facebook share

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára és politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire. Az esemény a különböző globális kihívásokra kívánja felhívni a figyelmet.

A Magyar Turizmus Zrt. 2011 óta szervezi meg hazánkban e világnapot, amelyhez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elsőként csatlakozott a főváros értékeit, a tematikus utcákat bemutató városnéző programokkal. Idén az esemény fővárosi koordinátora a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, amely számos ingyenes programmal várja a lakosságot.

A Bevásárló és Tematikus utcák ismét csatlakoznak a Turizmus Világnapjához és 2016. szeptember 27-én (kedden) több mint 11 programmal várják a kedves érdeklődőket.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái regisztrációhoz kötöttek, a létszámok az adott sétáknál meg vannak adva. Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. A beérkezett e-maileket munkaidőben tudjuk feldolgozni, hétköznap 9.00-17.00 óra között.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

 

Tájékoztatjuk, hogy a séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.

Amennyiben Ön is készít felvételeket a sétákról, örömmel vesszük, ha megosztja velünk azokat az info@bevasarloutca.hu címen!

Programok

14.30

A Falk Miksa utca -  a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

 

A 100 éves utcát a reformkorban még Feldunasornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta.

Széchenyi István kezdeményezésére ezen a területen épült a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek épülettömbjét ( Honvéd 26-30 .- Markó – Stollár – Falk utcák) Hild József tervezte.

Az 1900-as évek legelején a térséget parcellázták, a telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.

Találkozó:     Bp. V. Kossuth Lajos tér és a Falk Miksa u. 1. sarka

Indulás:         14:45

Útvonal: a Falk Miksa utca kezdetétől a Szent István körútig

Sétánkon a Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla)- 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) 10.sz.- 13.sz. (Fodor, szecessziós) 18-20.sz. az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911, Fodor Gyula)- 24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő) -32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) – 21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) – útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől. Meglátogatunk néhány galériát is utunk során. 

Betérünk a Haas és Moró Galériákba, és a BÁV Szent István Antikvitás tereit is megtekintjük.

A séta időtartama: cca 2 óra

Létszám: max. 30 fő

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

 

 

 

14.30

Dűlőútból Terézváros főutcája- a Király utca és környéke - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

A török kiűzése után Pest polgárai zöldség- és gyümölcs termesztésére hasznosítják a városfalakon túli területet. 1777-ben Pest Felső-külvárosát (a mai Rákóczi úttól északra eső részt) Mária Terézia látogatásának emlékére Theresienstadt-nak nevezi el a pesti magistrátus, és plébániát alakít ki a területén. A majorságok közé először egy kis fakápolna épül, majd 1801-ben Kasselik Fidél tervei alapján felhúzzák a templom falait, a belsőt Pollack Mihály tervezi, toronysisakját Ybl Miklós.

E városfalon kívüli területen idővel zsidó kereskedők jelennek meg. Óbudáról, a Zichyek birtokáról járnak át a hajóhídon a pesti vásárokra, majd kialakítják a saját piacukat. Gabonát, szarvasmarhát-, baromfit, bőrt és textilt adnak-vesznek. Mivel ingatlant 1840-ig nem vásárolhatnak a városban, bérlőként az Orczy-házban élnek. E ház körzetében, a Városliget felé vezető dűlőút mentén nyitnak üzletet, kereskednek, szervezik vallási közösségüket. A dűlőút idővel Terézváros főutcája lesz két oldalán sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, fogadóval, kávéházzal, mulatóval, sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel.

Találkozó: a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt

(Bp. VI. Pethő Sándor u. 2.sz., Király utca és Nagymező utca találkozása)

Indulás: 14.45 órakor

Útvonal: Király utca- Kis Diófa utca- Vasvári Pál utca- Gozsdu udvar- Király utca- Károly körút

Sétánkon megtekintjük a Terézvárosi plébániatemplomot (belülről) és a Vasvári Pál utcai zsinagógát (kívülről), ellátogatunk a Román orthodox kápolnába. A híres építészek (Brein, Hild, Pollack, Czigler, Alpár) és építők házai (Pekáry-, Jálics-,a „Jó Pásztor”-, Szelényi-ház, Gozsdu- udvar Gömöry-, Prandtner- ház , Három Rózsa ház. Anker-palota) mentén haladva felidézzük a Király utca – a pesti zsidónegyed- történetét a kezdetektől a vészterhes időkön át a mai napig.

Közben megtekintjük, miképp alakítják az utca, térség mai arculatát az itt tevékenykedő vállalkozások: a Best Western Plus Hotel Ambra , Gozsdu- udvar, Wombat`s Budapest hostel, a Dover Nyelvi Centrum és Arioso kávézó.

A séta időtartama: cca 2,5 óra

Létszám: max 30 fő

A sétát vezeti:  Bátki János idegenvezető

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

14.45     

 

A vendégváró Pest II. - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

 

Belvárosi sétánkon felkeressük a 185 éve vendégfogadó „Százéves”, a 139 éves Kárpátia, a 114 éves Apostolok, a 112 éves Mátyáspince éttermet, sörözőt, a 102 éves Astoria Hotelt és éttermét, kávézóját.

Felidézzük a várost, amikor a vendéglátás eme színhelyei létre jöttek. Megtekintjük, milyen környezetben várták a vendégeiket. Megcsodáljuk belső tereiket, egyedi berendezésüket, melyek jeles iparművészek, mesteremberek munkái.

Megtudjuk, kik voltak a hírességek, akik Pesten jártukban-keltükben megfordultak e vendéglőkben, sörözőkben, megszálltak a Hotel Astoriában, és élvezték elegáns éttermének, kávézójának kínálatát. Megismerjük a vendéglősöket is, akik vállalkozó kedvük, újító szándékuk, gasztronómia érzékük, jártasságuk révén egyre nagyobb választékkal fogadták a vendégeiket.

E százéves vendéglátóhelyek rangjukhoz méltóan máig meghatározó szerepet töltenek be a Belváros vendéglátásában – turizmusában.

Találkozó: a Belvárosi plébániatemplom előtt (Bp. V. Március 15. tér)

Útvonal:  Március 15. tér- Kígyó utca – Ferenciek tere- Kossuth Lajos utca

Piarista u.2.sz.: Proberger Jakab serfőző és városbíró háza helyén Százéves étterem (1831) Kriszt-ház, Péterffy-palota- Kígyó utca 4-6. Apostolok (1902, Förster János) – Március 15. tér 7 .sz. Mátyás pince (1904. január 30. Baldauf Mátyás, Haranghy Jenő /Bozó Gyula)- Ferenciek tere 7-8. : Kárpátia étterem és söröző és jeles vendégei (1877, Csalányi, 1925: Spolarich: belső kialakítása: Bodon Károly építő-és iparművész tervei, Pándi Lajos és Reischl Károly festőművész, Palka József üvegfestő, Lingel Károly és fia bútorgyártók, munkái) – Kossuth Lajos u. 19.: Astoria szálló (1914, Hikisch Rezső és Ágoston Emil) és a 40 évig tartó Czigány György műsora: a Ki nyer Ma? Játék és muzsika 10 percben

A séta időtartama: 2 óra épületbejárással

Létszám: max 30 fő

A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető

A vendéglátóhelyek iránt érdeklődők az idén 50 éves Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tovább kutathatnak: www.mkvm.hu/

A séta folytatásaként meg lehet tekinteni az Astoria Szállót, mely programra külön is lehet jelentkezni.

 

17.00

Az Astoria Szálló 102 éve - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

Az épületet és környezetét bemutató séta során megismerhetjük a Danubius Hotel Astoria építészeti átalakításoktól, történelmi eseményektől, izgalmas anekdotáktól mozgalmas százkét évének történetét.

Találkozó: 17.00 órakor a Danubius Hotel Astoria halljában

Útvonal:  „pincétől a padlásig”  a Magyar utca 2.sz.-  Kossuth Lajos utca 19-21.sz.- Múzeum krt 1/b.sz. telkeken épült szálló tereiben

Időtartam: 45 perc

A sétát vezeti: Soós Tamás építész hallgató

A sétát követően ajánljuk a Hotel Astoria kávézó Happy Hours” kínálatát. Ára: 990 Ft, mely egy sütemény és kávé fogyasztását tartalmazza.

 

14.45  

 

A Veres Pálné utca rejtett értékei  -

belvárosi séta nemcsak a múlt iránt érdeklődőknek

A séta során az egykori Zöldfa utcában megnézzük a pesti szerbek épületeit, a klasszicizmus két megmaradt gyöngyszemét a Szerb utca és a Papnövelde utca sarkán, valamint a  tetőtér beépítések révén megújult Szathmáry és Kecskeméti házat. Néhány új és régi üzletet is megismerünk, sőt, ha szerencsénk van, még a tulajdonosokkal is válthatunk néhány szót.

Találkozó: a Bp. V. kerület Veres Pálné utca és a Bástya utca sarkán

Indulás: 15.00

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építész, idegenvezető

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

14.45

 

Séta a Ráday utca mentén

 

A kecskeméti kapu és a Duna közelében kialakult városrész történelmi utcája a 18. századtól fogadta az Alföld felől a pesti vásárra érkező kereskedőket. A piac közelében épült Két Oroszlán fogadó tanúskodik a vendéglátás korai időszakáról. Ugyanitt, a városkapukon kívül 1816-ban emelt református templom körül, jönnek létre a református intézmények, iskolák.

A Kálvin térről induló főutca 1906-ban a Ráday család tiszteletére kapja mai nevét.

Találkozó:  Bp. IX. Kálvin tér 9. sz. előtt

Indulás:   15.00  órakor

A séta útvonala: A Kálvin téri templomtól a Ráday utcán át a Bakáts téri templomig

Sétánkon a Ráday utca város-, vallás-, ipartörténeti, kulturális és jelenkori értékeit mutatjuk be az idén 200 éves Kálvin téri református templomtól (1816, klasszicista, Hofrichter), a Két Oroszlán fogadón át  (Zitterbarth, klasszicista) a Bakáts téri templomig tartó útvonalon.

Megnézzük, miképp várják a vendégeket a Krúdytól is elhíresült ferencvárosi vendéglátás újkori folytatói, a Ráday Soho Egyesület tagvállalkozói.

Sétánk során több vendéglátóhelyet meg is látogatunk.

Séta időtartama: cca 2 óra

Létszám: max. 30 fő

A sétát vezeti: Dr. Orbán György

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

15.30

 

Az ökoturizmus jegyében

Séta a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjában

 

Mátyás király korában e vidéken húzódtak a nemes urak szőlő-birtokai, a polgárság szőlőskertjei a szomszédos Polgár-hegyen (Burgerbergen) terültek el.  Az 1847-es dűlőkeresztelőn a német Adelsberg helyett az erős akcentussal beszélő budai sváboktól a hasonló hangzású Adlersberg megnevezést vették alapul. Így lett a hegy neve: Sashegy.

A szőlőskerteket idővel a filoxéra elpusztította, a vidék arculata megváltozott. Ma messziről kopár sziklás képet mutat, ám „… Közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk.” Kilátópontján páratlan Budapest- kép fogadja a kirándulót.

Találkozó:  15.30 órakor a 8 E autóbusz Korompai utcai megállóban,

Kísérő: Liczov Alexanderné gyalog felkíséri a csoportot a Látogatóközpontig. (Budapest, XI. Tájék u. 26.)

Útvonal: emeleti kilátóterasz: Budapest- körpanoráma és a 850 m-es kör vonalú tanösvény bejárása: a dolomitjelenség, a hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formák és a terület élővilágának a megtekintése az őszi terepen .

A túrát vezetik: Kremnicsán János Látogatóközpont vezető

Koritár Anna túravezető, idegenvezető

A vezetés időtartama: 2 óra

A világnap alkalmából a belépőjegy:  400 Ft/fő

Létszám: max 30 fő

A Látogatóközpont az akadálymentesség jegyében újult meg. A hegy tetejére vezető ösvény kerekes székkel is járható.

Megközelítés: A 8E jelzésű autóbuszról a Korompai utcánál kell leszállni és végigsétálni a Korompai, majd a Tájék utcán.

Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrának megfelelő öltözékben jelenjenek meg! 

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

15.30

 

Séta a Mikszáth tér és környékén - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

 

A Rákos-árok a Margit-sziget alsó harmadától indult, a Jókai, Csengery utca felé tartott, és a Rákóczi tér irányában a Boráros térnél csatlakozott a Dunához. A mai Gutenberg téren keresztezte a Téglaégető utat (az Országúttól vezetett ez a mai Rákóczi térre, ahol Pest első téglavetője, égető kemencéje állt). Átszelte Belső-Józsefváros területét. Pest város esővízét vezette el, szennyvízcsatornaként szolgált. Az 1838-as árvíz után, mely elmosta a terület vályogházait, az árkot feltöltik. A vonalán kialakított Mária utca és az Országút közötti negyedben kizárólag kőházat építenek József nádor és a Szépítő Bizottmány tervei szerint.

A Nemzeti Színház (1837), a Nemzeti Múzeum (1847) után ebben a részben épül fel a Képviselőház (1865). Ide költözik az arisztokrácia, itt telepedik meg több egyházi rend.

Ferenc József rendelkezésére itt emelik az Országos Rabbiképzőt és tanítóképzőt (1877). Majd felépül a Kir. József Műegyetem (1882), és a Mária utca vonalán a Szentkirályi- Baross utca- Üllői út négyzetében állapodik meg az Orvoskar önálló klinikai tömbje.

Sétánk során megnézzük, hogyan alakult át napjainkra a paloták, oktatási-, vallási intézmények környezete a józsefvárosi fejlesztési tervek és a civil kezdeményezések nyomán.

A ”jezsuita szigeten” megtekintjük a Pesti Jézus Szíve templomot, a Gutenberg Otthont. Felkeressük Ari Kupsus finn vállalkozó Galériáját. Megismerkedünk a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központ tevékenységével. Azt is megtudjuk, melyik józsefvárosi iskolába jártak a „vörösingesek”.

Megfigyeljük, mi lett a Krúdy utca, Mikszáth tér egykori kisiparos műhelyei, kereskedései helyén. Benézünk a Fiktív Gasztro Galériába, a Zappa Café, Darshan udvar, étterembe. Tapasztalni fogjuk, mitől népszerű nem csak az egyetemisták körében ez a térség.

Találkozó:  a Pesti Jézus Szíve templom főbejárata előtt (Bp. VIII. Mária utca 25.sz)

Indulás: 15.45 órakor

Útvonal: Mária utca-  Gutenberg tér- Bródy Sándor utca- Horánszky utca- Lőrinc pap tér- Krúdy Gyula utca- Mikszáth Kálmán tér

A vezetés időtartama: 2,5 óra

Létszám: max 30 fő

A sétát vezeti: Zaharia Etelka idegenvezető

 

 

15.30

 

Pest, a Duna-parti kereskedő város és kútszobrai

A második mitológiai sétánkon is Hermész nyomába eredünk. Az olümposzi istenek hírnöke „elvezet” minket az istenségekhez, félistenekhez, mitológiai lényekhez, amelyek lakóházak, közintézmények homlokzatáról, egykori fogadók, lakóházak udvarán és Pest közterein álló kutaknál köszöntötték a halandót: városlakót, látogatót. Pallasz Athene, a városvédő istennő oltalmának hála, a pesti Belváros metamorfozisában megmaradtak az időnek…

A séta során kiderül az enyészettől megmenekült szobrok, díszkutak titka, vándorlásuk útvonala.

Találkozó: Bp. V. kerület Ferenciek terén a kútnál

Indulás:  15.45

Útvonal: Ferenciek tere- Petőfi Sándor utca- Szerviták tere- Erzsébet tér

Pest első, kutat díszítő szobra a „Ferencz-szerzet piaczán” ( Néreusz lányai, Medúza-fej. Fesl József,Uhrl Ferenc ) – Petőfi S. u. 5. ex- Hermes M.Ált. Váltóüzlet Rt. székháza  (1905, Kármán- Ullmann,1913,Hajós A; FUGA:2009,Dévényi) : Hermész-fej, rózsa  (Aphrodité), babérág ( Apollón és Múzsák), szőlőfürttel ( Dionüszosz) és amorettek kartánca- 3.: Károlyi-Trattner-(MTA)-ház-  Városháza u. 7: Vármegye háza udvara ( Huber József szobrai: a nektárt (az istenek italát) töltő Hébé, a kormánylapátos Uránia, a két Törökhöz címzett fogadó kútszobra a pánsípos Hermésszel együtt; Héliosz ( napisten) és Szeléné (holdisten)- Városház u. 9-11. ex-Invalidusok háza ( Prati és Hölbing János, 1727-1735. A. E. Martinelli) : vállán éggömböt tartó Atlasz és Pallasz Athéné szobrai : 1785, Carlo Adami szobra, a Városvédő Pallasz Athéné pajzsán Buda címere- Szervita tér 3.: ex-Török Bankház (1906,Hegedűs és Böhm )Hungária megdicsőülése ” üvegmozaik (Róth Miksa ) leveles- és gyümölcs füzérek, a kígyódíszek között Hermész-fej- Váci utca 6-.sz. Hermész-szobor ( a Duna utcai ház homlokzatán állt)- a Kristóf téren 1985 óta : Haláruslány, vagy Fischer Rézi szobra (Gottgeb Mátyás, Dunaiszky László, a Hal piacon állt 1862-1899-ig, állíttatta a Halászcéh)- Szervita tér- Szomory Dezső tér- Danaidák kútja (1933, Sidló Ferenc) – Sütő utca- Deák Ferenc tér- Erzsébet téren Danubius kút, 1959 óta:, a Kálvin térről áthelyezve,” A Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület a fővárosnak 1880-1883″ (Feszler, Ybl, Brestyánszky,Marchenke, Győri Dezső) : Neptunus- Danuvius és a Tisza  Dráva Száva alakjai nereid maszkokkal, delfinek,kagylók,kagylók és csigák, halak társaságában .

Időtartam:  2,5 óra

Létszám: max 25 fő

A sétát vezeti: dr. Szabó Mária görög-latin-filozófia egyetemi tanár, idegenvezető

A sétához ajánlott irodalom: Buza Péter: Források és díszkutak c.munkája a Városháza,1994 kiadásában és Szőke Ágnes-Kissné Szemerédi Gizella: Mitológiai séta a Belvárosban c. munkája.

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

15.45  

Séta a meghosszabbított Duna-korzón - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

Az 1838-as árvíz után Reitter Ferenc hozzákezdett a buda-pesti rakpartok kiépítéséhez. Tervéből a Lánchíd pesti hídfő szakasza, majd 1866-ra a Petőfi- tér és a Zoltán utcáig tartó sáv valósult meg, 1881-re elkészült a Margit híd és a Boráros tér között az árvíztől biztonságot nyújtó kétszintű támfal és védmű. Új Duna-part jött létre. A Dunától elhódított, feltöltött területen szállodák épültek, alsó szintjükön éttermekkel, kávéházakkal, a terek összekötésével létrejött a Duna-korzó. A több mint száz éves villamos-vonalát az alsó rakpart fölé épített 498 méter hosszú vasszerkezetű viadukton vezették. A híd alatt raktárakat létesítettek, és aluljárókat vezettek a partra. A vágányokat a korzótól Ybl Miklós tervezte kő mellvéd és kandeláberekkel egybeépített öntöttvas korlát választotta el.

A Budapest Szíve program a Duna- korzó vonalát a Március 15. térig nyújtotta ki. Pest történelmi magjáig: a Contra Aquincum kövein emelt Belvárosi plébániatemplomig, melynek új altemploma a feltárt középső bronz kortól történelmi korok kultúráját őrzi. A Duna bal partján, a pesti rév környezetében letelepedett emberi közösségek emlékét hirdeti.

Találkozó: a Magyar Tudományos Akadémia főbejárata előtt (Bp. V. Széchenyi István tér 9.)

Indulás: 16.00

Útvonal: Széchenyi István tér- Vigyázó Ferenc utca- Eötvös tér- Vigadó tér- Petőfi tér- Március 15. tér

Széchenyi István tér -  MTA (1865, August Stüler) – Vigyázó Ferenc .u: Hotel Prestige (1861 koraeklektikus lkh , Hild József ) – az egykori Rakpiac tér, Felső Dunasor és épületei, köztük az egykori Nákó-ház, Gresham-palota, Diana fürdő, az egykori Kereskedők Háza ( 1830, Hild)  1851-től Lloyd- palota-  a Budapesti Áru és Értéktőzsde (1872 ) emléke – Széchenyi Lánchídja -  Vigadó tér: a Redoute és a Vigadó  (1832, Pollack; 1865, Feszl) – a hajdani és jelenkori  szállodák- a Hajóhíd emléke, hidak  a 2-es villamos – Magyar Ortodox templom (kívülről)- a Március 15. tér: Contra-Aquincum, Belvárosi Plébánia templom (belülről)

A séta időtartama: cca 2,5 óra

Létszám: max. 30 fő

A sétát vezeti: Lengyel Györgyné idegenvezető

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

16.00

A Pozsonyi út és környéke          

Találkozó: a Vígszínház főbejárata előtt (Budapest, XIII. Szent István krt. 14.sz)

Indulás: 16.15

Útvonal: Szent István krt. – Hegedűs Gyula utca-  Katona József utca – Jászai Mari tér – Pozsonyi út- Szent István park- Pozsonyi út-

Szent István krt. 14.sz.a 120 éves Vígszínház (1896, Fellner-Helmer,Hável, Róna )- Ditrói Mór u. 1.sz:  Elit mozgó, ma Kino Café- a 105 éves Csáky ( Hegedűs ) utca 3.sz. status quo ante zsinagóga ( 1911,Vajda Béla; 1927, Baumhorn Lipót ) – Katona József u. 21.sz. Richter Gedeon (1872-1944) – emléktáblája – Pozsonyi út, Lipócia’, a „falu” főutcája (Bächer Iván (1957-2013) emléke) – 1.sz, Radnóti Miklós (1909–1944) emléktáblája ( Kiss György )– 5.sz. Láng Téka Könyvesbolt,1989 óta- 4 .sz  L.A. Bodegita Restaurant & Pub Szent István Park (1935 óta): 14. lkh- Fischer Annie és Tóth Aladár-emléktábla- 26. lkh.(1937, Fried Miksa) –35. Giorgio Perlasca és Ángel Sanz Briz-emléktábla – Pozsonyi út 33/A – lakóház (1940, Vámos Imre) – 38-40-42. sz Dunapark ház és kávéház, modern luxusbérház (1935-36, építtető: Alföldi Cukorgyár Rt., Hofstätter Béla – Domány Ferenc )- 40.: Hatvany Lajos, és Heltai Jenő  emléktáblája, –44- 46.lkh  a MÁK Rt. Nyugdíjintézete (1935-36, Málnai Béla) – 53-55.sz./ Wahrmann köz: Sarki Fűszeres Kávézó (lkh .1941, Hámor István), Wahrmann Mór ( 1832-1892) emléktáblája– 58.sz Hálaadás ref. templom (1937-1940,Tóth Imre, Halászy Jenő )

Sétánkon megtekintjük a Vígszínházat, a Kino Cafét, meglátogatjuk az idén 105 éves Csáky ( Hegedűs ) utcai zsinagógát. Emlékezünk gyógyszergyártásunk neves alakjára, Richter Geodeonra, a nemzetközi gettó embermentőire, az áldozatokra. Megidézzük a Szent István park nevezetes lakóit, a városrész lakóházait tervező építészeket. „Lipócia fő utcáján”, a Pozsonyi úton haladva megismerjük korunk vállalkozóit. Meglátogatjuk a Láng Téka Könyvesboltot, a L.A. Bodegita Restaurant & Pub, a Dunapark kávéházat, a Sarki Fűszerest.

A vezetés időtartama: cca 2,5 óra

Létszám: max. 30 fő

A sétát vezeti: Bíró Gábor idegenvezető

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét, valamint, hogy kérnek-e VOX készüléket.

 

 

16.15

A Bartók Béla út II.    

Találkozó: a Tranzit Art Cafénál ( Bp. XI. Bukarest utca 11.sz. )

Indulás:     16.30 órakor

Útvonal: Bukarest utca- Kosztolányi Dezső tér- a Feneketlen-tó körzete-Villányi út-Móricz Zsigmond körtér- Váli utca- Bercsényi utca

Tranzit Art Café (1964, buszpályaudvar váróterem- műemlék)- Kosztolányi Dezső tér – Bocskai út 37. sz. ex- zsinagóga (1936, Novák Ede és Hámor István; 1966. TIT )– a Feneketlen-tó körzete: Bartók Béla és Kosztolányi Dezső szobrai- Budai Parkszínpad– Hotel Flamenco a térség oktatási, egyházi intézményei: a Ménesi úti Eötvös Collegium (1910, Alpár Ignác) -Villányi út  43.sz.- 29-Budapesti Corvinus Egyetem és a Budai Arborétum (dr, Entz Ferenc Vincellér- és Kertészképző Tanintézete) – 27.sz ; 23-25.sz. Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (1929) és Plébánia,templom,Rendház (1938, Wälder Gyula, emléktáblája a Himfy u. 9. sz. családi házán, 1929 ) -5-7. sz  Szent Margit Gimnázium (1930, Fábián Gáspár) – 11-13.sz ÁVF – Villányi Úti Konferenciaközpont– Móricz Zsigmond körtér – Szent Imre herceg szobra ( 1930, Kisfaludy Stróbl Zs.)- Móricz Zsigmond szobra  ( Varga Imre ) – Váli utca 1.sz. – József Attila Gimnázium (1911, Orbán Jenő és Sándy Gyula) és híres növendékei – Bercsényi utca 26. Borháló borkereskedés az ex- Skála Budapest Nagyáruház (1976) helyén épült Alle bevásárlóközpont körzetében (2009; Szimplon Udvar lakópark, és közpark)- Bartók Béla út 46. Gross Arnold Galéria és Kávézó.

A séta során meglátogatjuk a Bartók Béla Boulevard partnereit, a Tranzit Art Cafét, megismerjük a Flamenco Hotelt és környezetét, a Villányi út vallási intézményeit, a kerületrésznek nevet adó Szent Imre szobrát,  és megtekintjük a Budai Ciszterci Szent Imre templomot. Megfigyeljük a megújult Móricz Zsigmond körteret, az Allé Bevásárló Központ térségét. Felkeressük a Bercsényi utcai Borháló borkereskedést, végül Arnold mester képein időzünk el a Bartók Béla úti Galériában.

A vezetés időtartama: cca 2 óra

Létszám: max.30 fő

A sétát vezeti: Antal János idegenvezető

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, szeptember 23-ig, illetve amíg a helyek be nem telnek. Kérjük az e-mailben szíveskedjenek megküldeni a séta nevét, indulását és a résztvevők nevét.

 

 

16.45

Séta a Deák Ferenc utcában és környékén – Fashion Street, a Divat utcája - a séta megtelt, további regisztrációk sajnos nem tudunk fogadni.

 

Találkozó: a Bp. V. Vigadó tér 2. sz előtt

Indulás: 17.00 órakor

A séta útvonala: Vigadó tér-Dorottya utca- Vörösmarty tér- Váci utca- Türr István utca-Apáczai Csere János utca- Deák Ferenc utca- Deák Ferenc tér

Sétánkon Pest városfalának nyomvonalát követjük. A Vigadó térről indulunk, mely a város határát képező északi nagyrondella és a hajóhíd környezetében alakult ki. Sétálunk az Óbudát, Budát Pesttel összekötő Hajóhíd felé vezető Kis híd ( Türr István) és Nagy híd ( Deák Ferenc ) utcán. Megtekintjük az Aldunasor klasszicista bérházait, melyeket gazdag pesti polgárok, kereskedők építtettek Hild, Pollack és más építőmesterekkel. Átlépjük Pest egykori városkapuját, melyen kívül sokáig csak középületek álltak: Pest só- és gabonaraktára, sóhivatala és a Harmincad Hivatal.

Felidézzük Pest történetének jeles fejezeteit, a pesti színjátszás hőskorát, a kávéházak, szállodák híres vendéglátóit, vendégeit. Azt is megfigyeljük, hogy bánnak a kereskedő város mai vállalkozói a rájuk hagyott örökséggel, milyen munkakörnyezetet teremtenek vállalkozásukhoz.

Város- és kultúrtörténeti sétánkon meglátogatjuk a Dorottya utcában működő Gyémántpalotát, a Váci1-be költözött Szamos Gourmet Házat, a Kardetter-bérházból kialakított ZENIT Hotel látogatható tereit, felkeressük a Deák- Palotát, melyben a Fashion Street, a Divat utcája térségét fejlesztő Immobilia Zrt. központja található.

Séta időtartama: cca 2 óra

Létszám: max. 30 fő

A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a VOX Tours Budapest biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a VOX számára. Kérjük, hogy amennyiben igénybe kívánja venni ezt a szolgáltatást, úgy a regisztráció során ezt jelezze és a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk ki, amennyire Önök előre jelezték igényüket, továbbiakat sajnos nem tudunk biztosítani.

 

 

18.30

Hajós városnézés

a MAHART PassNave Kft. Táncsics hajójának fedélzetén 

 

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér

Beszállás: 18:30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5.sz. MAHART- kikötőjénél

Indulás: 19:00 órakor

Érkezés:  20:00 órakor a Vigadó téri hajóállomásra

A hajózás időtartama: 60 perc

A városnézést dr. Lengyel János idegenvezető tartja.

Jegyek 500 Ft/fő egységáron vásárolhatók a Turizmus Világnapjára való hivatkozással

elővételben a Nemzetközi Hajóállomás (1056 Budapest, Belgrád rakpart) vagy a Vigadó téri hajóállomás (1051 Budapest, Vigadó tér) jegypénztárában.

A Nemzetközi Hajóállomás jegypénztára hétfőtől – péntekig: 09: 00 – 16:00 –ig tart nyitva, szombat – vasárnap: zárva.

A Vigadó téri MAHART-jegypénztára hétfőtől – vasárnapig:  08.00- 21.00 óráig tart nyitva.

A kedvezményes hajójegyet itt elővételben vagy a hajóindulás előtt megvásárolhatja.

(a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó)

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a jegyek előzetes megvásárlását.

Regisztrálni a www.mahartport.hu honlapon található regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

Kérjük, hogy a jegyeket a hajóindulás előtt legkésőbb fél órával szíveskedjenek átvenni az illetékes jegypénztárban.

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére.

 

A program változtatásának jogát fenntartjuk!