Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Színes város – 10 kedvenc tűzfalfestményünk Erzsébetvárosban

  • 2023 szeptember 27.

A világ nagyvárosaiban komoly hagyományai vannak a tűzfalfestésnek, Budapesten az elmúlt tíz esztendőben vált egyre elfogadottabbá a jellegzetesen modern önkifejezési forma.

Azt már tudjuk a magyar irodalomból, hogy Budapest belvárosának foghíjtelkein másfél évszázaddal ezelőtt kisfiúk játszottak háborút a Grundért, és tudjuk a történelemből, hogy a következő évszázadban már valódi, felnőttek által vívott háborúk miatt, lebombázott házak helyén tátongtak ezek az üres területek, melyeket aztán szomorú tűzfalak álltak körbe, sokszor évtizedekig. Arra azonban csak az előző évtizedben jöhettünk rá, hogy egy ilyen tűzfal szép és izgalmas is tud lenni. Képzeletbeli, de gyakorlatba bármikor átültethető tűzfalfestmény-túránkon a tíz legizgalmasabb erzsébetvárosi alkotást mutatjuk be, és ajánlunk négy pihenőpontot is a képeket összekötő sétatávon.

A tűzfalfestészet nem graffiti, hanem street art, azaz utcai alkalmazott művészet, amelynek az a célja, hogy művészetet csempésszen az utcákra, és a közösségi tereket nyitott galériává alakítsa. Ráadásul nem csak gyönyörködtet: az alkotást mindig állagmegóvó műveletek előzik meg az épületen.

Az első budapesti tűzfalfestmény a Városháza Park-i tűzoltóság falára került fel 2010-ben és Victor Vasarely egyik alkotását ábrázolta. A képet a Színes Város csoport készítette, ők és a Neopaint az a két csoport, akik a legmarkánsabban képviselik itthon a kortárs képzőművészetnek ezt a speciális ágát. A fővárosi kerületek közül a hetedikben található a legtöbb tűzfalkép, a közel félszáz alkotás közül az elsők a 2011-es Tűzfalrehab nevű program keretein belül készültek el a Neopaint és a VII. kerületi önkormányzat együttműködése nyomán. A tűzfalképeknek köszönhetően Erzsébetváros a street art, az utcai művészet nemzetközi élvonalába került.

Túránk kiindulópontján, a Rumbach Sebestyén utcában láthatjuk a magyarok kedvenc királynéjának, Sissinek szentelt tűzfalat, aki Erzsébetváros névadója is egyben. A lila színekbe borult, korabeli hangulatot idéző festményen Sissi arcképe van a fókuszban, körülötte pedig a kerület utcaneveit olvashatjuk.

A tűzfalkép nem csak vizuális élmény, üzenetet is hordoz, ezért az alkotók olyan témákat keresnek, amelyek nem megosztók, a turistáknak és az itt élőknek egyaránt érdekes. Ilyen például a pár lépéssel később elénk táruló 1000 nm-es tűzfalkép, amely a híres 6:3-as meccs, az „évszázad mérkőzése” 60. évfordulóján készült. Budapest legnagyobb tűzfalfestményét 400 liter festék felhasználásával, két hét alatt készítette el a Neopaint. 

Ha van még, amiről az egész világ ismer minket Puskás Öcsi nevén kívül, az biztosan a Rubik-kocka. A róla készült festményt a Rumbach Sebestyén utca 7. szám alatti ház falán színes körök alkotják. Különlegessége, hogy ha közel megyünk hozzá, egymásba mosódnak a körök, de ha kellően eltávolodunk tőle, összeáll a kép, azaz a kocka. Sőt, ha a mobilunk kameráján keresztül nézünk rá, még 3D-s változatban is láthatjuk. A felirat szerint a Rubik-kocka bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, de az összetettsége miatt összesen 43.252.003.274.489.856.000 féle eltérő állás hozható létre. Vagyis a Rubik azt üzeni: „mindig van megoldás és nem is csak egy!”


Rubik-kocka - Rumbach Sebestyén utca 7. (A kép forrása: neopaint.hu)

Rákanyarodva a Dob utcára útba ejthetjük első pihenőpontunkat, a Lámpás klubot, amely meghitt fényeivel, zegzugos pincéjével, bohém hangulatával sok éve biztos pont azok számára, akik egy jót szeretnének enni, inni, beszélgetni vagy koncertet hallgatni.

Tovább sétálva a Dob utcán hamar az egyik kedvenc falfestményünk alatt találjuk magunkat. A kép a City Forests elnevezésű kampány keretében jött létre, melynek során a Converse egyedi tematikájú, kreatív tűzfalfestmények megvalósításához járul hozzá, melyek mindegyikének saját története van. Az elkészült festmények különlegessége, hogy a festés során egy mészalapú, ökológiai légtisztító festéket használnak, ami a száradási folyamat során elnyeli a széndioxidot, így hasonlóan hat, mint egy fa. Ennek köszönhetően minden vele bevont felület aktív légtisztítóvá válik. A kép, amelyen egy fiú egyensúlyoz a magasban egy kötélen, üzenetet is közvetít: ne féljünk bátran belevágni az ismeretlenbe saját boldogságunk érdekében, még ha ez kockázattal is jár. A képet megalkotó Brunszkó László “Nikon One” illusztrátor sok személyes kötődését is megjelenítette a festményen: a füstifecskékben a szabadságot, a hegyekben a természet iránti rajongását, a trombitafolyondárokban a nagymamájával kapcsolatos emlékeit festette meg.


City Forests kampány - Dob utca 35. (A kép forrása: neopaint.hu)

Pár házszámmal előrébb találjuk az egyik legújabb budapesti tűzfalfestményt, amit csak pár nappal ezelőtt, szeptember elején adtak át abból az alkalomból, hogy éppen 50 évvel ezelőtt jelent meg a legendás LGT zenekar Bummm! című lemeze. Az évforduló alkalmából, egyben az együttes emléke előtt tisztelegve, az album nagy sikerű borítóját festették fel a Dob utca 38. szám tűzfalára, 21 méter magas nagyításban.

A Klauzál tér környékén is találunk a művészi homlokzatmentésekből. A Dob utca és a Klauzál tér sarkán magasló falat egy zöldség-gyümölcs bolt festménye dobja fel. A képet a szemben lévő zöldséges ihlette, és olyan élethűre sikeredett, hogy messziről akár igazinak is tűnhet. Ez az épület azonban nemcsak mosolygós „falzöldségese” miatt különleges, hanem egykori lakóiról is híres. Az emléktábla szerint ebben a házban élte utolsó éveit Seress Rezső zeneszerző, a Szomorú vasárnap világhírűvé vált komponistája, és itt töltötte gyerekkorát az imént már zenekara miatt felidézett Presser Gábor.

Itt térhetünk be egy újabb szusszanásnyi pihenőre – kis kitérővel a Klauzál tér másik oldalára - a Grumpy Food Bárba, ami egy igazán eklektikus stílusú, lezser hétköznapi hely, nem hétköznapi fejeknek. A brasserie és bár francia, olasz, magyar és fúziós ételeket kínál a betérőknek, és reggelit, de azt egész nap. Ez egy olyan hely, ahol minden héten más koktélból rendelhetünk pont egyel többet.

Az erzsébetvárosi tűzfal rehabilitációs projekt Varrónőt ábrázoló tűzfalfestménye az Akácfa utcában egy olyan ház tűzfalára készült, amelynek pincéjében már 1926-óta működik egy szabóság. „A budapesti szabómesterek tiszteletére” - olvashatjuk a festményen. Ezzel a munkájával a Neopaint csapata az Erzsébetváros és Budapest századforduló óta oly meghatározó mestersége előtt tiszteleg.

A másik Akácfa utcai festmény a városi biciklis társadalom nyolcvanas évek lemezborítóit idéző freskója, a Canga. Az alkotók és a kerületvezetés célja nem volt más, mint felhívni az emberek figyelmét a városi biciklizés örömére. A kép a UCI (Union Cycliste International) hivatalos színeivel idéz fel egy klasszikussá vált képet a 30-es évek egyik Tour de France kerékpárverseny hegyi befutójáról.

A gyerekekben rejlő reménységet jeleníti meg Dan Ferrer spanyol művész alkotása a Kertész utcában, aki minden művében igyekszik elvontabb allegóriákkal, szimbólumokkal dolgozni. Egy az ,,Alíz Csodaországban” világához hasonló hangulatot teremtve jeleníti meg képe szereplőjét, és a képpel azt üzeni, hogy a világ gyermekeit motivációval kell táplálni, hogy fejlődhessenek, kibontakozhassanak, naggyá válhassanak.

Valóságos gasztronómiai és kulturális mini centrumot találunk a Kertész utcában, melynek egyik szereplője a Babérliget Könyvesbolt és Kávézó, másik pedig a Laurel Budapest. Utóbbi egyszerre bor- és tapas bárként működik a földszinten, illetve fine dining fogásokat kínál egy emelettel lejjebb. Érdemes körülnézni náluk.  

Alíz után a körút másik oldalán is találunk egy piros ruhás kislányról készült tűzfalfestményt, amely egy ’50-es évekbeli eseményt idéz fel. A Barát és Szövetség utcából is látható kép arról a történetről emlékezik meg, hogy 1954-ben a Barát utcát reggel 9 és este 9 óra között lezárták az átmenő forgalom elől, hogy létrehozzák Budapest első „játszóutcáját”. Ezt a kedves eseményt jeleníti meg a kép központi része, a napocskát rajzoló kislány, az ugróiskola és a pettyes labda. A képet körülfogó tök, burgonyavirág, paprika, paradicsom, káposzta és egyéb zöldségfélék pedig a valaha ezen a területen zöldellő konyhakertecskéknek állít emléket.


​​​​​​​Piros ruhás kislány - Szövetség utca (A kép forrása: neopaint.hu)

Utunkat a Szövetség utcai Freyja Pékségben zárjuk, egy jól megérdemelt kávé és egy tökéletes croissant mellett – ahhoz itt nagyon értenek. A croissant sztori összetevői: 27 rétegű tészta saját lisztből, minőségi francia vajjal, természetes kovásszal, dán recept szerint, skandináv atmoszférájú, barátságos üzlet.

Hogy kinek, miért jó a tűzfalkép? A lakosoknak azért, mert színesebb, élhetőbb közegben tölthetik a napjaikat. Jó a kerületnek, mert egy-egy emblematikus köztéri festmény helyi nevezetességgé válik, turistákat és befektetőket vonz ide. Jó a társasházaknak, mert a kivitelező cégek gyakran pénzzel vagy felújítási munkákkal honorálják, hogy felületként használhatják a házak falát. És persze jó az alkotónak is, hogy műve nem egy múzeum raktárában hever, hanem hatalmas méretekben mindenki láthatja.