Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Mint eddig minden évben, idén is csatlakozunk a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz 2016. szeptember 17-18-án, Budapest bevásárló és tematikus utcáit bemutató sétákkal.

A főszervezők által megadott központi téma az „Ezer arcú műemlék – 170 éve született báró Forster Gyula, a Műemlékek Országos Bizottsága egykori elnöke”.  Egyúttal – csatlakozva az Európai Unió 2016-os ajánlásához – kiemelten kezelik az „Örökség és közösség” témakörét, de nem feledkeznek meg az 1956. évi forradalom 60. évfordulójáról sem.

A Kulturális Örökség Napjai keretén belül 12 sétával és egy hajós városnézéssel várjuk Önöket szakképzett idegenvezetőinkkel.

 

A sétákra további regisztrációkat nem tudunk fogadni, minden programunk MEGTELT! A beérkezett e-maileket munkaidőben tudjuk feldolgozni, hétköznap 9.00-17.00 óra között.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Tájékoztatjuk, hogy a séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.

Amennyiben Ön is készít felvételeket a sétákról, örömmel vesszük, ha megosztja velünk azokat az info@bevasarloutca.hu címen!

 

Programok

2016. szeptember 17. (szombat)

 

9.45   

A Falk Miksa utca - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A 100 éves utcát a reformkorban még Feldunasornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta.

1839-41-ben Széchenyi István kezdeményezésére ezen a területen épült a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek épülettömbjét ( Honvéd 26-30 .- Markó - Stollár - Falk utcák) Hild József tervezte.

Az 1900-as évek legelején a térséget parcellázták, a telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.

Sétánkon a Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla)- 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) 10.sz.- 13.sz. (Fodor, szecessziós) 18-20.sz. az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911, Fodor Gyula)- 24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő) -32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) – 21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) – útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől. Sétánk során betérünk egy-két galériába is.

Találkozó: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 1. és Kossuth Lajos tér sarka

Indulás:    10.00 órakor

Útvonal: a Falk Miksa utcán keresztül a Kossuth Lajos tértől a Szent István körútig

A sétát vezeti: Bíró Gábor idegenvezető

A séta időtartama: 2 óra

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

 

 

10.30

Dűlőútból Terézváros főutcája- a Király utca és környéke - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A török kiűzése után Pest polgárai zöldség- és gyümölcs termesztésére hasznosítják a városfalakon túli területet. 1777-ben Pest Felső-külvárosát (a mai Rákóczi úttól északra eső részt) Mária Terézia látogatásának emlékére Theresienstadt-nak nevezi el a pesti magistrátus, és plébániát alakít ki a területén. A majorságok közé először egy kis fakápolna épül, majd 1801-ben Kasselik Fidél tervei alapján felhúzzák a templom falait, a belsőt Pollack Mihály tervezi, toronysisakját Ybl Miklós.

E városfalon kívüli területen idővel zsidó kereskedők jelennek meg. Óbudáról, a Zichyek birtokáról járnak át a hajóhídon a pesti vásárokra, majd kialakítják a saját piacukat. Gabonát, szarvasmarhát-, baromfit, bőrt és textilt adnak-vesznek. Mivel ingatlant 1840-ig nem vásárolhatnak a városban, bérlőként az Orczy-házban élnek. E ház körzetében, a Városliget felé vezető dűlőút mentén nyitnak üzletet, kereskednek, szervezik vallási közösségüket. A dűlőút idővel Terézváros főutcája lesz két oldalán sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, fogadóval, kávéházzal, mulatóval, sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel.

Találkozó: a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt

(Bp. VI. Pethő Sándor u. 2.sz., Király utca és Nagymező utca találkozása)

Indulás: 10.45 órakor

Útvonal: Király utca- Kis Diófa utca- Vasvári Pál utca- Gozsdu udvar- Holló utca- Káldi Gyula utca- Király utca- Károly körút

Sétánkon megtekintjük a Terézvárosi plébániatemplomot (belülről) és a Vasvári Pál utcai zsinagógát (kívülről)

A híres építészek és építők házai mentén -  47. Pekáry- ház (1848, Brein)- 35–37. és Kis Diófa utca 18. sz: 1892, bérház egykori lakói - 13. Best Western Plus Hotel Ambra -  Király u. 27- Ungerleider Mór kávéháza, mozgóképek (1891)-  26. Jálics-ház (1840, Hild József) – 20.- Wombat`s Budapest hostel- 21. „Jó Pásztor”-ház (1833, Pollack M.) - 15. Szelényi-ház (1852, Pollack Á.)  - 13. (Dob utca 16.) Gozsdu- udvar (1913, Czigler) Gozsdu Manó (1802-1870) és alapítványa; – Holló utca 8. "Králik-ház" -Román orthodox kápolna-  4. (1835, Hild)- Zsidó Fiúárvaház, lakói: Goldziher filológus, Kohn rabbi- Káldi Gyula u.6.:  bérház és ort. imaház(1868. Lohr) Lindenbaum Lőwy óbudai textilgyáros –Király u. 12. Gömöry-ház (1813, Pollack M.) - 11. Prandtner-ház (1812, Pollack M.) -- 9. sz. Három Rózsa ház ( 1810, Brein ) – 8-10 (Paulay Ede u.). Central Passage- 6.sz.Carat Hotel- Anker-palota (1910, Alpár Ignác)-  Király utca-Károly krt sarka:  az Orczy- ház (  1795; 1829 Zofahl, - 1936  ), Judenhof és a Judenplatz - felidézzük a Király utca - egyben a pesti zsidónegyed- történetét a kezdetektől a vészterhes időkön át a mai napig.

A séta időtartama: 2.5 óra

A sétát vezeti:  Rózsa András idegenvezető

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

10.30

Séta a Ráday utca mentén - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A kecskeméti kapu és a Duna közelében kialakult városrész történelmi utcája a 18. századtól fogadta az Alföld felől a pesti vásárra érkező kereskedőket. A piac közelében épült Két Oroszlán fogadó tanúskodik a vendéglátás korai időszakáról. Ugyanitt, a városkapukon kívül 1816-ban emelt református templom körül, jönnek létre a református intézmények, iskolák. Itt talál otthonra a Ráday család könyvtára, gyűjteménye, a Duna-melléki Református Egyházkerület Teológiai Akadémiája, internátusa. A Kálvin térről induló főutca 1906-ban a Ráday család tiszteletére kapja mai nevét. A környező utcák idővel felveszik a reformátusok térnyerését támogató méltóságok: Török Pál, Gönczy Pál, gr.Lónyay Menyhért nevét.

A főutca másik szakaszán, a Bakáts téren épül fel 1822-ben Ferencváros plébániatemploma.

Az 1838-as árvíz után, az 1867. évi kiegyezés jegyében a kor kiváló mesterei (Ybl, Gregersen, Jungfer, Schlick,Thék, Scholtz,Lotz,Tahn ) alkotják újjá. Közelébe tervezik az elöljárósági épület, paplakás és iskola tömbjét. A templom vonzásában jön létre a Ráday utca katolikus negyede – szociális, karitatív tevékenységet végző egyházi intézményeivel (Mária Intézet és a Szent Vince nővérei, Szent Imre Kollégium, Mária Iskolatestvérek), az Erzsébet, később Schöpf-Mérei Ágost Kórházzal. Ettől nem messze, a „Nemecsek”-házban telepedik le az unitárius hitre térő Bartók Béla nevét viselő Egyházközség.

A Ráday utcában és környékén mára emléktáblák hirdetik ipartörténeti nagyságát a kiegyezés előtt alapított gyáraknak (Prückler, Schlick, Vidáts, Röck, Gregersen), irodalmi életünk jeles szereplőinek.

Találkozó: Budapest, IX. Kálvin tér 9. sz. előtt (Metró kijáratnál)

Indulás: 10.45 órakor

A séta útvonala: A Kálvin téri templomtól a Ráday utcán át a Bakáts téri templomig

Sétánkon a Ráday utca város-, vallás-, ipartörténeti, kulturális és jelenkori értékeit mutatjuk be az idén 200 éves Kálvin téri református templom (1816, klasszicista, Hofrichter), a Két Oroszlán fogadó (Zitterbarth, klasszicista), a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (gr.Károlyi-palota-bérháza, 1876,Ybl ), Bakáts tér templom útvonal mentén.

Közben megtekintjük, miképp várják a vendégeket a Krúdytól is elhíresült ferencvárosi vendéglátás újkori folytatói: a  Púder Bárszínház, a Rombusz Terasz, a Trattoria Étterem, a Café Intenzo, a Sir William Étterem és Pub, a  Soul Cafea Manga Cowboy és a Claro Bistro - a Ráday Soho Egyesület tagvállalkozói.

Séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Dr. Orbán György

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

 

 

10.45

Séta a Váci utca déli részén - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A Váci utca - egykor Főutca, Nagy utca - már a középkorban is fontos szerepet töltött be Pest életében. A városfalon belül a déli rondellától a Váci kapuig haladt. Megőrizte eredeti nyomvonalát. A XVII. században I. Lipót császárról Lipót utcára keresztelték. A Váci kapu lebontását (1789) követően a Váci nevet kapta a mai Erzsébet híd vonaláig, majd a XIX. sz elején a Déli végéigÉpítéstörténete is, a pesti kereskedelemben betöltött szerepe miatt is, Pest egyik leggazdagabb emlékekkel tele utcája.

Találkozó: a Fővám tér és a Váci utca sarkán

Indulás: 11.00 órakor

A séta útvonala: az „Új Váci utca” a Fővám tértől az Erzsébet hídig.

Sétánk a közelmúltban sétálóutcává alakított déli részen halad, ami a pesti polgárság körében szinte nem is a klasszikus „Váci utcát” jelenti. Érdekességekben azonban ez a rész is bővelkedik. Megismerhetjük az „Új Városháza” legszebb belső részleteit, a szerb betelepülők épületeit, az eredeti Pálos rendi Szt. Mihály templomot, az „Angol kisasszonyok”tömbjét.

Felfedezünk néhány új „funkciót” régi épületek helyén, épületekben vagy felett, és rácsodálkozhatunk néhány új üzletre, amelyek fiatalos lendületet adnak a patinás környezetnek.

A legdélibb ponttól, a Fővám tér 5.sz.alatti Amber's French Bakery & Cafe üzlettől indulva felkeressük a Váci utca különféle vállalkozóit: a Palantic ékszerboltot ( 81.sz.), az Ifj Flaschner Késes-Műköszörűs Műhelyt (73.sz.)a Rustico éttermet  (71.sz)a Corso Gourmet házat ( 54.sz), megtekintjük az Új Városháza (62-64.sz, 1875, Steindl ) dísztermét, végül az Irányi utca 10.sz. alatti ExkluzivDivat Divatáru Üzlet kínálatát .

A séta időtartama: 2 óra.

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető, a Kincses Belváros Egyesület elnöke

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

 

 

12.15  Zeneakadémia - a séta program, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

– épületismertető séta 

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába.

A Vakok Intézetének országos alapjától megvásárolt telekre- a Gyár - Király és Kemnitzer utca által határolt területre- Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket kérték fel , hogy tervezzék meg az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épületét.

Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának’. A kimagasló iparművészeti alkotás értékes elemei : Zielinski Szilárd vasbetonszerkezete, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói, a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei .

A Zeneakadémia, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.

Találkozó: a Zeneakadémia előtt (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)

Indulás: 12.30 órakor

Az épületbejárás időtartama: 45 perc

Az épületet Drescher Ferenc idegenvezető mutatja be.

Az épületismertető séta:  ingyenes

Létszám: max. 30 fő    MEGTELT                                               

 

 

13.45

Séta a Liszt Ferenc és a Jókai téren - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Zeneakadémia előtt (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.sz)

Indulás:  14.00  órakor

Útvonal: Liszt Ferenc tér- Jókai tér- Andrássy út

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ( kívülről) a Gyár és Király utca sarki Vakok Intézete helyén- (1907, Korb,Griegl; iparosmunkák: dr. Zielinski Szilárd mérnök korai vasbeton szerkezete, Róth Miksa üvegmozaikjai, a Zsolnay kerámiagyár eozinmázascsempéi és díszei) – a Liszt Ferenc tér emléktáblás házai, lakói (Vázsonyi János, Lakner Artúr, Vidor Emil,Szép Ernő…), egykori és mai szobrai, kávézói, éttermei – az Andrássy út és az Oktogon egykori kávéházai: az Abbázia és a Japán kávéház (Írók boltja ) törzsasztala - Jókai tér: emlékezés Pest első gyárára, a Valero Selyemgyárra, (1780), a Fabriken Gasse (Gyár utca) iparosaira, gyáraira: köztük a vas és ércöntő mester Schlick Ignácra (1820-1868), (Gyár utca 41-42.sz. kovácsműhelye, vasöntödéje) – 19. sz.: pesti zsidó kórház (1841, Hild)– Jókai tér 10. (ex-szecessziós ház 1912, Komor - Jakab ) Edison filmszínház, Kolibri Színház, Kemény Henrik bábművész emléke – Jókai Mór szobra (1921, Stróbl Alajos) – Andrássy út/ Paulay Ede u: Goldberger textilgyáros Párisi Nagyáruháza (1911, Sziklay, ipari szecesszió) a Terézvárosi polgári kaszinó (1885, Petschacher, neoreneszánsz) helyén. A Lotz–terem : Lotz Károly  Budapest apotheózisa és Feszty Árpád polgári foglalkozások-falképsorozata (elemzés ) ; Jungfer Gyula rézcsillárja, Róth Zsigmond üvegmunkái)

A vezetés időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: dr. Szabó Mária idegenvezető

Létszám: max 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

14.45

A Bartók Béla út II.  - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: Budapest, XI. Bukarest utca 11.sz.- Tranzit Art Cafénál

Indulás: 15.00 órakor

Útvonal: Bukarest utca- Kosztolányi Dezső tér- a Feneketlen-tó körzete-Villányi út-Móricz Zsigmond körtér- Váli utca- Bercsényi utca

Tranzit Art Café (1964, buszpályaudvar váróterem- műemlék)- Kosztolányi Dezső tér - Bocskai út 37. sz. ex- zsinagóga (1936, Novák Ede és Hámor István; 1966. TIT )– a Feneketlen-tó körzete : Bartók Béla és Kosztolányi Dezső szobrai- Budai Parkszínpad– Hotel Flamenco– a térség oktatási, egyházi intézményei: kezdetben a Ménesi úti Eötvös Collegium (1910, Alpár Ignác) -Villányi út  43.sz.- 29-Budapesti Corvinus Egyetem és a Budai Arborétum (dr, Entz Ferenc Vincellér- és Kertészképző Tanintézete) – 27.sz ; 23-25.sz. Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (1929) és Plébánia és Rendház (1938, Wälder Gyula, emléktáblája a Himfy u. 9. sz. családi házán, 1929 ) -5-7. sz  Szent Margit Gimnázium (1930, Fábián Gáspár) - 11-13.sz ÁVF – Villányi Úti Konferenciaközpont– Móricz Zsigmond körtér - Szent Imre herceg szobra ( 1930, Kisfaludy Stróbl Zs.)- Móricz Zsigmond szobra  ( Varga Imre ) – Váli utca 1.sz. - József Attila Gimnázium (1911, Orbán Jenő és Sándy Gyula) és híres növendékei - Bercsényi utca 26. Borháló borkereskedés az ex- Skála Budapest Nagyáruház (1976) helyén épült Alle bevásárlóközpont körzetében (2009; Szimplon Udvar lakópark, és közpark)

A séta során meglátogatjuk a Bartók Béla Boulevard partnereit, a Tranzit Art Cafét, megismerjük a Flamenco Hotelt és környezetét, a Villányi út vallási intézményeit, a kerületrésznek nevet adó Szent Imre szobrát, ----- végül a Bercsényi utcai Borháló borkereskedésben zárjuk a sétánkat.

A vezetés időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

 

 

18.00

Hajós városnézés

a MAHART PassNave Kft. Táncsics hajójának fedélzetén

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér

Beszállás: 17.30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART- kikötőjénél

Indulás: 18.00 órakor

Érkezés:19.00 órakor a Vigadó téri hajóállomásra

A hajózás időtartama: 60 perc

A városnézést Lengyel János idegenvezető tartja.

Jegyek 500 Ft/fő egységáron vásárolhatók elővételben a Nemzetközi Hajóállomás (1056 Budapest, Belgrád rakpart) vagy a Vigadó téri hajóállomás (1051 Budapest, Vigadó tér)  jegypénztárában.

A Nemzetközi Hajóállomás jegypénztára hétfőtől - péntekig: 09: 00 - 16:00 –ig tart nyitva; Szombat - vasárnap: zárva.

A Vigadó téri MAHART-jegypénztára hétfőtől vasárnapig:  08.00- 21.00 óráig tart nyitva.

A kedvezményes hajójegyet itt elővételben vagy a hajóindulás előtt megvásárolhatja.

(a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó)

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a jegyek előzetes megvásárlását a mahartports.hu honlapon található regisztrációs űrlap kitöltésével!

Kérjük, hogy a jegyeket a hajóindulás előtt legkésőbb fél órával szíveskedjenek átvenni az illetékes jegypénztárban.

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére.

 

 

2016. szeptember 18. (vasárnap)

 

9.45

Séta a KultUnio területén – a Kiskörúttól a Nagykörútig - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

Találkozó: a Madách téri Örkény Színház előtt (Budapest, VII. Madách tér 6.sz)

Indulás:  10.00  órakor

Útvonal: Madách tér - Rumbach Sebestyén utca – Wesselényi utca - Síp utca- Dob utca- Kazinczy utca- Dohány utca- Klauzál utca és tér- Dob utca - Erzsébet krt.

Orczy-ház „Judenhof ” a Judenplatz környékén- - Madách tér: a pesti magyar színjátszás kezdetei: Hacker-szála (Károly körút 7.) és a Madách tér 6. Örkény István (ex-Madách ) Színház (1940, Gerlóczy G.) - az Erzsébet (Madách) sugárút terve; Madách-házak (1938 , Wälder Gyula) , az FKT-székház és címere - Rumbach S. utca- Rumbach S. utcai /status quo ante/ zsinagóga (kívülről) –- Wesselényi u. 7.sz. Magyar Zsidó Levéltár, benne a Goldmark terem (kívülről)- a Dohány utcai /neológ / zsinagóga körzetében– Wesselényi utca- Síp utca – Dob utca sarka 19. Hive hostel –Gozsdu udvar  – Dob u. 15.sz. Spinoza ház- (21. Vintage Garden)- Dob utca. 35. – Kazinczy utcai Ortodox Zsinagóga (udvar, kívülről) - Kazinczy utca : 21.sz. Elektrotechnikai Múzeum (ex-Trafóház) (kívülről) – Kazinczy utca/ Wesselényi utca: Noé kert, Raj Rachel cukrászdája - 16.sz. Mikve, rituális fürdő (kívülről) 14. sz. Szimpla kert – Dohány utca : 32. interaktív emlékfal (2014, Sugár Péter) –42-44. sz - ex-  Hungária fürdő/ Continental Budapest Hotel ****Superior – Klauzál utca – a Klauzál tér és a piac- Dob utca 46/b: Seress Rezső lakóháza (Seress – emlékek a Kispipa vendéglőben; Akácfa utca 38.sz) – 57./ Kertész utca 36. FÉSZEK Művészklub (1901 óta) kerthelyisége, La Bodeguita del Medio étterem (belülről) – Dob utca 63.sz. Queen’s Court Hotel ( udvar ) – Kürt utca: emlékezés a Valero –Selyemgyárra és a Kürt utca 13. (Erzsébet körút 56.) lakójára: Korányi Frigyes orvosra- Erzsébet krt. 43-49. – Corinthia Grand Hotel Royal (1896, Ray Rezső), és a Royal fürdő (1888, Freund Vilmos)

A séta időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: Bátki János idegenvezető

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

10.15

Séta a Deák Ferenc utcában és környékén – Fashion Street, a Divat utcája - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

Sétánkon Pest városfalának nyomvonalát követjük. A Vigadó térről indulunk, mely a város határát képező északi nagyrondella és a hajóhíd környezetében alakult ki. Sétálunk az Óbudát, Budát Pesttel összekötő Hajóhíd felé vezető Kis híd (Türr István) és Nagy híd (Deák Ferenc) utcán. Megtekintjük az Aldunasor klasszicista bérházait, melyeket gazdag pesti polgárok, kereskedők építtettek Hild, Pollack és más építőmesterekkel. Átlépjük Pest egykori városkapuját, melyen kívül sokáig csak középületek álltak: Pest só- és gabonaraktára, sóhivatala és a Harmincad Hivatal.

Felidézzük Pest történetének jeles fejezeteit, a pesti színjátszás hőskorát, a kávéházak, szállodák híres vendéglátóit, vendégeit. Végül azt is megfigyeljük épületlátogatásaink során, hogyan bánnak a kereskedő város mai vállalkozói a rájuk hagyott örökséggel, milyen környezetet teremtenek a vállalkozásukhoz.

Találkozó: a Vigadó előtt (Budapest, V. Vigadó tér 2.)

Indulás:   10.30 órakor

A séta útvonala: Vigadó tér- Apáczai Csere János utca- Dorottya utca- Vörösmarty tér- Türr István utca- Apáczai Cs. J. utca - Deák Ferenc utca és tér

A Redoute helyén Vigadó (1859, Feszl)- Apáczai Cs. J. u.: 11.MAHART-székház (1910) - 15. Wurm-ház a sóházak helyén (ifj.Zitterbarth,1814, Pollack,1822; Bank (Hauszmann, 1893), ma Gyémántpalota – az ex-Lloyd- palota (1830, Hild, Kereskedelmi Csarnok,Tőzsde, Nemzeti Kaszinó) , az ex- Diána fürdő (1823, Hild), és az Akadémia (1865) felé tartó Dorottya utca és 150 éves fényképészeti múltja - 2. Mária Dorottya emléktáblája, a „Magyar Királyhoz” szálló (Hofrichter, 1814-1918) - Futura Rt. székház (1938, Münnich)- 5- 7.: bank, Pénzügyminisztérium (1913, Alpár)- a Harmincad Hivatal (J.Tallher,1780) helyén a „Schneider Viereck” (Gottgeb, Hild, Fellner), a mai Gerbaud-palota tömbje: Lyka-Eisele-Kovács-ház és a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (1840); a Privorszky kávéház 1861- Kugler Henrik cukrászdája 1870- Gerbeaud 1884-től ; Türr István , a ház híres lakója– Vörösmarty tér - 1896: a Millenniumi Földalatti vasút vá. - macedon-görög kereskedők házai: 2,4,5.6; 3.:Kasselik-ház (1911, Korb és Giergl) – a Német színház (1812, Aman, Pollack) helyén Haas-szőnyegáruház, bérház, 1971-2005-ig irodaház - Váci 1/ Deák F. u. 3–5.: Pesti Hazai Első Takarékpénztár banképülete és bérháza (1915, Alpár), Szamos Gourmet ház – Váci utca- Váci kapu (1789 ) maradványa - Türr István ( Kis híd ) utca - Apáczai Cs.J. utca: a pesti polgárok klasszicista bérházai és a Rondella (bástyatorony): az első magyar színház (1790-1815) - 3. Szemerédy- (1811)- 5. Gyürky- (1813) - 7. Kardetter-ház, ZENIT Hotel (1812) - 9. az Északi Nagyrondella helyén:Kemnitzer János Márványos kávéháza, (1791), az Angol Királynő Szálló és híres lakója, Deák Ferenc (1850, Hild (1916, Pénzintézeti Kp.)– Deák Ferenc (Nagy híd ) u. 11-13.Dán-testvérek háza- 15. Deák-Palota (1903, 2004, Erick v. Egeraat; Immobilia Zrt. ) - 17. Röltex-ház (1912, Révész-Kollár) - 19. Rendőr-ház- 21. Weis- ház, (Hild) Marastoni-féle festőiskola 1846-1860 - 23./Deák F. tér Modern és Breitner Lázár áruház és lkh (1912, Révész-Kollár) – 2. / Deák F. u. 16-18. ex-Adria Biztosító Társaság székháza, luxus bérháza (1913,Tőry,Pogány, Ligeti,Telcs )-  Insula Lutherana

Séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető

Látogatók száma: max. 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

A várostörténeti séta után és a Vigadó éttermében elkölthető (kedvezményes árú) könnyű ebédet követően.

 

13.45

Épületismertető séta a felújított Pesti Vigadó tereiben - a séta megtelt, további regisztrációkat nem tudnak fogadni!

Pesti Vigadó (Feszl Frigyes, 1865)

a Redout (Pollack Mihály, 1833) helyén

A klasszicista Duna-sor palotái közepén, a hajóhíd környezetében épült fel Pollack Mihály legszebb alkotása, a Redout. 1849 májusában Hentzi tábornok ágyútüzének áldozata lett. Porig égett. Helyén 1865. január 15-én nyílt meg Feszl Frigyes mór elemeket vegyítő, romantikus épülete, a Marschalkó János, Alexy Károly, Strobl Alajos szobraival, Lotz Károly és Than Mór freskóival díszített mai Vigadó.

A II. világháború után a legnagyobb méretű újjáépítést, újragondolást követően a Pest és az ország történelmében, zenei életében a kezdetektől meghatározó szerepet játszó épület 2014 óta ismét látogatható kulturális színtér.

Találkozó: a Pesti Vigadó előcsarnokában (Bp. V., Vigadó tér 2.)

Indulás: 14.00 órakor

A séta ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

A vezetés várható időtartama 60 perc.

A sétát vezeti: Kozák Attila, a Vigadó helyi idegenvezetője

Regisztráció: max.35 fő MEGTELT

A vezetés után a Vigadó Bartók Béla (1881- 1945) zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője emlékére rendezett kiállításai térítés mentesen megtekinthetők.

 

 

11.15

Séta a Mikszáth tér és környékén - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A Rákos-árok a Margit-sziget alsó harmadától indult, a Jókai, Csengery utca felé tartott, és a Rákóczi tér irányában a Boráros térnél csatlakozott a Dunához. A mai Gutenberg téren keresztezte a Téglaégető utat (az Országúttól vezetett ez a mai Rákóczi térre, ahol Pest első téglavetője, égető kemencéje állt). Átszelte Belső-Józsefváros területét. Pest város esővízét vezette el, szennyvízcsatornaként szolgált. Az 1838-as árvíz után, mely elmosta a terület földszintes vályogházait, az árkot feltöltik. A vonalán kialakított Mária utca és az Országút közötti negyedben kizárólag kőházat építenek József nádor és a Szépítő Bizottmány területrendezési, városfejlesztési terve szerint.

A Nemzeti Színház (1837), a Nemzeti Múzeum (1847) után ebben a részben épül fel a Képviselőház (1865). Itt telepedik meg több egyházi rend. Ide költözik az arisztokrácia.

Ferenc József rendelkezésére itt emelik az Országos Rabbiképző Intézetet és Tanítóképzőt (1877). Később felépül a Kir. József Műegyetem (1882), majd a Mária utca vonalán a Szentkirályi- Baross utca- Üllői út négyzetében állapodik meg az Orvoskar önálló klinikai tömbje.

Kultúrtörténeti sétánk során a Gutenberg térről a Horánszky utcán át a Mikszáth térig megnézzük, hogyan alakult napjainkra a Mágnásfertálybeli paloták, oktatási-, vallási intézmények környezete, mi lett a Krúdy utca, Mikszáth tér egykori kisiparos műhelyei, kereskedései helyén, mitől népszerű - nem csak az egyetemisták körében- ez a térség. 

Találkozó: Budapest, VIII. Gutenberg tér – játszótér

Indulás: 11.30 órakor

Útvonal: Gutenberg tér- Bródy Sándor utca- Horánszky utca- Lőrinc pap tér- Krúdy Gyula utca- Mikszáth Kálmán tér

Országos Rabbiképző- Zsidó Egyetem (1877, Kolbenmeyer, Freund)- Gutenberg tér : dr. Fodor József (1843-1901) szobra ( 1909,ifj. Vastagh Gy.) – 4.sz. Gutenberg Otthon, a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete (1907, Vágó fivérek, Róth Miksa üvegablakok, Zsolnay-csempék)– Bródy S.u.23/b : Ari Kupsus Galériája -  Horánszky (volt Zerge) utca- 4.sz. lh. (1871,Gottgeb Antal)- 6.sz.ex-Bernardinum,cisztercita rendház (1897) -11.sz. az egykori Főreáltanoda (1874. Diescher József ) ma Vörösmarty Mihály Gimnázium –13. sz:  (Pucher József ) Szendrey Júlia-emléke,H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központ –14. sz:  Jézus szíve Népleányai Társasága "kordás nővérek" –15.sz. ifj. Emőkei Emich Gusztáv bérpalotája (1896/98, Novák Ferenc) –23. ex-Norbertinum, a premontrei kanonokrend háza- Jezsuita sziget: Horánszky utca 20.sz. Párbeszéd Háza, Loyola Café – a jezsuiták Mária utcai temploma és rendháza (1888, Kauser J.), Feszty Masa Úti Boldogasszony kegyképe – Lőrinc pap tér – 2.sz. Hotel Palazzo Zichy Budapest (gróf Zichy Nándor palotája- 1897, Hável Lipót )- 3.: Darányi-palota (1896.Stark Sándor) - Krúdy utca : „latin negyed” : az oktatási intézmények környezetében, kávézók, éttermek ( Horánszky u. 27.: Fiktiv Pub Krúdy u- 2.sz. Don Leone; 7.sz.: Darshan Udvar Étterem; - Mikszáth Kálmán tér 2.sz. Zappa Café ) - Krúdy 11.sz.  Reusz Henrik háza,1898 - Mikszáth Kálmán (1847- 1910) szobra és az író emlékezete: Mikszáth tér 1.sz. Sacré Coeur iskola, Sophianum leánygimnázium, piaristák gimnáziuma-- Irinyi János pesti gyufagyára (emlékmű, Horvay János)

A vezetés időtartama: 2,5 óra

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

Létszám: 30 fő - MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

12.45

Séta a Váci utca északi szakaszán - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.  

Találkozó: a Belvárosi plébániatemplom előtt (Budapest, V. Március 15. tér)

Indulás: 13.00 órakor

Útvonal: A Március 15. tértől a Váci utcán a Váci kapu körzetéig

A római erőd helyén Pest plébániatemplomaúj altemploma–Városház tér (Eskü téri hídépítés-városrendezés )- Piarista köz- Váci u.34. Klotild Palota (1899, Korb- Giergl), Buddha-Bar H.- Piarista utca: 1717 óta Piarista Gimnázium és Sapientia HTF (1913-17, Hültl) - 2. Péterffy-palota (Kriszt-ház), Százéves étterem (1831) - 4. Vasudvar,1870; Millennium Center (1997, Finta) – 6. La Prima Fashion Hotel, 2011- 28. Keglevich-ház; és Simonyi fényírdája; Lyka–ház (1879, Steindl) - Váci u.26. „Ypsilanti ”- Monaszterly singes-rőfös boltja- Váci utca 25.gr.Szapáry-palota (1895, Czigler)- 23. ex- Csók Galéria - Haris-köz : Haris –bazár 1877-1910 ig (Haris Gergely, Feszty A) és mai kereskedői- Váci utca 21-19: Kappel-ház: Kisfaludy és Vörösmarty emléke; Kedves Presszó és Cziffra György- Zászlós irodaház (1985, Finta, Csirmáz)- 20. Nádor Szálló,1835; Taverna, Mercure Bp.CC- 18. lkh-és üzletház,1910,Kosztelicz-drogéria (1928)- 17. lkh ( 1910, Korb- Griegl) Rónai fényképész-mester és portréi - 16..Hermész-kút; Fontana -14. lkh és üzletház, Kőrössy,1913,Magyar Korona (1782-1911) és a pesti görögök- Váci u.13./ Régiposta u.15.: Schorndorfer-órás háza (1806),Schreivogel első pesti„szépmesterségi” és könyvkereskedése, ,Alter és Kiss divatház - 13.„A régi postaházhoz” (1937, Kovács M.) 4. Rondella, a pesti magyar színjátszás- Váci u.12. Harkányi-ház (1911, Alpár, Maróti); Giergl Henrik (1827-71) üvegműves mester üzlete; a Fekete Kutyához- Saxlehner posztókereskedése – 11.sz Thonet-telkek: b) Lähne lk és üzletház ( Révész-Kollár,1912) Stühmer / Ferda Manyi divatszalonja; a) Thonet-ház,Lechner – 10. a Walthier-ház és Semmelweis; Hartleben- könyvkereskedés (1804), Cserépfalvi kiadó - 9. Pesti Színház, a „Hét választófejedelemhez”/ Nákó-ház (Hild,1840): Liszt első pesti koncertje (1823);  Philanthia (1909, Kőrössy, Márk-festmények )- 7.Anna Café (Háen,1922)- Váci 5. / Türr u.:Vastuskós ház– 6./ Szt. Kristóf tér: 1791, patika és a szent szobra ( Birly-ház), Masped ház (1962)-4.: Bene-ház (1840,Hild), Aeroflot (1957) és Souvenir- a Váci kapu (1789) maradványa – 2.. Mocsonyi-bérház (1877, Kallina) Pest első nyilvános villanyórája –3-1./ Deák F 3-5/ Türr u: 1822, Calderoni-Hopp Ferenc műszer és tanszer üzleteHard Rock Café, VÁCI1: Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület (Alpár Ignác 1911,15) és a mai Szamos Gourmet-ház

Sétánkat a pesti polgárok fő plébániatemplomában kezdjük.

Majd felidézzük a Pest városán észak-déli irányban haladó, városfalakkal, a Duna felé rondellákkal védett, a Váci városkaputól induló fő utca környezetét, egykori kereskedéseit. Egy séta kevés, hogy bemutassa a mindenkori divatot, közízlést formáló utca történetét, nevezetes lakóit, történelmi pillanatait. Megfigyeljük a szemet vonzó kirakatok fölött emelkedő bérházakat, palotákat, melyeket ragos megrendelőiknek neves építészeink terveztek, s idővel átformáltak korunk építészei. Összevetjük az emlékeinkben élő Váci utcát a mai utca képével, és megnézzük, mit kínálnak , mire készülnek a Haris-közben….

A vezetés időtartama: 2,5 óra

A sétát vezeti: Aradi Péter idegenvezető

Létszám: max 30 fő MEGTELT

 

 

14.15

A Pozsonyi út és környéke - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.         

Találkozó: a Vígszínház főbejárata előtt (Budapest, XIII. Szent István krt. 14.sz)

Indulás: 14.30 órakor

Útvonal: Szent István krt. – Hegedűs Gyula utca-  Katona József utca- Pannónia utca- Szent István krt. - Jászai Mari tér - Pozsonyi út- Szent István park- Pozsonyi út- Kárpát utca

Szent István krt 14.sz. a 120 éves Vígszínház (1896, Fellner-Helmer, Hável , Róna )Ditrói Mór u. 1.sz:  Elit mozgó, ma Kino Café- a 105 éves Csáky ( Hegedűs ) utca 3.sz. status quo ante zsinagóga ( 1911,Vajda Béla; 1927, Baumhorn Lipót ) - Katona József u. 21.sz. Richter Gedeon (1872-1944) - emléktáblája25-27-sz./Pannónia u.16-20.: Phőnix-házak (1929, Jónás Dávid és Zsigmond)6.sz: pávás- lkh.( 1909, Jónás testvérek) – A Margit híd Pesti hídfõje/ Jászai Mari tér –rakpart:  a nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékére: Cipők (2005, Pauer) és az Égbekiáltó ( 2012, Stein Anna) ; a nemzetközi gettó : újlipótvárosi védett házak, csillagos házak, áldozatok és embermentők–  a pesti felső rakpart és a Pozsonyi út között :  Palatinus-házak (1911-1912, Vidor Emil,  építtető: Grünwald és Schiffer cége, a Palatinus Építő Rt. ) - Pozsonyi út, Lipócia’, a „falu” főutcája (Bächer Iván (1957-2013) emléke) - 1.sz, Radnóti Miklós (1909–1944) emléktáblája lakóháza falán ( Kiss György ) - 5.sz. Láng Téka Könyvesbolt,1989 óta- 4 .sz  L.A. Bodegita Restaurant & Pub –14. Szent Ágoston-kápolna -15- 17. lkh (1936. Szőke Imre) - Szent István Park (1935 óta): Raoul Wallenberg szobra- 14. lkh- Fischer Annie és Tóth Aladár-emléktábla- 26. lkh.(1937, Fried Miksa) –35. Giorgio Perlasca és Ángel Sanz Briz-emléktábla  - Pozsonyi út 33/A - lakóház (1940, Vámos Imre) - 38-40-42. sz  Dunapark ház és kávéház, modern luxusbérház (1935-36, építtető: Alföldi Cukorgyár Rt., Hofstätter Béla - Domány Ferenc )- 40.: Hatvany Lajos, és Heltai Jenő  emléktáblája, –44- 46.lkh  a MÁK Rt. Nyugdíjintézete (1935-36, Málnai Béla) - 53-55.sz./ Wahrmann köz: Sarki Fűszeres Kávézó (lkh .1941, Hámor István), Wahrmann Mór ( 1832-1892) emléktáblája- ( Kárpát u.7/b. az Erzsébet Gőzmalom Tisztviselő háza (1911, Wellisch Alfréd ) - 58.sz Hálaadás ref. templom, gyülekezeti ház, lelkészi hivatal (1937-1940,Tóth Imre, Halászy Jenő )- Kárpát u. 23. Radnóti-emlékszoba a RaM-ban

A vezetés időtartama: cca 2,5 óra

A sétát vezeti: Antal János idegenvezető

Létszám: max. 30 fő MEGTELT

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!