facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. május 15.

kultunio_logo

Közép-Európa Öröksége – A történelmi városok kulturális fejlesztési lehetőségei

A belvárosi kiskereskedelem megélénkítése segíthet a városok kulturális örökségének megújításában

 A KultUnio Alapítvány szervezésében és a Visegrádi Alap támogatásával 2014. április 11-13 között a vadonatúj Akváriumban került megrendezésre a Közép-Európa Öröksége – A történelmi városok kulturális fejlesztési lehetőségei című nemzetközi szakmai konferencia, melyen elismert hazai és nemzetközi szakemberek osztották meg a kulturális örökségben gazdag városok fejlesztésében szerzett tapasztalataikat.

A szervezők szerint a konferencia elérte célját, hiszen az elhangzott előadásokon és szekcióvitákon keresztül kézzel fogható segítséget nyújtott a résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek, szolgáltatók és a turisztikai szektor részére a belvárosok megújításában, menedzselésében, gazdasági prosperitásuk megteremtésében, a műemléki épületek, az üres üzletek és a közterek hasznosításában, valamint a nemzetközi együttműködések kialakításában.

Landwehr Klára a Kultunio Alapítvány elnöke köszöntő beszédében éppen az európai jó példák és együttműködések honosítását, megismerésének fontosságát hangsúlyozta, hiszen ezek jelentősen hozzájárulhatnak a hazai belvárosi kerületek élénkítésében, sikeres turisztikai és kulturális tevékenységében, a kereskedelmi szolgáltatók gazdasági növekedésében.

Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont (MUTK) ügyvezető igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy a történelmi városok városközpontjai innovatív és hatékony beavatkozásokra szorulnak, főként a kiskereskedők, az önkormányzatok, valamint a kereskedelmi és iparkamarák támogatásával, ezért a MUTK a jövőben az örökséggazdálkodás gyakorlatának megújítását, módszertani fejlesztését kulcsfontosságú tevékenységi területének tekinti.

Fürjes Balázs, kormánybiztos köszöntőjében a kormányzati beruházásokra fektette a hangsúlyt. Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke pedig a finanszírozási lehetőségeket ismertette.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédében elsősorban a V4 országok közötti turisztikai együttműködések gyakorlati fontosságát, a turizmusban rejlő újabb és újabb lehetőségek kiaknázását emelte ki.

Az érdeklődők három szekcióban, térségfejlesztés és turizmus, kulturális városfejlesztés, illetve városgazdálkodás és ingatlanfejlesztés témakörében hallgathattak meg a változatos előadásokat. Ezek között Finta Sándor, Budapest főépítésze a főváros kulturális városfejlesztési tevékenységeit ismertette, Kocsis János Balázs szociológus, a Budapesti Műszaki Egyetem docense pedig a belső területek újraéledésének társadalmi hátteréről tartott előadást.

A kétnapos szakmai párbeszéd során a közönség hasznos prezentációkat és követendő tapasztalatokat hallhatott Peter Righi turisztikai menedzsertől Dél-Tirol turizmusáról, Christian Tanzlertől Berlin turisztikai fejlesztéséről, valamint Guido Miklautsch előadásában a közel 30 éve működő bécsi utcamenedzsmentről.

A konferencia egyik főbb következtetése az volt, hogy a kormányzati beruházások szükséges, de nem elégséges feltételei a történelmi városrészek megújításának. Ennél fontosabb azonban olyan önkormányzati szerepvállalású sokszereplős programok kialakítása, ahol a helyi gazdaság szereplői az önkormányzattal együttműködve fejlesztik az épített örökség jelentős részét tömörítő belvárosokat gazdaságilag is prosperáló városrészekké, a civil szféra szempontjainak az erőteljes képviselete mellett.

A visszajelzések alapján, a konferencia szakmailag hasznos és sikeres volt, éppen ezért a jövőben hasonló témákban újabb konferenciákat és szakmai találkozókat tervez a Kultunio Alapítvány. A konferencia lezárásaként pedig május folyamán egynapos szakmai fórumot szerveznek, ahol összegzik az elhangzott előadások és beszélgetések tapasztalatait és konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg a jövőre nézve.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.731495210228717.1073741833.195386073839636&type=1

visegrad fund logo