facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. május 15.

Terített asztal – Múzeumok éjszakája a Ráday utcában

2014. június 21–22.

Mi köti össze Anna Pavlovna nagyhercegnő étkészletét, az Art brut-munkákat, Ybl Miklóst, Lucas Cranachot a Nemzeti Múzeummal? Természetesen a Ráday utca, ahol ezen a különleges útvonalon sokféle terített asztallal várjuk a Múzeumok éjszakája látogatóit. A vendéglők versenyeznek az Utca legszebb terítéke-díjért, felavatjuk az Ismeretlen Szerelemesek Emlékművét – Szent Iván éj van, ne feledjük! – ünnepi kivilágítást rendezünk, kiállítások, vándornyomdász, divatbemutatók, utcazene fesztivál igazolja, hogy régi fényében tündököl az újra nyitott Ráday utca, ami éjfélig nyitva!

Az utca programjai 18–24.00 óráig tartanak.

Kálvin tér – Múzeum körút

 

Háborúk és kitűnők – terítéken

Magyar Nemzeti Múzeumban
Századok menüje

Étvágygerjesztő: műtárgyak forgóasztala.

Előétel: a nemrégiben nyílt Szent István lovagjai című kiállításon 250 évet járhat be. A Mária Terézia alapította, legmagasabb rangú magyar kitüntetés és a kitűnők története.

Főétel: a Múzeumok Éjszakájára nyit meg Aliza Auerbach Túlélők című kiállítása, mellyel a holokauszt-évfordulóra emlékezünk és az OSA Csillagos-házak-programjához csatlakozunk.

Desszert: olyan igazi meglepetés-program, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját.

 

Ráday u. 28.

A Ráday Gyűjteményben folyamatosan megtekinthető Borsos Miklós időszaki életmű-kiállítása és a Ráday Könyvtár díszterme (id. Lucas Cranach Alexandriai Szent Katalin mártíromsága” c. remekműve itt látható). Este 18-24 óra között Molnár Péter régizenész különböző hangszereken korabeli dallamokat ad elő, és minden egész órában „Sorsok és könyvek” keretcímmel előadások hangzanak el különleges könyvek és különleges emberek sorsának összefonódásáról.

Bakáts tér

Kiállításunkon az Assisi Szent Ferencről elnevezett plébániatemplom, közismert nevén a Bakáts téri templom építésének történetét és művészettörténeti jelentőségét mutatjuk be, amelyet Ybl Miklós, a korszak egyik legnagyobb építésze „álmodott meg” és olyan festők díszítették, mint Than Mór vagy Lotz Károly.

Ismerd meg az orgonánkat – kivételes találkozás egy 19. sz-i mechanikus orgonával

Hőgyes Endre utca – Knézits utca sarok

A Tárt Kapu Galéria az első olyan kiállítótér Magyarországon, ahol art brut-alkotásokkal találkozhatott a közönség, vagyis olyan alkotók „nyers művészetével”, akik mentális zavarokkal illetve a társadalom peremén élőkként elszigetelődtek a közösségben, és bár sohasem jártak művészeti iskolába, mégis ezen a nyelven fejezik ki magukat. Múzeumok éjszakáján külön programokkal várják a látogatókat.

Üllői út – Hőgyes Endre utca

Menyasszonypohár, csirágfogó, pástétomos tál

Pompa az asztalon

Az Iparművészeti Múzeum az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be. A hajó alakú ezüst asztaldísz, az állatokat és növényeket formázó fajanszedények, Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő tájképes porcelánjai mellett az érdeklődők megismerkedhetnek az étkezés olyan kellékeivel, mint a csirágfogó, a puncsmerő kanál, a csigavilla vagy a velőskanál.

Idegenvezetők vezetésével csoportok indulnak – 10 – 12- 14 – 16 – 18 – 20 – 22.00 – a két múzeum kijáratától.

 

A részletes múzeumi programokat az intézmények honlapján lehet megtekinteni!