Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Idegenvezetők Világnapja 2020 - BUM séták

Az Idegenvezetők Világnapja 2020. február 20-23. között kerül megrendezésre, melyhez a Bevásárló és Tematikus utcák is csatlakoznak egy-egy sétával.

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. A budapesti idegenvezetők szinte a kezdetektől csatlakoztak az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. Az egész világon február utolsó hétvégéjén tartják ezt a rendezvényt, melynek eredeti célja az idegenvezetői munka népszerűsítése. A teljes program hamarosan a bkik.hu oldalon lesz elérhető.

Mint minden évben a Bevásárló és Tematikus utcák is csatlakoznak egy-egy programmal, ezeknek a leírását és regisztrációját találják meg alább. A séták regisztrációhoz kötöttek, a létszám az adott sétáknál meg van adva, regisztrálni a lap alján lévő űrlapon keresztül lehet. Regisztráció legkésőbb 2020. február 19-én zárul, illetve előbb, ha a helyek beteltek. A beérkezett regisztrációkat, leveleket munkaidőben tudjuk feldolgozni, a rendezvény hétvégéjén pedig minden munkatárs kint van a helyszíneken. Amennyiben kérdése lenne vagy szeretné lemondani a regisztrált sétát, úgy az info@bevasarloutca.hu e-mail címen tudja azt megírni számunkra. A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

 

2020. február 21. (péntek)

 

16.00

Kortárs Találkozások a Bartók Béla Boulevardon

Ha érdekel a kortárs képzőművészet, ha szeretnél többet tudni a galériákról és az alkotókról, ha kíváncsi vagy a Bartók Béla út legújabb kori történetére, akkor gyere el az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett péntek délutáni sétánkra, ahol a Bartók Béla Boulevard galériát mutatjuk be.

Találkozó:  XI. Szent Gellért tér, Cseh Tamás szobor, a 4-es metró kijáratánál
K.A.S. Galéria 
Godot Galéria 
Faur Zsófi Galéria 

A sétát Schneller János művészettörténész a Resident Art művészeti ügynökség tulajdonosa vezeti.

Séta időtartama: cca 1,5 óra.

Létszám: max 25 fő

A séta megtelt, további regisztrációkat sajnos erre a programra nem tudunk fogadni!

 

17.00

Vallás és kultúra a Ráday utcában

A kecskeméti kapu és a Duna közelében kialakult városrész történelmi utcája a 18. századtól fogadta az Alföld felől a pesti vásárra érkező kereskedőket. A piac közelében épült Két Oroszlán fogadó tanúskodik a vendéglátás korai időszakáról. Ugyanitt, a városkapukon kívül 1816-ban emelt református templom körül, jönnek létre a református intézmények, iskolák. Itt talál otthonra a Ráday család könyvtára, gyűjteménye, a Duna-melléki Református Egyházkerület Teológiai Akadémiája, internátusa. A Kálvin térről induló főutca 1906-ban a Ráday család tiszteletére kapja mai nevét. A környező utcák idővel felveszik a reformátusok térnyerését támogató méltóságok: Török Pál, Gönczy Pál, gr.Lónyay Menyhért nevét.

A főutca másik szakaszán, a Bakáts téren épül fel 1822-ben Ferencváros plébániatemploma.

Az 1838-as árvíz után, az 1867. évi kiegyezés jegyében a kor kiváló mesterei (Ybl, Gregersen, Jungfer, Schlick,Thék, Scholtz,Lotz,Tahn) alkotják újjá. Közelébe tervezik az elöljárósági épület, paplakás és iskola tömbjét. A templom vonzásában jön létre a Ráday utca katolikus negyede – szociális, karitatív tevékenységet végző egyházi intézményeivel (Mária Intézet és a Szent Vince nővérei, Szent Imre Kollégium, Mária Iskolatestvérek), az Erzsébet, később Schöpf-Mérei Ágost Kórházzal. Ettől nem messze, a „Nemecsek”-házban telepedik le az unitárius hitre térő Bartók Béla nevét viselő Egyházközség.

A Ráday utcában és környékén mára emléktáblák hirdetik ipartörténeti nagyságát a kiegyezés előtt alapított gyáraknak (Prückler, Schlick, Vidáts, Röck, Gregersen), irodalmi életünk jeles szereplőinek.

Találkozó: Budapest, IX. Bakáts tér (Budapesti Assisi Szent Ferenc Plébánai előtt)

A séta útvonala: Bakáts téri templomtól a Kálvin térig

Sétánkon a Ráday utca város-, vallás-, ipartörténeti, kulturális és jelenkori értékeit mutatjuk be a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (gr.Károlyi-palota-bérháza, 1876,Ybl ), Bakáts tér templom útvonal mentén.

Séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Dr. Orbán György

Létszám: max 30 fő

A séta megtelt, további regisztrációkat sajnos erre a programra nem tudunk fogadni!

 

 

2020. február 22. (szombat)

 

11.00

Séta üzletről üzletre - a SÉTA MEGTELT

Másfél-két óra ráérős időtöltés a művészet jegyében. Érintsük meg letűnt idők tárgyait és engedjük, hogy ők is megérintsenek bennünket. Ismerkedjünk a történetükkel, illesszük be őket a mindennapjainkba. Kincskereső séta Balázs Kata idegenvezető-műtárgybecsüssel az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

Találkozzunk V. kerület Falk Miksa utca - Szent István krt. sarkán, a Falk-szobornál (Columbo).

Séta hossza: 1,5-2 óra

Létszám: max 20 fő

A séta megtelt, további regisztrációkat sajnos erre a programra nem tudunk fogadni!

 

 

2020. február 23. (vasárnap)

 

10.00

Zsidó kultúra nyomában a KultUnioban - A SÉTA MEGTELT!

Találkozó: VII. Madách tér (Sisi szobor)

Útvonal: Erzsébet tér, Király utca, Rumbach Zsinagóga kívülről, 6:3 és Rubik fal, Lutz emlékmű a Dob utcában, Dohány utcai Zsinagóga, Gozsdu, Klauzál tér/piac/Akácfa utca – séta vége: Kazinczy utcai Zsinagógánál

Séta hossza: cca 3 óra

Sétát vezeti: Tasner Levente idegenvezető

A séta végén van lehetőség a Kazinczy utcai Zsinagóga meglátogatására, a belépő díj: 1.000,- Ft/fő.

Létszám: max 25 fő

A séta megtelt, további regisztrációkat sajnos erre a programra nem tudunk fogadni!