Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Egyre több üzlethelyiség áll üresen

  • 2020 május 15.

Csökken a bérlők érdeklődése

Sándor Tünde - 2020. május 13. 11:00 Világgazdaság - forrás: vg.hu

Duplájára nőhet az üres üzlethelyiségek száma Budapesten, mivel a sokhetes kényszerpihenő alatt kérdésessé vált számos bezárt üzlet újranyitása, ráadásul meredeken zuhan a kiadó üzlethelyiséget keresők száma. – tájékoztatta a Világgazdaságot Bogdán Szandra, a bevásárlóutca-menedzsmentre alapított kamarai cég, a BUM Kft. Kibérelem.hu nonprofit adatbázisának projektmenedzsere. Budapest tematikus bevásárlóutcáiban a boltok 70 százaléka zárva van, és mint arról a menedzsment napokban közzétett felmérése tanúskodik, a válságkezelő csomagok ellenére is úgy tűnik, többen a veszélyhelyzet elmúltával sem tudnak majd kinyitni.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A szakértők előrejelzése szerint hamarosan megduplázódik a kiadatlan, üres üzlethelyiségek száma a fővárosban. Ezt támasztja alá a kongó üzletek kiadásának és hasznosításának elősegítésére alakult, említett Kibérelem.hu statisztikája is. A márciusi intézkedések óta a korábbi felére csökkentek a keresések az oldalon, a bérlési hajlandóság pedig szinte a nullára esett. Bogdán Szandra szerint a vállalkozások kivárnak, mert még nincsenek információk arról, hogy milyen további intézkedéseket vezetnek be.

Nem tudni például, hogy lehet-e majd kedvezménnyel bérelni önkormányzati ingatlanokat, és milyen további engedményekkel, például terasznyitási lehetőséggel igyekeznek esetleg segíteni a vállalkozásoknak.

Mindenesetre a Kibérelem.hu oldal felkészült a veszélyhelyzet utáni nagyobb aktivitásra: naprakész, megbízható demográfiai és piaci adatokat közöl a megüresedett ingatlanok lokális környezetéről. A rendszer a meghirdetett üzlethelyiségek 300, 500 és 800 méteres zónáiban megadja a terület lakosság-, háztartásszámát és teljes vásárlóerejének értékeit.

Az ingatlanhirdetéseken kívül az üzletek nyitásához, berendezéséhez, átalakításához, valamint az üzletben folytatott tevékenység végzéséhez szükséges szakemberek ajánlását és bemutatását is tartalmazza az oldal. Ez a még életben maradt vállalkozásoknak is biztosít egy ingyenes megjelenési felületet.

Az oldalon a vállalkozók megtalálják azokat az információkat is, amelyeket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által javasolt gazdasági intézkedésekről szólnak.

Véleményünk szerint további gyors, vállalkozásmentő csomagokra lenne szükség, hogy megelőzzük a fent felvázolt meredek visszaesést, és a tömeges kiüresedést.