Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Kulturális Örökség Napjai 2022 - részletes programok

A Bevásárló és Tematikus utcák több mint egy évtizede csatlakoznak a Kulturális Örökség Napjaihoz.

"1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva az Épített Örökségért Felelős Európai Miniszterek Második Európai Konferenciáján - melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án - Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. Néhány európai ország, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság hamarosan csatlakozott a kezdeményezéshez és megrendezte a "Nyitott Kapuk Napját"." - forrás: oroksegnapok.gov.hu

Magyarország 1999-től csatlakozott az eseményhez és itthon Kulturális Örökség Napjai elnevezést kapta. A szellemiségnek megfelelően a mi a sétáink is ez alkalomból ingyenesen kerülnek megszervezésre, kivéve a séta során használt tourguide készülék díját.

2022-ben négy már ismert utcánk mellett, felfedezzük a VI. kerületi Broadwayt és az I. kerület Várnegyedét. Budapesten számos terület létezik, ahol mint a már működő utcákban a vállalkozók odafigyelnek egymásra vagy együtt is működnek bizonyos problémák megoldásában, akciók megszervezésében. Így ezen területek is potenciálisan ide tartoznak. Sétáink alkalmával az érdeklődő egyrészt megismerheti ezeket az épített és kulturális kincsekben gazdag területeket és egyben felhívjuk a figyelmet az ott lévő egyedi, és értékes vállalkozásokra. Ebben más egy BUM-os túra, mint egy hagyományos városnéző séta. 

A sétákra előzetes regisztráció szükséges, mely le is zárult, mivel a séták megteltek. Pótlistára lehet még jelentkezni, hogy ha lemondás történik, akkor értesítjük a részvételi lehetőségről. A programok változtatásának jogát azonban fenntartjuk, mai változó világunkban sajnos egyre többször adódnak rajtunk kívül álló okok, amiért egy-egy program módosítása szükséges. Regisztrált résztvevőinket azonban mindig haladéktalanul tájékoztatjuk.

Programok

 

2022. szeptember 17. (szombat)

10.30

Antik vagy kortárs, melyiket szeressük? - a létszám megtelt

 

Múlt és jövő találkozik a galériás negyedben, a Falk Miksa utcában és környékén. Lendületes művészeti sétánkon benézünk régiségboltba és kortárs galériába egyaránt, megidézzük Lipótváros múltjának izgalmas alakjait, és szóba elegyedünk az Art&Antique Street mai szereplőivel. 

Találkozó: V. Szent István krt. - Falk Miksa utca sarok (Columbo szobor)

Sétát vezeti: Balázs Kata, műtárgybecsüs, idegenvezető, az Art&Antique Street menedzsere

Séta hossza: cca 1,5 óra

Létszám: 20 fő

 

Regisztráció lezárult erre a sétára, mivel a létszám megtelt.

 

 

 

 


2022. szeptember 17. (szombat)

12.30

A Bartók Béla útról a Gellért-hegyi sziklatemplomig - a létszám megtelt

A kulturális útvonallá nőtt Bartók Béla út világából indítjuk a sétánkat. Majd magunk mögött hagyjuk e patinás intézmények, jeles íróink emlékét idéző épületek, galériák, vendéglátóhelyek, közösségi terek keretezte fő utat. A hegyoldalba épült társasházak, villák vonaláig kapaszkodunk fel. A Kemenes utca - Kelenhegyi út közé fogott Gellért Szálló - Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda tömbje - mögül felsétálunk a pálos rend sziklatemplomáig. Innen tekintünk szét a Duna – tájon.

Sétánkon meglátogatjuk a Medgyaszay István tervezte házban működő Játék Társaságot. Belépünk az örmények templomába. Megcsodáljuk a Gellért-hegyi Műteremházat. „Megsüvegeljük” Szent Vince szobrát, mely a híres budai szőlőtermesztés emlékét idézi. Végül a Gellért Gyógyfürdő fogadó csarnokának mozaikjaiban, üvegablakaiban, szobraiban - épületdíszítő elemeiben gyönyörködünk.

 

Találkozó: Gárdonyi téren, a Hadik Kávéház (Bp. XI. Bartók Béla út 36.) előtt

Sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

Séta időtartama: cca 2 óra

Útvonal: Gárdonyi tér – Bartók Béla út- Mészöly utca - Bartók Béla út- Orlay utca 2/B.: Kiss Áron Magyar Játék Társaság - 6.sz: Fogolykiváltó Boldogasszony és Világosító Szent Gergely-templom - Mányoki út - Kelenhegyi út 12-14.: Műteremház (1903, Kosztolányi-Kann Gyula) - Kemenes utca - Kelenhegyi út: Szent Vince szobra; Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda (fogadó csarnok) - Szent Gellért tér: Magyarok Nagyasszonya sziklatemplom előtti terasz

A Kiss János Magyar Játék Társaságot dr. György Erzsébet ismerteti.

A szecessziós Kelenhegyi Műteremházat Czinder Antal szobrászművész mutatja be.

A Szent Gellért Uszoda és Gyógyfürdő fogadócsarnokába a csoportos látogatást a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. támogatta.

Létszám: 25 fő

 

Regisztráció lezárult, mert a létszám megtelt.

 

 

 


2022. szeptember 17. (szombat)

14.00

Ráday a radaron - a létszám megtelt - ha lemaradt szeptember 18-án van még egy időpont Ismerd meg templomunkat, ismerd meg orgonánkat! | Kulturális Örökség Napjai (gov.hu)

Több mint hároméves felújítást követően újra látogatható a Bakáts téri Szent Ferenc katolikus templom. Ybl Miklós, a korszak talán legnagyobb hatású építésze jegyzi az épületet. Az 1879-ben felszentelt templom a Bazilikával párhuzamosan épült és a mester életművében sokkal fontosabb állomás, mint azt a közvélekedés képzeli. Nem csak építészként, hanem a berendezés tervezőjeként is maradandót alkotott.

Sétánk során a nagyközönség számára általában nehezen elérhető, vagy éppen nem ismert részleteket mutatunk meg: altemplom, sekrestye, kórus az orgonával. Az idei KÖN tematikájához könnyen kapcsolódunk, Ipolyi Arnold érsek, tudós és közéleti személyiség sokat tett a hazai műemlékvédelem elméleti és intézményes megalapítása érdekében, ahogy a Bakáts téri templom létrejöttében is pozitív szerepet játszott.

A templom bemutatása után a a Ráday utcán sétálva a Kálvin téren fejeződik be a program.

 

Találkozás: IX. kerület, Bakáts tér, a Budapesti Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom főbejárata előtt (4-6-os villamos, Mester utcai megálló; Kálvin térig 4-es metró, aztán a Ráday utcán a Bakáts térig)

Sétát vezeti: Dr. Orbán György, a Ráday Soho projektmenedzsere

Séta időtartama: cca 2-2,5 óra

Létszám: 25 fő

 

Regisztráció elzárult, a létszám megtelt.

 

 

 


2022. szeptember 18. (vasárnap)

11.00

IV. Béla király nyomán

Séta a Budai Várnegyed polgárvárosában - létszám megtelt

Sétánkon a Várhegy északi végén, a Bécsi kapuhoz futó, innen induló utcákban haladunk.

A Táncsics Mihály utca 7-9-11. sz. épületcsoporttól indítjuk a sétánkat, a királyi hatalom feltételezett centrumából. „Torony iránt ” járunk, három téren át, majd visszatérünk a koronként más (Szombat, Zsidó, Szent Márton..., Werbőczy) névvel illetett utcába. Mindeközben - IV. Béla királyunk tatárjárást követő városalapításától a napjainkig számított - közel 800 évnyi történelmünkkel ismerkedünk.

Belépünk a középkori zsidó imaházba. Megismerjük héber feliratait, ábráit. A Városházán a fogadócsarnok szobrairól megtudjuk, mire intik a város vezetőit. Megkörnyékezzük a Mária Magdolna templom romjait, tornyát. A Kard utca és Bécsi kapu tér sarokerkélyénél kicsit elidőzünk, és a Hatvany-ház „vendégkönyvét” böngésszük. Tovább a neves fogadó emlékét idéző Fortuna utcán át a Vörös sün felé vesszük lépteink. A Zsidai Gasztronómiai Csoport vendéglátóhelyei mellett haladunk el. A Hess András téren megtekintjük a Szent Miklós templom tornyát és a Hilton Hotelba foglalt 13. századi domonkos rendi kolostor romjait. Sétánkat a Koller Galériában és várfalra nyíló szoborkertjében zárjuk.

 

Találkozó: az Erdődy-Hatvany palota kapualjában (Budapest I. Táncsics Mihály utca 7. sz.)

Sétát vezeti: Lengyel Györgyné idegenvezető

Séta időtartama: cca 2 óra

A séta útvonala: Táncsics Mihály u. 7.: Erdődy- Hatvany – palota ( Szent Márton-kápolna ); 9-11.: Kammerhof / Magna Curia Regis (13.sz), Erdélyi bástya (16.sz.) - 21-23:  Zichy-palota (nagyzsinagóga)- 26.: Középkori zsidó imaház - Bécsi kapu tér – Kapisztrán tér 1.: Városháza (aula) - Mária Magdolna plébániatemplom és tornya – Úri és Országház utca tömbje: ferences kolostor, Helytartótanács; klarissza kolostor, Országház, MTA-intézmények... - Kard utca- Bécsi kapu tér - Fortuna utca fogadói, a Zsidai Csoport vendéglátó helyei: 14. Pierrot Café & Restaurant 21. Magyar Vendéglő - 3. Pest-Buda Bistro & Hotel (egykor Vörös sün fogadó) - Hess András tér 1-3.: domonkos rendi kolostor romjai a Hotel Hilton épületegyüttesében - Boldog XI. Ince pápa utca: Henszlmann Imre emléktáblája - Táncsics M. u. 5.: Koller Galéria és kertje

A Budapesti Történeti Múzeum ingyenes belépést biztosít a Táncsics Mihály utcai középkori zsidó imaházba a Kulturális Örökség Napjai alkalmából

A Kapisztrán téri új Városháza látogatását a Budapest I. kerületi Polgármesteri Hivatal támogatta.

Létszám: 25 fő

 

Regisztráció lezárult, mert a létszám megtelt!

 

 

A program után ajánljuk

Sétánk után - a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma és régészeinek közreműködésével - még többet megtudhatnak a Budai Várhegyen IV. Béla király által alapított városról, a Táncsics Mihály utca történelmi fejezeteiről, a budavári zsidóságra vonatkozó kutatások eredményeiről.

A programokra külön-külön kell regisztrálni.

 

13.30

Az Erdélyi bástya – Terei György régész előadása

A Budapesti Történeti Múzeum 2018-ban tárta fel a Budai Várban a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt az Erdélyi bástya egy részletét, amely során nem csupán az előbukkanó épületrészletek nyűgözték le a kutatókat, de a jelentős leletanyag is.

A telek a középkor és az újkor során fontos szerepet töltött be a magyar történelemben. A nagy királyi háznak, latinul magna curia regis-nek, vagy németül Kammerhof-nak nevezett épületegyüttest feltehetően IV. Béla király építtette a 13. század közepén, és 1381-ig állt az uralkodók rendelkezésére. 1423-tól a Cillei grófok, majd az 1460-as évektől a gúti Ország család birtokolták az egykori királyi házat. A Táncsics Mihály utca 9. sz. alatt Zolnay Lászlónak lehetősége volt 1962-ben az akkor még az Egyesült Államok tulajdonában álló telken régészeti feltárásokat végezni.

Mi és hogyan került elő a feltárások során? Alátámasztották-e a régészeti feltárások az eddigi ismeretinket? Melyek voltak a legjelentősebb leletek? Ezekre és még számos kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők. 

 

Találkozó: 13.15- kor a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum főbejáratánál, az Oroszlános udvarból nyíló E – épület fogadóterében (1014  Budapest, I. Szent György tér 2.)                          

Az előadás: 13.30-kor kezdődik a Gótikus teremben

Időtartama: min. 30 perc

A vetített képes előadást a 2018.évi régészeti feltárást végző régész, Terei György tartja. 

Belépő jegy: térítés mentes a Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából

Regisztráció (ide kattintva tudja kitölteni a jelentkezési űrlapot)        25 fő         

 


 

14.30

A budai zsidóság régészeti emlékei a város alapításától a törökök kiűzéséig

Milyen írásos emlékek és régészeti kutatások utalnak a zsidó közösségek jelenlétére Buda városában? Mikor és hol telepedett meg a zsidóság a Budai Várhegyen? A középkori térképeken előforduló Zsidó-kapu, Zsidó utca elnevezések a Várnegyed mely területével állnak összefüggésben? Miben gazdagították a közelmúlt régészeti feltárásai a 60-as évek kutatási eredményeit? Ezekre a kérdésekre adunk választ sétánkon.

Találkozó: 14.30 - kor a Korona Kávéház és Cukrászda előtt (1014 Budapest, Dísz tér 16.sz.)

A séta útvonala: Dísz tér ( Palota út ) - Tóth Árpád sétány -  Móra Ferenc utca - Úri utca - Szentháromság utca - Szentháromság tér - Hess András tér - Táncsics Mihály utca - Babits Mihály köz - Babits Mihály bástyasétány

A sétát vezeti: Takács Ágoston régész, muzeológus, Budapesti Történeti Múzeum

Belépő jegy: a Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum ingyenes belépést nyújt a Bp. I. Táncsics Mihály utca 26. sz. alatti Középkori zsidó imaházba.

Regisztráció lezárult, a séta megtelt!         25 fő  

A sétához a Tourguide készülék használata kötelező. Használati díja: 500 Ft/fő.

 

 

2022. szeptember 18. (vasárnap)

13.00

Fashion Street - a Deák Ferenc utca és a divat utcái - a létszám megtelt

Sétánkat a Városház utcából indítjuk. Az Emerald Hotel & Suites butikhotelen átvonulva a Szervita térre érkezünk. Majd a Duna-parthoz közeli Zenit Hotelt keressük fel. A Vigadó oldalán elsétálunk az elegáns éttermeknek, üzleteknek és irodáknak otthont adó Váci1-ig, Alpár Ignác tervezte Pesti Hazai Első Takarékpénztár palotájáig. A harmincadvám emlékét őrző utcán át az Erzsébet tér felé tartunk. Meglátogatjuk a Kempinski Hotel Corvinust, mely a szomszédos Ritz-Carlton szállodával együtt a Fashion Street-et keretezi. E divat utcájának kialakított utcaszakaszon, mely a Bécsi utcától a Deák Ferenc térig tart, meglátogatjuk a Deák Palotát. Majd megnézzük az Immobilia Ingatlanfejlesztő Zrt. által igényesen felújított épületek homlokzatát, épületdíszeit és földszintjükön a luxusmárkákat befogadó üzletek portáljait. Sétánkat a Deák Ferenc térnél fejezzük be.

 

Találkozó: az Emerald Hotel & Suites bejárata előtt  (Bp. V. Városház u. 20.)

Sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Séta időtartama: cca 2 óra

Útvonal: Városház utca  -  Szervita tér  –  Kristóf tér  -  Türr István utca  -  Apáczai Csere János utca - Vigadó tér  -  Deák Ferenc utca, - Váci utca  -  Vörösmarty tér  -  Harmincad utca - Bécsi utca - Erzsébet tér – Deák Ferenc utca – 15.sz: Deák Palota: Immobilia Zrt. -  Fashion Street - Deák Ferenc tér

Létszám: 25 fő

 

Regisztráció lezárult, mert a létszám megtelt!

 

 


2022. szeptember 18. (vasárnap)

15.00

Broadway- Pest mulatónegyede - a létszám megtelt

Sétánkon Pest régi mulatónegyedének egy részét mutatjuk be - a mai utcakép tükrében. A Jókai térről indulunk. Felkeressük a mára gasztro - kulturális szigetté vált Liszt Ferenc teret. Megcsodáljuk a tér nevét adó Zeneakadémia épületdíszeit.

Tovább a színházakban, vendéglátó-, mulatóhelyekben máig bővelkedő Nagymező utcán sétálunk. Megidézzük az egykori revük, orfeumok, kabarék, mulatók világát. Az idén 100 éves Operett Színház Kálmán Imre Teátrum kávézójában felidézzük Somossy Károly alakját és az operett „csillagait”. Az Operettszínház  www.operett.hu  idén ünnepli 100 éves évfordulóját, ez alkalomból megkezdte Centenáriumi Évadát, melyre szeretettel várja nézőit, az operett kedvelőit.

Fényhez fényt társítva: a művészi csillárkészítő iparos dinasztia jeles képviselőjére, Grünberger Tamás mesterre és életművére emlékezünk Nagymező utcai műhelye előtt.

Innen az Ó utca sarkáig sétálunk, ahol meglátogatjuk az idén átadott különleges megjelenésű szállodát: a Hard Rock Hotel Budapestet. Majd az éttermeket, kávézókat, szállodákat felvonultató hangulatos Hajós utca mentén a Magyar Állami Operaházig sétálunk.

Az Opera Caféban zárjuk a sétánkat (fogyasztás saját költségre). Akit csábítanak a cukrász különlegességek, ajánljuk, kóstolják meg a Zsidai csoport édességeit, frissüljenek fel a séta után.

 

Találkozó: Jókai Mór szobra előtt (Bp. VI. az  Andrássy út és a Jókai utca találkozásánál)

Sétát vezeti: Dr. Szabó Mária idegenvezető

Séta időtartama: cca 2-2,5 óra

Útvonal: Jókai tér- Andrássy út- Liszt Ferenc tér- Paulay Ede utca- Nagymező utca- Andrássy út- Nagymező utca -  Ó utca - Hajós utca 6.sz. Opera Café - Magyar Állami Operaház  

Létszám: 25 fő

 

Regisztráció lezárult, a létszám megtelt!

 

FONTOS!
A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára legkésőbb 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá erősen ajánlott a Headset (tourguide) készülék használata, aminek ingyenes az Önök számára ez alkalomból. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. Aki nem veszi igénybe, annak nem tudjuk biztosítani, hogy az idegenvezetőt mindig megfelelően hallja. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.


Amennyiben regisztráció után 24 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt (és a spam/levélszemét mappában sem találja), akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék legkésőbb 2022. szeptember 15-ig, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat időben.


A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!