Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Liszt Ferenc kedvenc étele - 1. rész: Incognito Kitchen & Bar

Vajon mi volt Liszt Ferenc kedvenc étele? A híres magyar zeneszerzőről elnevezett budapesti téren ennek igyekeztünk utánajárni: megkértük a Liszt Ferenc tér séfjeit, hogy képzeljék el és alkossák meg a mester kedvencét, amit szívesen fogyasztott volna el akkoriban, mondjuk a Zeneakadémiáról kiugorva egy ebédre.

A Liszt Ferenc tér az egyik legnagyobb budapesti terünk, és mint ilyen, inkább egy hosszú, fákkal övezett sétálóutcának tűnik. A hatalmas platánfák a tér közepén magasodnak, köztük sétálva olyan érzésünk támadhat, mintha egy botanikus kertben járnánk. A forgalmas belváros közepén, a nagy bevásárlóutcák és a zajos bulinegyed szomszédságában jó megpihenni kicsit ebben a lombos oázisban.

Az Andrássy út és a Zeneakadémia által határolt területen számos étterem, kávézó és bár sorakozik a patinás pesti épületek alatt, melyek közül az egyik legrégebbi az Incognito Kitchen & Bar. Ők voltak az elsők azok sorában, akik felismerték a tér adottságait és létrehozták az első, mediterrán hangulatú teraszos helyet, akkoriban még koktélbárként, ahol rezidens dj-k bulijain csattantak a csókok. Ha a kultikus bulik nem is, de a bárélet ma is él, és ma már étteremként is üzemelnek. Az étlap a gyerekkor ízeit hozza vissza: klasszikus magyar ételek, egy kis nemzetközi kitekintéssel.
 


 

Ferhat Güray, az új török tulajdonos már évtizedek óta Magyarországon él és az Incognito jelentette a fiatalkorát. Ő volt az, aki a kissé fényét vesztett helyet új élettel töltötte meg. Amíg várjuk, hogy megérkezzen az asztalunkhoz Liszt Ferenc képzeletbeli kedvenc fogása, a kezdetekről kérdezem.

- Mióta viszitek az Incognito-t?

- Tíz évvel ezelőtt vettük át az éttermet, tulajdonképpen hobbiként. Az egyik barátomé volt és ő ajánlotta fel nekem, mert ők már nem akarták tovább csinálni. Én szívesen elfogadtam, holott nem mondanám, hogy értettem hozzá, teljesen mással foglalkoztam, addig étteremben csak vendégként voltam. Akkor ez a hely már harminc éve működött koktélbárként, szerintem Budapest legjobb koktéljai készültek itt. Mi fiatalkorunkban ide jártunk az ismerőseinkkel, barátainkkal, itt töltöttük az időnket munka után, szombat és vasárnap délután. A nevét sem akartuk megváltoztatni, mert az Incognito legendának számított. A mai napig jönnek olyan párok, akik azt mondják, hogy ők itt ismerkedtek meg egymással. Most pedig már gyerekeik vannak és eljönnek nosztalgiázni.
 

- Ezek szerint nem csak turisták járnak hozzátok.

- Nem, és nekünk célunk is, hogy a Liszt Ferenc tér újra ne csak a turistákkal, hanem magyarokkal is tele legyen. Volt egy fénykor a kétezres évek elején, aztán egy időben kicsit elvesztette a vonzerejét a tér, a pandémia idején is nagyon sok étterem bezárt, de én úgy látom, most újrakezdődik itt az élet. Mi mindenesetre szívesen látunk mindenkit, aki a bulinegyed őrületétől távolabb szívesen töltene el jó koktélok és ételek társaságában egy laza délutánt vagy estét.

A fiatal csapat közben élénken és jókedvűen foglalkozik a vendégekkel, látszik, hogy összhang van, jólesően családias a hangulat. Megérkezik az étel, kóstolunk. A séf elmondja, hogy a Lisztről szóló források szerint a gombás malachús és a rántotta nagy imádója volt, amit nemcsak reggelire evett, hanem a nap folyamán bármikor. Ő ezeket az összetevőket próbálta ötvözni, így született meg az erdei gombás omlettel töltött porchetta hagymás-baconos pirított krumplival.
 


Liszt Ferenc kedvence a la Incognito: Erdei gombás omlettel töltött porchetta
hagymás-baconos pirított krumplival



Szenvedélyesen magyarázza, hogyan locsolgatta az egész költeményt a szaftos pecsenyelével és hogyan pólyálta bele a gombás rántottát a malac császárba. Mi próbálunk figyelni, de az előttünk lévő tányérból felszálló illatok és a látvány ezt kissé megnehezíti. Amíg eszünk, még megkérdezem: mennyire lehet feltenni az étlapra ma egy ilyen típusú, nehezebb, retróbb fogást? Ő úgy gondolja, különlegességként abszolút, főleg ilyen modern köntösben.

Csirkepaprikás tojásos nokedlivel és tejfölhabbal
Csirkepaprikás tojásos nokedlivel és tejfölhabbal


Egyébként is ez jellemzi a konyhájukat: a nagymama főztjének ízei egy kis olasz-francia konyhával ötvözve, túrógombóc felturbózva, csirkepaprikás tejfölfelhővel, szarvaspörkölt erdei gombás-diós nudlival. De a vagány koktélok mellé népszerűek a burgerek is.
 


Deluxe burger - marhahúspogácsa, kecskesajt, bacon, szarvasgombás hagymachutney


Liszt Ferenc szobra közvetlenül az étterem mellett nem véletlenül mutat hosszú ujjaival ebbe az irányba: biztosan elégedett lenne a neki megálmodott fogással.
 


Incognito Kitchen & Bar
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 3.
https://incognito.hu/
https://www.facebook.com/incognitokitchenandbar
+36 70 639 0094
info@incognito.hu

Kapcsolodó Üzletek