Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Portré - Hári Anikó ékszerésznél jártunk

A mogoki rubinbánya Burmában; drágakő piac a thaiföldi Chanthaburiban; Ratnapura, a Drágakőváros – ezek nem Indiana Jones kalandjainak helyszínei, hanem Hári Anikó ékszerészé, aki már 16 éve örvendezteti meg a Falk Art & Antique Streetre, azaz a Falk Miksa utcai galériás negyedbe betérőket egyedi, kézzel készített ékszerkülönlegességeivel.

Ki ne álmodozott volna róla gyerekkorában, hogy egyszer kincskereső túrára indul, idegen tájakat kutat fel és teli zsebekkel tér haza? Anikó valóra váltotta a gyerekkori álmot, először ötvös-aranyműves lett, majd a drágakövekre specializálódott, és férjével bejárta a világot különleges drágakövek után kutatva. Minden ékszernek megvan a maga története, ebben rejlik egyediségük – ezekből a történetekből mesélt el nekünk néhányat.

- A drágakövekkel való foglalkozás az ékszerkészítésen belül is egy külön irány. Hogyan kezdtél el drágakövekkel foglalkozni?

- Gyerekkorom óta ötvös szerettem volna lenni, mindig vonzottak az ékszerek, a drágakövek. Idén már 40 éve, hogy végeztem mint ötvös-aranyműves, majd továbbképeztem magam és több évet töltöttem drágakő ismerettel, elvégeztem a határozói tanfolyamot is, ma már igazságügyi ékszer és drágakő szakértőként is dolgozom. A drágakövekkel való találkozás egycsapásra meghatározta azt az irányt, amerre úgy éreztem, el kell indulnom. 16 éve nyitottam az üzletet a Falk Miksa utcában, amire akkor is és ma is nagyon büszke vagyok. Ez egy olyan utca, aminek neve, hírneve van, ide célzottan jönnek turisták, néha rendezvényeket is tartunk, amit érdemes meglátogatni. Egy nyitott, szép utca, tele galériákkal. Ismerjük és segítjük egymást. Már kezdetben is tudtam, hogy nekem valami mást kell mutatnom, mint az átlag ékszerek, különleges ékszereket akartam tervezni. Ezen az úton egy amatrin nevű kő indított el, amit egy kiállításon láttam. Nagyon nagy méretű volt, nagyon különleges csiszolással. Utána már csakis ezeket a különlegességeket kerestem.

- Mi az, ami leginkább vonzott ebben az anyagban, a drágakőben?

- A drágakőnek nagyon kalandos útja van, és itt nem csak a jelenre gondolok. Ez egy olyan történet, ami többmillió évvel ezelőtt kezdődött. Aztán több ezer évvel ezelőtt az emberiség felfedezte, bányászták, kikerült a felszínre, később a kereskedő megvásárolta, a csiszoló megcsiszolta, én pedig megvettem, terveztem egy ékszert, ami eljutott a szerencsés vevőhöz. Ezek kincsek. Ha valaki drágaköves ékszert visel, az pontosan tudja ezt, tudja, hogy nagyon időtálló dolog van a birtokában, ami volt, van és a mi életünk után is lesz, ismeri az egész történetet, mert én elmesélem neki. A drágakő kemény, ellenálló, ezért drága is - nem kell eltitkolni, hogy ezek nem olcsó dolgok.

- Honnan érkeznek a kövek, amelyekkel dolgozol? Hogyan zajlik a kiválasztás?

- A válogatás nálam ösztönösen zajlik. Azokat vásárlom meg, ami megihlet, megfog és nagyjából már tudom is, hogy milyen ékszer fog készülni belőle. Ezek egy-egy darabos ékszerek, itt nincs sorozatgyártás, mindegyik kézzel készül. Amikor jártam a drágakő tanfolyamokra, gyakran nézegettük a térképen a különböző lelőhelyeket, Chanthaburi, Kolumbia, Tanzánia, Thaiföld vagy Burma tárnáit. Nekem akkor elérhetetlen, távoli, romantikus, kalandos helyszíneknek tűntek, de később aztán eljutottunk ezekre a helyekre.  Sokat utaztunk a férjemmel és az utazásokat mindig a drágakőbányák meglátogatására fűztük fel, nagy drágakő- és ékszervásárokra látogattunk el, például Hongkongban, ahol a világ minden híres csiszolója és dizájnere ott volt. A mogoki rubinbányába fél év volt, amíg el tudtuk intézni, hogy bejuthassunk, addig magyarok még nem is jártak ott. Ezeken a helyeken kerestük a különleges drágaköveket, amelyek közül sok csak a világ egy-egy részén található meg, például a tanzanit csak Tanzániában, az ametrin csak Bolíviában – ez is egy hihetetlen csoda a természettől. Sokszor már a színárnyalatról lehet tudni, hogy honnan származik egy kő. Egy arizónai türkiz például egészen más színárnyalatú, mint egy afgán türkiz. Az arizónai élénk kék, az afgán inkább zöldes árnyalatú.

- Vannak kedvenceid? Kövek, amelyekkel gyakrabban vagy szívesebben dolgozol.

- Inkább azt tartom szem előtt, hogy olyasmit találjak, amit még nem ismernek az emberek, egy szokatlan csiszolást vagy színárnyalatot. A különleges kövek közül talán a legérdekesebb számomra a rutil kvarc, ez az egyszerű kvarckristály, amibe belenőtt egy másik ásvány, a rutil. Nagyon szép zárványképet ad, amit a kőcsiszolók is felismertek és ez alapján csiszolják meg a drágakövet. Vagy itt van ez a zafír, ezt Srí Lankán vettem a Ratnapura nevű bányánál. Nincs fazettára csiszolva, azért, hogy ezt a különleges optikai képet kiadja: egy szép csillag alakzatot látunk, hogyha rávetül a fény. A csiszolónak kell meglátnia a lehetőségeket a kövekben, hogy a legoptimálisabb színhatást, zárványképet előcsalogassa belőlük.  

- Hogyan zajlik az ékszerek tervezése?

- Nagyon szeretem, amikor a vevő keres meg azzal, hogy szeretne egy egyedi ékszert. Sokszor követ is hoznak és együtt tervezünk meg egy kollekciót, vagy egy-egy darabot. Ez egy nagyon hosszú folyamat, többször találkozunk, amíg rá tudunk egymásra hangolódni és elkészül az az ékszer, amit ő megálmodott. Mindig megható pillanat, amikor átadom a kész ékszert és látom a reakciót. Emellett magamnak is tervezek ékszereket. Sokszor gondolkodom tematikában, vannak természeti vagy zenei ihletésű ékszereim is. Tulajdonképpen mindig, mindenhol ékszerekben gondolkodom. Járjuk az erdőt, meglátok egy szép ágat, vagy egy színes termést, és rögtön megjelenik egy kép bennem egy kis korallköves kitűzőről. Máskor egy-egy szín indítja el ugyanezt, a naplemente például megidéz egy halvány ametisztet bennem.

- Nagyon sokat járod a világot. Mennyire viselik máshogy a köveket külföldön, mint idehaza? Mennyire követi a magyar trend a nemzetközi trendet?

- Itt az üzletben is sok külföldivel találkozom, sok külföldi vevőm van és azt veszem észre, hogy nyitottabbak, befogadóbbak a külföldi hölgyek. Itthon inkább a klasszikusabb darabokat keresik.

- Említetted, hogy már vannak unokáid. Van olyan, akinek a családban átadhatod a stafétát?

- Az én életemben nincs előzménye a drágakövek szeretetének, talán a gyerekkorból hozom, ahogy az ember a kavicsokkal játszik. Két felnőtt fiam van, egy közgazdász és egy ügyvéd, ők nem folytatják ezt a szakmát. A két lány unokám még kicsi, én természetesen megszerettetem velük az ásványokat, a köveket, de a többi a jövő zenéje.

Hári Ékszer
https://harianiko.hu/
1055 Budapest, Falk Miksa u. 14.
+36 1 308 5705
anikohari@gmail.com

Nyitvatartás:
Hétfő-péntek: 11:00 – 17:00
Szombat: 10:00 – 13:00
Vasárnap: Zárva

Kapcsolodó Üzletek