Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Kulturális Örökség Napjai 2021

A Bevásárló és Tematikus Utcák (BUM) idén is csatlakoznak a 2021. szeptember 18-19. között megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjaihoz.

"1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva az Épített Örökségért Felelős Európai Miniszterek Második Európai Konferenciáján - melyet a spanyolországi Granadában tartottak 1985. október 3-án - Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter kezdeményezte, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. Néhány európai ország, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság hamarosan csatlakozott a kezdeményezéshez és megrendezte a "Nyitott Kapuk Napját".

Mivel a rendezvényt összeurópai viszonylatban indították útjára - amit az azóta is érvényben lévő szlogen szintén megerősít: "Európa, közös örökségünk" - az Európai Örökség Napok jelentősége évről-évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára e rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 50 országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát), hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát azóta is a hazai műemlék- és örökségvédelem központi intézménye végzi." - forrás: www.oroksegnapok.gov.hu

 

FONTOS!
A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük, a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről gondoskodnak. 

Amennyiben a járványügyi szabályok változnak, úgy azok mindenkori betartása mellett lehet majd az eseményen részt venni. Ha előírják védettségi igazolvány feltételét, akkor csak annak birtokában.

1999 óta  12 600 helyszínen 735 000 érdeklődő

 

A Bevásárló és Tematikus utcák 2010 óta csatlakoznak ehhez az eseménysorozathoz. 2013 óta pedig a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) koordinálja és szervezi a Kulturális Örökség Napjai rendezvényre tervezett sétákat, programokat, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központhoz kapcsolódó képzett idegenvezetők közreműködésével, az utcákban lévő vállalkozók együttműködésével és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával.

Idén három hagyományos sétával és egy online programmal készülünk.

 

Program röviden

2021. szeptember 18. (szombat)

  • 11.00 - Művészeti séta Lipótvárosban - mesél a galériás negyed (hagyományos, csoportos) MEGTELT!
  • 15.00 - Két óra - kétszáz év a Ráday utcában (hagyományos, csoportos) MEGTELT!

 

2021. szeptember 19. (vasárnap)

  • 11.00 - Séta a KultUnioban (online program)
  • 14.00 - Séta a hajdani országúton, a majdani Margit körút mentén (hagyományos, csoportos) MEGTELT!

 

 

Általános tudnivalók

ONLINE közvetítés

Idegenvezetőnk élő adásban kalauzolják Önöket okos készülékük segítségével egy zoom meeting keretében, ahová Önök is bekapcsolódhatnak az online térben, mintha csak egy hagyományos sétán lennénk. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a "közvetítést". Ennél a programnál csak online kapcsolódásra van lehetőség, személyesen nem tudjuk Önöket a helyszínen fogadni.

Chat formájában bármikor megoszthatják velünk észrevételeiket. A kamerákat és mikrofonokat kérjük, tartsák kikapcsolt állapotban.

Az Önök számára a részvétel ingyenes, csak internetkapcsolattal, egy megfelelő eszközzel és a zoom applikációval kell rendelkezniük, hogy részesei legyenek ennek az élménynek. Friss applikáció letölthető ITT. Illetve az alábbi linkeken attól függően, hogy androidos vagy IOS alapú készüléket használ.

Android        és      IOS 

Az esemény regisztrációhoz kötött, a visszaigazoló e-mailben kapják meg az adott séta zoom meghívóját és a leírást, miként tudnak csatlakozni. A feltüntetett időpontok a séta kezdését jelölik, ezért javasoljuk, hogy 10-15 perccel korábban már jelentkezzenek be a felületre és ellenőrizzék a készüléküket, hogy jól hallják és látják a „közvetítést”. Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a hozzáférést.

Az online sétát a BUM FB oldalán https://www.facebook.com/bumhu is közvetíteni fogjuk, így regisztráció nélkül, ott is követheti az eseményt. (Ha követi FB oldalunkat, akkor automatikus értesítőt is kap majd az élő adás elindulásáról.)

A FB oldalon közvetített séta, csak a valós sétával egy időben lesz elérhető, később nem lesz visszanézhető az élő adás.

Ha bármilyen technikai probléma adódna, azért előre is elnézésüket kérjük, igyekszünk javítani és megfelelő élményt nyújtani!

 

Hagyományos/CSOPORTOS séta

A létszám 25 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség. Javasolt beltérben a maszk használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha egy belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő lenne, melyet most a BUM Nonprofit Kft finanszíroz Önök számára, így a részvétel ingyenes. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Amennyiben regisztráció után 1-2 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

 

Az online és a csoportos sétákról hang és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promociós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

 

Program

 

2021. szeptember 18. (szombat)

11:00

Művészeti séta Lipótvárosban - mesél a galériás negyed - a létszám megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Megszólalnak a műalkotások ezen a sétán, legyen az századfordulós épület, antik bútor vagy kortárs festmény. Bebarangoljuk a művészeti negyed utcáit, zegzugos galériák kincsei után kutatunk. Múltba nézünk és jövőbe pillantunk, ismerkedünk a városrész történetével és az aukciós házak titkaival.

Találkozó: 10:45 - 1055 Budapest, Falk Miksa utca 1. (Falk Miksa - Szalay utca sarok)

Séta időtartama: 90 perc

Sétát vezeti: Balázs Kata, idegenvezető és műtárgybecsüs

Hagyományos/CSOPORTOS séta

A létszám 25 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség. Javasolt beltérben a maszk használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő lenne, melyet most a BUM Nonprofit Kft finanszíroz az Önök számára, így a részvétel ingyenes. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle.

Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! Ilyen esetben a séta vezetőjének jogában áll haza küldeni a betegnek tűnő személyt.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

MEGTELT!


2021. szeptember 18. (szombat)

15.00

Két óra - kétszáz év a Ráday utcában - a létszám megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

A Széna piactól (Kálvin tér) induló Schorokscharer Gasse (Ráday utca) "látható" története cca. 200 év, a múltat és a jövőt közösen képzeljük hozzá a túra résztvevőivel. Hogyan alakult ki a jelenlegi utcakép, milyen szerepe volt egy-egy korban a déli városkapunál kialakult külvárosnak? Hogyan (miből) él a Ráday utca most? - a kérdésekre közösen keresünk választ, miközben meglátogatjuk az utca néhány vendéglátóhelyét, művészeti galériáját.

Találkozó: 14:45 - 1091 Budapest, Kálvin tér (M4-es metró lépcsős feljárónál)

Séta időtartama: cca 120 perc (2 óra)

Sétát vezeti: dr. Orbán György projektmenedzser, Ráday Soho

Hagyományos/CSOPORTOS séta

A létszám 25 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség. Javasolt beltérben a maszk használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő lenne, melyet most a BUM Nonprofit Kft finanszíroz az Önök számára, így a részvétel ingyenes. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle.

Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! Ilyen esetben a séta vezetőjének jogában áll haza küldeni a betegnek tűnő személyt.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

MEGTELT

 


 

Program ajánlat még szeptember 18-ra!

2021. szeptember 18. szombat, 18.00: Bella Vita - Zenei utazás a napsütötte Itáliába

Vámosi Katalin, Yanis Benabdallah és Molnár Marci zongorás opera- és dalestje olasz remekművekkel

Színhely: a Párbeszéd Háza Pázmány Péter Terme
Budapest, Horánszky u. 20, 1085
A belépő ára 3.000,. Ft, amit a helyszínen 17.15-től tudnak megvásárolni készpénzes fizetéssel.

A 12 éven aluli gyermekeknek a jegy ára 1000 FT, kérjük vásárláskor jelezzék, ha gyerekjegyet vesznek
facebook esemény ITT, regisztráció ITT.
A rendezvény szabadon látogatható. Maszk használata nem kötelező.

 


2021. szeptember 19. (vasárnap)

11.00

Séta a KultUnioban (ONLINE)

Mikor és hogyan alakult ki a régi pesti zsidónegyed, mely 2002 óta az Andrássy út védőzónájaként az UNESCO világörökségének része? A történelem cezúrája” után hogyan folytatódik a sorsa e három nagy zsinagóga környezetét a Klauzál térig magába foglaló területnek? Sétánkon a közelmúltban felújított és/vagy funkciót váltott épületekbe látogatunk.

Megtekintjük az egykori Hungária fürdő helyén felépült Continental Hotel Budapest****Superiort (2010), a Spinoza Színházat és kávéházat, a Czigler Győző tervezte Gozsdu-udvart (2011), és az idén tóra díszmenettel átadott Rumbach utcai zsinagóga szakrális, közösségi és kulturális funkciót betöltő tereit. A megújult zsinagógát az építész, belsőépítész Baliga Kornél mutatja be.

Sétánk helyszínein megemlékezünk az idén elhunyt Perczel Anna építészről, a Védtelen örökség c. könyv szerzőjéről, az Óvás! Egyesület elnökéről, és Ráday Mihályról, az Unokáink sem fogják látni c. városvédő tévéműsort és mozgalmat elindító operatőr-rendező-szerkesztő-műsorvezető- művészettörténész- építészről: az örökségvédelem két kiemelkedő alakjáról

A séta útvonala: Dohány utca - Síp utca - Dob utca - Gozsdu-udvar - Király utca - Gozsdu-udvar - Madách Imre út - Rumbach Sebestyén utca

Séta időtartama: cca 60 - 70 perc (1 óra)

Sétát vezeti: Lakos Borcsa idegenvezető

ONLINE közvetítés

Idegenvezetőnk élő adásban kalauzolják Önöket okos készülékük segítségével egy zoom meeting keretében, ahová Önök is bekapcsolódhatnak az online térben, mintha csak egy hagyományos sétán lennénk. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a "közvetítést". Ennél a programnál csak online kapcsolódásra van lehetőség, személyesen nem tudjuk Önöket a helyszínen fogadni.

Chat formájában bármikor megoszthatják velünk észrevételeiket. A kamerákat és mikrofonokat kérjük, tartsák kikapcsolt állapotban.

Az Önök számára a részvétel ingyenes, csak internetkapcsolattal, egy megfelelő eszközzel és a zoom applikációval kell rendelkezniük, hogy részesei legyenek ennek az élménynek.

Az esemény regisztrációhoz kötött, a visszaigazoló e-mailben kapják meg az adott séta zoom meghívóját és a leírást, miként tudnak csatlakozni. A feltüntetett időpontok a séta kezdését jelölik, ezért javasoljuk, hogy 10-15 perccel korábban már jelentkezzenek be a felületre és ellenőrizzék a készüléküket, hogy jól hallják és látják a „közvetítést”. Ha regisztráció után 1-2 órával nem kapják meg a visszaigazoló e-mailt, akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a hozzáférést.

Regisztráció 

Amennyiben szeretne részt venni az online programon, kérjük, hogy töltse ki az alábbi regisztrációt!
2021. szeptember 19. (vasárnap)

14.00

Séta a hajdani országúton, a majdani Margit körút mentén - a létszám megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni.

Milyen városfal töredéke áll a Széna térnél? Hol volt a Szent János kórház, ki volt a Jurányi utca névadója, hol épült fel a budai polgárok lövőháza? Milyen házak helyét foglalja ma el a Mammut I. és II. Bevásárló- és Szórakoztató Központ? Hogy kapcsolódik Ganz Ábrahám és Mechwart András munkássága e városrészhez? Közös múltidézésre és emlékezésre hívunk mindenkit, akit érdekel a mai Margit körút és a környező utcák, terek története és kíváncsi arra, hol formálódnak napjainkban a környék közösségi terei. Sétánkon valamennyi kérdésre választ kapnak idegenvezetőnktől, aki pár évtizedig lakója volt a városrésznek.

Találkozó: 13:45 - a régi budai városfal emléktáblája előtt (Bp. II. Margit krt. 66.sz és a Bakfark Bálint utca sarkán)

A séta útvonala: Széna tér - Széll Kálmán tér - Fény utca - Lövőház utca - Marczibányi tér - Millenáris park - Fény utca - Széllkapu park - Margit körút -  Mechwart liget

Séta időtartama: cca 120 perc (2 óra)

Sétát vezeti: Lengyel Györgyné idegenvezető

Hagyományos/CSOPORTOS séta

A létszám 25 főben limitált, továbbá kötelező a Tourguide (VOX) készülék használata. Erre a megfelelő távolság betartása érdekében van szükség. Javasolt beltérben a maszk használata, amit kérjük, hogy hozzon magával, hogy ha belső térbe megyünk, akkor megfeleljünk a hatályos szabályoknak. A VOX készülék bérlése 500,- Ft/fő lenne, melyet most a BUM Nonprofit Kft finanszíroz az Önök számára, így a részvétel ingyenes. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak, viszont enélkül nem vehetnek részt a sétán. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle.

Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! Ilyen esetben a séta vezetőjének jogában áll haza küldeni a betegnek tűnő személyt.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

MEGTELT!