facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. július 8.

 

Mi köti össze Anna Pavlovna nagyhercegnő étkészletét, az Art brut-munkákat, Ybl Miklóst, Lucas Cranachot a Nemzeti Múzeummal? Természetesen a Ráday utca, ahol ezen a különleges útvonalon sokféle terített asztallal várták a Múzeumok éjszakája látogatóit. A vendéglők versenyeztek az Utca legszebb terítéke-díjért, felavatták az Ismeretlen Szerelemesek Emlékművét – Szent Iván éj volt, így ünnepi kivilágítást szerveztünk, de voltak még kiállítások, vándornyomdász, divatbemutatók, utcazene fesztivál, mely mind azt igazolta, hogy régi fényében tündököl az újra nyitott Ráday utca, ami éjfélig nyitva volt szombaton!

Tavalyhoz képest, az első szárnybontogatás után, idén nagyot lépett előre a rendezvény. Az utca szinte összes vendéglője csatlakozott valamilyen formában és számos partner együttműködésével lett igazán emlékezetes az idei esemény.

 

Néhány programot kiragadva:

 

Múzeumi séták: összesen 9 csoportot vezettek végig idegenvezetők, mely sétákon közel 300 fő vett részt. Sokan jelezték, hogy szívesen térnének vissza máskor is.

A séta időtartama megközelítőleg 1,5 óra volt alkalmanként. A tervezett útvonal első állomása a Kálvin tér volt, a református templom, ezt követően a Ráday utca építészeti-kultúrtörténeti emlékei, az Ybl palota és a Hild épület érintésével a felújított Ráday Gyűjtemény, Biblia Múzeum, majd a Bakáts téri, Ybl Miklós tervezte katolikus templom, végül a Knézits utcán át az Iparművészeti Múzeumig juthattak el. Innen pedig az itt gyülekezők sétálhattak vissza ezen az útvonalon a Nemzeti Múzeumig.

Teríték verseny: Először hirdettük meg, és azt szerettük volna elérni, hogy az utcában kezdődjön egy népszerű versengés az egyes vendéglátóhelyek között.

Közel 200 látogató adta le szavazatát.

Az alábbi helyek vettek részt:

Cafe Intenzo, Angelo, Tandoori Étterem, Púder Bárszínház, Sir William’s Étterem és Pub, Rombusz Terasz, Vörös Postakocsi Étterem, Trattoria Étterem, Bormalac Bisztró, IF Kávézó, Shiraz Étterem, Gotti Étterem, Manga Cowboy Étterem, Claro Bisztró és a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola

 

Szerelmesek éjszakája: A Szerelmesek Kapuját is sokan felkeresték és kedves emlékkel folytatták útjukat a Ráday utcában. Szeretnénk ezt a jelképet állandósítani az utcában, hogy minél több párnak szerezhessünk kellemes perceket.

 

2B Galéria (Ráday utca 47) www.2b.org.hu /

Az Ír Nagykövetséggel szervezett közös program is nagyon sikeres volt és beköltözött a Ráday utca eme szegletébe az 1920-as évek hangulata.

 

Ezeken túl rendkívül jó hangulatot teremtettek az utcazenészek, szombat este fényárban úszott a Ráday utca eleje és csodálatosabbnál csodálatosabb hölgyek mutattak be kivételes „ruhadarabokat” a divatbemutatók alkalmával.

 

Együttműködő Partnereink voltak: Magyar Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Ráday Gyűjtemény/Biblia Múzeum, Szent Ferenc Plébánia, Tárt Kapu Galéria, Magyar Művészkönyvalkotók Társasága, Csillagszálló c. kulturális folyóirat, Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola, Forrai Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Bulvár Zsolnay Márkabolt, Ír Nagykövetség

Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben és segítettek az esemény megvalósításában, kiemelten a IX. kerületi Önkormányzatnak, valamint azoknak is, akik eljöttek a programokra és velünk együtt új élményekkel tele tértek haza.

 

Ezen a linken megtekinthető az eseményről készült híranyag: http://www.hirado.hu/videok/?video=169497

Ráday Fesztivál 2014 – Rombusz Terasz https://www.facebook.com/media/set/?set=a.643123399109918.1073741835.635332526555672&type=1

Divatbemutató – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.530977323694922.1073741862.367250193400970&type=3

 

Hamarosan további képek is felkerülnek az online felületeinkre.