Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

A vállalkozások összefogói

  • 2018 július 02.

Bartos Gábor az egyik legrégebbi tagja a BKIK-nak, aki a Kereskedelmi Tagozat élén kamatoztatja tudását és tapasztalatát.

 

Hogyan tudná röviden bemutatni a Kereskedelmi Tagozat tevékenységét?

A Kereskedelmi Tagozat feladata, hogy összefogja a kereskedő tagvállalkozások széles körét, a piaci zöldségestől a külkereskedőkön, kereskedelmi közvetítői tevékenységet folytatókon át a hipermarketekig. A Tagozathoz tartozik a teljes turizmus szektor, a vendéglátástól az idegenvezetésen, utazási irodákon át a szálláshelyekig, ahogy a pénzügyi szektorban szereplő vállalkozások is, mint a bankok, biztosítók vagy a vagyongazdálkodók.

 

Milyen támogatást tudnak nyújtani a turizmussal is foglalkozó BUM sikeres működéséhez?

A Kereskedelmi Tagozat, illetve annak Kereskedelem, Kereskedelmi Szolgáltatás Osztálya szinte a kezdetektől figyelemmel kísérte a bécsi bevásárló utcák működését. A bécsi minta megismerését több konzultáció, konferencia segítette elő, végül a kamara vezetését meggyőzve sikerült elérni a Bevásárló és Tematikus utcák Menedzsment (BUM) létrejöttét – kamarai finanszírozással. A BUM tevékenysége nemcsak a tradicionális városarculat, illetve az ahhoz szorosan tartozó kisebb vállalkozások fennmaradásához járul hozzá, hanem ezáltal a fővárosi turizmus szektort is erősíti.

 

Mit ajánl a Kereskedelmi Tagozat a vállalkozóknak? Miért érdemes önkéntes tagként belépni?

A kamara egy önkormányzatiságon alapuló köztestület. Működésének biztosításához hozzájárul a minden vállalkozás által fizetendő, évi 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás, közismert nevén regisztrációs díj. Cserébe a vállalkozások számára a törvényben előírt szolgáltatásokat biztosítja térítésmentesen a kamara, úgymint tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, vagy üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés. A BKIK Információs és Tanácsadó Irodájában a törvény által kötelezően előírt tanácsadási témakörökön túl, térítésmentes jogi tanácsadással is a vállalkozások rendelkezésére állunk. A tévhittel ellentétben a regisztrációs díjat fizető vállalkozás nem válik automatikusan önkéntes taggá. Egy külön tagsági kérelem kitöltésével és a 15 000 Ft tagdíj befizetésével válhat azzá, amelyből a befizetett 5000 Ft-os regisztrációs díjat jóváírjuk. Tagvállalataink a regisztrált vállalkozásoknál több szolgáltatást vehetnek térítésmentesen igénybe, illetve fizetős szolgáltatásaink díjából kedvezményeket kapnak.

 

Mire a legbüszkébb a tagozat életében?

A Bevásárló és Tematikus utcák Menedzsment létrehozására. Részt veszünk az összkamarai szolgáltatás fejlesztésben, amelyről korai lenne még beszélni, de reméljük, egyes elemeinek igénybevétele közvetlen hasznot is hozhat a tagvállalkozásainknak. Ugyanakkor szívesen állunk egy-egy szűkebb szakmacsoport mellé, fontosnak tartjuk a hagyományos tradíciók, a város turisztikai vonzerejének megtartását. Ilyen hagyományos rendezvényünk az évente sorra kerülő Idegenvezetők Világnapja, amelyen az idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be városunk értékeit, ipartörténeti emlékeit. Ebben közel 15 éve támogatjuk őket.