Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Turizmus Világnapja 2022

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Azonban mivel idén ez egy keddi napra esik, így előtte hétvégén tartjuk meg városnéző programjainkat.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre ezt az eseményt, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2011. szeptember 27-én ünnepelte először a Turizmus Világnapját, 2013 óta a BKIK által létrehozott BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) is állandó szereplője a Turizmus Világnapja budapesti programjainak. Idén a programokat a Világnap előtti hétvégén szervezzük, hogy minél többen részt tudjanak azon venni. A sétákat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központhoz kapcsolódó képzett idegenvezetők közreműködésével, az utcákban lévő vállalkozók együttműködésével és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával valósítjuk meg. 

A Turizmus Világnapja alkalmából a BKIK is szervez sétákat, buszos városnézést és intézménylátogatást is. Részletes programjaikat ITT találják!

 

Idén három sétával és egy kerékpáros programmal készülünk szeptember 23-án és 24-én.

 

Programok

2022. szeptember 23. (péntek)

15:00

Séta Krisztinavárosban - a létszám megtelt

 

A Déli pályaudvar térségéből, az egykori Buda Penta, később Mercure Hotel elől indítjuk a sétánkat. Bejárjuk Krisztinaváros történelmi, kulturális színhelyeit. Megtudjuk, mi a glacis, mitől ördögi egy árok, miért áll egy szent szobra a játszótéren, hol volt az első Angyalkert, melyik budai kertbe invitált az egykori sláger, hol tornáztak az ifjak vagy báloztak a polgárok, hol volt a Philadelphia, mit jelentett Márai Sándor számára Budán lakni ...

Sétánkon felkeressük az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek otthont adó Áldásy- palotát. Megtekintjük Krisztinaváros plébániatemplomát. Megismerkedünk a felújított Budai Polgári Kaszinóval, benne a Márai Sándor Művelődési Házzal. Ismerkedünk a Krisztina körút vállalkozóival, vendéglátó helyeivel. Megtekintjük a Csészényi Kávézó üzletportálját. Elsétálunk a budai polgárok kedvelt törzshelye, az Auguszt - cukrászda helyén működő a Déryné bistro mellett. Sétánkat a Váralagút tetején kialakított Manna Lounge étterem megtekintésével zárjuk. 

Sétánk után ajánljuk, keressék fel a Csészényi Kávézót www.cseszenyi.hu, kóstolják meg a kínálatát

Találkozó: 14:45 kor a Mercure Budapest Castle Hill Szálloda előtt (Krisztina körút 41-43., 1013 Budapest)

Útvonal: Krisztina körút- Vérmező - Krisztina krt. - Krisztina tér és környezete - Mészáros utca - Horváth-kert - Attila út - Alagút utca - Palota út  (17.sz. Manna Lounge)

A séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Lengyel Györgyné idegenvezető

A Tourguide készülék használata kötelező. 

Regisztráció lezárult, mert a létszám megtelt.

 

 


2022. szeptember 24. (szombat)

9:30

Kerékpárral a Bevásárló és Tematikus utcákba

 

A Turizmus Világnapja alkalmából kis csoportos bicikli túrát szervezünk szakmai idegenvezetéssel a Bevásárló és Tematikus utcák bemutatására.

Találkozó: 2022. szeptember 24. (szombat) 09.15

Indulás: 2022. szeptember 24. (szombat) 09.30

Találkozó helyszíne: XIII. Jászai Mari tér - park szélén

Útvonal: Jászai Mari tér - Szent István körút - Falk Miksa utca – Kossuth Lajos tér- Alkotmány utca - Honvéd utca - Bajcsy Zsilinszky út - Erzsébet tér - Deák tér - Madách tér - Károly körút - Múzeum körút - Kálvin tér - Ráday utca - Bakáts tér - Szabadság híd - Gellért tér - Bartók Béla út - Gárdonyi tér

Újlipótváros túloldaláról egyenesen a Falk Miksa utcáig tekerünk. Innen gyalogosan haladunk a galériáiról nevezetes utcában egészen a Kossuth térig. Következő állomásunk a Belváros-Lipótváros tér együttese: az Erzsébet és a Deák tér. Majd Erzsébetvárosban, a Madách téren állunk meg. Továbbhajtunk a Kiskörúton, Józsefváros palotanegyede előtt a Kálvin tér irányában. Ezután végigtekerünk a Ráday utcai galériák és az utcára kitelepült éttermek teraszai mentén a Bakáts térig. Itt a Duna felé fordulunk, és elhagyva Ferencvárost a Szabadság hídon átkelünk a túlpartra, Újbudára. A Gellért téren kifújjuk magunkat egy kicsit, és a Bartók Béla Boulevardon át a Gárdonyi térig tekerünk. Megérkezünk utolsó pontunkhoz ahol be lehet kapcsolódni az éppen a Bartók Béla Boulevardon zajló Eleven Ősz eseményeibe.

Vajon hány BUM-utcát mutatunk be a hajtások-pihenők között? Mi fán terem a bevásárló-tematikus utca? Segítünk eligazodni a kérdésekben BUM – térképünk és idegenvezetőink segítségével.

Túra időtartama: cca 2,5 - 3 óra

A túrát vezetik: Péter Szilvia idegenvezető és Bíró Gábor idegenvezető

A túrán a kihangosító készülékek (TourGuide System) jóvoltából a csapat a túrán végig kapcsolatban marad az idegenvezetőkkel.

Résztvevők száma: max 15 fő

Kérjük,

  • indulás előtt, győződjenek meg a kerékpárjuk műszaki állapotáról, alkalmasak-e a városi közlekedéshez (lámpák, felfújt kerekek),
  • megfelelnek-e a KRESZ által előírt követelményeknek,
  • rendelkezik-e a kerékpár túrához szükséges felszereléssel (láthatósági mellény stb.),
  • az időjárásnak megfelelően öltözzenek a túrára.

A kerékpáros túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. Mindenki saját kerékpárral vesz részt az eseményen. Javasoljuk sisak és láthatósági mellény használatát, de nem kötelező. Továbbá kérjük, hogy ellenőrízzék, hogy a hatályos szabályoknak megfelelően fel van szerelve a kerékpárjuk.

Kérünk mindenkit, törekedjen a biztonságos közlekedésre. Itt megtekintheti a Kerékpárosklub Kisokost.

Regisztráció lezárult.

 

 

 


2022. szeptember 24. (szombat)

11:30

Séta a Király utca első szakaszán - megtelt

Ismerjük meg a Király utcát SZÁMALK-Szalézi Szakiskola hallgatóinak segítségével.

Sétánkat Terézváros plébániatemplomától kezdjük. Megtekintjük a templombelsőt és altemplomát. Ezután végigmegyünk a Király utcán a Károly körútig. Odáig sétálunk, ahol hajdan a zsidó piachoz közeli Orczy-ház állt. Innen az Anker- közön át a Paulay Ede utcába érkezünk.

Sétánkon megmutatjuk a Király utcának, Terézváros egykori fő utcájának, a nevesebb épületeit. Mesélünk az utca ilyen-olyan macskák néven illetett mulatóinak, a zengerájoknak, szórakozó- és vendéglátó helyeknek otthont adó épületeiről. lakóiról. Megtekintjük az utca hangos éjszakáit, zajos nappalait váltó csönd, döbbenet időszakára emlékeztető gettófal- maradványát.

Sétánkon meglátogatjuk a Király utca mai arcát formáló vállalkozásait: a Gozsdu udvart, ezt a több utcát átfogó luxus bérházat és gazdag gasztronómiai kínálatát. Bepillantunk a botanikus kert jellegű, növényzuhatagával felfrissítő, energizáló Twentysix Garden világába. https://twentysixbudapest.com/hu/ 

Megnézzük a népszerű Wombat’s hostelt, a különös hangulatú Három Rózsa házat és udvarát. Végül bekukkantunk a nagy kedvenc, gyermekbarát Vakvarjú – lánc   https://vakvarju.com/   Paulay Ede utcai éttermébe

Találkozó: 11:15-kor a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz templom főbejárata előtt (Bp. VI. Pethő Sándor u. 2.sz. és a Király utca találkozása)

Útvonal: az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániától a Király utcán végig a Károly körútig - Anker köz- Paulay Ede utca

Séta időtartama: cca 2,5 óra

A sétát Szántó Ágnes szakoktató koordinálásával a SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanulói vezetik Botos Fanni, Fábián Bianka, Hajas Kitti, Hirth Eliza, Kaczor Renáta, Marton Dóra, Molnár Ákos, Oláh Melinda, Puchler Anasztázia, Sólyom Edmond    .

Regisztráció lezárult, mert a létszám megtelt.

 

 

 


2022. szeptember 24. (szombat)

13:00

Art & Antique Street - Az elnök ajándékai - megtelt

 

A Nagyházi Galéria és Aukciósházban immár hagyomány, hogy jótékony célú árverésre bocsátanak olyan ajándékokat, amelyeket a leköszönő köztársasági elnökök hivatali éveikben kaptak a világ minden tájáról. Sétánkon betérünk a nagy múltú aukciós házba, hogy megnézzük Áder János különleges ajándékait, és szakértőtől halljunk kulisszatitkokat az árverésről.

Majd megidézünk néhány színes személyiséget a galériás negyed múltjából, abból az időből, amikor még gyárkémények magasodtak errefelé. Szóba kerül hazafias selyemgyáros és puritán malomtulajdonos, a környék és a magyar ipartörténet jellegzetes szereplői.

Találkozó: 12.45 - V. Szent István krt. - Falk Miksa utca sarok (Columbo szobor)

Sétát vezeti: Balázs Kata, műtárgybecsüs, idegenvezető, az Art&Antique Street menedzsere

Séta hossza: cca 1,5 óra

Létszám: 20 fő

Regisztráció lezárult, mert a létszám megtelt.

 

 

FONTOS!
A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára legkésőbb 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá kötelező a Headset (tourguide) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. Aki nem veszi igénybe, annak nem tudjuk biztosítani, hogy az idegenvezetőt mindig megfelelően hallja. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez. 

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.


Amennyiben regisztráció után 24 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt (és a spam/levélszemét mappában sem találja), akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék legkésőbb 2022. szeptember 21-ig, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat időben.


A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!