Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

2018 a „Kulturális Örökség Európai Éve”. A rendezvény most 2018. szeptember 15-16-án lesz, a részletes programok augusztus közepére várhatók, onnantól lehet majd jelentkezni a sétákra.

A kezdetek

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva az Épített Örökségért Felelős Európai Miniszterek Második Európai Konferenciáján - melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án - Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. Néhány európai ország, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság hamarosan csatlakozott a kezdeményezéshez és megrendezte a "Nyitott Kapuk Napját".

A granadai ülés után az Európa Tanács lépéseket tett a mozgalom beindítására. A különböző kezdeményezéseket összefogta, ezáltal is erősítve a köztük lévő kohéziót és a mozgalom nemzetközi jellegét. 1991-ben az Európai Unió támogatásával hivatalosan is intézményesítette és útjára indította saját rendezvénysorozatát Európai Örökség Napok (European Heritage Days) címmel, s egyben felszólította az Európai kulturális egyezmény tagállamait, hogy csatlakozzanak, és szervezzék meg hazájukban is minden évben az Európai Örökség Napokat. Az esemény megszervezésének és gyakorlati végrehajtásának felelősségét egy nemzetközi koordinációs irodára bízta. Ezt a központi szervezési feladatot 1991-től 1994-ig a hollandiai székhelyű Stichting Open Monumentendag végezte, majd 1994-ben átvette a belga King Baudouin Foundation. 2001-től a portugál Centro Nacional de Cultura végzi a koordinációs teendőket.

Mivel a rendezvényt összeurópai viszonylatban indították útjára - amit az azóta is érvényben lévő szlogen szintén megerősít: "Európa, közös örökségünk" - az Európai Örökség Napok jelentősége évről-évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára e rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

A rendezvény hagyományosan minden év szeptemberének elején nemzetközi megnyitó ünnepséggel kezdődik, mely az esemény összeurópai jellegének és európai szellemiségének hangsúlyozása érdekében a csatlakozott országok, az Európa Tanács, valamint az Európai Unió képviselőinek részvételével zajlik.

1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát), hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát azóta is a hazai műemlék- és örökségvédelem központi intézménye végzi. Hangsúlyozandó tehát, hogy a nemzeti koordinátorok, mint ahogy nevükben is szerepel, csak koordinálják az eseményt, az igazán nagy feladat az objektumok tulajdonosaira, működtetőire, kezelőire hárul, mivel ők vállalják, hogy a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegyék értékes, szép épületeiket, gyűjteményeiket.

Jóllehet az alapelvek között csupán ajánlásként szerepel minden évben egy-egy központi téma előtérbe helyezése, hazánk 1999 óta kiemelten él ezzel a figyelemfelkeltő lehetőséggel. Célja ezzel, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa. A szervezők minden évben körültekintő módon, megfontoltan igyekeznek kiválasztani a központi témát oly módon, hogy az kapcsolódjék valamilyen országos évfordulóhoz, ünnephez.

Évek során alakult ki az a gyakorlat is, - a központi téma szellemiségéhez igazodva - hogy lehetőleg egyik évben a főváros, másikban egy vidéki település legyen az országos megnyitó ünnepség helyszíne. - forrás: www.oroksegnapok.hu

 

BUM – Utcák – KÖN

Az utcák 2010 óta vesznek részt történelmi sétákkal a KÖN napokon. Majd ezt a hagyományt, központi szervezéssel a BUM 2013 óta vette át.

Közel két évtizedes hagyomány, hogy az Európa Tanács felhívásához csatlakozva, szeptember harmadik hétvégéjén (tavaly szeptember 16-17.) hazánkban is ingyenesen látogathatóak voltak olyan intézmények, épületek, építmények és régészeti lelőhelyek, amelyek az év többi napján zárva tartanak.

Az Európa Tanács 2017. évi témaajánlata a természet és örökség kapcsolata volt „Aranykorok emlékezete”, amely hazánkban három központi témával egészült ki:

  • 500 éves a reformáció
  • 200 éve született Arany János
  • 150 éve történt a kiegyezés

A bevásárló és tematikus utcák is természetesen csatlakozott az eseménysorozathoz, ahogy minden évben. Olyan helyekre is ellátogattunk, ahol eddig a mi szervezésünkben még nem járhattak.

A Kulturális Örökség Napjai keretén belül 22 sétával és egy hajós városnézéssel vártuk a látogatókat szakképzett idegenvezetőinkkel. Több mint 700-an vettek részt a két nap alatt az eső ellenére is programjainkon.

Novemberben pedig egy konferencia keretén belül osztották meg a főszervezők tapasztalataikat és egyben összefoglalták, hogy országos szinten milyen sokszínű program várta a látogatókat.

 

Kulturális Örökség Napok 2018

2018 a „Kulturális Örökség Európai Éve”, amelyet hivatalosan az európai kulturális fórum indított útjára 2017. december 7-én az olaszországi Milánóban. A kulturális örökség meghatározza mindennapi életünket. Körülvesz bennünket Európa kis- és nagyvárosaiban, a természeti környezetben és a régészeti lelőhelyeken. Nemcsak az irodalomban, művészetben és tárgyakban lelhető fel, hanem az őseinktől elsajátított mesterségekben, a gyermekeinknek mesélt történetekben, kedvenc ételeinkben és a filmekben is, amelyeket nézve magunkra ismerünk.

A kulturális örökség közös történelmünkön és értékeinken keresztül összeköti Európát. Kulturális hagyományainak gazdagságát és sokféleségét is kifejezésre juttatja. Közös kulturális örökségünket értenünk, ápolnunk és ünnepelnünk kell. A kulturális örökség azonban nem csupán múltbéli hagyaték. Segíti a fejlődést és jövőnk formálását is.

A 2018-as év olyan kezdeményezések és események párját ritkító sorát hozza el Európaszerte, amelyek közelebb hozzák az embereket kulturális örökségükhöz, és jobban bevonják őket annak ápolásába, előmozdítva ezzel Európa gazdag örökségének megosztását és megbecsülését, valamint erősítve a közös európai kulturális térséghez való tartozás érzését. A kulturális örökség európai éve mindannyiunké!

Az idei Örökség Napok szlogenje „Sharing culture, sharing values”.

A Bevásárló és Tematikus Utcák részvétele, amellett, hogy ez az egyik legközvetlenebb és hatékonyabb módja az utcák bemutatásának, megismerésének, presztízs értékű. Hiszen évek óta sokan várják ezeket a programokat és a szervezők (Miniszterelnökség) is számítanak részvételünkre.

A rendezvény most 2018. szeptember 15-16-án lesz, a részletes programok augusztus közepére várhatók, onnantól lehet majd jelentkezni a sétákra.