Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Turizmus Világnapja 2019

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára, politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire.

A Bevásárló és Tematikus utcák hosszú évek óta részt vesznek a Turizmus Világnapján, így idén is érdekes programokkal várjuk a kedves érdeklődőket!

A programokat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósítjuk meg.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái regisztrációhoz kötöttek, melyet mai nappal lezártunk. A beérkezett regisztrációkat, leveleket, hívásokat munkaidőben tudjuk feldolgozni, a rendezvény napján pedig minden munkatárs kint van a helyszíneken. Amennyiben kérdése lenne, úgy az info@bevasarloutca.hu e-mail címen tudja azt megírni számunkra. A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

A programok többsége térítésmentesen látogatható, azonban a séták esetében, az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. Fontos számunkra a környezetünk, ezért a városnéző sétáinkon Tourguide (VOX) készüléket használunk. Alkalmazásával az idegenvezető anélkül, hogy zajt keltene az utcán és a belső terekben, normál beszédhangon beszél a mikrofonba, a beszédét a hallgatósága a kihangosító eszköz segítségével séta közben folyamatosan követheti.  A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. Kérjük, hogy az összeget lehetőleg kis címletekben hozzák magukkal (200, 100, 50 Ft). 

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

Programok

13.45

Épületlátogatás az egykori Csendőrlaktanyában 

A Böszörményi út egyedüli épülete volt sokáig a Csendőrlaktanya (1906). A környéke csak az 1920-as évektől épült be. A rendszerváltást követően 1995 óta ez a méretében impozáns épület ad otthont a Nemzetközi Oktatási Központnak, Nemzetközi Rendészeti Akadémiának (ILEA).

Találkozó: a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) bejárata előtt (1126 Budapest, Böszörményi út 21.)

Épület megtekintés indulása: 14.00

Az épületlátogatás időtartama:  min. 45 perc

A Nemzetközi Oktatási Központ látogatható tereit Dr. Alpár Gerda pü.százados, ICOFI osztályvezető mutatja be.

Létszám: max. 30 fő

A látogatás alkalmával kérjük, hozza magával személyi igazolványát a beléptetéshez.

Ennél a programnál a vendégek nevére is szükségünk van, melyet előre le kell adnunk az intézmény részére. Természetesen a rendezvény után mi töröljük az adatbázisból a résztvevők nevét.

 

 

 

13.45

Mulatók, kabarék és revűk, kávéházak, vendéglők, filmszínházak, színházak- Pest történelmi mulatónegyede - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánkon a Pesti Broadway területére látogatunk, Terézváros egykori mulatónegyedébe, amely az Andrássy út kiépülte után a Nagymező utca vonzáskörében formálódott és élte fénykorát a XIX. század végétől 1944-ig, a II. világháborúig. 

Felidézzük Somossy Károly alakját, aki ígéretéhez híven megtanította Pestet mulatni, és emlékezünk Nagy Endrére, aki a pesti kabaré műfaját teremtette meg. Megismerjük a híres mulatók: a Somossy Orfeum és téli kertje - a Moulin Rouge Mulató; Wabitsch Lujza Jardin d’Hiver Télikert mulatója - az Arizona Mulató; a Folies Caprice, a Parisiana Orfeum történetét.

A térség napjainkban is a főváros kulturális negyede. Ma is várják közönségüket a régi mulatók helyén alakult színházak: az Operettszínház és Kálmán Imre Teátruma, a Thália Színház és hamarosan nyíló Téli kert Színház tere www.thalia.hu, a Radnóti Színház, a Centrál színház, az Új Színház; fotóművészetünket bemutató Mai Manó Ház és az Ernst Lajos Múzeumba költözött Capa Központ. Hamarosan az Operaház is teljes szépségében fogadja az operarajongókat. Sétánkon tanúi leszünk korunk városrehabilitációs- fejlesztési munkáinak is: megszépült, eredeti állapotukban helyreállított vagy új funkciót nyert házak mellett haladunk.

Találkozó: az Operettszínház előtt (Bp. VI. Nagymező u. 17.)

Séta indulása: 14.00

Útvonal: Nagymező utca- Ó utca - Hajós utca- Révay utca - Andrássy út- Paulay Ede utca- Nagymező utca

A vezetés várható időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

Létszám: max 30 fő

MEGTELT!

 

 

14.45

A Népszínház utcán végig a Teleki térig - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Az utca eredetileg a Rókus kórháztól indult Keresztúri országút néven. 1850-től Sertéskereskedő utcaként tartották nyílván. Mai nevét az 1875-ben megnyílt Népszínházról (a későbbi metróépítés okán felrobbantott Nemzeti Színházról) kapta. A Rókus kórháztól a Keresztúri temetőig építették ki a vasútpályát, mely a mai napig összekapcsolja Józsefvárost Kőbányával. A pálya vonalán, az utód 28-as villamos mentén sétálunk a József körúttól a Teleki térig.

A Népszínház utca két oldalán az I.vh előtt és a két világháború között épült bérházak, lakóházak sorában neves építészek: Vidor Emil, Lajta Béla, Freund Dezső, a Löffler fivérek, Révész- Kollár, Málnai- Haász, Fejér-Dános építőpáros – munkáival találkozunk.

Sétánkon mesélünk a házak és a térség lakóiról. Megismerkedünk a Népszínház utca néhány iparosával, kereskedőjével, vállalkozójával. Felkeressük a Pázmányi kalapszalont, Jezsek Lajos Aranykoszorús cukrászmester cukrászdáját. Megnézzük a bútorszöveteket és kárpitoskellékeket forgalmazó Dodi Kft. üzletportálját, és a Troya Török Élelmiszerüzlet kínálatát. Meglátogatjuk a Mellow Mood – csoporthoz tartozó Atlas City Hotelt, mely 2004 óta fogadja vendégeit a Népszínház utcában. Végül felkeressük a nemrég felújított Teleki téri piac mellett kialakított Közösségi Parkot.

Találkozó: a Bp. VIII. Népszínház utca sarkán, a McDonald’s előtt

Séta indulása: 15.00

Útvonal: a Népszínház utcán át a Teleki térig

A vezetés időtartama: kb. 2,5 óra

A sétát vezeti: Danka Attila idegenvezető

Létszám: max. 30 fő

MEGTELT!

 

 

15.15

Séta Közép- Ferencvárosban - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Sétánkon először a SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ épületét látogatjuk meg, mely az Üllői úti Klinikákhoz közel épült. A megjelenésében is modern vonalú öt egyetemi kart befogadó oktatási központ a ferencvárosi tömbrehabilitáció révén épült fel a Thaly Kálmán- Vendel- Tűzoltó utcák határolta telekre, régi oktatási intézmények környezetében. Ezután a szomszédos 360° Milestone Budapest Semmelweis magánkollégiumot keressük fel, amely a hajdani Tűzraktár átalakításával és bővítésével alakult ki. Tetőteraszáról pazar kilátás tárul a városra és távolabbi régiókra. Sétánk következő állomása a Gerstenberg - Arvé építészpáros tervezte egykori tranformátorház, mely 1909-től 1949-ig működött. A szecessziós ipari épület Trafó Kortárs Művészeti Ház néven 1998-tól képzőművészeti kiállításoknak, a kortárs balett és alternatív színházi előadásoknak ad otthont. Sétánk a Soroksári úti térség egykori malomi negyedében ér véget. Ellátogatunk ipari emlékünk, a Gizella malom tereit újragondolt Loft Apartment épületébe, ahol megtekintjük az aulában kialakított Átrium Galériát is. 

Találkozó: a SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ (üveg homlokfalú)  épülete előtt (Budapest IX. Tűzoltó utca 37-47. sz. előtt)

Séta indulása: 15.30                  

Útvonal: Tűzoltó utca- Liliom utca-  Páva utca - Tinódi utca

Tűzoltó utca 37-47.: SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ (2010, Noll Tamás, Madzin Attila, M-Teampannon Kft.)- Tűzoltó utca  50-56.:  Milestone magánkollégium (volt Tűzraktár) – Páva utca  - Liliom utca 41.sz:  Trafó Kortás Művészeti Ház (Trafóház, Gerstenberg – Arvé, 1909) – Tinódi u.1.: Loft Apartment -  Gizella Malom (2009.)

A séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Kiss Ádám országjáró, a Ferencvárosi Természetjárók vezetője

A Tinódi u.1.sz. alatti épületet a Loft Apartment közös képviselete részéről Gáts Bence mutatja be. A Ház művészeti tevékenységéről Kállai Katalin, az Átrium Galéria művészeti vezetője mesél és a kiállítóművészek Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész és Verebélyi Diána festőművész is megszólalnak.

Létszám: max. 30 fő

A látogatás alkalmával kérjük, hozza magával személyi igazolványát a beléptetéshez.

Ennél a programnál a vendégek nevére is szükségünk van, melyet előre le kell adnunk az intézmények részére. Természetesen a rendezvény után mi töröljük az adatbázisból a résztvevők nevét.

MEGTELT!

A sétához külön programként az Unicum Ház - múzeum, látogatóközpont megtekintése, Unicum-kóstolás kapcsolódik.

 

 

16.15

Séta Újbuda Kulturális főútvonalán, a Bartók Béla úton az Eleven Ősz utcafesztiválon - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánkon megtekintjük, mivel készülnek a Bartók Béla út két oldalán egymást érő művészeti galériák, vendéglátóipari egységek az immár több éves hagyománnyá vált kulturális, gasztronómiai, összművészeti fesztiválra, melynek mottója: Digitális kultúra - Digitális valóság.

Miközben e különleges utcaünnep kínálatát nézzük, megismerkedünk a 20-as, 30-as években kiépült Lágymányos városrész és a Bartók Béla út múltjával, épületeinek a történetével. Felidézzük híres lakóit, kávéházai, vendéglői törzsközönségét a Szent Gellért tértől a Gárdonyi térig sétálva.

Találkozó: a Szent Gellért téren - Műegyetem - M4-es metró kijárat

Séta indulása: 16.30            

Útvonal: Szent Gellért tér- Bartók Béla út- Gárdonyi tér (BOR és KÉZMŰVES; Mitzi Kortárs Galéria és Bár, K.A.S Galéria, HÁROM HÉT Galéria, Béla Bár, BBB office, FAUR ZSÓFI Galéria, ARNOLDO)

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

A séta időtartama: 2 óra

Létszám: 30 fő

MEGTELT!

 

 

16.15

A Magyar Állami Operaház

Ybl Miklós, 1884

A felújítás alatt látogatható területek: a királyi lépcsőház, a kerengő, a vörös szalon, a büfé, a dohányzófolyosó, a főlépcsőház.

Az épületlátogatáshoz gyülekező: az Operaház előcsarnokában (1061 Budapest, Andrássy út 22.sz.)

Indulás: 16.30-kor 25 fős csoportban az OperaTour táblánál lévő kordonoktól

A séta időtartama: kb. 30 perc

A sétát az Operaház helyi idegenvezetője vezeti.

Részvételi díj: egységesen 590,- Ft/fő - kedvezményes ár a Turizmus Világnapja alkalmából

Fizetési mód: a helyszínen kizárólag készpénzzel vagy bankkártyával

Kérjük, készítse ki előre a belépő díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Létszám: max. 25 fő

Megjegyzés: Az Operaházban előfordulhat, hogy az adott napon bizonyos termek nem látogathatók. Emiatt szíves megértésüket kérjük.

 

 

 

17.45

„Das ist ein Unicum!” – 2015 óta Hungaricum

Látogatás az Unicum Házba 

A Soroksári út és vonzáskörében az Osztrák-Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahol 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A filmvetítés és múzeumi terek megtekintése után - kizárólag 18 év feletti vendégeink számára: egy termékkóstolóra is sor kerül.

Találkozó: az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)

A program indul: 18.00-kor

A látogatás időtartama: 60 perc

A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj egységesen félárú jegy:  1.200,-Ft/fő - a Turizmus Világnapja alkalmából

A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és kóstolót tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót!

Létszám:  max. 30 fő - a termek és a pince befogadóképessége miatt

 

 

Kiemelt ajánló

Ha lemaradt volna programjainkról, vagy még más programok is érdeklik, akkor tekintse meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Kereskedelmi Tagozatának szervezésében megvalósuló programokat! Kattintson ide!

Időpont Séta
13:00 A budavári Erdélyi bástya és környezete
13:45 A Pál utcai fiúk – Mobilapplikációs séta  Józsefvárosban és a Ferencvárosban
14:00  Látogatás Óbudán, az idén 125 éves Aquincumi Múzeumban

 

Továbbá a Pesti Vigadó is kíváló programokkal várja szeptember 27-én és 28-án.

 

Tematikus séták szakértőkkel a Pesti Vigadóhoz kötődő technikai vívmányokról a XIX. századtól napjainkig – telefonos operaközvetítés, villanyvilágítás, Bleriot monoplán, Bogányi zongora.

Az Előcsarnokba érve Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész, a Pesti Vigadó csillárjainak tervezője fogadja a közönséget, és mesél Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült monumentális alkotásairól.

Abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy a Bogányi-zongora formatervezője, Üveges Péter is velünk tart ezen a napon, és történetein, fotóin keresztül ismerhetik meg a csodazongoraként emlegetett magyar vívmányt. És hogy ne csak nézegessük, hanem hallgassuk is hangját, Váradi László, a korunk Liszt Ferenceként emlegetett zongorista szólaltatja meg a hangszert egy rövid zongorajáték erejéig.

A második emeleten a telefonos hírmondóról beszél Jakab László, a Postamúzeum előadója: megtudhatjuk miért bírt jelentőséggel az első telefonos operaközvetítés, mely valójában az első telefonos kapcsolat volt Budapesten, kipróbálhatunk egy korabeli hírmondó eszközt, meghallgathatjuk az említett operát, és meglepetés jegyekért is játszhatunk. Utolsó állomáson Zainkó Géza, repüléstörténet-kutató , az Aeropark munkatársa fogadja a csoportot, akinek nagyapja maga is ott volt az Üllői úton és látta Blériot felszállni a monoplánnal, mely eseményt a magyar aviatikának és repüléstörténetnek a beindítójaként tartanak számon. A séta a Panoráma teraszon zárul, ahol a látogatók elmerülhetnek a budai oldal impozáns látványában.

 

2019. szeptember 28. (szombat)

10:30 Találmányok és felfedezések I. Jegyvásárlás

11:45 Találmányok és felfedezések II. Jegyvásárlás

14:00 Találmányok és felfedezések III. Jegyvásárlás 

15:15 Találmányok és felfedezések IV. Jegyvásárlás

 

2019. szeptember 27. (péntek)

17:30 Guided Tour in English Web

11:30 Guided Tour in English Web

 

 

További részletek a vigado.hu oldalon!