Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Eleven Ősz 2019 - Digitális Kultúra

Járj Te is velünk a "digitális kultúra nyomán"!

A digitális kultúra kerül az Eleven Ősz középpontjába

 

Koncertekkel, családi, gasztro- és művészeti programokkal vár mindenkit az ELEVEN Ősz színes forgataga 2019. szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton, vagy ahogy a szervezők nevezik, a Bartók Béla Boulevardon. Igazi szellemi közösséggé nőtte ki magát az elmúlt években a Kosztolányi és Karinthy által is kedvelt út, ahol ismét megrendezik a Kulturális Tizenegy Egyesület jóvoltából a már hagyománynak számító utcafesztivált, idén a digitális kultúrával a középpontban. Számos érdekes és színes programmal várja a fesztivál a kicsiket és a nagyokat egyaránt!

 

„Ma már szinte bármit el tudunk intézni, ha nálunk van a telefonunk. A célunk, hogy a fesztiválon kicsit közelebbről is megvizsgáljuk az online-offline jelenlét arányait, és ezek pozitív és negatív aspektusokait. Utánajárunk, hogyan változtak a képzőművészet, a költészet és a zeneművészet határai a digitalizáció következtében, hogyan reagáltak a 21. század változásaira, és milyen kihívásokkal néznek szembe a kortárs alkotók” – mondja Ott Anna, az ELEVEN Ősz háziasszonya. „Hogyan kerülhetjük el a függőséget, és hogyan alakulnak át emberi kapcsolataink? Lehet-e még a virtuális tér helyett és mellett a jelenben lenni? Szeretnénk a digitális kultúra hasznos oldalát, a korlátozás helyett az előnyöket és a hátrányokat megfogalmazni” – tette hozzá a Hadik Kávéház művészeti vezetője.

Idén ismét csatlakoztak a programsorozathoz új helyszínek: az OnBoard Café és a Medence Csoport először az ELEVEN Tavaszon debütált. Előbbi háromnapos programcsomagjában kerekasztalbeszélgetések, digitális kártyafestés és egy új applikációval kiegészített táblás társasjáték bemutatója várja az érdeklődőket, a Medence csoport segítségével pedig ismét színes, izgalmas táskákat, kiegészítőket vihetünk majd magunkkal.

Az Eleven Ősz és Tavasz jól megszokott programjain a látogatók maguk is alkotóvá válhatnak a Bartók Béla Boulevard-on, nem hiába örvend egyre nagyobb népszerűségnek az évente két alkalommal szervezett utcafesztivál. Lesz kézműves workshop a KACS műhellyel: KÓDvarázs Vonalkódok, chipek és QR-kódok szerte várnak mindenkit a Bartók Béla Boulevardon. Vékony vonalak, apró foltok és miniatűr szerkezetek, mégis mennyi adat és információ tárolására képesek! A KACs Műhely workshopján bárki elkészítheti egyedi QR-kódos, tartalmas kiegészítőjét, és megtanulhatjuk újrahasznosítani elhasználódott kütyüjeinket is: billentyűk, gombok és színes kábelek, maroknyi alkatrészek az újrahasznosítás és az upcycling segítségével egyedi öltözékkiegészítőkként születnek újjá.

A LogiScool robotika műhelyében mBot segítségével megtanulhatod a robotika alapszabályait, sőt, még a programozásba is belekóstolhatsz! Az mBottal meglepően komplex és igen szórakoztató dolgokat készíthetsz; lehet belőle digitális biciklilámpa vagy egy menő „léggitár”, de akár egy felrobbanni készülő bombának is tudja álcázni magát.

A kultúra sem maradhat ki a programok sorából: a Faur Zsófi Galériában Radisics Milán sajtófotós munkái lesznek láthatók a SUR/REAL LANDS című fotókiállításon. A 2019-es év MÚOSZ-nagydíjas művész korábban a világ legrangosabb természetfotó-pályázatán, a BBC Wildlife Photographer of the Year-en 2003-ban Highly Commended díjat érdemelt ki. 2006-ban remekül szerepelt a National Geographic nemzetközi fotópályázatát, ahol a 40 ezer pályaműves mezőnyben megnyerte a Natural World kategóriát. 2006 óta a naturArt-Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke.

Babos Zsili az Életem a kirakatban című performansza során a Bartók Béla úti Art Space kirakatába költözik 48 órára. Úgy teszi ki magát a kirakatba, akárcsak az online világban élő ember. „Az online élet filterezett hazugságaival szemben ez egy őszinte levetkőzés. Mi való a kirakatba? Hol vannak az intim szféra határai? Mit lehet és kell megmutatni? Gyertek ismerkedni, #elni, élni” – vallja a performansz kapcsán az alkotó.

A Hadikban Instaköltészet – avagy hogyan éled újjá, hogyan kap teret a vers a közösségi médiában címmel hirdetnek programot. Az Instagram mára ugyanis egy komplett költőgenerációt termelt ki, akik percek alatt válnak rocksztárokká, százezres, sőt, milliós példányszámban adják el a köteteiket. Péterfy Gergely íróval és Simon Márton költővel azt boncolgatják, hogy a közösségi média térhódításával szinte kötelező már jelen lenni a Facebookon és az Instagramon, hogy az olvasók jobban megismerjék őket. De mennyire fogadott ez el az irodalmi közegben? Valóban csak az a nagy író, akinek az írásai beszélnek helyette?

A látogatóknak érdemes lesz megnézniük az ELEVEN Ősz kiállítóterének programjait is: szakmai zsűri által elbírált designerek munkáit vásárolhatjuk meg a Bartók Béla Boulevard-on lévő galériák, design shopok, kávézók és éttermek összetett és sokszínű kiállítóterében. Ráadásul idén a Gellért-hegyi Sziklakápolna is csatlakozott a programhoz, ahonnan kultúrtörténeti séta indul: megidézzük Karinthy Frigyest és körét, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók, Nemes Nagy Ágnes költő, Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla alakját, valamint „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadarra és Gross Arnoldra, a rézkarc mesterére is emlékezünk.

A kulturális programok mellett gyermek- és családi programok közül is válogathatnak az érdeklődők: idén is megtalálhatjátok az Emlékmackó Műhelyt a Bartók Béla úton, ahol elkészíthetitek velünk kedvenc Ödönkéteket. Lesz továbbá interaktív mesedélután a Pagonyban, a Bor és Kézműves pultja mellett szófelhő készítésére invitálnak minket, ahol egy formát és egy szöveget választhatsz magadnak, az eredmény pedig egy olyan szófelhő lesz, amit kinyomtatva magaddal is vihetsz.

És persze a könnyűzene sem maradhat ki a programból: a pénteki hangulatért Hunyadi Edit és Csató Csenge kreatív szerelemgyereke, a Lazy Calm Raga szolgáltatja, akikkel elfelejthetjük a zsánerkorlátokat, kedvenceink és sosem hallott érdekességek keverékére számíthatunk. Őket követi a The Stanley Maneuver, amelynek zeneisége klubok táncterén át a legmodernebb performanszokhoz nyújt aláfestést, este pedig a Tom Select zenél, amely sok-sok emlékezetes bulit csinált már, most azonban a nyugalom lesz a középpontban. A tánczenei felhozatalt szombaton a fiatalokkal indítjuk, és a tapasztaltabb zsokékkal fejezzük be. Délután Prince Matt áll a dj pult mögé és indítja be a hangulatot a house gyökereivel. Őt követi Falcao, aki több mint egy évtizede táplálja Budapest táncosait zenei finomságokkal. A klasszikusabb finom hangszerelésű house zenék nagy kutatója, a környéken fokozottan ritmikus lépegetés várható. A szombati nap zárásaként Galactic Jakckson válogat nekünk a tarsolyából.

Az ELEVEN ŐSZ keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül.

 

Sajtókapcsolat, interjúszervezés:

Takács Erzsébet

+36204207022

erzsi.takacs@gmail.comTalálkozzunk a Bartók Béla Boulevardon!
Anna Ott #BBB #BartókBélaBoulevard #kult11 #ELEVENŐSZ #fesztivál

A részletes programokat folyamatosan tesszük közzé, de alább egy kis ízelítő belőlük! A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Programok


BBB Open Office

- szeptember 26. 19:00 - PreEleven Pizsama Party - Nyitóbuli

- szeptember 27-28. Babos Zsili - Életem a kirakatban
"A Bartók Béla úti Art Space kirakatába költözöm 48 órára. Kiteszem magam a kirakatba akárcsak az online világban élő ember. Az online élet filterezett hazugságaival szemben ez egy őszinte levetkőzés ahol, minden úgy van ahogy Van. Mi való a kirakatba? Hol vannak az intim szféra határai? Mit lehet és kell megmutatni? Gyertek ismerkedni #elni, élni.
Ezalatt kisfilmeket lehet megnézni a műhelyemből, szösszenetek a szobrok születéséről, laza szintézisek egy-egy sorozatból.
Alkotótársam Erdei István Tryck fordította le digitális nyelvre a materialista anyagközpontú munkáimat, a filmes mesterség minden eszközével, tapasztalatával és profizmusával."

- szeptember 27. 16.00-18.00
REKütyü- Újrahsznosítás KACs-módra
A digitális technológia vívmányai is rohamosan fejlődnek napjainkban. A gyors fejlődés következtében rövidebb idő alatt elhasználódik, vagy a fejlődést nyomot követve mi magunk is sűrűbben cseréljük eszközeinket.
Billentyűk, gombok és színes kábelek. Te mihez kezdenél egy maréknyi alkatrésszel? Az újrahasznosítás és az upcycling jegyében a KACs Műhely workshopján számos alapanyagot, eszközt és technikát megismerve és kombinálva megalkothatod egyedi öltözékkiegészítődet!
 

 

OnBoard Café

- szeptember 27-28. - Connected
A CONNECTED az OnBoard Café 3 napos programcsomagja amiben kerekasztalbeszélgetések, digitálsi kártyafestés és egy új applikációval kiegészített táblás társasjáték bemutatója lesz. Összesen 9 facebook eseményként lesz látható.
 

 

Három Hét Galéria - Varsányi Pál: Mozgó geometriák

- szeptember 27. 15.00-19:00
- szeptember 28. 12.00-18:00
A Három Hét Galéria a geometrikus - konkrét művészet képviselője. Az ELEVEN ŐSZ programjához Varsányi Pál grafikus -animátor - mozgó geometriák látványprogrammal csatlakozik.
 

 

Galériaséta a Bartókon - szeptember 27.16.30

Séta Újbuda Kulturális főútvonalán, a Bartók Béla úton az Eleven Ősz utcafesztiválon 

Sétánkon megtekintjük, mivel készülnek a Bartók Béla út két oldalán egymást érő művészeti galériák, vendéglátóipari egységek az immár több éves hagyománnyá vált kulturális, gasztronómiai, összművészeti fesztiválra, melynek mottója: Digitális kultúra - Digitális valóság.

Miközben e különleges utcaünnep kínálatát nézzük, megismerkedünk a 20-as, 30-as években kiépült Lágymányos városrész és a Bartók Béla út múltjával, épületeinek a történetével. Felidézzük híres lakóit, kávéházai, vendéglői törzsközönségét a Szent Gellért tértől a Gárdonyi térig sétálva.

Találkozó: Szent Gellért tér - Műegyetem - M4-es metró kijárat

Séta indulása: 16.30            

Útvonal: Szent Gellért tér- Bartók Béla út- Gárdonyi tér (BOR és KÉZMŰVES; Mitzi Kortárs Galéria és Bár, K.A.S Galéria, HÁROM HÉT Galéria, Béla Bár, BBB office, FAUR ZSÓFI Galéria, ARNOLDO)

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

A séta időtartama: 2 óra

Létszám: 30 fő

Regisztráció - (kattintson a Regisztráció szóra, majd az űrlapon jelölje ki, 16.15 Séta Újbuda Kulturális főútvonalán, a Bartók Béla úton az Eleven Ősz utcafesztiválon)Faur Zsófi Galéria

- szeptember 27. 17:00 - Radisics Milán - digitális technika használata a fotográfiában és a kiállításon - beszélgetés és tárlatvezetés
Radisics Milán, 2019 sajtófotó nagydíjas Radisics Milán, SUR/REAL LANDS című fotókiállítása megtekinthető egész hétvégén.

- szeptember 28. 11:00-13:00 és 15:00-17:00 - KACs
KÓDvarázs
Vonalkódok, chipek és QR-kódok. Vékony vonalak, apró foltok és miniatűr szerkezetek, mégis mennyi adat és információ tárolására képesek!
A KACs Műhely workshopján elkészítheted egyedi QR-kódos, tartalmas kiegészítődet! A meglévő QR-kódot különböző formába helyezzük, így a hímzés alapjainak elsajátításával elkészítheted egyedi QR-kódos mintádat, amelyet aztán ruhádra vasalhatsz vagy varrhatsz!
 

 

Arnoldo

- szeptember 27. 18:00 - kiállításmegnyitó
 

 

K.A.S. Galéria

- szeptember 27. 18:00 - Bíró Sándor kiállítása
A kiállítás október 18-ig tekinthető meg.

 


Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum

- szeptember 27-28. 10:00-18:00
Kortársak. Sorstársak? - 125 éve született Aba-Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Molnár-C. Pál és Szőnyi István

A négy 125 éve született festő, Aba-Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Molnár-C. Pál és Szőnyi István emlékkiállítása az Ars-Sacra Fesztivál előestéjén nyílik a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban. A kiállítás törzsanyagát az Antal-Lusztig gyűjtemény adja.
Megnyitó: 2019. szeptember 13. 17.00
Megnyitja: Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Közreműködik: Bodrogi Éva – szoprán, és Marczi Mariann – zongora

 


Optika Valentin - Szemünk a digitális világban

- szeptember 27. 10:00-21:00
- szeptember 28. 11:00-21:00
A szemünk nincs felkészülve a digitális világ kihívásaira. A terhelés folyamatosan növekszik, a kihívások és az ezzel kapcsolatba hozható problémák szaporodnak, különösen az életkor előrehaladtával, de már gyermekkorban megfigyelhetőek a tünetek.
Több kényelemre és hatékony védelemre van szükséged? Előfordul, hogy irritáltnak, fáradtnak érzed a szemed? Tapasztalsz szemszárazságot, esetleg meg-megfájdul a fejed? Érzékeny vagy a fényre? Megmutatjuk, hogy milyen megoldások állnak a rendelkezésedre a látásjavító eszközök területén annak érdekében, hogy éles láss és biztonságban tudd a szemeidet is.
Kérdőívvel, személyes tanácsadással, látásvizsgálattal várunk, az esemény ideje alatt jelentős kedvezményekkel megfűszerezve.
Foglalj időpontot az elérhetőségeinken!

 


Béla Bár

- szeptember 27. 17:00-20:00 - Papa - Fia Diskoteque
DJ Titusz
Kellemes délutáni disco 0,1-100,1 éves korig

- szeptember 27. 21:00 Dj Vajdai Vili
A TÁP színház polihisztora most épp djzik

 


Mitzi

- szeptember 27. 17:00-22:00 - Vedat Akdag & Addis Abbé
Délutáni diszkó a Mitziben.

 


Bartók Béla út

szeptember 27. 20:00 - diafestés, fényfestés, workshop a Hókusz Fókusszal

 

 

Kis Áron Magyar Játék Társaság

szeptember 26-29. 11:00-17:00
Kiállítás: dr. Fuchs József - Markó Krisztina: Makett- és Játékvilág
Bencze Balázs és dr. Fuchs József: Társasjáték Maraton, klasszikus társasjátékok

szeptember 28. 15:00
"Makettek bűvöletében" dr. Fuchs József makett- és játékkészítő előadása a Kutatók Éjszakája keretében

szeptember 26-28. 12:00-17:00 -Ödönke az Eleven Őszön
Emlékmackó Műhely; készítsd el kedvenc mackódat
Az alkotás mellett folytatódik az Emlékmackó A Gyermekekért adománygyűjtő programja. Játékokat gyűjtünk a Tűzoltó Utcai Gyermekkórház lakói részére.
A mackóvarró foglalkozás díja 1500 Ft/db, amellyel támogatod munkájukat.
Adományozz játékokat a gyűjtésre, írj hozzá egy kis levélkét, rajzot, üzenetet és számodra a foglalkozás ingyenes.
 


Bor és Kézműves

Digitális Kapcsolatok
1. HÁROM AZ EGYBEN „utcaszobor”
Készíts náluk szelfit, és tedd fel a BBB oldalára.
2. Digitális kapcsolatok TÓTH JÓZSEF FÜLES és SILYE JÚLIA KIÁLLÍTÁSA
Kiállítás megnyitó: szeptember 27. 19:00
Kiállítás nyitva : pénteken és szombaton 10:00-20:00
3. WORKSHOP
Szófelhő készítése (14 éven felülieknek ajánlott)
pénteken és szombaton 12:00-18:00

 

Programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Részletes programok BBB Facebook, illetve esemény oldalán várhatók!