Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Kulturális Örökség Napjai 2017 - programok

Idén is csatlakozunk a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz 2017. szeptember 16-17-én, Budapest bevásárló és tematikus utcáit bemutató sétákkal. A főszervezők által megadott központi téma az „Aranykorok emlékezete”.

A Kulturális Örökség Napjai keretén belül 22 sétával és egy hajós városnézéssel várjuk Önöket szakképzett idegenvezetőinkkel.

A séták és a hajós városnézés regisztrációhoz kötött! Regisztrálni 2017. augusztus 15-től szeptember 11-ig (vagy amíg a megadott keret be nem telik) az  e-mail címen lehet. A beérkezett e-maileket munkaidőben tudjuk feldolgozni, hétköznap 9.00-17.00 óra között.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

Tájékoztatjuk, hogy a séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők, a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan, a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.

Amennyiben Ön is készít felvételeket a sétákról, örömmel vesszük, ha megosztja velünk azokat az  címen!

A programok időpontja és tartalma még augusztus 15-ig változhat, ezért az regisztrációkat csak utána tudjuk fogadni!

 

Programok

2017. szeptember 16. (szombat)

9.30 

Séta a Falk Miksa utcában - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: Bp. V. Szent István krt – Falk Miksa utca sarok (Colombo szobor)

Séta útvonala: a Falk Miksa utcán végig a Kossuth Lajos térig

Az utcát a reformkorban Feldunasornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta, aki 1863-tól Erzsébet királyné tanítója és magyar nyelvtanára volt.

Széchenyi István kezdeményezésére ezen a területen épült a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek épülettömbjét ( Honvéd 26-30 .- Markó - Stollár - Falk utcák) Hild József tervezte.

Az 1900-as évek legelején a térséget parcellázták, a telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.

Sétánkon a Falk Miksa 21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) - 32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) - 24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő) - 18-20.sz. az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911, Fodor Gyula) - 13.sz. (Fodor, szecessziós) - 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) 10.sz. - Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla) – útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől. Utunk során néhány galériát is meglátogatunk.

A séta időtartama: min. 2 óra

A sétát vezeti: Zaharia Etelka idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő MEGTELT

 

 

 

10.00

Séta a Bartók Béla úton - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Budapest, XI. Gellért téri Kútháznál (Szent Gellért tér 1.sz.)

Séta útvonala: a Szent Gellért tértől a Bartók Béla úton haladva a Gárdonyi térig tart

A séta során bemutatjuk a térség nevezetes épületeit, ipari műveit (a „Sáros fürdő” forrása fölötti teret, a Gellért szálló, fürdő (1910,1918, Hegedűs, Sebestyén, Sterk) és a Sziklakápolna együttesét; a Ferenc József hidat (1896, Feketeházy János); az árvizek ellen biztonságot nyújtó rakpartokat, hidakat, ipari gépeket tervező mérnökök képzésére épített (József) Műegyetem- blokkot a feltöltött Lágymányosi-tó helyén, köztük a legrégebbi „Ch” épületét (1909, Czigler Győző), az M4-es metró vonalát; az egykori hidroplánállomás emlékét).

Megidézzük a környék híres íróit: Karinthy Frigyest és körét, a rivális Gebauer törzsvendégeit, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók; Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla zeneszerzők alakját; „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadart, és a zseni vásznait a pusztulástól mentő Gerlóczy Gedeont; végül az Arnoldo kávézóban a névadó mesterre, Gross Arnoldra emlékezünk.

Megtekintjük a túlnyomórészt a XX. század elején, az I.vh előtt eklektikus, szecessziós, premodern stílusban tervezett épületeket a Bartók Béla út két oldalán.

A  Bartók Béla Boulevard galériái - kultúrterei - üzletei meghívásának köszönhetően pedig tapasztalni fogjuk: a  Bartók Béla út - pezsgő kulturális élettér.

A sétát vezeti:  Bíró Gábor idegenvezető

A vezetés időtartama: cca 2 óra

Regisztráció: max. 30 fő MEGTELT

 

 

 

10.15

A pesti Broadway - Séta épületbejárásokkal - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: Thália Színház (Hofi) szobor előtt (Budapest, VI. Nagymező utca 22-24.)

Indulás: 10.30

Útvonal: Nagymező utca- Ó utca- Hajós utca- Dalszínház utca- Révay utcaPaulay Ede utca- Nagymező utca- Király utca- Liszt Ferenc tér- Andrássy út

Nagymező u. 22-24.sz. Wabitsch Lujza Jardin d”Hiver, Télikert mulatója, (1913-1920) később Thália Színház – Kabaré 24 (Mikroszkóp Színpad) , Hofi-szobor (Stremeny Géza, 2004) – 20.sz Mai Manó cs-és kir. udvari fényképész műterme (Ray Rezső, 1893):  1995 óta a Magyar Fotográfusok Háza – az egykori Arizona Mulató és híres vendégei (1932-1944 ; Miss Arizona, Senger Mária alias Mici táncosnő  és Rozsnyai Sándor) – 17-19.sz. Somossy Orfeum (1898, Fellner-Helmer, Vágó László, Málnai Béla), 1923 óta Operettszínház- és téli kertje: a Moulin Rouge Mulató -  Kálmán Imre szobra (Veres  G., 2007) – híres művészek  lábnyoma és kézjegye – Ó UTCA-   HAJÓS UTCA – GASZTRO-utca : 27.sz. Chagall Café@Restaurant- Drop – 25.sz. Rusztik bistro -  Napoleon-udvar, Operaház (Ybl, 1884)  – Révai utca: Vidám Színpad- (Belvárosi)- Paulay Ede (Két szerecsen) utca 35.sz. : Új Színház: Friedmann Adolf – Parisiana Orfeuma (Lajta 1909, Vágó,  1919) – Dreschler-palota és kávéháza – Andrássy 29.sz. Művész kávéház (Ray R.1884)- Nagymező utca 8.sz. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Ernst Lajos magángyűjtő és Múzeuma (Fodor Gyula, 1912, Lechner, Falus Elek, Rippl-Rónai) –ex- Tivoli mozi  -  Király utca/ Csányi utca sarka:  Pekáry-ház  – a Király utcai zengerájok, mulatók, és a Király utcai színház és a Valero Selyemgyár emléke – Terézvárosi templom (Kasselik ,1809) – Bartók Béla Konzervatórium (1840 óta)  – Nagymező utca 11.sz. Radnóti Miklós Színház és a költő szobra (Varga Imre, 2009) – Paulay E. utca – az egykori Terézvárosi kaszinó – Liszt Zeneakadémia- Liszt Ferenc tér és kávézói, éttermei – az egykori Japán kávéház és az Oktogon kávéházai- Goldberger Párizsi Nagyáruháza (1911), ex-Terézvárosi kaszinó, (1884;)

A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

A vezetés időtartama: cca 3 óra

Regisztráció: 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

 

10.30 

Pestszentlőrinc az Üllői út mentén

Találkozó: a Bp. XVIII. Üllői út és a Thököly utcai megállóban, a Kossuth téri Pavilonban.

Megközelítés: a 3-as Metró Határ úti végállomásától az 50-es villamossal. Leszállás a 12. megállóban.

Útvonal: a Kossuth téri pavilon: Az Üllői út Pestszentlőrincen c. kamarakiállításon vezetés – a Kossuth tér környezete ma: Ledl pékség - Üllői úti üzletek - Bernolák patika - a kerületi önkormányzat épülete, a Gyöngyvirág utca két legszebb villája - Múzeumsarok kiállítóhely - Lőrinci Piac - a Telefonközpont épülete - Zila cukrászda - Gulner utcai iskola - a Baumeister vendéglő - Schwanda ház

Budapesten, de az Üllői út "másik végén" fedezzük fel ezt a két háború között önálló kisvárost, kertvárost, két kiállítás és az egykori főutcája mentén. Az 50-es villamossal kimegyünk a Szemeretelep - Szent Imre Kertvárosig (1. megálló) - és a Béke térig (1945-ig ez már Vecsés volt), az 50 es villamos végállomásáig.

Közlekedéshez szükséges: BKV-jegy vagy BKV utazási bérlet 

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát vezeti: Heilauf Zsuzsanna  történész-muzeológus

Regisztráció: 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

 

10.45

Séta a Király utcában

Találkozó: a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Bp. VI. Pethő Sándor u. 2.sz., Király utca és Nagymező utca találkozása)

Útvonal: Király utca- Kis Diófa utca- Vasvári Pál utca- Gozsdu udvar- Király utca- Károly körút

Híres építészek (Brein, Hild, Pollack, Czigler, Alpár) és építők házai (Pekáry-, Jálics-,a „Jó Pásztor”-, Szelényi-ház, Gozsdu- udvar Gömöry-, Prandtner- ház , Három Rózsa ház. Anker-palota) mentén haladva felidézzük a Király utca – a pesti zsidónegyed- történetét a kezdetektől a vészterhes időkön át a mai napig.

Közben megtekintjük, miképp alakítják az utca, térség mai arculatát az itt tevékenykedő vállalkozások: a Best Western Plus Hotel Ambra , Gozsdu- udvar, Wombat`s Budapest hostel, a Dover Nyelvi Centrum és Arioso kávézó.

A séta időtartama: cca 2,5 óra

A sétát vezeti: Antal János idegenvezető

Regisztráció: max 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

11.00

Séta a Váci utca déli részén - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Fővám téren az Anna Cafe előtt (Bp. V. Fővám tér 6.)

A séta útvonala: az „Új Váci utca” a Fővám tértől az Erzsébet hídig.

Sétánkat a Fővám téren és Vámház körút sarkán levő volt Nádor szálló történetével kezdjük, ami ma ugyan még üresen áll, de az épület is és földszinti üzletei is gazdag múlttal rendelkeznek. A Váci utcán végig haladva nemcsak az épületek történetével ismerkedhetünk meg, hanem a „legpestibb sétálóutca” boltjairól is megtudhatunk érdekességeket. / Palantic, Flaschner, Rustico, Corso Gourmet/

A régi belváros egy részét a XIX. sz. végén az Erzsébet híd építése miatt lebontották, de az új épületek is hordoznak magukban értékeket, az új üzletek között is van olyan, amiknek messze országokba is eljutott a híre. Sétánkat a Mátyás pince bemutatásával fejezzük be.

A séta időtartama: 2 óra.

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető, a Kincses Belváros Egyesület elnöke

Regisztráció: max. 30 fő MEGTELT

 

 

 

11.00

Séta a meghosszabbított Duna-korzón     

Találkozó: a Magyar Tudományos Akadémia főbejárata előtt (Budapest, V. Széchenyi István tér 9.)

Indulás: 11.15

Útvonal: Széchenyi István tér- Vigyázó Ferenc utca- Eötvös tér- Vigadó tér- Petőfi tér- Március 15. tér

Az 1838-as árvíz után Reitter Ferenc hozzákezdett a buda-pesti rakpartok kiépítéséhez.

A Dunától elhódított, feltöltött területen szállodák épültek, alsó szintjükön éttermekkel, kávéházakkal. A terek összekötésével létrejött a Duna-korzó.

Sétánkat az Akadémia épületétől kezdjük. Felidézzük az egykori klasszicista Dunasor palotáit, szállodáit, híres épületeit, az 1867-es királykoronázás ünnepségének két székhelyét.

Megemlékezünk Arany János költőről, az Akadémia titkáráról.

Végigjárjuk korunk szállodái és vendéglátói helyei mentén a Belvárosi plébániatemplomig meghosszabbított Duna-korzót. 

Széchenyi István tér -  MTA (1865, August Stüler) – Vigyázó Ferenc .u: Hotel Prestige (1861 koraeklektikus lkh , Hild József) - az egykori Rakpiac tér, Felső Dunasor és épületei, köztük az egykori Nákó-ház, Gresham-palota, Diana fürdő, az egykori Kereskedők Háza (1830, Hild)  1851-től Lloyd- palota-  a Budapesti Áru és Értéktőzsde (1872) emléke – Széchenyi Lánchídja -  Vigadó tér: a Redoute és a Vigadó  (1832, Pollack; 1865, Feszl) – a hajdani és jelenkori  szállodák- a Hajóhíd emléke, hidak  a 2-es villamos – Magyar Ortodox templom (kívülről)- a Március 15. tér: Contra-Aquincum, Belvárosi Plébánia templom (kívülről)

A séta időtartama: cca 2,5 óra

A sétát vezeti: Lengyel Györgyné idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását, a résztvevők nevét és hogy kérnek-e VOX készüléket.

 

 

11.30

Központi Vásárcsarnok és környéke - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Fővám tér és a Váci utca sarkán

Indulás: 11.45

Útvonal: Központi Vásárcsarnok - Corvinus Egyetem

Vámház tér- Pest város déli kapujának emléke-  a hajdani Országút - az egykori Nádor szálló és kávéháza- Vámház krt. 1-3.szKözponti Vásárcsarnok (1894-97, Pecz Samu)- Sóház utca –– Fővám tér 13-14-15. sz.: a volt Sóház (1887, Ulrich Keresztély), 2001 óta a Corvinus Egyetem új szárnya  • C épület (Közraktár utca 4-6.):  Történeti Kutatókönyvtárában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara muzeális értékű könyvgyűjteménye - Közraktárak (1881, Basch Gyula és Krajovics Lajos) és a Fővám tér 11-12. sz- Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó központ – az egykori Gabona-Elevátorház emléke (1883, Ulrich Keresztély)- Fővám tér 9.sz: a pesti Vámház székháza (1874, Ybl ) és a mai Corvinus Egyetem épületegyüttese (E épület) - pillantás a Dunán át a túlsó partra-  - Gellért-hegy-Gellért tér- a Műegyetem és a lágymányosi , budai egyetemi campus – ex-Ferenc József, ma Szabadság híd és két vámszedőháza (Feketeházy János , 1896) 

A séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető

Regisztráció: 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

KÖNYVAJÁNLÓ, melyet Budapest várostörténete iránt érdeklődőknek ajánlunk:

Budapesti városnézés idegenvezetők számára címmel

 

Kubesch Mária szakíró, oktató, gyakorló idegenvezető készülő könyvét, mely az azonos című  2010. évi kiadás naprakész ismeretekkel bővített változata.

A könyv gazdag város-és kultúrtörténeti anyagot kínál - az alapismereteken túl - gyalogos séták keretében bejárható ún. tematikus sétákhoz is.

Azok is haszonnal forgathatják, akik nem idegenvezetők, de szívesen olvasnak a városról, és meg kívánják ismerni Óbuda- Buda- Pest látnivalóit. A főváros felfedezéséhez a könyv térképvázlatai és gazdag képanyaga is segítséget nyújtanak.

A könyv terjedelme: kb. 300 oldal

Irányára: 3500 Ft.

A könyv előrendelhető Kubesch Máriánál a   e-mail címen.

 

 

11.30

Séta Óbudán a Krúdy-negyedtől az óbudai Promenádig

Találkozó: Bp. III. Flórián téri aluljáró, 1-es villamos lejárati lépcsőjénél

Útvonal: Flórián tér- Kálvin köz – Krúdy-negyed: Kis Korona utca - Korona tér - Mókus utca; – Lajos utca- Perc utca- Pacsirtamező utca - az Óbudai Promenád : Puskás Öcsi tér - Kolosy tér

Fogadalmi –oltár (Pacsirta utca és Serfőző u)- Kálvin köz 4. Ref. templom - Kis Korona utca 7. Óbudai Társas Kör- Korona tér 1. Krúdy-ház - Mókus utca 22.: Kéhli vendéglő  –  Mókuskert- Szent Péter és Pál plébániatemplom és körzete-  Lajos utca 163. Óbudai zsinagóga - középkori piactér- Óbudai Klarissza templom és kolostor romjai- 136-138. Goldberger Textilipari Gyűjtemény az egykori  Goldberger – gyár -  Perc utca- Pacsirtamező utca -  Aquincumi katonai amfiteátrum -  az Óbudai Promenád-  Puskás Öcsi tér-  Kolosy tér

A séta időtartama: kb 2,5 óra

A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető

Regisztráció: 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

 

11.45

Séta Józsefváros Csarnoknegyed városrészében

Találkozó: Bp. VIII. Rákóczi tér, 4-es Metró kijáratánál

Útvonal: a Rákóczi tér- Vásárcsarnok- Salétrom utca- - József utca- Német utca- Mindszenthy tér- József utca 37.- Tolnai utca- Déri Miksa utca- Bérkocsis utca- Víg utca - Rákóczi tér

Rákóczi tér 7. Vásárcsarnok (1894, Rozinay István és Klunzinger Pál) - Oinos borbár- 4. Jelky András Ruhaipari és művészeti iskola (1911 , Pártos) -- Salétrom utca 5. Ref. templom az egykori Kölber kocsigyár helyén (Almási Balogh Loránd) - József utca 12. Baptista templom - József utca 16-18. – Német utca 13.- Polgár Károly és Kiss Ferenc eklektikus bérpalotája (1911, Shvarcz Jenő és Horváth Antal)- Mindszenthy tér- József utca 37. Seenger kőfaragók háza, MARTSA Műterem és Művészkert -Tolnai (ex Conti utcai fegyház) 41-44. - Déri Miksa utca 10.  ex-Pless Henrik kávéháza,  - Déri Miksa 15./Fecske u. premodern/eklektikus lkh-  Tolnai Lajos utca 11-15. emléktábla- Tolnai Lajos utca  4-10. – Bérkocsis utca-  Bérkocsis u. 25/a sarokház / Víg utca 18. - Víg utca 15   - Víg utca 20  Pege Aladár-emléktábla szülőházának falán- Víg utca 32. emléktábla asztalosműhely- Déri Miksa utca 1: Déri Miksa (1853–1942) – emléktábla- Rákóczi tér - Rákóczi tér 9/  Bacsó Béla utca 31. Schwarz és Horváth tervezte lkh- Rákóczi tér 10. Hirschel- majd Fischer-bérpalota - Rákóczi tér 11- Coda Hangszerbolt

A MARTSA Műtermet és Művészkertet a Martsa hagyaték gondozója,  Martsa Piroska  animációs mozdulattervező, szobrászrestaurátor művész mutatja be.

A séta időtartama: min. 2 óra

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

 

14.30 

Séta a Mikszáth tér és környékén

Találkozó: a Pesti Jézus Szíve templom főbejárata  (Bp. VIII. Mária 25.sz)

Útvonal: Mária utca- Gutenberg tér - Bródy Sándor utca- Horánszky utca- Lőrinc pap tér- Krúdy Gyula utca- Mikszáth Kálmán tér

Sétánk során megnézzük, hogyan alakult át napjainkra a paloták, oktatási-, vallási intézmények környezete a józsefvárosi fejlesztési tervek és a civil kezdeményezések nyomán.

A” jezsuita szigeten”megtekintjük a Pesti Jézus Szíve templomota Gutenberg Otthont. Megismerkedünk a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központ tevékenységével. Azt is megtudjuk, melyik józsefvárosi iskolába jártak a „vörösingesek”.

Megfigyeljük, mi lett a Krúdy utca, Mikszáth tér egykori kisiparos műhelyei, kereskedései helyén. Benézünk a Fiktív Gasztro Galériába és Darshan udvar, étterembe. Tapasztalni fogjuk, mitől népszerű - nem csak az egyetemisták körében - ez a térség. 

A vezetés időtartama: 2,5 óra

A sétát vezeti: Szatmáry Judit idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

 

14.00

A vendégváró Pest II. - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Belvárosi plébániatemplom előtt (Bp. V. Március 15. tér)

Indulás: 14.15

Útvonal:  Március 15.tér- Kígyó utca - Ferenciek tere- Kossuth Lajos utca

Várostörténeti sétánkon felkeressük a 186 éve vendégfogadó „Százéves”éttermet, a 140 éves Kárpátia, a 115 éves Apostolok, a 113 éves Mátyás pince éttermet, sörözőt, a 103 éves Astoria Hotelt és éttermét, kávézóját. Megcsodáljuk belső terüket, egyedi berendezésüket, melyek jeles iparművészek, mesteremberek munkái. Megtudjuk, kik voltak a hírességek, akik Pesten jártukban-keltükben megfordultak e vendéglőkben, sörözőkben, megszálltak a Hotel Astoriában, és élvezték elegáns éttermének, kávézójának kínálatát. Felidézzük a serfőző Proberger Jakab alakját. Megismerjük a vendéglősöket, akik vállalkozó kedvük, újító szándékuk, gasztronómia érzékük, jártasságuk révén egyre nagyobb választékkal fogadták a vendégeiket. Megnézzük, mit kínálnak ma vendégeiknek e száznál is több éves helyek.

Piarista u.2.sz.: Proberger Jakab serfőző és városbíró háza helyén Százéves étterem (1831) Kriszt-ház, Péterffy-palota- Kígyó utca 4-6Apostolok (1902, Förster János) - Március 15. tér 7.sz. Mátyás pince (1904. Baldauf Mátyás, Haranghy Jenő /Bozó Gyula)- Ferenciek tere 7-8. : Kárpátia étterem és söröző és jeles vendégei (1877, Csalányi, 1925: Spolarich;  belső: Bodon Károly építő-és iparművész tervei, Pándi Lajos és Reischl Károly festőművész, Palka József üvegfestő, Lingel Károly és fia bútorgyártók, munkái) - Kossuth Lajos u. 19.: Astoria szálló (1914, Hikisch Rezső és Ágoston Emil) és a 40 évig tartó Czigány György műsora: a Ki nyer Ma? Játék és muzsika 10 percben.

A vendéglátóhelyek iránt érdeklődők az 50 éves Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tovább kutathatnak: http://www.mkvm.hu/

A séta időtartama: 2 óra épületbejárással

A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

 

15.00

Kortárs galériák és éttermek a Ráday vonzásában

Találkozó: az M3-as Metró Kálvin téri kijáratánál

Útvonal:  Ráday u. 18. Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ybl –palota)  – Ráday u. 28. sz. a Ráday Gyűjtemény kiállító terme: Tóth Menyhért (1904 – 1980) festőművész- kiállítás - Ráday u. 47. sz: a galériák háza: 2B, a Böröcz testvérek Galériája, az  ART9, a Ferencvárosi Képzőművészek Egyesületének kiállítóhelye, a Galéria IX, a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének terme -Ráday u. 49.szPlein Art Kortárs Művészeti Fesztivál alapítói és szervezői, az Erlin Galéria a Birs Bisztróval-  Bakáts tér- Knézits és a Hőgyes Endre utca sarkán: Tárt Kapu Galéria, a magyar art brut művészet központi „műhelye” - Ráday u. 19.: If Jazz Café .Restaurant

A Ráday Kultuccának immár évtizedes kortárs művészeti hagyománya van. Több ezer kiállító fordult meg ezidáig az utca galériáinak egyéni, csoportos kiállításán.

Sétánk során a ma működő fontos kiállítóhelyeket, intézményeket vesszük sorba. A sétát a Ráday Soho Egyesület egyik tagjánál, az If Jazz kávézó és étteremben fejezzük be.

A séta időtartama: kb. 3 óra

A sétát vezeti: dr. Orbán György, Ráday Soho Egyesület

Regisztráció: max: 25 fő

Regisztrálni az e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

2017. szeptember 17. (vasárnap)

 

 

 

9.30

Pozsonyi út és környéke két részletben -  a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

I rész indulás: 9.30

Találkozó: a zsinagóga  bejárata előtt  (Budapest XIII. Hegedűs utca 3.sz.)

A 106 éves Csáky (Hegedűs) utcai zsinagóga

A Lipótváros északi részén élő ortodox zsidóság templomegyesülete a Koháry (mai Nagy Ignác) utcából a Csáky (ma Hegedűs Gyula) utcába költözött. Újlipótvárosba. Kezdetben egy imaszobát alakítottak ki az 1903-ban épült bérház egyik üzlethelyiségéből Vajda Béla tervei alapján. Később megvásárolták a házat. 1927-ben Baumhorn Lipót (1860- 1932) tervei szerint az udvar beépítésével létrehozták a mai zsinagógát.

Az ortodox hívőknek épült – a köztudatban sokak által Csáky néven nevezett - zsinagóga ma a status quo ante irányzathoz tartozik.

A zsinagóga belső tereit Kéri Anna mutatja be.

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagóga fenntartását.

II rész indulás: 10.15

Találkozó: Vígszínház előtt (Budapest, XIII. Szent István krt. 14.sz)

Útvonal: Szent István krt. – Jászai Mari tér – Pozsonyi út- Szent István park

A városismertető sétánk következő részében a 121 éves Vígszínháztól indulva a Jászai Mari téren át „Lipócia fő utcáján”, a Pozsonyi úton haladunk térben-időben emlékezve a városrész kialakulásának fejezeteire, az itt megtelepedett polgárok, értelmiségiek, hírességek környezetére. Emlékezünk a nemzetközi gettó embermentőire, Richter Geodeonra, gyógyszergyártásunk neves alakjára, valamennyi áldozatra. Megidézzük a Szent István park nevezetes lakóit, és a városrész lakóházait tervező építészeket.

A Pozsonyi úton sétálva meglátogatjuk korunk vállalkozóit: a Láng Téka Könyvesboltot, a L.A. Bodegita Restaurant & Pub éttermet , az ÉdesMindegy  Desszertbárt,  a Sarki Fűszerest, a Dunapark kávéházat. Sétánkat a Szent István parkban fejezzük be. 

Szent István krt- 14.sz. Vígszínház (1896, Fellner-Helmer, Hável Lipót, Róna) – Ditrói Mór u. 1.sz:  Elit mozgó, ma Kino Café-   A Margit híd Pesti hídfője/ Jászai Mari tér –rakpart:  a nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékére: Cipők (2005, Pauer) és az Égbekiáltó (2012, Stein Anna); a nemzetközi gettó: újlipótvárosi védett házak, csillagos házak, áldozatok és embermentők–  a pesti felső rakpart és a Pozsonyi út között:  Palatinus-házak (1911-1912, Vidor Emil,  építtető: Grünwald és Schiffer cége, a Palatinus Építő Rt.)  - Pozsonyi út, Lipócia’, a „falu” főutcája (Bächer Iván (1957-2013) emléke) – 1.sz, Radnóti Miklós (1909–1944) emléktáblája (Kiss György)– 5.sz. Láng Téka Könyvesbolt,1989 óta- 4 .sz  L.A. Bodegita Restaurant & Pub – Szent István Park (1935 óta): 14. lkh- Fischer Annie és Tóth Aladár-emléktábla- 16. ÉdesMindegy Desszertbár- 26. lkh. (1937, Fried Miksa) –35. Giorgio Perlasca és Ángel Sanz Briz-emléktábla – Pozsonyi út 33/A – lakóház (1940, Vámos Imre)– 53-55.sz./ Wahrmann köz: Sarki Fűszeres Kávézó (lkh .1941, Hámor István), Wahrmann Mór (1832-1892) emléktáblája– 38-40-42. sz Dunapark ház és kávéház, modern luxusbérház (1935-36, építtető: Alföldi Cukorgyár Rt., Hofstätter Béla – Domány Ferenc)- 40.: Hatvany Lajos, és Heltai Jenő  emléktáblája, –44- 46.lkh  a MÁK Rt. Nyugdíjintézete (1935-36, Málnai Béla)- Szent István park 

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát vezeti: Bátki János idegenvezető

Regisztráció: 30 fő MEGTELT

 

 

 

9.45

Séta Újpesten a Duna parti városrésztől Újpest városközpontjáig - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: az M3as Metro Újpest- Városkapu megállója kijáratában

Útvonal: Bocskay utca-  Árpád út - József Attila utca- Attila utca- Berzeviczy utca - Liszt Ferenc utca- Szent István tér- István út- Árpád út - Újpest- Városközpont M3 metróvégállomás

A sétán bemutatjuk gróf Károlyi István alapította Duna-menti városrészt. Megidézzük az Új-Pesten letelepedett zsidó családok közösségét, sorsát. Megnézzük a városközpont egykori, mai épületeit. Megismerjük Újpest rejtett dimenzióit, XXI. századi tájékozódását.

A sétánkon meglátogatjuk az Öreg halász éttermet, Újpest zsinagógáját, az épülő újpesti piacot, a Városházát és annak dísztermét.

ex- Bocskai és Part utca- zsinagóga 1836, és temető …- Lőwy Izsák (1793-1847) utca 13. – Árpád út 20. Öreg halász étterem (belül) – „MAHART-házak” (Árpád út 7–11; 8–12.) 1953, szoc. real, Henck Vilmos és Vidos Zoltán - Szabadság park – József Attila utca 4.sz- Wolfner és Tsa. Bőrgyár- Wolfner Lajos (1824-1912) gyáros-emléktábla–/ és az ex- gyártömb /- Attila utca 8 -10..sz: iskolaépület 1902, Herczeg Zsigmond és Baumgarten Sándor (ex- újpesti községháza (1865- 1900); emléktábla: Bródy Imre, a Tungsram fizikusa, a kriptonégő feltalálója - Berzeviczy utca 8. neológ zsinagóga (1886) ; a holokauszt-áldozatok- mártírok emlékfala - József A. utca sarkán: domborművei (1947, Kis Bán Edit, Kőrössy Marianna, Blaschberger János) - Liszt Ferenc utca- Szent István tér 12. sz. Újpesti Piac– gr. Károlyi István- szobra-13. sz : Egek Királynéja neogótikus rk.templ (1875-1881, Bachmann Károly) és plébánia épülete (Erkel Gyula-  Zeneiskola) -19. sz : az Újpesti Tornaegylet (1885) - 24. sz. Újpesti ref.templ (1878), Gyökössy Endre emlékezete - Mády L. utca: Mezei Elek gyógyszerész Angyal patikája - István út 14.: Az újpesti Városháza (eklektikus, 1900, Böhm Henrik és Hegedűs Ármin) járásbíróság,börtön, kávéház;  emléktáblák a Városháza falán- István út 18. Újpesti Főposta (1928, Sándy Gyula) - István út 26.

A séta időtartama:  kb. 3 óra

A sétát vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető

Regisztráció: max: 30 fő MEGTELT

 

 

TOVÁBBI PROGRAM AJÁNLÓ ÚJPESTEN A BUM PROGRAMON KÍVÜL

1. A sétánkhoz ajánljuk megtekinteni az Újpesti Városháza épületét 

Szőllőssy Marianne, a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kalauzolásában.

Az épületismertető séták 2017.szeptember 17-én vasárnap

10.00, 11.00, 14.00, 16.00 órakor indulnak csoportonként max. 30 fővel .

Találkozó: a Bp. IV. István út 14. sz. alatti Városháza főbejárata előtt.

 

2. Látogatás Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményébe

Helyszín: Rácz Gyöngyi Közösségi Központ (1043 Budapest, Tél utca 52.)

A 2017.szeptember 16 -17. napokon 10.00 órától 18.00 óráig megtekinthető tárlat az újpesti cigány nemzetiség történetét mutatja be. A városrészről mesél, benne a szegkovácsokról, muzsikusokról és piaci kereskedőkről….

A gyűjteményt Molnár István Gábor gyűjteményvezető mutatja be. 

 

 

 

9.45

KultUnio

Találkozó: a Madách téri Örkény Színház előtt  ( Bp.VII. Madách tér 6.sz )

Indulás: 10.00

Útvonal: Madách tér - Rumbach Sebestyén utca – Wesselényi utca - Síp utca- Dob utca- Kazinczy utca- Dohány utca- Klauzál utca és tér- Dob utca

Madách tér 6. Örkény István Színház (1940, Gerlóczy G.)- Madách-házak (1938, Wälder Gyula) , az FKT-székház és címere - Rumbach S. utcai /status quo ante/ zsinagóga (kívülről) –- a Dohány utcai /neológ / zsinagóga körzetében:  Wesselényi u. 7.sz. Magyar Zsidó Levéltár, benne a Goldmark terem (kívülről )– Gozsdu udvar – Dob u. 15.sz. Spinoza ház- 35. Kazinczy utcai Ortodox Zsinagóga (udvar, kívülről) - Kazinczy utca : 21.sz. Elektrotechnikai Múzeum (ex-Trafóház) (kívülről) – Kazinczy utca/ Wesselényi utca: Noé kert, Raj Rachel cukrászdája ( belül)  - 16.sz. Mikve, rituális fürdő (kívülről) 14. sz. Szimpla kert – Dohány utca : 32. interaktív emlékfal (2014, Sugár Péter) –42-44. sz - ex-  Hungária fürdő/ Continental Budapest Hotel ****Superior ( belül) – Klauzál utca –a Klauzál tér és a piac- Dob utca 46/b: Seress Rezső lakóháza– 57./ Kertész utca 36. FÉSZEK Művészklub (1901 óta) kerthelyisége, La Bodeguita del Medio étterem (belülről)

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát vezeti: Rózsa András idegenvezető

Regisztráció: 30 fő

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását, a résztvevők nevét és hogy kérnek-e VOX készüléket.

 

 

 

10.00

Böszörményi út - a séta megtelt, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni!

Találkozó: a Bp. XII. ker. Istenhegyi- Németvölgyi út , Nagyenyed utca, Böszörményi út  találkozásánál lévő parkban

Indulás: 10.15

Útvonal: Böszörményi út – Kiss János altábornagy utca - Böszörményi út

Az 59-es villamos pályáján haladunk. Onnan indulunk, ahol a Déli pályaudvar felől a villamos ráfordul a Böszörményi útra és tart a Farkasréti temető felé.

Sétánkon meglátogatjuk a 20-as évek végétől beépülő Böszörményi út első tömbjét, a volt Csendőrlaktanyát, melynek egykori és felújított szárnyaiban magas színvonalú Nemzetközi Oktatási Központ, Nemzetközi Rendészeti Akadémia működik.

Megfigyeljük az út két oldalán emelt bérházakat, lakóházakat, közöttük a Román (Rennberger Ernő, Miklós) fivérek munkáit, Kappéter Géza és Martonosi Baráth Lajos TITÁSZ- társasházait.

Németvölgyi udvart, Lauber László-Nyiri István munkáját.

A Kiss János altábornagy utcában felkeressük Medgyaszay István tervezte népies szecessziós Városi házakat.

Felkeressük a Böszörményi út vállalkozóit: benézünk a Tik-tak Presszóba, a Dini cukrászdába, felkeressük a Szamos Marcipán Böszörmény úti boltját. 

Böszörményi út 1. park: Turul szobor a II.vh. polgári, katonai áldozatainak emlékére (2005)- 2.sz lkh.szecessziós - 3/C. bérház [1927, Román M]- 4-8. "Horthy-telep" TITÁSZ társasházai (1926-27, 28, Kappéter Géza  (Artner-, báró Hazai- és báró Szurmay-udvar) és Martonosi Baráth Lajos (gróf Csáky-udvar)- Királyhágó tér:  Cantata profana-kút (2000 Marton L.)- Böszörményi út 11/B. lkh (1914–15, Román fivérek)-13-15 : Öröklakás-udvar (1931) Hegyvidék Galéria-17/a (Hollósy Simon / Németvölgyi udvar 1934. Lkh,(Nyiri István- Lauber László) . 17/c a Hollósy S. u : Tik-Tak Presszó-. Ma: 18/A Csák Ibolya olimpikon-19 a Takács Zsuzsa Atelier- Böszörményi Irodaház- 21. ex-Csendőrlaktanya, ILEA , NOK,udvarán : a Csendőrvértanúk emlékszobra (Pásztor János) -23-25 .sz: Polgármesteri Hivatal- Kiss János altábornagy utca ELTE Tanító és Óvóképző Kar és intézményei  (40.;41; 42-44)-  - 57. emléktábla: Cavallier József (1891 -1970) katolikus közíró, diplomata, Angelo Rotta mellett embermentő -  55-59. szám Medgyaszay István (1877-1959) -  népies szecessziós  Városi házak: falkép-együttese Márton Ferenc, Nagy Sándor művei a házak homlokzatán- Makk Hetes vendéglő - Margaréta utca 6. Dini cukrászda - Böszörményi út 28. Budahegyvidéki Ref. templ (1932: Wanda Lajos műépítész, “Claridge” étterem és kávéház)- 36 . Balogi Húsáruház 1936 óta - 44-46  Park vendéglő  - 44. Szamos Marcipán Kft.                       

A Városi házakat Vargáné Szilágyi Erzsébet közös képviselő mutatja be.

A Medgyaszay István által tervezett népies szecessziós házakról készült monográfia Varga Péter: Városi Házak története címmel a Dini cukrászdában kapható. 

A Nemzetközi Oktatási Központ látogatásához, kérjük hozzák magukkal a személyi igazolványukat, azok léphetnek be, akik előzetesen regisztráltak a sétára.

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

Regisztráció: 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

 

11.00

Séta a Deák Ferenc utcában és környékén – Fashion Street, a Divat utcája

Találkozó: Deák téri evangélikus templom előtt (1052 Budapest, Deák tér 4.)

A séta útvonala: Deák Ferenc tér - Deák Ferenc utca- Apáczai Csere János utca - Türr István utca - Váci utca- Vörösmarty tér- Dorottya utca- Vigadó tér

Sétánkon Pest városfalának nyomvonalát követjük. Sétálunk az Óbudát, Budát Pesttel összekötő Hajóhíd felé vezető Kis híd (Türr István) és Nagy híd (Deák Ferenc) utcán. Megtekintjük az Aldunasor klasszicista bérházait, melyeket gazdag pesti polgárok, kereskedők építtettek Hild, Pollack és más építőmesterekkel. Átlépjük Pest egykori városkapuját, melyen kívül sokáig csak középületek - Pest só- és gabonaraktára, sóhivatala és a Harmincad Hivatal- álltak. Végül a Vigadóhoz érkezünk, mely a város határát jelző északi nagyrondella és a hajóhíd környékén épült.

Város- és kultúrtörténeti sétánkon meglátogatjuk a Dorottya utcában működő Gyémántpalotát,a Hungaricum Élményházat , a Váci1-be költözött Szamos Gourmet Házat, a Kardetter-bérházból kialakított ZENIT Hotel látogatható tereit, felkeressük a Deák- Palotát, melyben a Fashion Street, a Divat utcája térségét fejlesztő Immobilia Zrt. központja található.

Séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: dr. Szabó Mária idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

 

11.30 

Séta a Váci utca északi szakaszán

Találkozó: a Belvárosi plébániatemplom előtt (Bp. V. Március 15. tér)

Útvonal: A Március 15. tértől a Váci utcán az egykori Váci kapuig

Sétánkat a pesti polgároknak a római erőd helyén épült plébániatemplománál kezdjük. Beszélünk a pesti városmagról, mely az Eskü téri (Erzsébet) híd építése miatt jelentősen átformálódott.

Felidézzük a Pest városán észak-déli irányban haladó, városfalakkal, a Duna felé rondellákkal védett, a Váci városkaputól induló fő utca környezetét, egykori kereskedéseit.

Egy séta kevés, hogy bemutassa a mindenkori divatot, közízlést formáló utca történetét, nevezetes lakóit, történelmi pillanatait. Megfigyeljük a szemet vonzó kirakatok fölött emelkedő bérházakat, palotákat, melyeket rangos megrendelőiknek neves építészeink terveztek, s idővel átformáltak korunk építészei. Összevetjük az emlékeinkben élő Váci utcát a mai utca képével.

A római erőd helyén Pest plébániatemplomaúj altemploma–Városház tér (Eskü téri hídépítés-városrendezés)- Piarista köz- Váci u.34. Klotild Palota (1899, Korb- Giergl), Buddha-Bar H.- Piarista utca: 1717 óta Piarista Gimnázium és Sapientia HTF (1913-17, Hültl) - 2. Péterffy-palota (Kriszt-ház), Százéves étterem (1831) - 4. Vasudvar,1870; Millennium Center (1997, Finta) – 6. La Prima Fashion Hotel, 2011- 28. Keglevich-ház; és Simonyi fényírdája; Lyka–ház (1879, Steindl) - Váci u.26. „Ypsilanti ”- Monaszterly singes-rőfös boltja- Váci utca 25.gr.Szapáry-palota (1895, Czigler)- 23. ex- Csók Galéria - Haris-közHaris –bazár 1877-1910 ig (Haris Gergely, Feszty A) és mai kereskedői- Váci utca 21-19: Kappel-ház: Kisfaludy és Vörösmarty emléke; Kedves Presszó és Cziffra György- Zászlós irodaház (1985, Finta, Csirmáz)- 20. Nádor Szálló,1835; Taverna, Mercure Bp.CC- 18. lkh-és üzletház,1910,Kosztelicz-drogéria (1928)- 17. lkh (1910, Korb- Griegl) Rónai fényképész-mester és portréi - 16..Hermész-kút; Fontana -14. lkh és üzletház, Kőrössy,1913,Magyar Korona (1782-1911) és a pesti görögök- Váci u.13./ Régiposta u.15.: Schorndorfer-órás háza (1806),Schreivogel első pesti „szépmesterségi” és könyvkereskedése, ,Alter és Kiss divatház - 13.„A régi postaházhoz” (1937, Kovács M.) 4. Rondella, a pesti magyar színjátszás- Váci u.12. Harkányi-ház (1911, Alpár, Maróti); Giergl Henrik (1827-71) üvegműves mester üzlete; a Fekete Kutyához- Saxlehner posztókereskedése – 11.sz Thonet-telkek: b) Lähne lk és üzletház (Révész-Kollár,1912) Stühmer / Ferda Manyi divatszalonja; a) Thonet-ház,Lechner – 10. a Walthier-ház és Semmelweis; Hartleben- könyvkereskedés (1804), Cserépfalvi kiadó - 9. Pesti Színház, a „Hét választófejedelemhez”/ Nákó-ház (Hild,1840): Liszt első pesti koncertje (1823);  Philanthia (1909, Kőrössy, Márk-festmények)- 7.Anna Café (Háen,1922)- Váci 5. / Türr u.:Vastuskós ház– 6./ Szt. Kristóf tér: 1791, patika és a szent szobra (Birly-ház), Masped ház (1962)-4.: Bene-ház (1840,Hild), Aeroflot (1957) és Souvenir- a Váci kapu (1789) maradványa – 2. Mocsonyi-bérház (1877, Kallina) Pest első nyilvános villanyórája –3-1./ Deák F 3-5/ Türr u: 1822, Calderoni-Hopp Ferenc műszer és tanszer üzleteHard Rock Café, VÁCI1: Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület (Alpár Ignác 1911,15) és a mai Szamos Gourmet-ház 

A vezetés időtartama: 2,5 óra

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

Regisztráció: 30 fő

Regisztrálni az  e-mail címen lehet, szeptember 11-ig vagy amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

 

12.00

A Népszínház utcán végig a Teleki térig - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Bp. VIII. Népszínház utca sarkán, a McDonald’s előtt

Útvonal: a Népszínház utca -  Teleki tér

József krt. 8. ex-Népszínházi Sörcsarnok (1895), Simplon Kávéház, Népszava törzsasztal - Népszínház u. 8. Budapesti Állami Közép-Ipartanoda (1879, Hauszmann Alajos) -13. ex-Csokonai mozi – (1928-1995)-17.sz. lkh (1910 Révész-Kollár )- 19 .sz. / Víg utca : Harsányi –ház (1912, Lajta Béla )- 20. Hirschler –ház (1914/15 premodern, szecessziós)- 22. a kőbányai Polgári Serfőzde bérháza (Vidor Emil ,1906 , Dudits, Róth M.) Kiss József –emléktábla - 25.sz a Vágó fivérek- 28. Wertheim Lajos orfeuma 31. sz: lkh (1912, Révész-Kollár ) ,ex-Nap mozi (1911-86)- 35. Ruchlinder-ház (1912, Haász- Málnai )- 37.sz.lkh (Löffler testvérek, 1911)- 39-41-Atlas City Hotel- 40. Troya Török Élelmiszerüzlet- 43. P Kiss István órásmester- 45 lkh (1905,Vágó József)- 47. Dodi Kft.kárpitos- 46.sz. lkh, (Freund Dezső,1911) emléktábla: Kis Varsó (1944. október 15-17.sz) – 49. Karinthy Frigyes lakása -53. Jezsek -cukrászda – 55. Atlantic Hotel – Teleki László tér: 1-2. lkh (Fejér-Dános) benne: zsidó imaház, a Pressburger-testvérek-3.sz:  lkh (1914)- 5 lkh (Wax Andor, 1911) - 8. ex-Kaiser Mihály korcsmája, az Antiszemita Párt gyülekezőhelye- 22. Teleki téri Stíebl, Gláser Jakab Emlékalapítvány, Teleki ’44 projekt - használtcikk-piac (Eldorádó, Bereményi Géza 1988-as kultfilmje),  Teleki téri piac - Dan Reisinger ,a Munkaszolgálatosok Emlékmű, 2016) - Teleki téri Közösségi Park(Újirány Tájépítész Csoport, 2016)

A vezetés időtartama:  kb. 2,5 óra

A sétát vezeti: Margitta Nóra idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő MEGTELT

 

 

 

 

13.00

Séta a Jókai és a Liszt Ferenc téren - a séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: Bp. VI. Jókai szobra előtt a Jókai téren

A séta útvonala: Jókai-tér - Andrássy út - Liszt Ferenc tér- Paulay Ede utca- Hegedű utca

Jókai szobra (1921, Stróbl A.) - Jókai tér és utca: emlékezés Pest első gyárára,  a Valero Selyemgyárra, (1780), a Fabriken Gasse (Gyár utca) iparos műhelyeire (41-42.sz. alatti Schlick Ignác (1820-1868) vas és ércöntő mesterre) – 19. sz.: pesti zsidó kórház (1841, Hild) és Semmelweis Ignác - Jókai tér 10. sz. ex-Edison filmszínház, (1912, Komor- Jakab, szecessziós) ma: Kolibri Színház; Kemény Henrik bábművész emléke- az Andrássy út és az Oktogon egykori kávéházai, az Abbázia és Japán kávéház (ma Írók boltja) törzsasztala - a Liszt Ferenc tér szobrai, híres lakói (Vázsonyi János, Lakner Artúr ,Vidor Emil , Szép Ernő) –10. Ybl-szökőkútja, Pilát Pál (1860–1931) hegedűkészítő műhelye; 11.sz. ex-Pozdech –gyár- a tér teraszokra települt éttermei, kávézói – a Király és Gyár utca sarkán épült Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1907, Giergl, Korb, és iparos munkái): dr. Zielinski korai vasbeton szerkezete, a Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei, Róth Miksa üvegmozaikja- Paulay Ede u. / Andrássy út: Goldberger textil gyáros Párisi Nagyáruháza (1911, Sziklay, ipari szecesszió) az ex-Terézvárosi polgári kaszinó (1885, Petschacher, neoreneszánsz)

A séta időtartama: cca. 2,5  óra

A sétát vezeti: Kratofil Zita idegenvezető

Regisztráció: max 35 fő MEGTELT

 

 

13.00

Vigadó 

Az épülettörténeti sétán való részvétel díjtalan, de előzetes online regisztrációhoz kötött.

A 2017. szeptember 17-ei idegenvezetés indulási

Időpontja: 13:00

Helyszíne: a Pesti Vigadó Előcsarnoka

A vezetés várható időtartama: 60 perc

Csoportlétszám: maximum 35 fő

Regisztrálni a Vigadó oldalán lehet: www.vigado.hu
Kérjük vendégeinket a házirend betartására és a szolgáltatásunkra vonatkozó feltételek elfogadására.

A programváltozás jogát a program kezdetéig fenntartjuk! Programváltozás esetén a belépőjegyek árát teljes mértékben visszatérítjük!

 

 

14.00

Hajós városnézés

a MAHART PassNave Kft. Táncsics hajójának fedélzetén

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér

Beszállás: 13.30-tól

Hajózás időtartama: 60 perc

Érkezés: 15.00

A városnézést  tartja: Kolundzsija Gábor urbanista, „A rakodópart kövei” c. könyv szerzője (amennyiben kíváncsi a könyvre, alább talál egy részletes ajánlót)

Kedvezményes jegy: 750,- Ft/fő

A jegyek elővételben a Nemzetközi Hajóállomás (1056 Budapest, Belgrád rakpart) vagy a Vigadó téri hajóállomás (1051 Budapest, Vigadó tér) jegypénztárában vásárolhatók meg.

A Nemzetközi Hajóállomás jegypénztára hétfőtől - péntekig: 09: 00 - 16:00 –ig tart nyitva (szombat és vasárnap zárva).

A Vigadó téri MAHART-jegypénztára hétfőtől vasárnapig: 08.00- 21.00 óráig tart nyitva.

A kedvezményes hajójegyet itt elővételben vagy a hajóindulás előtt megvásárolhatja.

(a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó)

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a jegyek előzetes megvásárlását! A www.mahartpassnave.hu honlapról elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével, előzetesen lefoglalhatja jegyét! Előregisztrálni ITT lehet! (kattintson rá az ITT szóra és átviszi a regisztrációs oldalra)

Kérjük, hogy a jegyeket a hajóindulás előtt legkésőbb fél órával szíveskedjenek átvenni az illetékes jegypénztárban.

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére.

 

Ajánló:

A szerző, Kolundzsija Gábor „A rakodópart kövei” című könyvéről:

Tíz év kutatásai, több kiállítás és hajós városnézés után elkészült „A rakodópart kövei” című könyv. A kötet régi festményeken és metszeteken, archív és mai fotókon, egykorú térképeken és eredeti terveken mutatja be a Duna szabályozásának és a rakpartok kiépítésének hatalmas munkáját. A terjedelem 424 oldal, melyet 510 illusztráció (fénykép, festmény, grafika, térkép, tervrajz) egészít ki. Ennek kétharmada archív, a legkülönbözőbb közgyűjteményekből válogatva, jelentős részük színes.

A kötetet tisztelgésnek szánom mérnö­keink e monumentális műve előtt, amely minden tekintetben kiállta az idő próbáját. A kötet egyben sajátos tisztelgés József Attila előtt is. A könyv fejezeteinek címeit „A Dunánál” című verse egyes sorai adják.

Az anyagban szakmai alapossággal igyekszem bemutatni a rakpartok kialakítását, de úgy, hogy a szélesebb hazai közönség figyelmét is felkeltse. A tervezett kötet ugyanis szokatlan néző­pontból, különleges képekkel mutatja be Budapest legszebb részeit a múltban és most.

A nagyszabású album fekvő B/4 formátumban jelenik meg az év második felében. E reprezentatív kiadvány méltó ajándékká válhat. Lehetőség van ennek kedvezményes előfizetésére, bruttó 9.450 Ft kiadói áron.

A kiadó adatai: Postcard Bt, 1013 Budapest, Attila út 33.
Adószám: 28057149-2-41
Cégjegyzék: 01-06-012588
Bankszámla: 10100716-53136500-01000002
E-mail: 

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!