Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Turizmus Világnapja 2015

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára és politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire. Az esemény a különböző globális kihívásokra kívánja felhívni a figyelmet.

2015. szeptember 27.

Mottó: 1 Milliárd turista, 1 milliárd lehetőség

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára és politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire. Az esemény a különböző globális kihívásokra kívánja felhívni a figyelmet.

A Magyar Turizmus Zrt. 2011 óta szervezi meg hazánkban e világnapot, amelyhez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elsőként csatlakozott a főváros értékeit, a tematikus utcákat bemutató városnéző programokkal.

 

A BUM Nonprofit Kft idén is szeretné a bevásárló és tematikus utcák összefogásával, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központjának szakmai támogatásával bemutatni, hogy milyen kincseket rejtenek Budapest egyes területei. Mivel idén a világnap hétvégére esik, már szeptember 26-án szombaton is sétákra hívjuk vendégeinket.

 2015. szeptember 27. (vasárnap)

14.00        Barangolás a Mikszáth téren és környékén - a séta MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

A Rákos-árok a Margit-sziget alsó harmadától indult, a Jókai, Csengery utca felé tartott, és a Rákóczi tér irányában a Boráros térnél csatlakozott a Dunához.. A mai Gutenberg téren keresztezte a Téglaégető utat (az Országúttól vezetett ez a mai Rákóczi térre, ahol Pest első téglavetője, égető kemencéje állt). A Mária és a Somogyi Béla utcák vonalában átszelte Belső-Józsefváros területét. Pest város esővízét vezette el, szennyvízcsatornaként szolgált. 1838-ban a jeges ár a terület földszintes vályogházait elmosta. A katasztrófa után az árkot betemették, vonalán belül (Somogyi Béla és Mária utcák sávjától a Múzeum körútig) csak emeletes kőházakat építhettek. József nádor területrendezési, városfejlesztési tervének köszönhetően e negyedben emelték a Nemzeti Színházat (1837), a Nemzeti Múzeumot (1847), majd a Képviselőházat (1865). Ide költözött az arisztokrácia, itt telepedett meg több egyházi rend, és a Mária utca vonalán jutott építési telekhez az orvoskar. Az oktatási, vallási intézmények, és az egykori paloták környezetében egy sor étterem, kávézó, kulthely ad teret  a pihenésnek, kikapcsolódásnak, társaséletnek

Találkozó: Bp. VIII. Gutenberg tér (játszótérnél)

Séta útvonala: Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (kívülről)- Gutenberg (Főherceg Sándor) tér - dr. Fodor József (1843-1901),  a magyar közegészségügy megalapítója (1909 ,ifj. Vastagh György szobra) – 4.sz. Gutenberg Otthon, a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete (1907, Vágó fivérek, Róth Miksa üvegablakok, Zsolnay-csempék)– Bródy Sándor utca 23/b- Ari Kupsus Galéria - Horánszky (volt Zerge) utca- 4.sz. historizáló lh. (1871,  Gottgeb Antal)- 6.sz. volt cisztercita rendház (1897)  - 11.sz. az egykori Főreáltanoda (historizáló, 1874. Diescher József) ma Vörösmarty Mihály Gimnázium – 13. sz:  (eklektikus, Pucher József) Szendrey Júlia-emléke , H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központ -14. sz:  Jézus szíve Népleányai Társasága –15.sz.  ifj. Emőkei Emich Gusztáv bérpalotája (eklektikus, 1896/98 Novák Ferenc) - Jezsuita sziget: Horánszky utca 20.sz. Párbeszéd Háza, Loyola Café – a jezsuiták Mária utcai temploma és rendháza (1888, Kauser J.), Feszty Masa Úti Boldogasszony kegyképe – Lőrinc pap tér – 2.sz. Hotel Palazzo Zichy Budapest (gróf Zichy Nándor palotája)-  Krúdy utca: „latin negyed”- kávézók, éttermek (2.; 7;) az oktatási intézmények környezetében- Krúdy 11.sz.  Reusz Henrik háza,1898 - Mikszáth Kálmán (1847- 1910) szobra és író emlékezte Mikszáth tér 1.sz. Sacré Coeur iskola, Sophianum leánygimnázium, piaristák gimnáziuma - Irinyi János pesti gyufagyára (emlékmű, Horvay János)

Séta időtartama: cca 2,5 óra

Látogatók száma: max. 30 fő

A sétát vezeti: Gámánné-Morvay Katalin idegenvezető

 

 

 

„Tájékoztatásul közöljük, hogy a rendezvényen, annak teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. ”

A program változtatásának jogát fenntartjuk!