állapota is. Újra napirendre került a Nagymező utca alatti 6 szintes 380 férőhelyes mélygarázs kérdése. Megvan a befektető, azonban a beruházás elkezdésének még van néhány tisztázatlan pontja, ilyen például, hogy az ott lévő fákkal mi legyen. Az önkormányzat szeretné megtartani őket, de kérdés, hogy mennyire lehetetleníti el az építkezést azok megtartása. Ezzel egyidejűleg megszűnne a felszíni parkolás (80 parkolóhely) és csak a troli járna a felszínen. Előadása megtekinthető ITT.

A helyi lakosság részéről elsősorban a bulinegyed okozta problémák kerültek felvetésre, melyre Alpolgármester úr elmondta, hogy bár a helyzet nem jó, mégis az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy megoldják a problémákat. Most már a közterület felügyelet és a takarítás non stop működik. A kerületi rendőrség is évi 100 millió Ft-ot kap az Önkormányzattól, hogy több gépjárművel, több kollégával járőrözzenek a környéken. Viszont tény, hogy megváltozott a belváros élete, rengeteg a turista, mely egyrészről pozitív, más részről több probléma.

Felvetődött az Andrássy út 47 szám alatti ingatlan áldatlan állapota is. Megtudtuk, hogy per alatt volt és bár újra önkormányzati tulajdon, annak értékesítése és hasznosítása különböző jogi problémák miatt egyelőre lehetetlen.

Ráday Mihály is jelen volt a résztvevők között és két dologra hívta fel a jelenlevők figyelmét. Egyrészt a patinás épületeket csúfító reklámhálók problémájára, valamint arra, hogy a VII. kerületben, rengeteg kérelem kerül benyújtásra kisebb 28-30 m2 lakások kialakítására a Dob és Kazinczy utca környékére. Ezzel feltételezhetően a buli turizmus fog erősödni. A VI. kerület részéről Főépítész úr elmondta, hogy náluk 55 m2 alatti lakás kialakítására nem adnak engedélyt, így remélhetőleg náluk ez a jelenség nem okoz majd problémát.

Bornemisza Miklós elnök, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozat V. Turizmus és Vendéglátás osztály részéről beszélt az együttműködés fontosságáról és a Kamara szerepéről. Tájékoztatott a Kamara új programjáról, mely szerint egy még aktívabb kamarai jelenléttel kívánnak részt venni a vállalkozások életében. Említette az Artisjussal elért eredményeket és pár szóban felhívta a figyelmet a belvárosi parkolási anomáliákra is. Elmondta, hogy kibővült pályázati rendszer működtetése kezdődik meg hamarosan, melyen keresztül a vállalkozások, kiemelten a bevásárló és tematikus utcák további forrásokra pályázhatnak. Tájékoztatta a jelen lévőket a BKIK széleskörű szolgáltatási rendszeréről és számos lehetőséget említett, amit az önkéntes kamarai tagok igénybe vehetnek. A BUM projekt is egyike a Kamara által nyújtott lehetőségeknek, melyet egyre inkább szélesíteni kíván a Kamara. Előadása megtekinthető ITT.

A BUM képviseletében Király Gabriella bevásárlóutca menedzser, bemutatta a BUM történetét, tevékenységét, beszélt mind azon megjelenési lehetőségekről, melyek a vállalkozók rendelkezésére állnak, továbbá az idei tervekről. A BUM Nonprofit Kft nyitott minden megkeresésre és igyekeznek mindenben segíteni, amiben csak tudnak. Az előadást meghallgathatja ITT!

Hinora Bálint ügyvezető, Hinora Global Marketing Kft részéről, előadást hallhattunk a BUM marketing stratégiájáról, hogy milyen erősségei, gyengeségei, lehetőségei és veszélyei vannak az utca menedzsmenteknek és velük együtt a vállalkozásoknak. Részletesen bemutatta a BUM kommunikációs eszköztárát. Előadását ITT olvashatják és ITT tekinthetik meg!

Ongjerth Richárd ügyvezető igazgató, Magyar Urbanisztikai Tudásközponttól, hangsúlyozta milyen sok tényezőre oda kell figyelni egy adott terület menedzselésénél, fejlesztésénél. Új perspektívákat mutatott be, melyeken érdemes a jelenlevőknek is elgondolkodnia, ilyen az összehangolt marketing, a tulajdonosokkal és önkormányzattal való együttműködés és a befektetők, fejlesztők vonzása. Előadását ITTolvashatják.

A helyi vállalkozókat Városi Péter tulajdonos és üzletvezető, a Cafe Vian French Bistroból képviselte. Összefoglalta, hogy az elmúlt 15 évben milyen problémákkal küzdöttek és kérte az Önkormányzat képviselőit, hogy legyen újra szorosabb az együttműködés, hogy a teret meg tudják őrizni mostani állapotában, sőt legyen több kulturális program a Zeneakadémia előtti téren, melyre mind a helyi lakosoknak, mind a turistáknak komoly igénye van. Előadása megtekinthető ITT.

Összegezve elmondható, hogy bár a terület újabb és újabb kihívásokkal néz szembe, változó jogi környezet, új versenytársak, új célcsoportok, mindez a Liszt Ferenc tér és környékének javulását, élhetőbbé tételét eredményezi. Hangsúlyozni kell, hogy a terület jövője érdekében több egyeztetésre, együttműködésre van szükség mind a helyi vállalkozók, a helyi lakosság és a helyi önkormányzat részéről.

A rendezvény kellemes ebéddel zárult, melyet ezúton is köszönünk a Cafe Vian French Bistronak (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 9.)

 

Helyszínen készült képek:

[Show slideshow]

IMG_3088.JPG

IMG_3090.JPG

IMG_3095.JPG

IMG_3101.JPG

IMG_3103.JPG

IMG_3108.JPG

IMG_3112.JPG

IMG_3120.JPG