Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Turizmus Világnapja 2019

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára, politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire.

A Bevásárló és Tematikus utcák hosszú évek óta részt vesznek a Turizmus Világnapján, így idén is érdekes programokkal várjuk a kedves érdeklődőket!

A programokat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósítjuk meg.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái regisztrációhoz kötöttek, a létszám az adott sétánál/programnál meg van adva. Regisztrálni az adott sétánál megadott linken lehet egészen 2019. szeptember 26-ig, vagy amíg a helyek el nem fogynak. A beérkezett regisztrációkat munkaidőben tudjuk feldolgozni, a rendezvény naptján pedig minden munkatárs kint van a helyszíneken. Amennyiben kérdése lenne, úgy az info@bevasarloutca.hu e-mail címen tudja azt megírni számunkra. A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

A programok többsége térítésmentesen látogatható, azonban a séták esetében, az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. Fontos számunkra a környezetünk, ezért a városnéző sétáinkon Tourguide (VOX) készüléket használunk. Alkalmazásával az idegenvezető anélkül, hogy zajt keltene az utcán és a belső terekben, normál beszédhangon beszél a mikrofonba, a beszédét a hallgatósága a kihangosító eszköz segítségével séta közben folyamatosan követheti.  A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. Kérjük, hogy az összeget lehetőleg kis címletekben hozzák magukkal (200, 100, 50 Ft). 

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

Programok

13.45

Épületlátogatás az egykori Csendőrlaktanyában

A Böszörményi út egyedüli épülete volt sokáig a Csendőrlaktanya (1906). A környéke csak az 1920-as évektől épült be. A rendszerváltást követően 1995 óta ez a méretében impozáns épület ad otthont a Nemzetközi Oktatási Központnak, Nemzetközi Rendészeti Akadémiának (ILEA).

Találkozó: a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) bejárata előtt (1126 Budapest, Böszörményi út 21.)

Épület megtekintés indulása: 14.00

Az épületlátogatás időtartama:  min. 45 perc

A Nemzetközi Oktatási Központ látogatható tereit Dr. Alpár Gerda pü.százados, ICOFI osztályvezető mutatja be.

Létszám: max. 30 fő

A látogatás alkalmával kérjük, hozza magával személyi igazolványát a beléptetéshez.

Ennél a programnál a vendégek nevére is szükségünk van, melyet előre le kell adnunk az intézmény részére. Természetesen a rendezvény után mi töröljük az adatbázisból a résztvevők nevét.

Regisztráció - (kattintson a Regisztráció szóra, majd az űrlapon jelölje ki, hogy melyik sétára/programra szeretne jönni, mert a rendszer automatikusan nem tudja beállítani)

 

 

13.45

Mulatók, kabarék és revűk, kávéházak, vendéglők, filmszínházak, színházak- Pest történelmi mulatónegyede - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Sétánkon a Pesti Broadway területére látogatunk, Terézváros egykori mulatónegyedébe, amely az Andrássy út kiépülte után a Nagymező utca vonzáskörében formálódott és élte fénykorát a XIX. század végétől 1944-ig, a II. világháborúig. 

Felidézzük Somossy Károly alakját, aki ígéretéhez híven megtanította Pestet mulatni, és emlékezünk Nagy Endrére, aki a pesti kabaré műfaját teremtette meg. Megismerjük a híres mulatók: a Somossy Orfeum és téli kertje - a Moulin Rouge Mulató; Wabitsch Lujza Jardin d’Hiver Télikert mulatója - az Arizona Mulató; a Folies Caprice, a Parisiana Orfeum történetét.

A térség napjainkban is a főváros kulturális negyede. Ma is várják közönségüket a régi mulatók helyén alakult színházak: az Operettszínház és Kálmán Imre Teátruma, a Thália Színház és hamarosan nyíló Téli kert Színház tere www.thalia.hu, a Radnóti Színház, a Centrál színház, az Új Színház; fotóművészetünket bemutató Mai Manó Ház és az Ernst Lajos Múzeumba költözött Capa Központ. Hamarosan az Operaház is teljes szépségében fogadja az operarajongókat. Sétánkon tanúi leszünk korunk városrehabilitációs- fejlesztési munkáinak is: megszépült, eredeti állapotukban helyreállított vagy új funkciót nyert házak mellett haladunk.

Találkozó: az Operettszínház előtt (Bp. VI. Nagymező u. 17.)

Séta indulása: 14.00

Útvonal: Nagymező utca- Ó utca - Hajós utca- Révay utca - Andrássy út- Paulay Ede utca- Nagymező utca

A vezetés várható időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

Létszám: max 30 fő

MEGTELT!

 

 

14.45

A Népszínház utcán végig a Teleki térig 

Az utca eredetileg a Rókus kórháztól indult Keresztúri országút néven. 1850-től Sertéskereskedő utcaként tartották nyílván. Mai nevét az 1875-ben megnyílt Népszínházról (a későbbi metróépítés okán felrobbantott Nemzeti Színházról) kapta. A Rókus kórháztól a Keresztúri temetőig építették ki a vasútpályát, mely a mai napig összekapcsolja Józsefvárost Kőbányával. A pálya vonalán, az utód 28-as villamos mentén sétálunk a József körúttól a Teleki térig.

A Népszínház utca két oldalán az I.vh előtt és a két világháború között épült bérházak, lakóházak sorában neves építészek: Vidor Emil, Lajta Béla, Freund Dezső, a Löffler fivérek, Révész- Kollár, Málnai- Haász, Fejér-Dános építőpáros – munkáival találkozunk.

Sétánkon mesélünk a házak és a térség lakóiról. Megismerkedünk a Népszínház utca néhány iparosával, kereskedőjével, vállalkozójával. Felkeressük a Pázmányi kalapszalont, Jezsek Lajos Aranykoszorús cukrászmester cukrászdáját. Megnézzük a bútorszöveteket és kárpitoskellékeket forgalmazó Dodi Kft. üzletportálját, és a Troya Török Élelmiszerüzlet kínálatát. Meglátogatjuk a Mellow Mood – csoporthoz tartozó Atlas City Hotelt, mely 2004 óta fogadja vendégeit a Népszínház utcában. Végül felkeressük a nemrég felújított Teleki téri piac mellett kialakított Közösségi Parkot.

Találkozó: a Bp. VIII. Népszínház utca sarkán, a McDonald’s előtt

Séta indulása: 15.00

Útvonal: a Népszínház utcán át a Teleki térig

A vezetés időtartama: kb. 2,5 óra

A sétát vezeti: Danka Attila idegenvezető

Létszám: max. 30 fő

Regisztráció - (kattintson a Regisztráció szóra, majd az űrlapon jelölje ki, hogy melyik sétára/programra szeretne jönni, mert a rendszer automatikusan nem tudja beállítani)

 

 

15.15

Séta Közép- Ferencvárosban

Sétánkon először a SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ épületét látogatjuk meg, mely az Üllői úti Klinikákhoz közel épült. A megjelenésében is modern vonalú öt egyetemi kart befogadó oktatási központ a ferencvárosi tömbrehabilitáció révén épült fel a Thaly Kálmán- Vendel- Tűzoltó utcák határolta telekre, régi oktatási intézmények környezetében. Ezután a szomszédos 360° Milestone Budapest Semmelweis magánkollégiumot keressük fel, amely a hajdani Tűzraktár átalakításával és bővítésével alakult ki. Tetőteraszáról pazar kilátás tárul a városra és távolabbi régiókra. Sétánk következő állomása a Gerstenberg - Arvé építészpáros tervezte egykori tranformátorház, mely 1909-től 1949-ig működött. A szecessziós ipari épület Trafó Kortárs Művészeti Ház néven 1998-tól képzőművészeti kiállításoknak, a kortárs balett és alternatív színházi előadásoknak ad otthont. Sétánk a Soroksári úti térség egykori malomi negyedében ér véget. Ellátogatunk ipari emlékünk, a Gizella malom tereit újragondolt Loft Apartment épületébe, ahol megtekintjük az aulában kialakított Átrium Galériát is. 

Találkozó: a SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ (üveg homlokfalú)  épülete előtt (Budapest IX. Tűzoltó utca 37-47. sz. előtt)

Séta indulása: 15.30                  

Útvonal: Tűzoltó utca- Liliom utca-  Páva utca - Tinódi utca

Tűzoltó utca 37-47.: SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ (2010, Noll Tamás, Madzin Attila, M-Teampannon Kft.)- Tűzoltó utca  50-56.:  Milestone magánkollégium (volt Tűzraktár) – Páva utca  - Liliom utca 41.sz:  Trafó Kortás Művészeti Ház (Trafóház, Gerstenberg – Arvé, 1909) – Tinódi u.1.: Loft Apartment -  Gizella Malom (2009.)

A séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Kiss Ádám országjáró, a Ferencvárosi Természetjárók vezetője

A Tinódi u.1.sz. alatti épületet a Loft Apartment közös képviselete részéről Gáts Bence mutatja be. A Ház művészeti tevékenységéről Kállai Katalin, az Átrium Galéria művészeti vezetője mesél és a kiállítóművészek Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész és Verebélyi Diána festőművész is megszólalnak.

Létszám: max. 30 fő

A látogatás alkalmával kérjük, hozza magával személyi igazolványát a beléptetéshez.

Ennél a programnál a vendégek nevére is szükségünk van, melyet előre le kell adnunk az intézmények részére. Természetesen a rendezvény után mi töröljük az adatbázisból a résztvevők nevét.

Regisztráció - (kattintson a Regisztráció szóra, majd az űrlapon jelölje ki, hogy melyik sétára/programra szeretne jönni, mert a rendszer automatikusan nem tudja beállítani)

A sétához külön programként az Unicum Ház - múzeum, látogatóközpont megtekintése, Unicum-kóstolás kapcsolódik.

 

 

16.15

Séta Újbuda Kulturális főútvonalán, a Bartók Béla úton az Eleven Ősz utcafesztiválon

Sétánkon megtekintjük, mivel készülnek a Bartók Béla út két oldalán egymást érő művészeti galériák, vendéglátóipari egységek az immár több éves hagyománnyá vált kulturális, gasztronómiai, összművészeti fesztiválra, melynek mottója: Digitális kultúra - Digitális valóság.

Miközben e különleges utcaünnep kínálatát nézzük, megismerkedünk a 20-as, 30-as években kiépült Lágymányos városrész és a Bartók Béla út múltjával, épületeinek a történetével. Felidézzük híres lakóit, kávéházai, vendéglői törzsközönségét a Szent Gellért tértől a Gárdonyi térig sétálva.

Találkozó: a Szent Gellért téren - Műegyetem - M4-es metró kijárat

Séta indulása: 16.30            

Útvonal: Szent Gellért tér- Bartók Béla út- Gárdonyi tér (BOR és KÉZMŰVES; Mitzi Kortárs Galéria és Bár, K.A.S Galéria, HÁROM HÉT Galéria, Béla Bár, BBB office, FAUR ZSÓFI Galéria, ARNOLDO)

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

A séta időtartama: 2 óra

Létszám: 30 fő

Regisztráció - (kattintson a Regisztráció szóra, majd az űrlapon jelölje ki, hogy melyik sétára/programra szeretne jönni, mert a rendszer automatikusan nem tudja beállítani)

 

 

16.15

A Magyar Állami Operaház - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Ybl Miklós, 1884

A felújítás alatt látogatható területek: a királyi lépcsőház, a kerengő, a vörös szalon, a büfé, a dohányzófolyosó, a főlépcsőház.

Az épületlátogatáshoz gyülekező: az Operaház előcsarnokában (1061 Budapest, Andrássy út 22.sz.)

Indulás: 16.30-kor 25 fős csoportban az OperaTour táblánál lévő kordonoktól

A séta időtartama: kb. 30 perc

A sétát az Operaház helyi idegenvezetője vezeti.

Részvételi díj: egységesen 590,- Ft/fő - kedvezményes ár a Turizmus Világnapja alkalmából

Fizetési mód: a helyszínen kizárólag készpénzzel vagy bankkártyával

Kérjük, készítse ki előre a belépő díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Létszám: max. 25 fő

Megjegyzés: Az Operaházban előfordulhat, hogy az adott napon bizonyos termek nem látogathatók. Emiatt szíves megértésüket kérjük.

MEGTELT!

 

 

17.45

„Das ist ein Unicum!” – 2015 óta Hungaricum

Látogatás az Unicum Házba - - a séta MEGTELT, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

A Soroksári út és vonzáskörében az Osztrák-Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahol 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A filmvetítés és múzeumi terek megtekintése után - kizárólag 18 év feletti vendégeink számára: egy termékkóstolóra is sor kerül.

Találkozó: az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)

A program indul: 18.00-kor

A látogatás időtartama: 60 perc

A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj egységesen félárú jegy:  1.200,-Ft/fő - a Turizmus Világnapja alkalmából

A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és kóstolót tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót!

Létszám:  max. 30 fő - a termek és a pince befogadóképessége miatt

MEGTELT!