A MyChoccy Csokoládémanufaktúra kézzel készített bonbonjainak és trüffeljeinek titkát Vanya Gábor Belgiumból hozta 30 évvel ezelőtt a titokzatos Pierre mestertől. A családi vállalkozásban azóta már a második generáció is csokoládét készít és csokitrendeket les: Ványa Viviennel alkotómunkáról, alapanyagokról, ízekről és formákról beszélgettünk a Ráday utcai csokibár édes csokoládéillatában.
- Ez az üzlet tényleg olyan, mint egy doboz prémium bonbon, épp csak a szalag hiányzik róla.
- Az üzletünkre mi mindig egy kis ékszerdobozként hivatkozunk. Egy picike hely, amit amennyire csak tudtunk, telepakoltunk csokoládéval. Ezekből lehet vásárolni elvitelre és helyben fogyasztásra is, forró csokizni is lehet a barátnőkkel az otthonos kis galériánkon. Itt a vitrinben mellettem átlagosan 100-120 féle bonbon mindig megtalálható, és mind frissen készült. Ezek között megvannak a hagyományos ízek, mint például egy klasszikus málnás, kávés vagy kókuszos bonbon, és vannak különlegesebb vagy szezonális ízek, mint az almáspite vagy a birsalmasajt.
Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy egy ideje már sokat dolgozunk a különböző cukormentes, laktózmentes és vegán termékek fejlesztésén is, úgyhogy az egyik legnagyobb választékkal rendelkezünk ezekből a városban. Mivel azt tapasztaljuk - a saját bőrünkön és a környezetünkben is - hogy rengeteg embernek valamilyen egészségügyi probléma miatt kell bizonyos termékekről lemondania, ezért szerettük volna fejleszteni ezt a vonalat is, hogy ne csak azok élvezhessék a csokoládékat, akiknek nincs ilyen gondjuk. Vannak még különböző drazsírozott termékeink, mártott gyümölcsök, és csokoládés alapanyagok az otthoni sütés-főzéshez, kísérletezéshez, amelyek megvásárolhatóak a webshopunkból.
Cukormentes és vegán grapefruit bonbon
Extravagáns vegán bonbonok, amik még cukormentesek is:
kék áfonya, grapefruit, gyömbér
- Melyik a legnépszerűbb terméketek?
- Egyértelműen a málnás trüffel, ez volt édesapám legelső receptje. Azt szoktam mondani, hogy technikailag ő az első gyerek a családban, nem én. Ennek a receptnek az alapja több mint 30 éve nem változott, ez szerintem jelent valamit.
Magyarországon a karamellás, a mogyorós és a pisztáciás ízek abszolúte favoritok. A klasszikus ízek mellett vannak igazán extrém ízű termékeink is, ezek közül is kiemelkedő az a bonbon, amiben chili van, földimogyoró és vöröshagyma.
- Mármint vöröshagyma?
- Igen, ez a bonbon fogadásból készült. Édesapámnak egy régi barátja egyszer azt mondta, hogy vannak olyan ízek és alapanyagok, amiből biztos, hogy nem lehet csokoládét csinálni, ilyen például a vöröshagyma. Így sok hónapnyi kísérletezés után „csakazértis” megszületett ez a bonbon. Ugyanis ha a hagymát karamellizáljuk, attól még pontosan lehet érezni, hogy az hagyma, és nem érted, hogy miért működik annyira jól a csokoládéval együtt. Persze ez a bonbon inkább azoknak való, akik kicsit el akarnak szakadni a hagyományos ízektől.
- Milyen különlegesebb ízeket lehet még megtalálni nálatok?
- A csokoládé egy roppant hálás alapanyag. Mindenki édes termékként gondol rá, viszont sok olyan fűszerrel is jól működik együtt, amit alapvetően nem gondolnánk a csokoládéhoz illőnek. A sós karamella ma már egy bevett ízvilágnak számít, de mi nagyon szeretjük például a legkülönfélébb fűszereket: van nálunk zöld kardamommal, rózsaborssal, balzsamecettel készült bonbon. Ezek mind olyan alapanyagok, amiket talán másfajta ételbe tenne az ember. Egy balzsamecetet egy vörös hús mellé hamarabb képzelünk el, mint egy bonbonban, viszont meglepően jól működik vele.
- Honnan érkeznek hozzátok az alapanyagok?
- A műhelyünkben mi tényleg minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Nálunk nincs gépesítés, a klasszikus belga kézműves hagyományokat követjük, ami kicsit olyan, mint az olasz konyha: kevés, de magas minőségű alapanyag felhasználásával a végeredmény is egy nagyon különleges és finom dolog lesz. Itt a vitrinben is kevés a túlkombinált íz, mindenben törekszünk a letisztultságra, és mindenből próbáljuk a legjobbat beszerezni. Belga és francia csokoládékkal dolgozunk. Nagyon szeretjük a termőhely szelektált csokoládékat, vannak csokoládéink Kubából, Kolumbiából, Jamaicából, Peruból, Madagaszkárról, Ecuadorból, Venezuelából. A maga nemében mind csodálatos, mindegyik valami mást ad, nem is lehet őket összehasonlítani. Azon kevés manufaktúra közé tartozunk, ahol kézzel temperálunk. Mindegyik bonbon egyesével, kézzel van festve, és az alapanyagok tekintetében is arra törekszünk, hogy ha már belülre sem pakolunk semmilyen tartósítószert, ízfokozót, adalékanyagot, kívülre se kerüljön. Minden szín, amit láttok a bonbonjainkon, természetes ételfestékkel készül.
- Hogyan érzitek magatokat itt a Ráday Sohoban?
- A Ráday utca úgy működik, mint egy falu a városon belül. Egy pár éve már én is itt lakom a környéken. Először az üzlet költözött ide, utána mi is, pont azért, mert kinézek az ablakon és látom, hogy ott sétál a törzsvendég, aki egyébként a szomszédom is. És jönnek ide kutyástul és gyerekestül. Egy nagyon összetartó, egymásra figyelő közösség alakult ki az utcában az itt élő és dolgozó emberek körében. Előfordul, hogy másfél óra alatt jutok el a 100 méterre lévő Kálvin térre, mert annyi helyen megállok az ismerős tulajdonosokkal beszélgetni, mi újság, hogy vagy, hogy van a gyerek, hogy van a család. Próbálunk közösségépítő programokat is kitalálni itt az üzletben, például tematikus bor és csokoládé kóstoló esteket. A pici galériánkon egy nagyon családias légkör tud kialakulni egy-egy ilyen rendezvényen, amikor idejön valaki bármilyen tematikus kóstoló estre, kicsit olyan, mintha belecsöppenne a mi kis olaszos famíliánk életébe. Otthonos és barátságos az egész.
- Van missziótok a csokoládéfogyasztás kultúrájában?
- Hirdetjük a csokoládé szeretetét és a minőségi termékek fogyasztásának hagyományát. Az utolsó 15 évben Magyarországon is elindult egy folyamat, az emberek elkezdtek foglalkozni azzal, hogy mit esznek és mit isznak meg. Gombamód nőnek ki a földből a különböző kézműves sörfőzdék, minőségi italokkal és ételekkel foglalkozó vállalkozások. Ebbe szerencsére belefér a minőségi csokoládéfogyasztás is. Bár hosszú évtizedek óta Magyarország nem minősül csokoládé nagyhatalomnak Európában, viszont változott a fogyasztói kultúra, és most már nem csak akkor vásárolnak az emberek bonbont, amikor ajándékba szánják, hanem önjutalmazásképpen is. Sok olyan törzsvásárlónk van, aki bejön az üzletbe munka után, és egy pár szem bonbonnal megjutalmazza magát, egyszerűen csak mert úgy érzi, hogy szüksége van rá.
MyChoccy – The Chocolate Bar
1092 Budapest, Ráday utca 40.
https://mychoccy.com
https://www.facebook.com/mychoccy/
Email: info@mychoccy.com
Telefon: +36 20 665 4500