Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Idegenvezetők Világnapja 2022

Minden év február végén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját, az adott körülményeknek megfelelő formában. Bízunk benne, hogy idén egyre többször találkozhatunk Önökkel személyesen és járják be velünk, vagy saját idejükben a bevásárló és tematikus utcákat.

2022 a fejlődés éve számunkra, bízunk abban, hogy a jelenleg még üres üzletek hamarosan gazdára találnak és újra pezsgő élet költözhet bevásárló és tematikus utcáinkba. Természetesen az idei programokat már szervezzük, de most négy sétával szeretnénk Önöknek kedveskedni.

Tartsanak velünk 2022. február 25-én és 26-án! Ismerkedjünk ismét együtt városunk csodálatos részeivel!

Sétáink során nem csak az építészeti, kulturális, történelmi értékekkel ismerkedhetnek meg, hanem az ott lévő vállalkozásokkal is. Ugyanis a BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) fő célja, hogy olyan vállalkozókat, vállalkozásokat támogasson, akik között együttműködés és összefogás alakult ki. Ilyenek a bevásárló és tematikus utcáink is, melyek a séták során megismerhetnek.

A program Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a BUM és az Utcák (Bartók Béla BoulevardArt&Antique StreetFASHION STREETRáday Utca - Programok és Fesztiválok) szervezésében valósul meg képzett idegenvezetőkkel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is számos ingyenes városnéző programmal készül, melyek a bkik.hu oldalon lesznek elérhetők hamarosan.

Továbbá ajánljuk figyelmükbe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Idegenvezetők Világnapi programkínálatát.

 

Programok röviden

 

  • 2022. február 25. (péntek) 11.00 – A divat utcájának rejtelmei – Séta a Fashion Streeten - MEGTELT
  • 2022. február 25. (péntek) 15.00 – Sztorik és műtárgyak – kincskeresés a Galériás Negyedben - MEGTELT
  • 2022. február 26. (szombat) 11.00 – Bartók Béla Boulevard múltja és jelene - MEGTELT
  • 2022. február 26. (szombat) 15.00 – Ráday a GasztroKultUcca - regisztráció lezárva

 

 

Részvételi díj: 1.500,- Ft/fő/séta, melyet előzetesen kell átutalni 2022. február 24-ig. Tartalmazza a kötelező Headset árát.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlapokat az adott séta felírás után találják, ahol a szükséges adatok megadásával tud jelentkezni.

 

FONTOS!
A meghirdetett programokon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon!

Amennyiben a járványügyi szabályok változnak, úgy azok mindenkori betartása mellett lehet majd az eseményen részt venni. Ha előírják védettségi igazolvány feltételét, akkor csak annak birtokában.

Kérjük, hogy a sétára 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá kötelező a Headset (tourguide) készülék használata, aminek díja a fent jelölt részvételi díjban már benne van. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak és elutalták a részvételi díjat. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Amennyiben regisztráció után 1-2 órán belül nem kapja meg a visszaigazoló e-mailt (és a spam/levélszemét mappában sem találja), akkor az info@bevasarloutca.hu e-mail címen jelezzék, hogy munkatársunk el tudja küldeni Önöknek a szükséges információkat.

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Programok

 

2022. február 25. (péntek)

11.00

A divat utcájának rejtelmei – Séta a Fashion Streeten

A Deák Ferenc tértől a Bécsi utcáig tartó Deák Ferenc utca szakaszán 2008 óta világmárkák sora fogadja a látogatókat. A divatcégeknek és irodáknak otthont adó épületek, földszintjükön az üzletekkel – az Immobilia Zrt.- nek köszönhetően - visszanyerték eredeti homlokzati díszeiket, portáljaikat.

Város- és kultúrtörténeti sétánkon felidézzük Pest történetének jeles fejezeteit, a pesti színjátszás hőskorát, a kávéházak, szállodák híres vendéglátóit, vendégeit. Meglátogatjuk a Deák- Palotát, melyben a Fashion Street, a Divat utcája térségét fejlesztő Immobilia Zrt. központja található. Átlépjük Pest egykori városkapuját, melyen kívül sokáig csak középületek - Pest só- és gabonaraktára, sóhivatala és a Harmincad Hivatal- álltak. Végül a Vigadó terére érkezünk, mely a város határát képező északi nagyrondella és a hajóhíd környékén épült.

Találkozó: 1052 Budapest Deák Ferenc tér 4. - Pesti Evangélikus Egyház - Deák téri evangélikus templom előtt

Útvonal: Deák tér – Deák Ferenc utca – Vörösmarty tér – Vigadó

Sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

Séta időtartama: cca 2 óra

Részvételi díj: 1.500,- Ft/fő/séta, melyet előzetesen kell átutalni 2022. február 24-ig. Tartalmazza a kötelező Headset árát.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlapot alább találja, ahol a szükséges adatok megadásával tud jelentkezni.

Regisztráció lezárult, a séta megtelt. 

 

 

Ajánlás a séta után!

A séta után javasoljuk a Pesti Vigadó megtekintését, melyet az Idegenvezetők Világnapján kedvezményesen ismerhet meg!

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2022. február 25-én és február 27-én a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet a sétákra, azaz egységesen 1000 Ft/fő áron. Részletekért kattintson IDE!

Minden meghirdetett időpont MEGTELT! De más alkalommal is meglátogathatja a Pesti Vigadót, Részletek ITT!

 


 

2022. február 25. (péntek)

15.00

Sztorik és műtárgyak – kincskeresés a Galériás Negyedben

Sétánk során szemezgetünk Lipótváros kalandos történetéből, beszélgetünk szecesszióról és selyemgyártásról, rendhagyó szobrokról és különleges sorsokról. Antik tárgyak és kortárs fotók kelnek életre az Európa Galériában, az art deco luxuscikkeinek bűvöletében járjuk be a Montparnasse Galériát, és jártunkban-keltünkben szóba elegyedünk az utca műkereskedőivel.

Találkozó: Szent István krt – Falk Miksa utca sarok (Columbo szobor)

Útvonal: Szent István krt – Falk Miksa utca – Kossuth Lajos tér

Sétát vezeti: Balázs Kata idegenvezető, műtárgybecsüs, Art&Antique Street menedzsere

Séta időtartama: cca 1,5 óra

Részvételi díj: 1.500,- Ft/fő/séta, melyet előzetesen kell átutalni 2022. február 24-ig. Tartalmazza a kötelező Headset árát.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlapot alább találja, ahol a szükséges adatok megadásával tud jelentkezni.

Regisztráció lezárult, a séta megtelt. 

 


 

2022. február 26. (szombat)

11.00

Bartók Béla Boulevard múltja és jelene

A Szent Gellért térről, a Gellért Szálló és Gyógyfürdő épülettömbjétől indulunk. Sétánkat Buda egyik „kapuján” a Bartók Béla úton folytatjuk, melynek kávézói, galériái és közösségi terei az utóbbi évtizedben fővárosunk társadalmi és szellemi központjává váltak. Szecessziós, eklektikus, premodern épületei között sétálva megidézzük az útvonalnak nevet adó Bartók Béla, „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadar, a rézkarc mestere Gross Arnold, Karinthy Frigyes és köre: Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Ottlik Géza alakját.

Természetesen megemlékezünk az idén 100 éve született költő, műfordító és csodás pedagógus Nemes Nagy Ágnesről is.

„tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,

ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.”

Találkozó: XI. Szent Gellért tér 1. (Kútház előtt)

Útvonal: Szent Gellért tér – Bartók Béla út – BBB KultPont

Sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

Séta időtartama: cca 2 óra

Részvételi díj: 1.500,- Ft/fő/séta, melyet előzetesen kell átutalni 2022. február 24-ig. Tartalmazza a kötelező Headset árát.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlapot alább találja, ahol a szükséges adatok megadásával tud jelentkezni.

Regisztráció lezárult, a séta megtelt. 

 


 

2022. február 26. (szombat)

15.00

Ráday a GasztroKultUcca

Valaha, mondjuk a nagykörút megépítése előtt nem volt belső, pláne középső Ferencváros, Franzstadtnak hívták a város déli külvárosát. A gyorsan népesedő városrész fő útvonala, a Soroksarer gasse, ma Ráday utcának hívjuk, a Kálvin tértől indult a nevében jelzett irányba.

Kálvin is később lett a tér neve, eredeti funkcióját jobban kifejezi a Haymarkt – Szénapiac, sőt Disznópiac elnevezés. Itt volt a középkori Pest egyik kapuja – Kecskeméti kapu - ide futottak az utak, itt nyílott hely vásárok-piacok tartására.

Mint a hagyma, hízott-gazdagodott a város, a korábbi falusias településből népes városrész lett. Leginkább belvárosi részét hívjuk Belső Ferencvárosnak.

Sétánk során sorra vesszük a várostörténet fontosabb szakaszait, épületeit: hol volt és hogyan működött a híres dohánygyár, miért Köztelek az utca és hogy hívják ma a Kuh (Tehén) utcát, és miért volt az utca akkor Rákos és ma miért Hőgyes Endre a névadó? De így vagyunk szinte minden utcanévvel. Általában a mai elnevezés alatt egy másik lapul, és nem ritka a két-háromszoros névcsere sem. Mint a hőmérőről, le lehet olvasni, hogy épp milyen állapotban van a város.

Érdekes a városrész története – melyiké nem az – de úgy tartjuk, hogy a jelen legalább annyira az. Sétánk során igyekszünk megmutatni, hogy hol tart a híres Ráday utcai vendéglátás. A Ráday szép hagyománya a Kultucca, amikor művészeti-kulturális műhelyek tették színessé az utca életét. Most is működnek galériák, bekukkantunk egy-egy kiállításra, reményeink szerint alkotókkal-kurátorokkal is találkozunk. Nem a járvány miatt, hanem az örvendetesen beindult felújítások miatt csak kívülről látjuk a reformátusok Ráday Gyűjteményét és Ybl Miklós Bakáts téri templomát, de beszélünk róla, hogy mit látnánk, ha....

Találkozó: IX. kerület Kálvin tér M4 metró feljárat

Útvonal: Kálvin tér – Ráday utca – Bakáts tér

Sétát vezeti: Dr. Orbán György projektmenedzser (Ráday Soho), idegenvezető

Séta időtartama: cca 2 óra

Részvételi díj: 1.500,- Ft/fő/séta, melyet előzetesen kell átutalni 2022. február 24-ig. Tartalmazza a kötelező Headset árát.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlapot alább találja, ahol a szükséges adatok megadásával tud jelentkezni.

Regisztráció lezárult.