Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Belvárosok új szerepben - beszámoló Győrből

  • 2019 október 08.

Jó gyakorlatok Konferencia 2019. szeptember 25.

Előzmény

2019. május 23-án találkozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén, 5 város képviselője: Budapest, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged

A találkozó célja elsősorban kapcsolat felvétel volt azok között, akik a városaik és a vállalkozások fejlődését tűzték ki célul, azon vállalkozások között, amelyeknek fontos az élhető emberi környezet megőrzése, a helyi lakosok, és a helyi vállalkozások harmonikus együttműködése. Fontos, hogy megosszuk egymás között a jó gyakorlatokat.

Konferencia Győr

A már említett találkozó folytatásaként jött létre a belvárosok és a tematikus utcaprogramok jó gyakorlata címmel 2019. szeptember 25-én megtartott országos konferencia a Széchenyi István Egyetem új, Menedzsment Campus épületében, az Audi Teremben.

A szervezők a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány; a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Széchenyi István Egyetem Regionális-és Gazdaságtudományi Doktori Iskolája volt. Munkájukat ezúton is köszönjük!

A konferencia témája az volt, ami már a címből is kiderülhetett. Milyen jó gyakorlatokat alkalmazhatunk a belvárosi szerepek újragondolásában? Mindent tudunk a már működő megoldásokról? A rendezvény célul tűzte ki, hogy a résztvevők minél több szempont alapján ismerkedjenek meg a témával, lehetőség szerint kapjanak tájékoztatást a már bevezetett intézkedésekről, kiemelve a kedvező eredményeket, de részletezve a nehézségeket is.

Köszöntőt mondott Obertolné Horváth Tímea - a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Szakosztályának elnöke, továbbá Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta - a Széchenyi István Egyetem Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány kuratóriumi tagja, aki egyben be is mutatta az egyetemi kampuszt, az ott folyó fejlesztésekkel, smart city megoldásokkal. Szintén köszöntőt mondott Révi Zsolt - Győr Megyei Jogú Város főépítésze is.

 

Az első előadó, Prof. Dr. Rechnitzer János - a Széchenyi István Egyetem Regionális-és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának vezetője volt. A professzor úr bemutatta a városok fejlődését, a különbségeket Európa nyugati és keleti régiója között és három fő területet nevezett meg, amivel ma egy város élhetővé tehető mind az ott élők, mind az oda érkezők számára:

  • Speciális terek, tematizált területek
  • Kereskedelemfejlesztési koncepció és annak szisztematikus megvalósítása
  • Ingatlangazdálkodás, fejlesztés és karbantartás

Nem csak a város van az emberért, hanem a lakosnak is kötelessége gondoskodni a városról. Fontos, hogy ne csak várjuk, hogy környezetünket hozzák rendbe, hanem mi magunk is tegyünk érte.

 

A fent nevezett három fő terület a további előadásokban többször visszaköszönt.

Második előadó, Jáki Mónika a budapesti Bartók Béla Boulevard, illetve annak operatív szervezete a Kulturális Tizenegy Egyesület menedzsere volt. Az ő történetük 2013 körül kezdődött. Bemutatta az egyesület megalakulásától napjainkig mindazon fontos állomásokat, amin az egyesület tagsága végig ment, a hibáktól a megoldásokon keresztül, a jelenlegi sikerekig. Méltán nevezhetjük siker történetnek hiszen a Time Out magazin összegyűjtötte a világ 50 legjobb városi negyedét, a 41. helyet pedig nem más szerezte meg, mint a Bartók Béla Boulevard!

Harmadik előadó, Antal Attila a BUM Nonprofit Kft. igazgatója volt. A BUM a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 100%-os tulajdonában lévő szervezet, melynek legfőbb célja, hogy támogassa a Budapesten lévő tematikus és bevásárló utcákat, illetve az itt található  vállalkozásokat. Szó esett a XXI. század új kihívásairól, a Smart City koncepcióról, a BUM tevékenységéről (kereskedelemfejlesztés), arról, miként lehet Bevásárló, Tematikus utcává válni (speciális terek), a Kibérelem.hu projektről - amely az üres üzlethelyiségek kiadását elősegítő portál (ingatlangazdálkodás) - és modern vállalkozói közösségekről.

Negyedik előadó Szegedről, Kardos Kálmán az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (Szeged) elnök-vezérigazgatója volt. Mesélt Szeged belvárosának átalakulásáról, honnan hova sikerült eljutniuk. Ők is tovább szeretnék fejleszteni a meglévő adottságokat, így tematizált utcák, térrészek kialakításában gondolkodnak.

Ötödik eladó Varga Csabáné volt Mosonmagyaróvárról, a 2014-ben alakult Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület képviseletében. Elmondta, hogy a helyi vállalkozók összefogásával milyen közösséget hoztak létre és munkájuk eredményeként mennyit fejlődött a magyaróvári városrész élhetősége. Az önkormányzattal közreműködve segítették egy belvárosi pihenőzóna kialakítását. A nemzetközi kerékpáros pihenő (tisztálkodó szigettel), gyermek szabadtéri játékok, sporteszközök a zöldövezetben – lehetőséget adnak a felüdülésre, kikapcsolódásra. Iskolai osztályok egész évben örömmel birtokolják. A médián keresztül, fókuszba állították a sétálóutcát. Virágosítással, fokozott tisztasággal, a kihelyezett pihenőpadok használatba vételével egyre hívogatóbb lett a környék lakosainak számára. Illetve számos kisebb nagyobb rendezvényt is tartanak, ezzel is még inkább bevonva a helyieket, ebbe a közösségbe. (kultutca.hu)

 

Összegezve a hallottakat elmondható, hogy okos stratégiával, körültekintő tervezéssel és kellő kitartással és odafigyeléssel mindenhol változás érhető el, azonban kész recept nincs. Az ilyen találkozókra azért van szükség, hogy lássuk, máshol miként oldanak meg hasonló problémákat és azt a helyi sajátosságokra is figyelemmel, hogyan tudjuk megfelelően alkalmazni.

 

A rendezvény zárását követően a szervezők szakmai tematikus városnéző sétán látták vendégül az előadókat Győr történelmi belvárosában, Csobayné Pintér Évával - a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetőjének élvezetes túra vezetésével.