Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Ismét virtuális sétára csábítjuk Önöket április és május hónapban!

A Bevásárló és Tematikus utcák vállalkozói alig várják, hogy újra nyithassanak és termékeikkel, szolgáltatásaikkal, egyedi programjaikkal szerezzenek Önöknek újabb és újabb élményeket. Addig is, amíg ez megtörténik, elindulunk a virtuális térben és bemutatjuk Budapest ezen ikonikus utcáit, területeit. Összesen nyolc alkalommal jelentkezünk majd április és május folyamán a szokásos zoom platformon és Facebook oldalunkon élőben.

Tartsanak velünk otthonuk kényelméből, és ismerkedjünk ismét együtt városunk csodálatos részeivel!

BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) fő célja, hogy olyan vállalkozókat, vállalkozásokat támogasson, akik között együttműködés és összefogás alakult ki. Ilyenek a bevásárló és tematikus utcáink is.

A program Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a BUM szervezésében valósul meg. A programok szakmai felelőse: Medzay Anikó.

 

Programok röviden

 

  • 2021. április 7. (szerda) 16.30 – Séta Erzsébetvárosban a KultUnio területén
  • 2021. április 9. (péntek) 15.30 – BBB másképp - A Bartók Béla Boulevardról a Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplomig
  • 2021. április 21.(szerda) 16.30 – Séta a Palotanegyedben
  • 2021. április 23.(péntek) 15.30 – Fashion Street(s) - A divat utcái egykor és ma
  • 2021. május 5. (szerda) 16.30 – Pozsonyi út keresztbe kasul
  • 2021. május 7. (péntek) 15.30 – Art & Antique Street, azaz a Falk Miksa utca egy építész szemével
  • 2021. május 19. (szerda) 16.30 – Liszt Ferenc tér és a Broadway
  • 2021. május 21. (péntek) 15.30 – A Ráday újra nyitva!

 

Általános tudnivalók

ONLINE közvetítés

Idegenvezetőink élő adásban, a helyszíneken kalauzolják Önöket okos készülékük segítségével egy zoom webinarium keretében, ahová Önök is bekapcsolódhatnak az online térben, mintha csak egy hagyományos sétán lennénk. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a "közvetítést". Ennél a programnál csak online kapcsolódásra van lehetőség, személyesen nem tudjuk Önöket a helyszínen fogadni.

Chat formájában bármikor megoszthatják velünk észrevételeiket.

Önök számára a részvétel ingyenes, csak internetkapcsolattal, egy megfelelő eszközzel és a zoom applikációval kell rendelkezniük, hogy részesei legyenek ennek az élménynek. Friss applikáció letölthető ITT. Illetve az alábbi linkeken attól függően, hogy androidos vagy IOS alapú készüléket használ.

Android        és      IOS 

 

Az esemény zoom webináriumában való részvétele regisztrációhoz kötött. A regisztrációk két hetente indulnak, mindig az aktuális sétákra. A regisztrációs űrlaphoz görgessenek lejjebb, az adott séta alatt találják az űrlapot. A feltüntetett időpontok a séta kezdését jelölik, ezért javasoljuk, hogy 10-15 perccel korábban már jelentkezzenek be a felületre és ellenőrizzék a készüléküket, hogy jól hallják és látják a „közvetítést”. Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a hozzáférést.

A sétákat a BUM FB oldalán https://www.facebook.com/bumhu is közvetíteni fogjuk, így regisztráció nélkül, ott is követheti az eseményt. (Ha követi FB oldalunkat, akkor automatikus értesítőt is kap majd az élő adás elindulásáról.)

A FB oldalon közvetített séta, csak a valós sétával egy időben lesz elérhető, később nem lesz visszanézhető az élő adás, csak rövid video formájában tekinthetik meg a későbbiekben youtube-csatornánkon.

Ha bármilyen technikai probléma adódna, azért előre is elnézésüket kérjük, igyekszünk javítani és megfelelő élményt nyújtani!

Az online közvetítésről felvétel készül.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Programok

 

 

2021. április 7. (szerda)

16:30

Séta Erzsébetvárosban a KultUnio területén

Sétánkon a KultUnio területét mutatjuk be. A 60-as évek Metro klubjaként ismert Árkád-bazártól indulunk. Majd a Dohány utcai (interaktív) emlékfalnál a pesti zsidónegyed történelmével ismerkedünk. Utunkat a Kazinczy utcai rituális fürdőt is érintve az ortodox zsinagógához vesszük. Betekintünk a hitközség zegzugos udvarára. A Dob utcán továbblépve a térre érünk, melynek egyik felén a „sertéspiac”, a másikon a „libapiac” árusai köszöntek szembe egymásnak, míg fejük fölé nem építették a Vásárcsarnokot. A Klauzál téri piac melletti Kádár étkezdében a világ ebédelt. A piac mögötti Kispipában Seress Rezső sajátos zongorajátékát, dalait hallgatták a messziről jöttek. Máig sokan zarándokolnak a Dob utca 46/b-be, hogy a Gloomy Sunday szerzőjének emlékét idézzék. Sétánk utolsó állomásaként a Csányi utca 5. szám alatt megnyílt Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárral ismerkedünk.

A séta útvonala: Dohány utca - Kazinczy utca - Dob utca - Klauzál tér - Akácfa utca - Csányi utca

A séta időtartama: cca 60-70 perc

A sétát vezeti: Lakos Borcsa idegenvezető

 

 

2021. április 9. (péntek)

15:30

BBB másképp - A Bartók Béla Boulevardról a Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplomig

A Gellért (Kelen) - hegy lábánál kialakult városrész bérházainak nyüzsgő világától emelkedünk a hegyoldalban épült társasházak, villák vonaláig. Felidézzük, miképp jött létre, formálódott ez a Duna-menti városrész a Gellért-hegy dolomit sziklatömbjének a környezetében. Kik telepedtek itt meg, milyen emlékeket hagytak ránk.

A Hadik kávéháztól, a Gárdonyi térről indulunk. Lágymányost és Szentimrevárost összekötő Bartók Béla út egy szakaszán haladunk. Kitérőként bekukkantunk a Mészöly utcába, majd a Bartók Béla úton megállunk az idén 15 éves KÉK - Kortárs Építészeti Központnál -, ahol Klaniczay Jánostól megtudjuk, hogyan kapcsolódik a tevékenységük Újbudához, a Bartók Béla út kulturális életéhez.

Majd a közeli KEG Sörművházat ismerjük meg Donáth Áron kalauzolásában. Aztán az Orlay utcán át a Gellért-hegyre kapaszkodunk. A Kemenes utca - Kelenhegyi út közé fogott Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda - Gellért Szálló tömbje mögül a Szikla-kápolnához sétálunk. Innen tekintünk szerteszét.

A séta útvonala: Bartók Béla út - Gárdonyi tér - Bartók Béla út - Mészöly utca - Bartók Béla út - Orlay utca - Mányoki út - Kelenhegyi út - Kemenes utca - Kelenhegyi út - Szent Gellért tér

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

 

 

2021. április 21. (szerda)

16:30

Séta a Palotanegyedben

Sétánkat a Szt. Rókus kórház és fogadalmi kápolna elől kezdjük. Majd a Vas utcába fordulunk, melynek egyik nevezetessége, az Ódry Színpad a közeli Uránia Filmszínházzal együtt a magyar színjátszás, színészképzés, és filmipar emlékezetes helye. Elhaladunk a Lajta Béla tervezte Vas utcai Felső Kereskedelmi Fiúiskola mellett. Elhagyjuk a dr. Pajor Szanatóriumot, melyben most a SOTE Egészségtudományi Kara működik a Szentkirályi - Mária - Baross utca - Üllői út - klinikai negyed intézményeihez felsorakozva. Tovább a Kauser-, Seenger kőfaragó dinasztia emlékét őrző utcán haladunk az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemig. A téren megtekintjük a Vágó-fivérek épületét, a Gutenberg Otthon és bérház együttesét. Innen a főúri támogatással épült Jézus Szíve Jezsuita templomig és rendházig sétálunk, melynek körzetében- a Mária, Horánszky és Szentkirályi utcákban és a Reviczky (ma Mikszáth) téren - egy sor egyházi intézmény jött létre. Innen a Mikszáth térre sétálunk, mely igazi gasztronómiai, kulturális központ korunkban. Összeköti az „egyetemi campusokat”, a ”Kis Vatikánt”, „Mágnásfertályt”, a Kis- és Nagykörutat. Tovább a Palotanegyed szélén, a Reviczky Gyula utcán sétálunk főúri ( gr. Bánffy, Pejacsevich, Pálffy, Batthyány) családok palotája, bérháza mentén a Baross utcáig. A Wenckheim-palotánál fejezzük be a sétánkat.

A séta útvonala: Vas utca - Kőfaragó utca - Gutenberg tér - Mária utca - Lőrinc pap tér - Krúdy Gyula utca – Mikszáth Kálmán tér - Reviczky utca - Baross utca

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

 

 

2021. április 23. (péntek)

15:30

Fashion Street(s) - A divat utcái egykor és ma

A Deák Ferenc tértől a Bécsi utcáig tartó Deák Ferenc utca szakaszán 2008 óta világmárkák sora fogadja a látogatókat. A divatcégeknek és irodáknak otthont adó épületek, földszintjükön az üzletekkel - az Immobilia ingatlanfejlesztő Zrt.- nek köszönhetően - visszanyerték eredeti homlokzati díszeiket, portáljaikat.

Mielőtt e bevásárlóutcába, a Fashion Street- divatnegyedbe érkezünk, átsétálunk a Belváros egykori kereskedő utcáin, terein.

Visszalépünk a múltba, amikor Pest északi kapuját lebontják, (1789) és kialakul az új vásártér, az új városrész, Lipótváros és kialakítják a városfal nyomvonalán a legszélső utcát, a Nagyhíd (Deák) utcát. Felidézzük a kort, amikor a védműveitől megfosztott Belváros kereskedelmi és pénzügyi központtá válik: ahol luxus termékek, termények és jószágok cserélnek gazdát. Ahol gazdag rác, görög kereskedők telepednek meg a Duna közelében. Ahol az éves vásároknak köszönhetően fogadók (pl. Fehér hajó, Aranykéz, Hét választó fejedelem), majd fényes szállodák (pl. Vadászkürt, Angol királynő) épülnek, alsó szintjükön vendéglők, kávéházak nyílnak. Ahol kialakulnak a társasági- és politikai és kulturális élet találkozóhelyei (pl. Pesti Vigadó). Ahol felépülnek idővel a pénzügyi, biztosítási szolgáltatások intézményei is.

E városi környezetben találjuk - a reformkortól a két világháborúig és azt követő időszakban is - a divatkereskedések, divatszalonok sorát, melyek a mindenkori közízlést, divatot diktálják.

A séta útvonala: Sütő utca 2. sz. - Szomory Dezső tér (Danaidák kútja) - Fehérhajó utca - Szervita tér -  Petőfi Sándor utca - Régiposta utca (Váci utca) – Aranykéz utca - Türr István utca - Apáczai Csere János utca (Alsó-Dunasor) – Zenit Hotel - Vigadó tér - Deák Ferenc utca - (Váci-kapu) - Vörösmarty tér - Deák Ferenc utca (Deák Palota) – Deák Ferenc tér

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető

A Fashion Street környéki sétánkhoz ajánljuk, tekintsék meg Történetek a Pesti Vigadóból címmel a Ház múltját feltáró rovat ezidáig elkészült darabjait: https://vigado.hu/hirek. Ugyanitt  megtekinthetik a Pesti Vigadó kiállításait és meghallgathatják neves művészek tolmácsolásában a Pesti Vigadó rövid koncertjeit.

 

 

2021. május 5. (szerda)

16:30

Pozsonyi út keresztbe kasul - a Pozsonyi út és környéke

A Duna-parti Palatinus-házaktól kezdjük a sétánkat. Majd a Jászai Mari tér felől besétálunk Újlipóciába, a Pozsonyi Pikniknek nevet adó főutcába. Tiszteletünket tesszük a rendezvényt elindító Rédei Éva Láng tékájánál. Megállunk a könyvesbolt elé ültetett emlékfánál. Majd a Phőnix - házban és sétánk során megemlékezünk „Újlipócia krónikásáról”, Bächer Ivánról és mindazokról, akik e városrész történetébe beírták a nevüket: költő, író, színész, művész, történész, filozófus nagyságokról, embermentőkről, áldozatokról.

A Szent István parkig sétálunk a 20-as, 30-as években kialakult utcákban, szecessziós, art deco, bauhaus jellegű házak mentén, sok-sok kereskedés, kisbolt, vendéglátóhely, kedvelt törzshelyek között. 

A séta útvonala: Újpesti rakpart - Jászai Mari tér- Pozsonyi utca - Katona József utca - Raoul Wallenberg utca - Hollán Ernő utca – Radnóti Miklós utca - Pozsonyi út - Szent István park

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Kleyer Éva idegenvezető

 

 

2021. május 7. (péntek)

15:30

Art & Antique Street, azaz a Falk Miksa utca egy építész szemével

Ha a Falk Miksa utca nevét halljuk, elsősorban az utóbbi évtizedben ismertté vált Galériák és Műkereskedők tematikus utca képe jelenik meg képzeletünkben. A mai sétánkon kicsit visszatekintünk az utca kialakulásának történetére, névadójára, városrendezési jelentőségére és a galériák, műkereskedések kirakatainál feljebb, a házakba beljebb nézve kíséreljük meg az utca jobb megismerését. A XX. század elejének jellegzetes gondolkodása, az ipari terület polgárosodása, jól nyomon követhető az utcán végig sétálva.

A séta útvonala: Kossuth Lajos tér - Falk Miksa utca - Szent István körút

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina idegenvezető

 

 

2021. május 19. (szerda)

16:30

Liszt Ferenc tér és a Broadway

Terézváros legrégebbi utcáin fogunk sétálni. Az egykori Gyár utcán, majd a Nagymező utcán a Király utcáig, amely Pest városát kötötte össze a Városligettel az elegáns Andrássy út kiépítése előtt. Jókai Mór szobrától indulunk, és Terézváros egykori mulatónegyedén át érkezünk a Liszt Ferenc térre.

Közben felidézzük a pesti szórakoztató- és vendéglátóipar emlékét: a zengerájok, orfeumok, varieték, kabarék, mozik, színházak, kávéházak világát. Az egykori vállalkozók, mulatótulajdonosok, színházalapítók sorában Wabitsch Lujzára, Miss Arizonára, kiváltképpen Somossy Károlyra emlékezünk. Az operett nagyjai mellett szót ejtünk Nagy Endréről, a „pesti kabaré” atyjáról, Medgyaszay Vilmáról, a kabarészerzőkről, előadóművészekről.

Utunk során mesélünk a mai színházakról, kulturális intézményekről, vendéglátóhelyekről, melyek lassan újra kinyitnak és várják a vendégeiket.

Sétánk végén felkeressük a Liszt Ferenc tér legrangosabb épületét, az Európai Örökség-díjas Zeneakadémiát (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet) és a tér gasztro-szigetén két évtizede folyamatosan működő Café Vian- t.

A séta útvonala: Jókai tér - Jókai utca - Mozsár utca - Nagymező utca - Király utca - Hegedű utca - Paulay Ede utca - Liszt Ferenc tér

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

 

 

2021. május 21. (péntek) 

15:30

A Ráday újra nyitva! - Séta Belső Ferencvárosban

Valaha, mondjuk a nagykörút megépítése előtt nem volt belső, pláne középső Ferencváros, Franzstadtnak hívták a város déli külvárosát. A gyorsan népesedő városrész fő útvonala, a Soroksarer gasse, ma Ráday utcának hívjuk, a Kálvin tértől indult a nevében jelzett irányba.

Kálvin is később lett a tér neve, eredeti funkcióját jobban kifejezi a Haymarkt – Szénapiac, sőt Disznópiac elnevezés. Itt volt a középkori Pest egyik kapuja – Kecskeméti kapu - ide futottak az utak, itt nyílott hely vásárok-piacok tartására.

Mint a hagyma, hízott-gazdagodott a város, a korábbi falusias településből népes városrész lett. Leginkább belvárosi részét hívjuk Belső Ferencvárosnak.

Sétánk során sorra vesszük a várostörténet fontosabb szakaszait, épületeit: hol volt és hogyan működött a híres dohánygyár, miért Köztelek az utca és hogy hívják ma a Kuh (Tehén) utcát, és miért volt az utca akkor Rákos és ma miért Hőgyes Endre a névadó? De így vagyunk szinte minden utcanévvel. Általában a mai elnevezés alatt egy másik lapul, és nem ritka a két-háromszoros névcsere sem. Mint a hőmérőről, le lehet olvasni, hogy épp milyen állapotban van a város.

Érdekes a városrész története – melyiké nem az – de úgy tartjuk, hogy a jelen legalább annyira az. Sétánk során igyekszünk megmutatni, hogy hol tart a híres Ráday utcai vendéglátás a járvány vége felé. Annyit tudunk, hogy a teraszok hamarosan nyithatnak, utánajártunk és jelentjük, hogy fognak is! Meg is nézzük őket. A Ráday szép hagyománya a Kultucca, amikor művészeti-kulturális műhelyek tették színessé az utca életét. Most is működnek galériák, bekukkantunk egy-egy kiállításra, reményeink szerint alkotókkal-kurátorokkal is találkozunk. Nem a járvány miatt, hanem az örvendetesen beindult felújítások miatt csak kívülről látjuk a reformátusok Ráday Gyűjteményét és Ybl Miklós Bakáts téri templomát, de beszélünk róla, hogy mit látnánk, ha... de az egy óra nem hosszabb, mint amennyi. Nem a mondandó mennyisége-összeszedése a gond, hanem az, hogyan válogassunk-tálaljunk, hogy közönségünk kedvet kapjon és élőben is kipróbálja „a Rádayt”.

A séta időtartama: cca 60 - 70 perc

A sétát vezeti: Dr. Orbán György projektmenedzser