Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Vár az Eleven Tavasz!

Idén is egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel, zenei programokkal, családi workshopokkal és gasztronómiai ínyencségekkel várja a látogatókat az Eleven Tavasz. A Bartók Béla Boulevard nyárváró fesztiválja idén május 20. és 22. között rendezik meg.

Az Eleven Tavasz keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Az Eleven Tavasz fesztivál fókuszában ráadásul idén a környezetvédelem, a zöld szemlélet és a természettel való harmonikus együttélés áll, a programkavalkádot pedig tovább szeretnék bővíteni felhívásaikkal a szervezők.

Az 1 művész 1 porta esemény a legközvetlenebb módon teszi elérhetővé a kortárs művészetet: kilépteti az utcára a járókelők közé. A közterekre és a kirakatokba installált műveket ezúttal a környezetvédelem, a zöld életszemlélet és a természettel való harmonikus együttélés témája inspirálta. Olyan aktuális téma ez, melyhez minden ember akarva, akaratlanul kapcsolódik, hiszen a mindennapjainkat érinti, és egyre inkább meg is határozza. A kortárs művészet pedig érzékekre ható eszközeivel, vizuálisan mutatja meg, hogy mik azok a természeti értékek, amiket meg kell óvnunk, amik érdekében tudatosan kell cselekednünk nap mint nap.

Az Eleven Tavasz alkalmával ismét kortárs művészet költözik a BBB üzleteinek kirakataiba az 1 művész 1 porta kezdeményezés keretében, továbbá számos művészeti és helytörténeti séta mellett idén kerékpáros programokkal is készülnek a szervezők. Miután pedig olyan sikeres volt a zöld felületek által visszafoglalt városrészek koncepciója az elmúlt évben, a zöldítés, az élhető város, a fenntarthatóság a 2022-es Eleven Tavasz keretében is központi szerephez jut: tovább folytatják az Eleven Ősz során megkezdett, a Bartók zöldítését támogató megjelenéseket virágültetéssel, parkolók zöldítésével és egyéb kezdeményezések támogatásával.

A fesztivál megrendezését 2022-ben az Insert Program támogatja. Az újbudai önkormányzat a Cultural Urban Platform 4 Creativity pályázatával büszke nyertese lett az UIA (Urban Innovative Actions) brüsszeli pályázású városfejlesztési programnak. Ennek a programnak a keretében valósulnak meg az Insert Programok és az Insert Platform. Az Insert Platform egy készülőben lévő online közösségi felület és webapplikáció, melynek indulása 2022 májusában várható. Célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkotni vágyó újbudaiak számára a terveik megvalósítására, és alkotótársak, eszközök találására. A platformon bárki létrehozhat és meghirdethet eseményeket, eszközöket és társakat találhat egy közös alkotáshoz, helyszínt szervezhet saját kiállításának, tanárt fogadhat magának, vagy akár egy közös tudástárból is képezheti magát. Már a platform indulása előtt tartanak azonban különböző Insert-szellemiségű programokat, amelyek aktív szervezője a BBB. A programok során alkotni hívják a kerületi lakosokat, bátorítják őket, hogy valósítsák meg ötleteiket, amivel reményeik szerint elősegíthetik új, kreatív érdeklődésen alapuló közösségek szerveződését.

 

Platán Projekt

Gyere, és adj új jövőt az Eleven Tavasz keretében a Bartók Béla Boulevard-on kivágott fáknak! Három csoportban új köztéri alkotások és használati tárgyak készülnek a fákból a helyi közösségek bevonásával.

A Gellért és a Gárdonyi téren, valamint a Móricz Zsigmond körtéren 2022. május 21-én 9:00 és 16:00 között megtartandó workshopokon készült tárgyak ráadásul kapcsolódnak is egymáshoz, mint egy sorozat elemei lesznek majd könnyen felismerhetők. A platánok ágait a tervek szerint korongokra bontva kapják meg a csapatok, ezzel biztosítva az alkotások egységes képét.

 

Tovább zöldül a Bartók Béla Boulevard

Az Eleven Tavasz és Eleven Ősz utcafesztiválok alkalmából már többször tettek kísérletet arra, hogy a köztereken funkcionális alkotásokat, avagy installációkat hozzanak létre. Tavaly például több hétre – és nem csak a rendezvény időszakára – vállalták köztéri funkcionális eszközök utcabútorként való megtartását, így a BBB KultPont és Közösségi tér előtt Oláh Sándor mobil padja közösséget formáló alkotásként teremtett olyan zöld és okos ülőfelületeket, ahol nincs fogyasztási kötelezettség, ahol az idelátogatók és a lakók is megpihenhetnek. Ezen túl több parkolóhelyet is felszabadítottak, és a Nemzetközi Parking Dayhez kapcsolódóan azokat a városnak, a lakóknak, a természetnek adták vissza, még ha ideiglenesen is. A zöldítési akciók idén tovább folytatódnak és bővülnek!

 

Manna FM 98,6-on már interjú is készült, itt meghallgathatják!

Klasszik Rádió interjú ITT hallható!

További részletek a BBB FB oldalán és a Programokat összefoglaló online app-on!

Online PROGRAMFÜZET itt!